XML English Abstract Print


بخش علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده:   (63 مشاهده)
    هدف از این پژوهش، بررسی اثراتسطوح گوناگون روغن ماهی بر عملکرد تولیدی، تولیدمثلی و فراسنجه ­های بیوشیمیایی خون کبک­های چوکار بود. شمار 36 قطعه کبک چوکار ماده (هشتاد و هفت هفته سن) با میانگین وزن ۰۵/۱۵±۴۹۵ گرم از جمعیت کبک ­های مولد گزینش و در قالب طرح کاملاً تصادفی به یکی از تیمارهای شاهد و سه دُز متفاوت روغن ماهی اختصاص یافتند. هر تیمار سه تکرار و هر تکرار (قفس) سه کبک ماده وجود داشت. همچنین 12 قطعه کبک نر بعد از گزینش از گله پایه، به ­شیوه تصادفی برای انجام جفت­ گیری طبیعی با کبک‌های ماده (با نسبت 1:3) و تا پایان آزمایش در قفس‌های آزمایش توزیع شدند. تیمارها شامل: 1- شاهد ، تجویز خوراکی 3/0 سی­سی نرمال سالین، و تیمارهای 2، 3 و 4 به ­ترتیب تجویز خوراکی 1/0، 2/0 و 3/0 سی سی روغن ماهی روزانه طی 21 روز پی در پی بودند. جمع ­آوری تخم ­ها روزانه هر دو ساعت یک بار طی 16 ساعت روشنایی از روز 8 تا روز 28 آزمایش انجام شد و در دمای 13 درجه سانتی‌گراد نگه­داری شدند. وزن کبک ­ها پیش از آغاز آزمایش و پس از آن هر هفته یک بار ثبت شد. همچنین مصرف خوراک به­ طور روزانه ثبت شد. خون­گیری از کبک­ ها در روز صفر، 10 و 21 آزمایش انجام شد تا فراسنجه ­های بیوشیمیایی سرم ارزیابی شوند. یافته ­ها نشان دادند که مصرف خوراک، وزن بدن و افزایش وزن روزانه از تجویز روغن ماهی تاثیر نپذیرفت (05/0 <p). تجویز خوراکی روغن ماهی سبب افزایش درصد تولید تخم و نرخ باروری شد که در دُز 2/0 سی­سی در مقایسه با دیگر تیمارها بالاتر بود، اگرچه معنی­ دار نبود (05/0 <p). کبک­ هایی که روغن ماهی دریافت کردند در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی ­داری در وزن تخم نشان دادند که در گروه 3/0 سی­سی در مقایسه با دیگر گروه ­ها بیشترین کاهش دیده شد (05/0 >p). سطوح کلسترول تام و تری­گلیسرید سرم در کبک ­هایی که دُزهای گوناگون روغن ماهی دریافت کردند در مقایسه با گروه شاهد کاهش معنی­ داری داشت که در پرنده ­هایی که 3/0 سی­سی روغن ماهی دریافت کردند بیشترین کاهش وجود داشت (05/0 >p). برهم­کنش تیمار و زمان سبب کاهش معنی­دار در غلظت کلسترول تام سرم شده بود (02/0 =p). غلظت ldl و گلوکز در پرنده ­های گروه 3/0 سی­سی روغن ماهی، در مقایسه با دیگر تیمارها کاهش معنی­ داری داشت (05/0 >p). اما غلظت VLDL، HDL، پروتئین تام، کلسیم و فسفر از روغن ماهی تاثیر نپذیرفت (05/0<p). روی­هم ­رفته، دُز 2/0 سی­سی روغن ماهی، دُز مناسب‌تری برای بهبود عملکرد تولید مثلی مانند تولید تخم و نرخ باروری در کبک بود. فزون بر این تجویز خوراکی 3/0 سی­سی روغن ماهی توانست سبب کاهش فراسنجه­ های بیوشیمیایی خون مانند کلسترول تام، تری­گلیسرید، LDL و گلوکز در کبک­های چوکار ماده شود.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1398/9/28 | ویرایش نهایی: 1399/7/15 | پذیرش: 1399/2/30 | انتشار: 1399/7/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb