پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح 5/3 و 7 درصد CLA بر فراسنجههای خونی، ذخیره سازی چربی در بدن و نیز همبستگی بین این فراسنجهها در جوجه های گوشتی انجام شد. در این آزمایش از 320 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار استفاده گردید. سه جیره دارای انرژی و پروتئین یکسان، 7 درصد روغن سویا، 5/3 درصد روغن سویا + 5/3 درصد CLA و یا 7 درصد CLA تنظیم شدند. یک جیره حاوی روغن نخل نیز تهیه شد که بطور اجتناب ناپذیر حاوی سطح چربی مصرفی بالاتری در مقایسه با سه جیره آزمایشی دیگر بود. سطح HDL سرم خون پرندهها توسط تیمارهای آزمایشی تحت تاثیر قرار نگرفت، جوجه های دریافت کننده جیره حاوی 7 درصد CLA و نیز 5/3 درصد CLA + 5/3 درصد روغن سویا، دارای غلظت تری گلیسرید بیشتری در سرم خون بودند. پایین ترین مقدار تری گلیسرید نیز در سرم جوجه های دریافت کننده جیره حاوی روغن نخل مشاهده شد. مقدار کلسترول سرم خون نیز در اثر مصرف CLAافزایش یافت، اما تنها تفاوت معنیدار مربوط به جیره حاوی 7 درصد روغن سویا بود که بطور معنی داری مقدار کلسترول کمتری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشت. روغن سویا و CLA در مقایسه با تیمار حاوی روغن نخل منجر به کاهش چربی حفره شکمی شدند. تیمار حاوی مخلوط CLA و روغن سویا در مقایسه با تیمار حاوی روغن نخل، چربی خام گوشت سینه را کاهش داد. در این آزمایش مصرف مقدار زیاد CLA، چربی خام گوشت سینه و ران + ساق را تحت تاثیر قرار نداد. چربی حفره شکمی یک همبستگی منفی معنی دار با غلظت تری گلیسرید سرم و یک همبستگی مثبت معنی دار با غلظت گلوکز و HDL سرم داشت. چربی ران + ساق همبستگی معنی داری با فراسنجههای خونی نشان داد، اما چربی گوشت سینه یک همبستگی منفی معنی دار با غلظت تری گلیسرید سرم داشت. پژوهش حاضر نشان داد که یکی از مسیرهای احتمالی در ذخیره سازی چربی در بافتهای بدن جوجه های گوشتی در اثر مصرف CLAدر جیره غذایی، احتمالاً به تغییر در تولید لیپوپروتئینهای مسوول انتقال چربی در خون پرنده مربوط است، با این وجود بر خلاف انتظار افزایش سطح CLA جیره، منجر به کاهش شدید ذخایر چربی بدن نشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |