دوره 12، شماره 31 - ( بهار 1400 )                   جلد 12 شماره 31 صفحات 60-68 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chaji M, Khenifer H. Effects of Treatment by Beam Electron and Alkaline Hydrogen Peroxide on the Nutritional Value of Date Kernel Powder in Ruminants. rap. 2021; 12 (31) :60-68
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1082-fa.html
چاجی مرتضی، خنیفر حسن. تأثیر عمل آوری با پرتو الکترون و پراکسید هیدروژن قلیایی بر ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما در نشخوارکنندگان. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (31) :60-68

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1082-fa.html


گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده:   (187 مشاهده)
آزمایش حاضر با هدف استفاده از پرتو الکترون (پرتو) و پراکسید هیدروژن قلیایی (پراکسید هیدروژن) برای بهبود ارزش تغذیه ­ای پودر هسته خرما برای دام‌های نشخوار کننده انجام شد. پودر هسته خرما با امواج الکترون با دزهای صفر، ۲۵، ۵۰، ۷۵، ۱۰۰ و ۱۲۵ کیلوگری پرتودهی شدند. سپس هسته‌های خرمای پرتودهی شده در قالب یک آزمایش فاکتوریل ۳×۶ با پراکسید هیدروژن قلیایی ۱ و ۲ درصد عمل‌آوری شدند. فرآسنجه‌های هضمی و تخمیری پودر هسته خرما با استفاده از روش‌های هضم دو مرحله‌ای و تولید گاز اندازه‌‌گیری شدند. در مقایسه با شاهد، اثر اصلی پرتودهی با الکترون منجر به کاهش درصد NDF و ADF، افزایش معنی‌دار پتانسیل تولید گاز، عامل تفکیک، ماده آلی واقعا تجزیه شده، تولید توده زنده میکروبی و نیز افزایش قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF هسته خرما شد (0/05>p) و تیمار۱۰۰ کیلو‌گری بهترین نتایج را داشت (0/05>p). اثر اصلی پراکسید هیدروژن شامل کاهش معنی‌دار درصد ماده خشک، ماده آلی و افزایش پتانسیل تولید گاز، قابلیت هضم ماده خشک،NDF  و ADF پودر هسته خرما بود (0/05>p). در مقایسه با تیمار شاهد، عمل‌آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) باعث کاهش درصد مواد مغذی (به­ جز خاکستر)، افزایش فراسنجه‌های تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی شد. این کاهش یا افزایش در مورد برخی از تیمارها معنی‌دار و در مورد برخی  دیگر از تیمارها بدون تغییر بود. اما در مورد اغلب فراسنجه‌ها، در حین عمل‌آوری پودر هسته خرما پرتودهی شده در دز‌های بالا (۱۰۰ یا گاهی ۱۲۵ کیلوگری) با سطوح مختلف پراکسید هیدروژن برترین نتایج حاصل شد. در مجموع، عمل‌آوری با پرتو الکترون به‌تنهایی باعث بهبود ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما شد، اما هنگام عمل‌آوری پودر هسته خرمای پرتودهی شده با پراکسید هیدروژن (اثر متقابل) تأثیر افزایشی قابل توجه نبود. بنابراین، طبق نتایج آزمایش حاضر، بهترین دز برای بهبود ارزش تغذیه‌ای پودر هسته خرما ۱۰۰ کیلوگری با و بدون پراکسید هیدروژن ۲ درصد بود.
متن کامل [PDF 718 kb]   (9 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1398/11/1 | ویرایش نهایی: 1400/3/25 | پذیرش: 1399/11/25 | انتشار: 1400/3/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb