دوره 11، شماره 27 - ( بهار 1399 )                   جلد 11 شماره 27 صفحات 65-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chegini R, Kazemi-Bonchenari M, Khodaei M, Khaltabadi Farahani A H. (2020). Evaluation the Effects of Liquid Protein Source in Sheep Diet Fed High Wheat Straw Diet on Ruminal Fermentation, Microbial Protein, Hematology and Blood Metabolites. rap. 11(27), 57-65. doi:10.29252/rap.11.27.57
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1042-fa.html
چگینی رضا، کاظمی بنچناری مهدی، خدایی مطلق مهدی، خلت آبادی فراهانی امیرحسین. بررسی مکمل پروتئینی مایع در جیره گوسفندان با سطوح بالای کاه گندم بر قابلیت هضم، فراسنجه های شکمبه‌ای، پروتئین میکروبی، هماتولوژی و متابولیت‌های خون پژوهشهاي توليدات دامي 1399; 11 (27) :65-57 10.29252/rap.11.27.57

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1042-fa.html


دانشگاه اراک
چکیده:   (3047 مشاهده)
      تاثیر تغذیه منبع پروتئین مایع (خیساب ذرت؛ پروتئین خام 42 درصد) و مقایسه آن با دو منبع پروتئینی متداول (کنجاله سویا و کنجاله پنبه‌دانه) در جیره‌های دارای سطح بالای کاه گندم (400 گرم در کیلوگرم) با استفاده از سه رأس گوسفند دارای فیستولای شکمبه‌ای و در قالب طرح مربع لاتین 3 در 3 (دوره 21 روزه که 14 روز برای سازگاری و 7 روز نمونه گیری بود) بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل تغذیه؛ (1) منبع پروتئین مایع (خیساب ذرت)؛ (2) کنجاله سویا و (3) کنجاله پنبه‌دانه بود. سنتز پروتئین میکروبی، تخمیر شکمبه‌ای، قابلیت هضم مواد مغذی، هماتولوژی و متابولیت‌های خون بررسی ­شد. نتایج نشان داد که مصرف خوراک تحت­ تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0P>). قابلیت هضم دیواره سلولی با مصرف کنجاله سویا نسبت به دو تیمار دیگر بهبود داشت (02/0 = P). کل اسیدهای چرب فرار تولیدی در شکمبه برای خیساب ذرت، کنجاله سویا و کنجاله پنبه‌دانه برابر 68/73، 55/82 و 93/65 میلی مول بر لیتر بود (03/0 = P). مجموع آلانتوئین و اسید اوریک و سنتز پروتئین میکروبی با تغذیه کنجاله سویا افزایش داشت (02/0 = P). هماتولوژی دام‌ها تفاوتی در آزمایش حاضر نشان نداد. در بین متابولیت‌های خون، تنها نیتروژن اوره‌ای خون با مصرف کنجاله سویا تمایل به کاهش داشت (07/0 = P). به طور خلاصه خیساب ذرت به عنوان منبع پروتئینی مایع، بدون تاثیر منفی در جیره گوسفند تغذیه شده با سطح بالای کاه گندم قابل استفاده بوده و نیاز به پژوهش بیشتر برای بهبود بازدهی نیتروژن در زمان استفاده از این خوراک وجود دارد.
متن کامل [PDF 900 kb]   (752 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1398/6/5 | ویرایش نهایی: 1399/2/31 | پذیرش: 1398/8/18 | انتشار: 1399/2/23

فهرست منابع
1. Antongiovanni, M., A. Acciaoli, F. Grifoni, A. Martini and P. Ponzetta. 1991. Effects of wheat straw treated with ammonia from urea hydrolysis in lamb diets. Small Ruminant Research, 6: 39-47. [DOI:10.1016/0921-4488(91)90006-C]
2. Association of Official Analytical Chemists. 1990. Official Methods of Analysis. 15th ed.
3. Atasoglu, C., C.J. Newbold and R.J. Wallace. 1999. Influence of ammonia concentration on [15N] ammonia uptake and de novo synthesis of different amino acids by mixed rumen microorganisms from the sheep rumen in vitro. Page 212 in Proc. Br. Soc. of Anim. Sci. Edinburgh, Scotland. [DOI:10.1017/S1752756200003677]
4. Azizi-Shotorkhoft, A., A. Sharifi, D. Mirmohammadi, H. Baluch-Gharaei and J. Rezaei. 2016. Effects of feeding different levels of corn steep liquor on the performance of fattening lambs. Animal Physiology and Animal Nutrition, 100: 109-17. [DOI:10.1111/jpn.12342]
5. Bowman, J.G.P., B.F. Sowell and J.A. Paterson. 1995. Liquid supplementation for ruminants fed low quality forage diets: a review. Animal Feed Science and Technology, 55: 105-138. [DOI:10.1016/0377-8401(95)98203-9]
6. Broderick, G.A. and J.H. Kang. 1980. Automated simultaneous determination of ammonia and total amino acids in ruminal fluid and in vitro media. Journal of Dairy Science, 63: 64-75. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(80)82888-8]
7. Cebra, C.K., F.B. Gerry, D.M. Getzy and M.J. Fettman. 1997. Hepatic lipidosis in anorectic lactating Holstein cattle. A retrospective study of serum biochemical abnormalities. Journal of Veterinary International Medicine, 4: 231-237. [DOI:10.1111/j.1939-1676.1997.tb00096.x]
8. Chen, X.B. and M.J. Gomes. 1992. Estimation of Microbial Protein Supply to Sheep and cattle based on Urinary Excretion of Purine Derivatives: An Overview of Technical Details. Occasional Publication. Aberdeen, UK: Rowett Research Institute.
9. David, D.B., C.H.E.C. Poli, J.V. Savian, G.A. Amaral, E.B. Azevedo and F. Jochims. 2015. Urinary creatinine as a nutritional and urinary volume marker in sheep fed with tropical or temperate forages. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 67: 1009-10015. [DOI:10.1590/1678-4162-7759]
10. Eghbali. M., F. Kafilzadeh, F. Hozhabri. S. Afshar and M. Kazemi-Bonchenari. 2011. Treating canola meal changes in situ degradation, nutrient apparent digestibility, and protein fractions in sheep. Small Ruminant Research, 96: 136-139. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2011.01.005]
11. Elwakeel, E.A., E.C. Titgemeyer, J.S. Drouillard and C.K. Armendariz. 2007. Evaluation of ruminal nitrogen availability in liquid feeds. Animal Feed Science and Technology, 137: 163-181. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.10.002]
12. Gorosito, A.R., J.B. Russell and P.J. Van Soest. 1985. Effect of carbon-4 and carbon-5 volatile fatty acids on digestion of plant cell wall in vitro. Journal of Dairy Science, 68: 840-847. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(85)80901-2]
13. Griswold, K.E., G.A. Apgar, J. Bouton and J.L. Firkins. 2003. Effects of urea infusion and ruminal degradable protein concentration on microbial growth, digestibility, and fermentation in continuous culture. Journal of Animal Science, 81: 329-336. [DOI:10.2527/2003.811329x]
14. Griswold, K.E., W.H. Hoover, T.K. Miller and W.V. Thayne. 1996. Effect of form of nitrogen on growth of ruminal microbes in continuous culture. Journal of Animal Science, 74: 483-491. [DOI:10.2527/1996.742483x]
15. Horton, G.M.J., H.H. Nicholson and D.A. Christensen. 1982. Ammonia and sodium hydroxide treatment of wheat straw in diets for fattening steers. Animal Feed Science and Technology, 7: 1-10. [DOI:10.1016/0377-8401(82)90031-1]
16. Jafari Ahangari, Y., S. Yasini and A. Toghdory. 2013. Effects of different levels of cottonseed meal on milk composition and blood parameters of Zel ewes. Research on Animal Production, 4(7): 124-133 (In Persian).
17. Jiriaei, F., M. Kazemi-Bonchenari, M.H. Moradi and D. Mirmohammadi. 2019. Synchronous feeding of liquid protein source with different grains on performance, digestibility, ruminal fermentation, blood metabolites and carcass characters in growing lambs. Tropical Animal Health and Production. Accepted. https://doi.org/10.1007/s11250-019-02074-y [DOI:10.1007/s11250-019-02074-y.]
18. Karimi-Daeini, H., M. Kazemi-Bonchenari, M. Khodaei-Motlagh and M.H. Moradi. 2018. Effect of increased protein level supplied by soybean meal or meat meal on performance, blood metabolites and insulin and liver enzymes in Holstein male calves. Research on Animal Production, 8(18): 100-106 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.18.100]
19. Kazemi-Bonchenari, M., R. Falahati, M. Poorhamdollah, S.R. Heidari and A. Pezeshki. 2018. Essential oils improved weight gain, growth and feed efficiency of young dairy calves fed 18 or 20% crude protein starter diets. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102: 652-661. [DOI:10.1111/jpn.12867]
20. Kazemi-Bonchenari, M., A.Z.M. Salem and S. Lopez. 2017. Influence of barley grain particle size and treatment with citric acid on digestibility, ruminal fermentation and microbial protein synthesis in Holstein calves. Animal; An international journal of bioscience, 11: 1295-1302. [DOI:10.1017/S1751731116002810]
21. Khatibi-Bardsiri, A., R. Tahmasebi, O. Dayani and A. Khezri. 2017. The Effect of level of feed intake on digestibility, nitrogen balance and microbial protein synthesis in sheep. Research on Animal Production, 8(15): 18-24 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.15.18]
22. Kohn, R.A., M.M. Dinneen and E. Russek-Cohen. 2005. Using blood urea nitrogen to predict nitrogen excretion and efficiency of nitrogen utilization in cattle, sheep, goats, horses, pigs, and rats. Journal of Animal Science, 83: 79-889. [DOI:10.2527/2005.834879x]
23. Leng, R.A. and J.V. Nolan. 1984. Nitrogen metabolism in rumen. Journal of Dairy Science, 67: 1072-1089. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(84)81409-5]
24. Males, J.R. 1987. Optimizing the utilization of cereal crop residues for beef cattle. Journal of Animal Science, 65: 1124-1130. [DOI:10.2527/jas1987.6541124x]
25. Manns, J.G., J.M. Boda and R.F. Willis. 1967. Probable role of propionate and butyrate in control of insulin secretion in sheep. American Journal of Physiology, 212: 756-764. [DOI:10.1152/ajplegacy.1967.212.4.756]
26. NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle (7th Ed.). National Academy Press, washington, DC.
27. Reynal, S.M. and G.A. Broderick. 2005. Effect of dietary level of rumen degraded protein on production and nitrogen metabolism in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 88: 4045-4064. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)73090-3]
28. Russell, J.B., J.D. O.Connor, D.G. Fox, P.J. Van Soest and C.J. Sniffen. 1992. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science, 70: 3551-3561. [DOI:10.2527/1992.70113551x]
29. Russell, J.B., C.J. Sniffen and P.J. Van Soest. 1983. Effect of carbohydrate limitation on degradation and utilization of casein by mixed rumen bacteria. Journal of Dairy Science, 66: 763-775. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(83)81856-6]
30. Salisbury, M.W., C.R. Krehbiel, T.T. Ross, C.L. Schultz and L.L. Melton. 2004. Effects of supplemental protein type on intake, nitrogen balance, and site, and extent of digestion in whiteface wethers consuming low-quality grass hay. Journal of Animal Science, 82: 3567-3576. [DOI:10.2527/2004.82123567x]
31. Schingoenthe, D.J. 1976. Whey utilization in animal feeding: A summary and evaluation. Journal of Dairy Science, 59: 556-570. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(76)84240-3]
32. Soltani, M., M. Kazemi-Bonchenari, A.H. Khaltabadi-Farahania and O. Afsarian. 2017. Interaction of forage provision (alfalfa hay) and sodium butyrate supplementation on performance, structural growth, blood metabolites and rumen fermentation characteristics of lambs during pre-weaning period. Animal Feed Science and Technology, 230: 77-86. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2017.06.002]
33. Valadares, R.F.D., G.A. Broderick, S.C. Valadaresfilho and M.K. Clayton. 1999. Effect of replacing alfalfa silage with high moisture corn on ruminal protein synthesis estimated from excretion of total purine derivatives. Journal of Dairy Science, 82: 2686-2696. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(99)75525-6]
34. Van Soest, P.J, J.B. Roberts and B.A. Lewis. 1991. Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber and noN.S.trach polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
35. Walker, R.S., D. LaMay, J.R. Davis and C.A. Bandyk. 2013. Method of feeding a liquid-protein supplement with low- to medium-quality hay affects hay waste and cow performance. The Professional Animal Scientists, 29: 552- 558. [DOI:10.15232/S1080-7446(15)30277-1]
36. Wang, Z., Y. Cui, P. Liu, Y. Zhao, L. Wang, Y. Liu and J. Xie. 2017. Small peptides isolated from enzymatic hydrolyzate of fermented soybean meal promote endothelium-independent vasorelaxation and ACE inhibition. Journal of Agricultural Food and Chemistry, 65: 10844-10850. [DOI:10.1021/acs.jafc.7b05026]
37. Wickersham, E.E., J.E. Shirley, E.C. Titgemeyer, M.J. Brouck, J.M. DeFrain, A.F. Park, D.E. Johnson and R.T. Ethington. 2004. Response of lactating dairy cows to diets containing wet corn gluten feed or a raw soybean hull-corn steep liquor pellet. Journal of Dairy Science, 87: 3899-3911. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73529-8]
38. Yang, C.M.J. 2002. Response of forage fiber degradation by ruminal microorganisms to branched-chain volatile fatty acids, amino acids and dipeptides. Journal of Dairy Science, 85: 1183-1190. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74181-7]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb