دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 130-119 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hanai Tayran Yazd M M, Bahari Kashani R, kasraei M. (2024). Effect of Adding Organic Acids and Prebiotics on the Performance, Immune System, Histology, and Microbial Population of the Digestive Tract in Laying Hens fed with Low-Protein Percentage Soybean Meal. Res Anim Prod. 15(2), 119-130. doi:10.61186/rap.15.2.119
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1382-fa.html
حنائی طیران یزد محمد مسعود، بهاری کاشانی رضا، کسرایی مهدی. تاثیر افزودن اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک‌ها بر عملکرد، سیستم ایمنی، بافت‎ شناسی و فلورمیکروبی دستگاه گوارش مرغ ‎های تخم‌گذار تغذیه شده با دو نوع کنجاله سویا پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (2) :130-119 10.61186/rap.15.2.119

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1382-fa.html


1- علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران و علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
2- گروه علوم دامی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران و گروه علوم دامی، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران
3- بیوشیمی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران & بیوشیمی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
چکیده:   (555 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: در صنعت پرورش طیور، از مواد افزودنی به‎ منظور تحریک رشد، بهبود عملکرد تولیدی و همچنین ارتقاء سلامت گله استفاده می‌شود. از طرفی کاهش کیفیت اقلام خوراکی و سطح پروتئین آنها و همچنین سطح بالای مواد ضد تغذیه‏ ای سبب برهم زدن توازن اکوسیستم میکروبی دستگاه گوارش پرندگان، سلامتی و در نهایت کاهش عملکرد آنها می ‏گردد. سلامت و وضعیت تغذیه ای طیور به میزان زیادی وابسته به فلور میکروبی دستگاه گوارش است که به‎ طور مستقیم و غیرمستقیم بر ریخت شناسی دستگاه گوارش، تغذیه، و سیستم ایمنی اثر می‎ گذارد. فلور میکروبی روده نسبتاً ناپایدار بوده و به سادگی توسط فاکتورهای تغذیه ای گوناگون تأثیر می‎ پذیرد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی تاثیر استفاده همزمان اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک‌ها در جیره‌های حاوی سویای نامرغوب بر عملکرد مرغ های تخم‌گذار بود.
مواد و روش‏ ها: این آزمایش با استفاده از یک طرح کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل ۲×۲ با استفاده از ۲ سطح مخلوط اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک و ۲ نوع کیفیت سویا در خوراک مرغ های تخم‌گذار انجام گرفت. مرغ های بر اساس وزن و میزان تولید تخم مرغ به مدت دو هفته پایش و همگن‎ سازی شدند. ۱۹۲ قطعه مرغ تخم‌گذار سویه ال-اس-ال در پایان سن ۷۳ هفتگی پس از توزین و درج شماره بال، در ۴۸ جایگاه آزمایشی (قفس) شامل ۴ تیمار با ۱۲ تکرار قرار گرفتند و به‎ مدت ۱۲ هفته تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار یک (بدون ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و حاوی سویا 42 درصد پروتئین)، تیمار دو (بدون ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و حاوی سویا 38 درصد پروتئین)، تیمار سه (حاوی ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و حاوی سویا 42 درصد پروتئین)، تیمار چهار (حاوی ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و حاوی سویا 38 درصد پروتئین) بود. برای افزودن ترکیب اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک، اسید آلی به‎ مقدار مصرف 1 کیلوگرم در تن استفاده شد. ترکیب محصول شامل 30% اسید پروپیونیک، 10% اسید بوتیریک، 15% استات به علاوه 20% پری‌بیوتیک با منشا دیواره سلولی مخمر ساکارومایسیس سرویسیه بود. صفات عملکردی شامل درصد تولید و وزن تخم‌مرغ، وزن توده تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک مورد اندازه گیری قرار گرفت. در پایان آزمایش (سن 85 هفتگی)، تمامی پرنده‌ها با استفاده از روش جابجایی مهره‌های گردن کشتار گردیدند. و پارامترهای چربی بطنی، پاسخ سیستم ایمنی، بافت‌شناسی روده باریک و فلور میکروبی سکوم‌ها نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته‏ ها: به‎ جز هفته اول آزمایش، در بقیه طول آزمایش افزودن ترکیب اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک و استفاده از سویای مرغوب در جیره سبب افزایش معنی‌دار درصد تخم‌گذاری گردید (0/01P<). در 4 هفته ابتدایی آزمایش (هفته 75 تا 78)، درصد تولید تخم‌مرغ تحت تأثیر معنی‌دار اثرات متقابل عوامل آزمایشی قرار داشت به‎ طوریکه تیمار دارای اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک و سویای مرغوب (تیمار 3)، بیشترین میزان تولید تخم‎ مرغ را داشت (0/05P<). از هفته دوم تا پایان آزمایش مصرف جیره‌های حاوی ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و سویای با کیفیت به‎ طور معنی‌داری سبب افزایش وزن تخم‌مرغ‏ های تولیدی گردید (0/05P<). اثرات متقابل تیمارهای آزمایشی در طی دوره آزمایش روند ثابتی را بر وزن تخم مرغ تولیدی نشان ندادند. افزودن ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک به جیره سبب افزایش توده تخم مرغ در کل دوره آزمایشی شد که اختلاف آن به نسبت تیمار مصرف کننده جیره‎ های بدون ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک بود (0/05P<). استفاده از سویای دارای پروتئین کم در جیره در طول دوره آزمایشی سبب کاهش وزن توده تخم‌مرغ در مقایسه با گروه مصرف کننده جیره حاوی سویای مرغوب شد (0/05P<). افزودن ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک و همچنین استفاده از سویای باکیفیت در جیره مرغ های تخم‌گذار مورد مطالعه سبب بهبود ضریب تبدیل در طول دوره آزمایش گردید (0/05P<). ضریب تبدیل خوراک در 5 هفته ابتدایی آزمایش تحت تأثیرات متقابل عوامل آزمایشی قرار داشت. (0/05P<). چربی محوطه بطنی در شروع آزمایش (سن 73 هفتگی) و پایان آزمایش (سن 85 هفتگی) اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف نشان نداد. پاسخ ایمنی سلولی به تزریق DNCB به‎ طور معنی‌داری با استفاده از مخلوط اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک افزایش و با وجود سویای کم پروتئین در خوراک کاهش یافت (0/05<P). جمعیت میکروبی سکوم ها تحت تأثیر اثرات متقابل مخلوط اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک و کیفیت سویای خوراک به طور معنی‌داری کاهش نمود (۰/۰۵>P). استفاده از مخلوط اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک سبب افزایش معنی‌دار ارتفاع پرزهای دئودنوم گردید (0/05P<). وجود سویای کم پروتئین در خوراک افزایش معنی دار عمق کریپت‌ها را سبب شد (0/05P<). نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت تحت تأثیر معنی‌دار اثرات متقابل عوامل آزمایشی تغییر نمود به طوریکه تیمار دارای مخلوط اسیدهای آلی و پریبیوتیک و سویای مرغوب در خوراک، بیشترین و تیمار بدون مخلوط اسیدهای آلی و پری‌بیوتیک و سویای کم پروتئین در خوراک، کمترین نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت را داشت (0/05P<). عرض پرزهای دئودنوم تحت تآثیر عوامل آزمایشی تغییر نکرد واختلاف معنی‌داری مشاهده نشد (0/05P≥).
نتیجهگیری کلی: در کل نتایج نشان داد که استفاده از ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک در جیره مرغ های تخم‌گذار سبب بهبود عملکرد تولیدی و سلامت دستگاه گوارش شد. همچنین استفاده از ترکیب اسیدهای آلی و پروبیوتیک سبب بهبود عملکرد مرغ‎ های تغذیه شده با سویای کم پروتئین شد. لذا با توجه به کیفیت پایین اقلام خوراکی، استفاده از ترکیباتی که بر فرآیند هضم، جذب و زیست فراهمی خوراک تأثیر مثبت می‌گذارد، و در نتیجه سبب بهبود عملکرد تولیدی گله دارد ضروری میباشد.

 
متن کامل [PDF 670 kb]   (143 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی تغذیه
دریافت: 1402/2/10 | پذیرش: 1402/6/22

فهرست منابع
1. رAlavi, S.A.N., Zakeri, A., Kamrani, B., & Pourakbari, Y. (2012). Effect of prebiotics, probiotics, acidfire, growth promoter antibiotics and synbiotic on humural immunity of broiler chickens. Global Veterinaria, 8, 612-617. https://api.semanticscholar.org/CorpusID:85613141
2. Antongiovanni M., Buccioni, A., Francesco, P., Leeson, S., Minieri, S., Martini, A., & Cecchi, R. (2007). Butyric acidglycerides in the diet of broiler chickens: effects on gut histology and carcass composition. Italian journal of animal scince, 6: 19-25. [DOI:10.4081/ijas.2007.19]
3. Baurhoo, B., Ferket P. R., & Zhao., X. (2009). Effects of diets containing different concentrations of mannanoligosaccharide or antibiotics on growth performance, intestinal development, cecal and litter microbial populations, and carcass parameters of broilers. Poultry Science, 88, 2262-2272. [DOI:10.3382/ps.2008-00562]
4. Bravo, D., Pirgozliev, V., & Rose, S.P. (2014). A mixture of carvacrol, cinnamaldehyde and capsicum oleoresin improves energy utilization and growth performance of chickens fed maize based diet. Journal of Animal Science, 92,1531-1536. [DOI:10.2527/jas.2013-6244]
5. Deriu, A., Zanetti, S., Sechi, L.A., Marongiu, B., Piras, A., Porcedda, S., & Tuveri, E. (2008). Antimicrobial activity of Inulahelenium L. essential oil against Gram-positive and Gram negative bacteria and Candida spp. IJAA, 31, 588-590. [DOI:10.1016/j.ijantimicag.2008.02.006]
6. Dibner, J.J., & Buttin, P. (2002). Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Journal of Apply Poultry Reserch, 11, 453-463. [DOI:10.1093/japr/11.4.453]
7. Garcia, A., Lazaro, R., & Mateos, G. G. (2003). Heat processing of barley and enzyme supplementation of diets for broilers. Poultry Science, 82, 1281-1291. [DOI:10.1093/japr/11.4.453]
8. Hernandez, F., Garcia, V., Madrid, J., Orengo, J., Catala, P., & Megias, M. D. (2006). Effect of formic acid on performance, digestibility, intestinal histomorphology and plasma metabolite levels of broiler chicken. British Poultry Science, 47, 50-56. [DOI:10.1080/00071660500475574]
9. Horosova, K., Bujnakova, D., & Kmet, V. (2012). Effect of oregano essential oil on chicken lactobacilli and E. coli. Folia Microbiol, 51, 278-280. [DOI:10.1007/BF02931812]
10. Isabel, B., & Santos, Y. (2009). Effects of dietary organic acids and essential oils on growth performance and carcass characteristics of broiler chickens. Journal of Apply Poultry Research, 18, 472-476. [DOI:10.3382/japr.2008-00096]
11. Jin L.Z., Ho, Y.W., Abdullah, N., & Jalaludin, S. (1998). Growth performance, intestinal microbial populations and serum cholesterol of broilers fed diets containing Lactobacillus Cultures. Poultry Science, 77, 1259-1265. [DOI:10.1093/ps/77.9.1259]
12. KhodambashiEmami, N., ZafariNaeini, S., & Ruiz-Feria, C.A. (2013). Growth performance, digestibility, immune response and intestinal morphology of male broilers fed phosphorus deficient diets supplemented with microbial phytase and organic acids. Livestock Science, 157, 506 - 513. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.08.014]
13. Kim, C.H., & Paik, I.K. (2007). Effects of supplementary immune modulators (MOS, Lectin) and organic acid mixture (organic acid F, organic acid G) on the performance, profile of leukocytes and erythrocytes, small intestinal microflora and immune response in laying hens. Korea Journal Animal Science Technology, 49, 481-490. [DOI:10.5187/JAST.2007.49.4.481]
14. Liu, S.Y., Selle P.H., & Cowieson, A. J. (2013). Strategies to enhance the performance of pigs and poultry on sorghum-based diets. Animal Feed Science Technology, 181, 1-14. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2013.01.008]
15. Milbradt E.L., Okamoto, A.S., Rodrigues, J.C.Z., Garcia, E.A., Sanfelice, C., Centenaro, L.P., & Filho, R.L.A. (2014). Use of organic acids and competitive exclusion product as an alternative to antibiotic as a growth promoter in the raising of commercial turkeys. Poultry Science, 93, 1855-1861. [DOI:10.3382/ps.2013-03593]
16. Moharrery, A., & Mohammadpour, A.A. (2005). Effect of Diets Containing Different Qualities of Barley on Growth Performanceand Serum Amylase and Intestinal Villus Morphology. International Journal od Poultry Science, 4, 549-556. [DOI:10.3923/ijps.2005.549.556]
17. Mohiti-Asli, M., Shivazad, M., & Zaghari, M. (2012). Dietary fibers and crude protein content alleviate hepatic fat deposition and obesity in broiler breeder hens. Poultry Science, 91, 3107-3114. [DOI:10.3382/ps.2011-02040]
18. Mojgani N, Sanjabi M R, Dalimi M H, Vaseji N, Elahe Z Y A. (2020). Effect of Probiotic and Herbal Extracts on Performance, Blood Biochemistry and Immune System of Broiler Chicks. Res Anim Prod. 11(28), 1-10. http://rap.sanru.ac.ir/article-1-836-fa.html [DOI:10.52547/rap.11.28.1]
19. Onbasilar, E.E., Yalcin, S., Torlak E., & Ozdemir, P. (2009). Effects of early feed restriction on live performance, carcass characteristics, meat and liver composition, some blood parameters, heterophil-lymphocyte ratio, antibody production and tonic immobility duration. Tropical Animal Health Production, 41, 1513-1519. [DOI:10.1007/s11250-009-9341-8]
20. Oussalah M., Caillet, S., Saucier, L., & Lacroix, M. (2007). Inhibitory effects of selected plant essential oils on the growth of four pathogenic bacteria: E. coli 0157:H7, Salmonella Typhimurium, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes. Food Control, 18, 414-420. [DOI:10.1016/j.foodcont.2005.11.009]
21. Paul, S. K., Halder, G., Mondal, M. K., & Samanta., G., (2007). Effect of organic acid salt on the performance and gut health of broiler chicken. Japan Poultry Science, 44, 389-395. [DOI:10.2141/jpsa.44.389]
22. Roberfroid, M., & Slavin, J. (2012). Non digestible oligosaccharides. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 40, 461-480. [DOI:10.1080/10408690091189239]
23. Rusenova, N., and Parvanov, P. (2009). Antimicrobial activities of twelve essential oils against microorganisms of veterinary importance. Trakia Journal of Sciences, 7(1), 37-43. https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/20093218939
24. Santurio, J.M., Santurio, D.F., Pozzatti, P., Moraes, C., Franchin, P.R., & Alves, S.H. (2007). Antimicrobial activity of essential oils from oregano, thyme and cinnamon against Salmonella entericaserovars from avian source. Cienc rural, 37, 803-808. [DOI:10.1016/j.foodcont.2022.109356]
25. SAS Institute Inc. (2004). SAS User's Guide. Statistics. Version 9.1 edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
26. Savino, W., & Dardenne, M. (2010). Nutritional imbalances and infections affect the thymus: consequences on T-cell-mediated immune responses. Procee Nutrition Society, 69, 636-643. [DOI:10.1017/S0029665110002545]
27. Toit, N.D. (2011). Dietary inclusion of probiotics and prebiotics improved the health and performance of broilers challenged with Salmonella typhimurium. M.Sc. Thesis, University of Pretoria, South Africa. https://repository.up.ac.za/handle/2263/25920
28. Van Emous R.A., Kwakkel, R.P., Van Krimpen, M.M., & Hendriks, W.H. (2015). Effects of growth patterns and dietary protein levels during rearing of broiler breeders on fertility, hatchability, embryonic mortality, and offspring performance. Poultry Science, 94, 681-691. [DOI:10.3382/ps/pev024]
29. Van Immerseel, F., Russell, J. Flythe, M., Gantois, I., Timbermont, L., Pasmans, F., Haesebrouck, F., & Ducatelle, R. (2006). The use of organic acids to combat Salmonella in poultry: A mechanistic explanation of the efficacy. Avian Pathol, 35, 182-188. [DOI:10.1080/03079450600711045]
30. Velasco S., Ortiz, L.T., Alzueta, C., Rebole, A., Trevino J., & Rodriguez, M.L. (2010). Effect of inulin supplementation and dietary fat source on performance, blood serum metabolites, liver lipids, abdominal fat deposition, and tissue fatty acid composition in broiler chickens. Poultry Science, 89, 1651-1662. [DOI:10.3382/ps.2010-00687]
31. Xu, Z. R., Hu, C. H., Xia, M. S., Zhan, X. A., & Wang, M. Q. (2003). Effects of dietary fructooligosaccharides on digestive enzyme activities, intestinal microflora, and morphology of male broilers. Poultry Science, 82, 1030-1036. [DOI:10.1093/ps/82.6.1030]
32. Zhonghong, H., & Yuming, G. (2006). Effects of dietary sodium butyrate supplementation on the intestinal morphological structure, absorptive function and gut flora in chickens. Animal Feed Science Technology, 54, 234-244. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.03.017]
33. Zahediyan far S, Rezaei M, Kazemi fard M. (2023). The Effect of Adding Stevia Leaf Powder and Probiotics on Performance, Carcass Characteristics, Intestinal Microbial Population and some Blood Parameters in Japanese quail. Res Anim Prod. 14(42), 1-10. http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1305-fa.html [DOI:10.61186/rap.14.42.1]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb