دوره 11، شماره 28 - ( تابستان 1399 )                   جلد 11 شماره 28 صفحات 22-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aslani Kordkandi G, Shakouri M D, Janmohammadi H. The effect of Dietary Fiber Source and Threonine Level on Growth Performance, Nutrients Digestibility and Digesta Characteristics of Broiler Chickens in a Period of 24 Days. rap. 2020; 11 (28) :22-31
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1050-fa.html
اصلانی کرد کندی غلامرضا، شکوری میرداریوش، جانمحمدی حسین. اثر منبع فیبر و سطح ترئونین جیره بر عملکرد رشدی، قابلیت هضم مواد مغذی و خصوصیات شیرابه‌ گوارشی جوجه‌های گوشتی طی دوره‌ 24 روزه. پژوهشهاي توليدات دامي. 1399; 11 (28) :22-31

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1050-fa.html


دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، گروه علوم دامی
چکیده:   (309 مشاهده)
     هدف از این تحقیق،  بررسی تاثیر منابع مختلف فیبر و سطوح مختلف ترئونین بر پاسخ­ رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و برخی ویژگی­های شیرابه‌ گوارشی جوجه‌های گوشتی بود. در این آزمایش از تعداد 180 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 3×2 با 5 تکرار و 6 جوجه در هر تکرار به­ مدت 24 روز استفاده شد. جیره­ها حاوی دو منبع فیبر (پوسته نخود و تفاله چغندر قند) در سطح 5 درصد و سه سطح ترئونین (90 ، 100 و 110درصد سطح توصیه شده) بودند. مطابق نتایج؛ اثر متقابل معنی‌داری بین منبع فیبر و سطح ترئونین بر مصرف خوراک مشاهده شد (05/0>p)، به‌طوری ‌که جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی تفاله چغندر قندِ مواجه با کمبود ترئونین در مقایسه با جیره مشابه حاوی پوسته نخود مصرف خوراک کمتری داشتند. افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک جوجه‌ها تحت تاثیر اثر متقابل منبع فیبر و سطح ترئونین قرار نگرفت. افزایش وزن پایین و ضریب تبدیل خوراک بالای جوجه‌ها در اثر مصرف تفاله چغندر قند نسبت به پوسته نخود مشاهده شد (05/0>p). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و چربی خام و نیز انرژی قابل متابولیسم ظاهری در اثر تغذیه تفاله چغندر قند در مقایسه با پوسته نخود کاهش یافت (05/0>p). کمبود ترئونین جیره قابلیت هضم ماده آلی را کاهش داد (05/0>p). استفاده از تفاله چغندر قند در مقایسه با پوسته نخود موجب افزایش ph محتویات سنگدان و روده کور و ویسکوزیته شیرابه گوارشی ژژنوم و ایلئوم شد (05/0>p). وزن نسبی سنگدان در اثر پوسته نخود در مقایسه با تفاله چغندر قند افزایش یافت (05/0>p). در کل، تفاله چغندر قند نسبت به پوسته نخود با افزایش ویسکوزیته شیرابه گوارشی موجب کاهش قابلیت هضم مواد مغذی و افت عملکرد رشدی جوجه‌ها شد و اثر متقابل محسوسی بین منبع فیبر و سطح ترئونین جیره به جزء بر مصرف خوراک مشاهده نشد.
متن کامل [PDF 882 kb]   (76 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1398/7/17 | ویرایش نهایی: 1399/5/25 | پذیرش: 1398/12/10 | انتشار: 1399/4/10

فهرست منابع
1. Abbasi, M., A. Mahdavi, A. Samie and R. Jahanian. 2014. Effects of different levels of dietary crude protein and threonine on performance, humoral immune responses and intestinal morphology of broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science, 16: 35-44. [DOI:10.1590/S1516-635X2014000100005]
2. Amerah, A.M., V. Ravindran and R.G. Lentle. 2009. Influence of insoluble fibre and whole wheat inclusion on the performance, digestive tract development and ileal microbiota profile of broiler chickens. British Poultry Science, 50: 366-375. [DOI:10.1080/00071660902865901]
3. AOAC. 2000. Official Methods of Analysis, 17th edn. Association of Official Analytical Chemists, Arlinton, VA.
4. Bach Knudsen, K.E. 2001. The nutritional significance of "dietary fiber" analysis. Animal Feed Science and Technology, 90: 3-20. [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00193-6]
5. Carew, L.B., K.G. Evarts and F.A. Alster. 1997. Growth and plasma thyroid hormone concentrations of chicks fed diets deficient in essential amino acids. Poultry science, 76: 1398-1404. [DOI:10.1093/ps/76.10.1398]
6. Chee, S.H., P.A. Iji, M. Choctb, L.L. Mikkelsena and A. Kocher. 2010. Functional interactions of manno-oligosaccharides with dietary threonine in chicken gastrointestinal tract. I. Growth performance and mucin dynamics. British Poultry Science, 51: 658-666. [DOI:10.1080/00071668.2010.517251]
7. Fenton, T.W. and M. Fenton. 1979. An improved procedure for the determination of chromic oxid in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science, 59: 631-634. [DOI:10.4141/cjas79-081]
8. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, D. González-Sánchez, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2010. Effect of inclusion of oat hulls and sugar beet pulp in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from 1 to 42 days of age. Animal Feed Science and Technology, 162: 37-46. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.08.010]
9. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, D.G. Valencia, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2008. Effects of fiber source and heat processing of the cereal on the development and pH of the gastrointestinal tract of broilers fed diets based on corn or rice. Poultry Science, 87: 1779-1795. [DOI:10.3382/ps.2008-00070]
10. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2007. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and inclusion of fiber in the diet on productive performance and digestive traits of broilers. Poultry Science, 86: 1705-1715. [DOI:10.1093/ps/86.8.1705]
11. Guinotte, F., J. Gautron and Y. Nys. 1995. Calcium solubilization and retention in the gastrointestinal tract in chicks (Gallus domesticus) as a function of gastric acid secretion inhibition and of calcium carbonate particle size. British Journal of Nutrition, 73: 125-139. [DOI:10.1079/BJN19950014]
12. Hetland, H. and B. Svihus. 2001. Effect of oat hulls on performance, gut capacity and feed passage time in broiler chickens. British Poultry Science, 42: 354-361. [DOI:10.1080/00071660120055331]
13. Hetland, H., B. Svihus and Å. Krögdahl. 2003. Effects of oat hulls and wood shavings on digestion in broilers and layers fed diets based on whole or ground wheat. British Poultry Science, 44: 275-282. [DOI:10.1080/0007166031000124595]
14. Jiménez-Moreno, E., C. Romero, J.D. Berrocoso, M. Frikha and G.G. Mateos. 2011. Effects of the inclusion of oat hulls or sugar beet pulp in the diet on gizzard characteristics, apparent ileal digestibility of nutrients, and microbial count in the ceca in 36-day-old broilers reared on floor. Poultry Science, 90(Suppl.1): 153.
15. Jiménez-Moreno, E., J.M. González-Alvarado, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2009. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and fiber inclusion in the diet on gizzard pH and nutrient utilization in broilers at different ages. Poultry Science, 88: 1925-1933. [DOI:10.3382/ps.2009-00193]
16. Jiménez-Moreno, E., S. Chamorro, M. Frikha, H.M. Safaa, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2011. Effects of increasing levels of pea hulls in the diet on productive performance and digestive traits of broilers from one to eighteen days of age. Animal Feed Science and Technology, 168: 100-112. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2011.03.013]
17. Jørgensen, H., X.Q. Zhao, K.E.B. Knudsen and B.O. Eggum. 1996. The influence of dietary fibre source and level on the development of the gastrointestinal tract, digestibility and energy metabolism in broiler chickens. British Journal of Nutrition, 75: 379-395. [DOI:10.1079/BJN19960141]
18. Kermanshahi, H., M.D. Shakouri and A. Daneshmand. 2018. Effects of non-starch polysaccharides in semi-purified diets on performance, serum metabolites, gastrointestinal morphology, and microbial population of male broiler chickens. Livestock Science, 214: 93-97. [DOI:10.1016/j.livsci.2018.04.012]
19. Kidd, M.T., S.J. Zumvalt, S.J. Barber, W.A. Dozier, D.W. Chamblee and C. Wiernusz. 2003. Threonine responses of female Cobb 500 broilers from days 42 to 56. Journal of Applied Poultry Research, 12: 130-136. [DOI:10.1093/japr/12.2.130]
20. Lazaro, R., M. Garcia, M.J. Aranibar and G.G. Mateos. 2003. Effect of enzyme addition to wheat, barley and rye-based on nutrient digestibility and performance of laying hens. British Poultry Science, 44: 256-265. [DOI:10.1080/0007166031000085616]
21. Mateos, G.G., E. Jimenz-Moreno, M.P. Serrano and R. Lazaro. 2012: Poultry response to high elvels of dietary dietary fibre sources varying in physical and chemical characteristics. Journal of Applied Poultry Research, 21: 156-174. [DOI:10.3382/japr.2011-00477]
22. Min, Y.N., S.G. Liu, Z.X. Qu, G.H. Meng and Y.P. Gao. 2017. Effects of dietary threonine levels on growth performance, serum biochemical indexes, anti oxidant capasities and gut morphology in broiler chickens. Poultry Science, 96: 1290-1297. [DOI:10.3382/ps/pew393]
23. Montagne, L., C. Piel and J.P. Lalles. 2004. Effect of diet on mucin kinetics and composition: Nutrition and health implications. Nutrition Reviews, 62: 105-114. [DOI:10.1111/j.1753-4887.2004.tb00031.x]
24. Montagne, L., J.R. Pluske and D.J. Hampson. 2003. A review of interactions between dietary fibre and the intestinal mucosa and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Animal Feed Science and Technology, 108: 95-117. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00163-9]
25. Pang, Y. and T.J. Applegate. 2007. Effects of dietary copper supplementation and copper source on digesta pH, calcium, zinc and copper complex size in the gastrointestinal tract of the broiler chicken. Poultry Science, 86: 531-537. [DOI:10.1093/ps/86.3.531]
26. Schaart M.W., H. Schierbeck, S.R. van der Schoor, B. Stoll, D.G. Burrin, P.J. Reeds and J.B. van Goudoever. 2005. Threonine utilization is high in the intestine of piglets. The Journal of Nutrition, 135: 765-770. [DOI:10.1093/jn/135.4.765]
27. Serena, S. and B. Knudsen. 2007. Chemical and physicochemical characterisation of co-products517 from the vegetable food and agro industries. Animal Feed Science and Technologym, 139: 109-124. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.12.003]
28. Shakouri, M.D., H. Kermanshahi and M. Mohsenzadeh. 2006. Effect of different non starch polysaccharides in semi purified diets on performance and intestinal microflora of young broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 5: 557-561. [DOI:10.3923/ijps.2006.557.561]
29. Svihus, B. 2011. The gizzard: Function, influence of diet structure and effects on nutrient availability. World's Poultry Science Journal, 67: 207-224. [DOI:10.1017/S0043933911000249]
30. Svihus, B., H. Hetland, M. Choct and F. Sundby. 2002. Passage rate through the anterior tract of broiler chickens fed on diets with ground and whole wheat. British Poultry Science, 43: 662-668. [DOI:10.1080/0007166021000025037]
31. Svihus, B., I. Juvik, H. Hetland and A. Krogdahl. 2004. Causes for improvement in nutritive value of broiler chicken diets with whole wheat instead of ground wheat. British Poultry Science, 45: 55-60. [DOI:10.1080/00071660410001668860]
32. Sibbald, I.R. 1976. A bioassay for true metabolizable energy in feedingstuffs. Poultry Science, 55: 303-308. [DOI:10.3382/ps.0550303]
33. van Krimpen, M.M., R.P. Kwakkel, C.M.C. van Peet-Schwering, L.A. den Hartog and M.W.A. Verstegen. 2009. Effects of nutrient dilution and nonstarch polysaccharide concentration in rearing and laying diets on eating behavior and feather damage of rearing and laying hens. Poultry Science, 88: 759-773. [DOI:10.3382/ps.2008-00194]
34. Wang, X., S. Qiao, Y. Yin, L. Yue, Z. Wang and G.A. Wu. 2007. Deficiency or excess of dietary threonine reduces protein synthesis in jejunum and skeletal muscle of young pigs. The Journal of Nutrition, 137: 1442-1446. [DOI:10.1093/jn/137.6.1442]
35. Wils-Plotz, E.L. and R.N. Dilger. 2013. Combined dietary effects of supplemental threonine and purified fiber on growth performance and intestinal health of young chicks. Poultry Science, 92: 726-734. [DOI:10.3382/ps.2012-02664]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb