دوره 11، شماره 29 - ( پاییز 1399 )                   جلد 11 شماره 29 صفحات 31-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

nayefi M, rezaei M, chashni del Y, behgar M. The Effect of Using Different Levels of Irradiated Shrimp Waste on Performance, Carcass Characteristics, Blood Parameters, Liver enzymes and Nutrient Digestibility in Broiler Chickens. rap. 2020; 11 (29) :18-31
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1074-fa.html
نایفی مرضیه، رضایی منصور، چاشنی دل یداله، بهگر مهدی. تاثیر استفاده از سطوح مختلف ضایعات میگوی پرتوتابی شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه های خونی، آنزیم‎های کبدی و قابلیت هضم مواد مغذی در جوجه های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1399; 11 (29) :31-18

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1074-fa.html


گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (1169 مشاهده)
      این پژوهش به منظور بررسی اثر تغذیه ضایعات میگو فرآوری شده با پرتو گاما بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فراسنجه­ های خونی، آنزیم­ های کبدی و قابلیت هضم مواد مغذی جوجه‏ های گوشتی انجام شد. در این آزمایش 560 قطعه جوجه یک روزه گوشتی (جنس نر) سویه تجاری راس 308 به 7 تیمار، 5 تکرار و 16 قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی اختصاص داده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه (ذرت-سویا) 2) جیره ­های حاوی 5 درصد ضایعات میگو فرآوری نشده 3) 5 درصد ضایعات میگو پرتو فرآوری شده 4) 10 درصد ضایعات میگو فرآوری نشده 5) 10 درصد ضایعات میگو پرتو فرآوری شده 6) 15 درصد ضایعات میگو فرآوری نشده و 7) 15 درصد ضایعات میگو پرتو فرآوری شده بود. نتایج نشان داد در دوره­ های آغازین، رشد، پایانی و کل دوره پرورش جوجه­ هایی که از جیره حاوی 15 درصد ضایعات میگو فرآوری نشده تغذیه کرده ­بودند، کمترین خوراک مصرفی را داشتند (05/0p<). کمترین افزایش وزن نیز در بین تیمارها مربوط به تیمارهای حاوی 15 درصد ضایعات میگو فرآوری شده و بدون فرآوری بود (05/0p<). در دورهی رشد، پایانی و کل دوره نیز گروه شاهد و تیمار حاوی 5 درصد ضایعات میگو پرتو فرآوری شده کمترین ضریب تبدیل غذایی را داشتند (05/0>p). درصد ران، سینه و قلب در تیمارهای پرتو فرآوری شده بیشتر بود (05/0>p). در تیمارهایی که 15 درصد ضایعات میگو فرآوری شده و بدون فرآوری را مصرف کرده بودند درصد چربی محوطه بطنی کاهش داشت. اثر تیمارهای آزمایشی بر غلظت تری­ گلیسرید، کلسترول، LDL ، HDL ،  AST و ALT سرم خون در سن 21 روزگی جوجه­ های گوشتی اختلاف معنی‏ داری را نشان نداد (05/0<p). با افزایش سطح ضایعات میگو غلظت LDL  سرم خون در سن 42 روزگی به طور معنی­ داری کاهش ­یافت (05/0>p). در سن 42 روزگی بیشترین میزان HDL سرم خون نیز مربوط به تیمار حاوی 5 درصد ضایعات میگو و گروه شاهد بود (05/0>p). در تیمار حاوی 5 درصد ضایعات میگو پرتو فرآوری شده، قابلیت هضم مواد مغذی مشابه گروه شاهد بود (05/0>p). نتایج این آزمایش نشان داد استفاده از ضایعات میگو پرتو فرآوری شده تا سطح 5 درصد نه تنها اثر منفی بر ضریب تبدیل غذایی، افزایش وزن و وزن نهایی پرنده ­ها نداشت بلکه با افزایش قابلیت هضم مواد مغذی منجر به بهبود عملکرد جوجه­ های گوشتی نیز شد.
متن کامل [PDF 1759 kb]   (351 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1398/10/7 | ویرایش نهایی: 1399/8/12 | پذیرش: 1399/5/22 | انتشار: 1399/7/14

فهرست منابع
1. Akbari, Q.M., A. Muharremi and Q.R. Shah Hosseini. 2011. The effect of irradiated feed on the performance of broilers. Journal of Animal Science Research, 3: 1-24 (In Persian).
2. AL-Masri, M.R. 2003. Productive performance of broiler chicks fed diets containing irradiated meat-bone meal. Bioresour. Technology, 90: 317-322. [DOI:10.1016/S0960-8524(03)00121-4]
3. American National Standard, ANSI/AAMI/ISO 11137. 2010. Sterilization of health care products-Requirements for validation and routine control-radiation sterilization, 1-15.
4. AOAC, Association of Official Analytical Chemists. 1999. Official Methods of Analysis. 13th ed.Washington, DC: Association of Official Analytical Chemists, Inc. 1050 pp.
5. Aranaz, I., M. Mengíbar, R. Harris, I. Paños, B. Miralles, N. Acosta, G. Galed and A. Heras. 2009. Functional characterization of chitin and chitosan. Current Chemical Biology Journal. 3(2): 203-230. [DOI:10.2174/187231309788166415]
6. Arici, M, F. Arslan-Colak and U. Gecgel. 2007. Effect of c-radiation on microbiological and oil properties of black cumin (Nigella sativa L.). Grasasy Aceites. 58: 339-343. [DOI:10.3989/gya.2007.v58.i4.444]
7. Beheshti Moghadam, M.H , M. Rezaei, M. Behgar and H. Kermanshahi. 2017. Effects of irradiated flaxseed on performance, carcass characteristics, blood parameters, and nutrient digestibility in broiler chickens. Poultry Science Journal, 5(2): 153-163.
8. Bhat, R., K.R. Sridhar, C.C. Young, A.A. Bhagwath and S. Ganesh. 2008. Composition and functional properties of raw and electron beam-irradiated Mucuna pruriens seeds. International Journal of Food Science Technology, 43: 1338-1351. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2007.01617.x]
9. Castro, G., N. Stoyan and J.P. Nyers. 1989. Assimilation efficiency in birds, a function of taxon and food type? Comparative Biochemistry and Physiology, 92: 271-278. [DOI:10.1016/0300-9629(89)90563-X]
10. Chakrabarty, S., M.Md. Ghulam, A.Md. Jahangir and J. Meshkatul Jannat. 2012. Effect of gamma radiation on the sensory, chemical and microbiological changes in two strains of Climbing Perch (Anabas Testudineus, Bloch 1972). Journal of the Asiatic Society of Bangladesh, 38: 183-188. [DOI:10.3329/jasbs.v38i2.15608]
11. Cunha, F.S., C.B.V. Rabello, M.C.M.M. Ludke, W.M. Dutra, V.R.B.A. Rocha, C.R.G. de Freitas and F.B. Lima. 2003. Effect of shrimp meal on carcass yield in broiler chickens. IX World Conference on Animal Production. Porto Alegre, Brasil.
12. El-Niely, H.F.G. 2007. Effect of radiation processing on anti nutrients, in-vitro protein digestibility and protein efficiency ratio bioassay of legume seeds. Radiation Physics and Chemistry, 76: 1050-1057. [DOI:10.1016/j.radphyschem.2006.10.006]
13. Fanimo, A.O., E. Mudama, T.O. Umukoro and O.O. Oduguwa. 1996. Substitution of shrimp Waste Meal for fish meal in broiler chicken ratio. International Journal of Tropical Agriculture, 73: 201-205.
14. FAO, 2018. FAO technical notes. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
15. Farag, M.D.E.H. 1998.The nutritive value for chicks of full-fat soybean irradiated at up to 60 kGy. Animal feed science and Technology, 73: 319-328. [DOI:10.1016/S0377-8401(98)00148-5]
16. Farramae, C., F. Rhoda Mae, N. Sharon and S. Nuñal. 2015. Deproteination and demineralization of shrimp waste using lactic acid bacteria for the production of crude chitin and chitosan. Journal Bioflux Aquaculture, Aquarium, Conservation, Volume 8, Issue 1.
17. Garcia, M., R. Lazaro, M.A. Latorre, M.I. Gracia and G.G. Mateos. 2008. Influence of enzyme supplementation and heat processing of barley on digestive traits and productive performance of broilers. Poultry Science, 87: 940-948. [DOI:10.3382/ps.2007-00266]
18. Gernat, A.G. 2001. The effect of using different levels of shrimp meal in laying hen diets. Poultry Science, 80: 633-636. [DOI:10.1093/ps/80.5.633]
19. Gharghani, H., M. Zaghari and G R. Shah Hosseini. 2008. Investigation of the effect of gamma radiation on glucosinolate and erosive content of rapeseed acid. Second National Conference on the Application of Nuclear Technology in Agricultural Sciences and Natural Resources.
20. Ghasemi-Sadabadi, M., Y. Ebrahimnezhad, B. Eshratkhah and N. Maheri-Sis. 2015. The effects of different diet total volatile nitrogen levels on blood biochemical parameters in broilers. Journal of Biological and Environmental Sciences, 9(27): 151-158 (In Persian).
21. Glindemann, T., B.M. Tas, C. Wang, S. Alvers and A. Susenbeth. 2009. Evaluation of titanium dioxide as an inert marker for estimating faecal excretion in grazing sheep. Animal Feed Science and Technology, 152: 186-197. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2009.04.010]
22. Huang, R.L., Y.L. Yin, G.Y. Wu, Y.G. Zhang, T.J. Li, L.L. Li, M.X. Li, Z.R. Thang, J. Zhang, B. Wang, J.H. He and X.Z. Nie. 2005. Effects of dietary oligochitosan supplementation on ileal digestibility of nutrients and performance in broilers. Poultry Science, 84: 1383-1388. [DOI:10.1093/ps/84.9.1383]
23. Ismail, F.A. and A.Z. Osman.1976. Improvement indigestibility of broad bean (vicia faba) by gamma iridiation. ISTP. Radiation Research, 8: 17-22.
24. Kalantar, M., A. Yaqub Far and M.R. Akbari. 2015. Comparison of growth response and physiological characteristics of broilers fed with corn and wheat diets supplemented with enzymatic mixture (phytase and molybdenum glycans). Journal of Animal Nutrition Research, 2: 1.
25. Khempaka, S., K. Koh and Y. Karasawa. 2006. Effect of shrimp meal on growth performance and digestibility in growing broilers. Journal of Poultry Science, 43: 250-254. [DOI:10.2141/jpsa.43.250]
26. Mahata, M.E., H. Abdi Dharma, R. Irsan and R. Yose. 2008. Effect of substituting shrimp waste hydrolysate of penaeus merguensis for fish meal in broiler performance. Pakistan Journal of Nutrition, 7 (6): 806-810. [DOI:10.3923/pjn.2008.806.810]
27. Mateos, G.G., E.E. Jiménez-Moreno, M.P. Serrano and R.P. Lázaro. 2012. Poultry response to high levels of dietary fiber sources varying in physical and chemical characteristics.the Journal of Applied Poultry research. 21: 156-174. [DOI:10.3382/japr.2011-00477]
28. Miki, W. 1991. Biological functions and activities of animal carotenoids. Pure and Applied Chemistry. 63:141-146. [DOI:10.1351/pac199163010141]
29. Mirzah, 1997. The Influence of shrimp waste meal processing with steam pressure at quality and its utilization in broiler ration. Dissertation, Padjadjaran University, Bandung, 45-50
30. Momtazan, R., H. Moravej, M. Zaghari and H.R. Taheri. 2011. A note on the effects of a combination of an enzyme complex and probiotic in the diet on performance of broiler chickens. Irish Journal of Agriculture and Food Research, 50: 249-254.
31. Muzzarelli, R.A.A., C.Jeuniaux and G.W.Gooday. 1986. Chitin in nature and technology. New York: Plenum, 385 pp (In Persian). [DOI:10.1007/978-1-4613-2167-5]
32. Nargis, A., K.N. Ahmed, G.M. Ahmed, M.A. Hossain and R. Munsur. 2006. Nutritional value and use of shrimp head waste as fish meal. Bangladesh Journal of Scientific and Industrial Research. 41: 63-66. [DOI:10.3329/bjsir.v41i1.270]
33. Nayefi, M., S. Salari, M. Sari and M. Behgar. 2015. Nutritional Value of electron beam irradiated cottonseed meal in broiler chickens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Berl). 100(4): 643-8. [DOI:10.1111/jpn.12418]
34. Nowsad, A. 2005. End of assignment report-marine fish processing and product development. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Dhaka, 77 pp.
35. Oduguwa, O.O., A.O. Fanimo, V.O.O. layemi and N. Oteri. 2004. The feeding value of sun-dried shrimp waste-meal based diets for starter and finisher broilers. Arch. Zootec, 53: 87-90.
36. Okonkwo, A.C., I.P. Akpan and L.J. Isaac. 2012. Performanc and carcass characteristics of finisher broiler fed shrimp waste meal. Agricultural Journal 7(4): 270-272. [DOI:10.3923/aj.2012.270.272]
37. Okoye, F.C., G.S. Ojewola and K. Njoku-Onu. 2005. Evaluation of shrimp waste meal as a probable animal protein source for broiler chicken. International Journal of Poultry Science. Sciense, 458-461. [DOI:10.3923/ijps.2005.458.461]
38. Oraei, M., A. Motallebi, E. Hoseini and S. Javan. 2012. Effect of gamma irradiation and frozen storage on chemical and sensory characteristics of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet. International Journal of Food Science and Technology, 47: 977-984. [DOI:10.1111/j.1365-2621.2011.02930.x]
39. Raab, P., E. Bergqvist and O. Caceres. 1971. Use e incidencia pigmentante dela harina de camarones y langostinos en broiler. Trabajo de tesis, Euscuela de Agronomia. U. Catolica e Valparaíso, Chilie.
40. Ralph, C., H. Forrester, L.T.C. Charles, E. Shields, R. Frank, J.R. Camp, L. Thomas and P. Harville. 1969. Evaluation of an automated method for blood grouping in the military service- a system analysis. Usamal report no 830. Da project no. 3A062110A821. [DOI:10.21236/AD0699791]
41. Rosenfeld, D.J., A.G. Gernat, J.D. Marcano, J.G. Murillo, G.H. Lopez and J.A. Flores. 1997. The effect of using different levels of shrimp meal in broiler diets. Poultry Science. 76: 581-587. [DOI:10.1093/ps/76.4.581]
42. Sarikhan, M., H.A. Shahryar, K. Nazer-Adl, B. Gholizadeh and B. Behesht. 2009. Effects of insoluble fiber on serum biochemical characteristics in broiler. International Journal of Agriculture and Biology, 11: 73-76.
43. SAS Institute. 2008. SAS User's Guide Statics. SAS Institute Inc., Cary, NC., USA.
44. Schutte, J.B., J. Dejong, W. Smink and M. Pack.1997. Replacement value of betaine for DL-Methionine in male broiler chicks. Poultry Science, 76: 321-325. [DOI:10.1093/ps/76.2.321]
45. Scott, M.L., M.C. Neshim and R.J. Young. 1982. Nutrition of the chicken. Scott ML, Ithaca, NY. 74.
46. Septinova, D., T. Kurtini and S. Tantalo. 2012. Evaluation the usage of treated shrimp waste as protein source in broiler diet. Animal Production, 12(1): 1-5.
47. Shawrang, P., A. Nikkhah, M. Raeesali, M. Moradi Shahrbabak. 2008. The use gamma radiation to process rape oilseed. Second National Conference on the Application of Nuclear Technology in Agricultural Sciences and Natural Resources.
48. Siddhuraju, P., H.P.S. Makkar and K. Becker. 2002. The effect of ionizing radiation on antinutritional factors and the nutritional value of plant materials with reference to human and animal Food Chemistry 78: 187-205. [DOI:10.1016/S0308-8146(01)00398-3]
49. Sumira, J., T. Parween, T.O. Siddiqi and X. Mahmooduzzafar. 2012. Effect of gamma radiation on morphological, biochemical, and physiological aspects of plants and plant products. Environmental Reviews, 20(1): 17-39. [DOI:10.1139/a11-021]
50. Vahjen, W., T. Busch and O. Simon. 2005. Study on the use of soya bean polysaccharide degrading enzymes in broiler nutrition. Animal Feed Science. Technology. 120: 259-276. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.02.020]
51. Xu, F., L. Li, K. Qian, Z. Zhang and Z. Liang. 2011. Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks. Asian-Australasian journal of animal Sciences, 24: 678- 684 [DOI:10.5713/ajas.2011.10458]
52. Xu, Y., C. Gallert and J. Winter. 2008. Chitin purification from shrimp wastes by microbial deproteination and decalcification. Applied Microbiology and Biotechnology, 79: 687-97. [DOI:10.1007/s00253-008-1471-9]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb