دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 63-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Alimagham S M, Soltani A, Dastar B, Ghoorchi T. (2025). Determination of Composition and Amount of Different Feeds to Produce Animal Products to Use in Agricultural Policy Studies in Iran. Res Anim Prod. 16(1), 53-63. doi:10.61186/rap.16.1.53
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1436-fa.html
عالیمقام سید مجید، سلطانی افشین، دستار بهروز، قورچی تقی. تعیین ترکیب و مقدار خوراک برای تولید محصولات دامی و طیور برای استفاده در مطالعات سیاست‌گذاری کشاورزی در ایران پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :63-53 10.61186/rap.16.1.53

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1436-fa.html


1- گروه زراعت، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3- گروه تغذیه دام و طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران،
چکیده:   (388 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: ارزش منابع آب، انرژی و غذا در حدی است که دسترسی و استفاده صحیح از این منابع بهعنوان ستون‏ های امنیت، موفقیت و برابری در سطح جهان هستند. امروزه دولت ‏ها در تلاش برای یافتن راه‏ حل ‏هایی برای مجموعه مشکلات پیچیده ‏ای هستند که در صورت عدم حل، این مشکلات می ‏توانند باعث فروپاشی تمدن انسان شوند. بسیاری از این مشکلات بهطور مستقیم با تولید و توزیع آب، انرژی و غذا در ارتباط هستند. بهدلیل وسعت زیاد و پیچیدگی هر یک از این زمینه‏ ها (آب، انرژی و غذا)، تصمیم‌ها اتخاذ شده توسط دولت ‏ها به‌ندرت در برگیرنده همه جوانب می ‏باشند. در کشوری مانند ایران که با کمبود منابع آب مواجه است، در حدود 20 درصد از مجموع محصولات کشاورزی و موادغذایی مورد نیاز مردم از طریق واردات تامین می ‏شود. بنابراین، بررسی پیامدهای ناشی از واردات محصولات کشاورزی برای تغذیه ­دام و تولید محصولات دامی می ‏تواند بسیار مهم باشد. این موضوع یکی از چالش‏ های پیچیده ‏ای است که باید جوانب مختلف آن مد نظر قرار گیرد تا با کمترین خسارات اقدام به تولید و تامین محصولات غذایی مورد نیاز در کشور کرد. در کشورهای صنعتی مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای انجام این نوع تحلیل‏ ها و بررسی جوانب مختلف موضوعات مرتبط با کشاورزی از الگو‏های ارزیابی یکپارچه استفاده می‏ شود. در این مدل‏ ها، سعی می ‏شود تا جوانب مختلف تصمیمات قبل از اجرا، از نظر مسایل اقتصادی، انرژی، جمعیت، رژیم غذایی، تغییر اقلیم، کاربری اراضی، آلودگی‏ های زیست محیطی، مصرف آب و غیره مورد ارزیابی قرار گیرند. برای افزایش توان کارکرد این مدل، نیاز به اطلاعات و ورودی‏ های دقیق برای این مدل در سطح کشور می ‏باشد. مقدار و نوع خوراک مصرفی در مقیاس کشوری برای تولید محصولات دامی و طیور، یکی از اطلاعات ورودی مورد نیاز برای این مدل می ‏باشد. هر چند که در کشور جیره غذایی برای دام و طیور در مقیاس کوچک مانند دام‌داری یا مرغ‏داری ‏ها مشخص است، ولی تاکنون این اطلاعات در مقیاس کشوری محاسبه و گزارش نشده ‏اند. با مقایسه سناریوهای مختلف، می ‏توان مناسب ‏ترین تصمیم با کمترین عواقب را اتخاذ کرد و تلاش امروزه دولت ‏ها برای یافتن راه ‏حل ‏هایی برای مجموعه مشکلات تعیین اطلاعات نماینده کشوری از نوع و مقدار خوراک جهت تولید محصولات دامی و طیور، می ‏تواند نقش مهمی در سیاست‏گذاری کلان مدیریت و تامین خوراک در کشور داشته باشد. هدف از این مطالعه برآورد نوع و مقدار خوراک برای تولید هر واحد محصول دامی و طیور در سطح کشور بود. برای انجام این کار، از انرژی قابل متابولیسم خوراک و ضرایب کارایی تبدیل انرژی قابل متابولیسم به محصولات دامی و طیور استفاده شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، برای محاسبه ضریب تبدیل خوراک به محصول، علاوه‌بر خوراک مصرفی در دوره‏ پروار، دوره شیردهی دام و دوره تخمگذاری مرغ، مقدار خوراک مصرفی در سایر دوره‌ها مثل دوره زمانی بارداری، دوره خشکی، قبل از شروع پروار، قبل از شروع تخم‌گذاری طیور، خوراک مصرفی توسط نرهای مولد، خوراک مصرفی برای تامین انرژی جهت پیاده ‏روی دام در مراتع نیز در محاسبات مد نظر قرار گرفتند. مقدار و نوع خوراک برای تولید گوشت قرمز و شیر در چهار گام محاسبه شد: در گام اول مقدار کل انرژی قابل متابولیسم خوراک به تفکیک نوع دام و خوراک محاسبه شد. برای این منظور، ابتدا اطلاعات مقدار خوراک مصرفی به تفکیک دام، گاوداری ‏ها در فضای بسته و گاوداری‏ ها در فضای باز در کشور تهیه شد. این اطلاعات از مرکز آمار ایران حاصل از آمارگیری از دامداری ‏ها در سال‌های 1395 و 1396 استخراج شد. در گام دوم، خوراک مصرفی برای تولید شیر از کل خوراک مصرفی توسط گروه ‏های دامی مختلف (گاوداری فضای باز، گاوداری فضای بسته و دام سبک در فضای باز) در کشور تفکیک شد.گام سوم محاسبات، تفکیک خوراک برای تولید گوشت قرمز از کل خوراک مصرفی برای هر گروه از دام‏ ها در کشور بود. گام چهارم، محاسبه مقدار خوراک مصرفی توسط دام برای عوامل غیر از تولید شیر و گوشت قرمز بود. عواملی مانند پیاده‏ روی در مرتع، مصرف خوراک دام ‏های مولد که سالیانه محصول دامی تولید نمیکنند ولی مصر‌ف کننده خوراک هستند. محاسبه ضریب تبدیل خوراک به گوشت مرغ و تخم‌مرغ هم‌چنین انجام شد.
نتایج: در مجموع متوسط خوراک مورد نیاز برای تولید هر کیلوگرم گوشت قرمز در کشور 38/2 کیلوگرم بر اساس وزن تر خوراک محاسبه شد. مقایسه ضرایب خود اتکایی گزارش شده با ضرایب محاسبه شده، نشان داد که نتایج برای کنجاله‏ دانه‌های روغنی، ذرت دانه ‏ای، علوفه بقولات و علوفه حاصل از مرتع با یکدیگر هم‌خوانی دارند. اما، مقدار ضریب خوداتکایی محاسبه شده برای جو، کاه و ذرت سیلویی کمتر از مقادیر گزارش شده توسط وزارت کشاورزی بود همچنین در کشور، برای تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ به 2/45 کیلوگرم وزن تر خوراک (2/11 کیلوگرم خوراک خشک) و برای تخم مرغ به 2/15 کیلوگرم وزن تر خوراک (1/84 کیلوگرم خوراک خشک) نیاز بود. نتایج این مطالعه نشان داد که در سطح کل کشور به طور متوسط به ازای تولید هر کیلوگرم گوشت قرمز بر اساس وزن لاشه، به 24/32، برای تولید هر کیلوگرم شیر به 1/64، برای تولید هر کیلوگرم گوشت مرغ بر اساس وزن لاشه به 2/11 و برای تولید هر کیلوگرم تخم مرغ به 1/84 کیلوگرم ماده خشک نیاز است. به‌دلیل لحاظ خوراک مصرفی در دوره‌های تولیدی و غیر تولیدی، برآوردهای مطالعه حاضر از برخی گزارش‌ها که فقط دوره‌های تولیدی را بررسی کرده‌اند، بالاتر هستند.
نتیجه گیری: از برآوردهای این مطالعه می‌توان در مطالعات مرتبط به برنامه‌ریزی‌ها و سیاست‌گذاری‌ها در بخش کشاورزی استفاده نمود. همچنین نتایج نشان داد که مطالعات تکمیلی در این زمینه مورد نیاز می‌باشد.

 
متن کامل [PDF 2205 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/9/22 | پذیرش: 1403/7/9

فهرست منابع
1. Afzalzadeh, A., Ghorbani Farmad, H., Danesh Mesgaran, M., & Khadem, A. A. (2010). Soaked straw and alfalfa utilization in dairy cattle ration. Animal Production, 12(2), 37-50. [In Persian]‌
2. Alemzadeh, B., Fazaeli, H. A. S. A. N., Kardooni, A., & Noroozy, S. (2008). Effect of Prosopis juliflora pods in the diet of fattening Arabic lambs. Pajouhesh And Sazandegi, 20(2).‌ [In Persian]
3. Bashtini, J. (2015). Effect of camelthorn forage feeding on the performance of Baluchi sheep. Research Journal of Livestock Science, 28(106), 169-178.‌
4. Bazilian, M., Rogner, H., Howells, M., Hermann, S., Arent, D., Gielen, D., ... & Yumkella, K. K. (2011). Considering the energy, water and food nexus: Towards an integrated modelling approach. Energy policy, 39(12), 7896-7906.‌ [DOI:10.1016/j.enpol.2011.09.039]
5. Bouwman, A. F., Kram, T., & Goldewijk, K. K. (2006). Integrated modelling of global environmental change: an overview of IMAGE 2.4. Netherlands Environmental Assessment Agency (MNP), Bilthoven.‌
6. Diamond, J. (2005). Collapse: How Societies Choose to Fail or Succeed (Viking, New York).‌
7. Eftekhari, M., Rezayazdi, K., Nikkhah, A., & Nejati Javaremi, A. (2009). Effect of Rapeseed Oil on Performance and Carcass Characteristics of Holstein Male Calves. Iranian Journal of Animal Science, 40(2).‌ [In Persian]
8. Fazaeli, H., Aghshahi, A., Taimouri, A., & Khaki, M. (2016). Effect of physical form of diet on performance of fattening Holstein male calves. Journal of Animal Production, Print ISSN: 2008-6776., Online ISSN: 2382-994X, 18(1), 51-60.‌ [In Persian]
9. Ganjkhanlou, M., Rezayazdi, K., Ghorbani, G. R., Banadaky, M. D., Morraveg, H., & Yang, W. Z. (2009). Effects of protected fat supplements on production of early lactation Holstein cows. Animal Feed Science and Technology, 154(3-4), 276-283. [In Persian]‌ [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2009.09.008]
10. Gholami, V., & Amanlou, H. (2013). Effect of reduced dietary protein on production performance and blood parameters of Holstein dairy cows under heat stress. Iranian Journal of Animal Science, 44(4), 355-365.
11. [In Persian]
12. Hague, W. (2010). The diplomacy of climate change. Speech to the Council on Foreign Relations.‌
13. Hosseini Abrand Abadi, Hosseini Nasab, Pourmirzaei, & Fazaeli. (2015). Performance of fattening lambs fed with diets containing hydroponic fodder. Animal Science, 28(106), 157-168. [In Persian]
14. Little, S. (2014). Feed Conversion Efficiency: a key measure of feeding system performance on your farm. Dairy Australia, Victoria, Australia.‌
15. MacLeod, M., Gerber, P., Mottet, A., Tempio, G., Falcucci, A., Opio, C., ... & Steinfeld, H. (2013). Greenhouse gas emissions from pig and chicken supply chains-A global life cycle assessment.‌
16. Minstry of Agriculture. (2016). The results of Iran industrial dairy farms census in 2016. Plan and budget organization. Statistical Center of Iran. [In Persian]
17. Ministry of Agriculture. (2017). The abstract of farming census results of Iran-2017. Plan and budget organization. Statistical cCenter of Iran. [In Persian]
18. Mirzaie, E., Tabatabaie, M.M., Sak, A.A., Aliarabi, H., Yaghubfar, A.A., Zaboli, Kh. And Ahmadi, A. (2007). Nutritive value of licorice (Glycirrhiza glabra) root pulp and effect of its application in diets of growing Kordi lambs. Agriculture Research: Water, Soil and plant in Agriculture, 7(4), 117-126. [In Persian]
19. Mohammadi, A., Rouzbehan, Y., & Fazaeli, H. (2014). Effect of different levels of dietary processed broiler litter on the performance of Holstein male cows. Iranian Journal of Animal Science, 45(3), 197-208.‌ [In Persian]
20. Mottet, A., de Haan, C., Falcucci, A., Tempio, G., Opio, C., & Gerber, P. (2017). Livestock: On our plates or eating at our table? A new analysis of the feed/food debate. Global Food Security, 14, 1-8.‌ [DOI:10.1016/j.gfs.2017.01.001]
21. NRC. (1998). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. ed. Nat'l. Acad. Sci. Washington, D.C.
22. NRC. (2016). Nutrient Requirements of Beef Cattle. 8th rev. ed. Nat'l. Acad. Sci. Washington, D.C.
23. Opio, C., Gerber, P., Mottet, A., Falcucci, A., Tempio, G., MacLeod, M., ... & Steinfeld, H. (2013). Greenhouse gas emissions from ruminant supply chains-A global life cycle assessment.‌
24. Salehi, F. (2012). Food basket of Iran people. Andishe mandegar Pres. 58 p. [In Persian]
25. Shariatmadar, S.M.H., Keshavarz, A., Khosravi, A., and Kianpour, R. (2017). Food security report of Iran, evaluation of agricultural and food production self-sufficiency by looking at the status of food supply and consumption in the community. National center for strategic studies of agriculture and water use. Tehran. Iran Chamber of Commerce Industries, Mines and Agriculture. 245 p. [In Persian]
26. Smil, V. (2013). Should we eat meat: Evolution and consequences of modern carnivory. John Wiley & Sons.‌ [DOI:10.1002/9781118278710]
27. Southgate, D.A.T. (2003). Food composition tables. Encyclopedia of food sciences and nutrition, second edition. Elsevier Science. p 2599-2606. [DOI:10.1016/B0-12-227055-X/00504-6]
28. Wilkinson, J. M. (2011). Re-defining efficiency of feed use by livestock. Animal, 5(7), 1014-1022.‌ [DOI:10.1017/S175173111100005X]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb