دوره 13، شماره 37 - ( پاییز 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 37 صفحات 63-52 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی ساری
چکیده:   (975 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه: با توجه به افزایش جمعیت و بیشتر شدن تقاضا برای منابع پروتیینی، پرورش طیور بسمت صنعتی شدن پیش رفت. این موضوع سبب افزایش تراکم پرورش در واحد سطح و همین­ طور تشدید احتمال بروز بیماری­ ها در آنها شده ­است. این درحالی است که گسترش بیماری ­ها سبب تمایل بیشتر به استفاده از آنتی­ بیوتیک ­ها شد. از این ­رو، یکی از راه­کارهای کاهش مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، استفاده از گیاهان دارویی است که از جمله آن‌ها می‌توان به نعناع اشاره کرد. بنابراین آزمایشی به­ منظور بررسی اثرات کاهش سطح پروتئین جیره و افزودن عصاره نعناع ‌فلفلی بر عملکرد جوجه‌های گوشتی نر سویه راس 308 به اجرا در آمد.
مواد و روش ­ها: آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی نامتعادل و با روش فاکتوریل 2 ×2 با چهار تیمار، چهار تکرار و10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. جیره‌های آزمایشی شامل: یک) جیره شاهد با پروتئین استاندارد و بدون عصاره نعناع فلفلی، دو) جیره شاهد با افزودن سه دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی، سه) جیره کم‌­پروتئین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، چهار) جیره کم ‌پروتئین با افزودن سه ­دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی بود. در طول ازمایش عملکرد پرندگان بصورت دوره‌ای، فراسنجه­ های خونی، پاسخ ایمنی، کیفیت گوشت، جمعیت میکروبی و خصوصیات لاشه مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافته ­ها: در دوره رشد و کل دوره پرورش مصرف خوراک و افزایش وزن در تیمار حاوی جیره کم­‌پروتئین با افزودن سه ­دهم درصد جیره عصاره نعناع فلفلی نسبت به تیمار دارای جیره کم‌­پروتئین بدون افزودن عصاره نعناع فلفلی، به ­طور معنی‌داری افزایش یافت. در دوره رشد، پایانی و کل دوره پرورش، کم‌ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد. کم‌ترین درصد چربی محوطه بطنی در تیمار شاهد حاوی عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد (0/05p<). در سنین 21 و 42 روزگی، کم‌ترین سطح تری‌گلیسرید در تیمار شاهد دارای 0/3 درصد عصاره نعناع فلفلی مشاهده شد درعین حال تری‌گلیسرید در تیمار کم پروتئین با عصاره نعناع فلفلی کاهش معنی­داری در مقایسه با تیمار دارای جیره کم ­پروتئین بدون عصاره نعناع فلفلی داشت (0/05p<). در طول آزمایش کیفیت گوشت و جمعیت میکروبی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند.
نتیجه ­گیری: نتایج این آزمایش نشان داد که گنجاندن عصاره نعناع فلفلی در جیره از دوره‌ی رشد می­تواند سبب بهبود عملکرد شود.
متن کامل [PDF 4764 kb]   (489 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/10/13 | ویرایش نهایی: 1401/11/10 | پذیرش: 1401/3/1 | انتشار: 1401/8/28

فهرست منابع
1. Abbasi, M.A., A.H. Mahdavi, A.H. Samie and R. Jahanian. 2014. Effects of different levels of dietary crude protein and threonine on performance, humoral immune responses and intestinal morphology of broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science, 16: 35-44. [DOI:10.1590/S1516-635X2014000100005]
2. Al - Ankari, A.S., M.M. Zaki and S.I. Al-Sultan. 2004. Use of habek mint (Mentha longifolla) in broiler chicken diets. Journal Poultry Science, 3: 629-34. [DOI:10.3923/ijps.2004.629.634]
3. Al-Harthi, M.A. 2004 Efficiency of utilizing some spices and herbs with or without antibiotic supplementation on growth performance and carcass characteristics of broiler chicks. Egypt Journal Poultry Science 24: 869-899.
4. Ansari Pirsaraei, A., A.A. Saki, M. KazemiFard and H. Saleh. 2011.Effects of dietary tallow leve; on broiler breeder performance and hatching egg characteristics. Journal of animal and veterianary advances, 10: 1287-1291. [DOI:10.3923/javaa.2011.1287.1291]
5. Awaad, M.H., G.A. Abdel-Alim, K.S. Sayed, A.A. Hmed, A. Nada, A.S.Z. Metwalli and A.N. Alkhalaf. 2010. Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chicken. Pakistan Veterinary Journal, 30: 2-6.
6. Bafundo, K.W. and L.A. Cox. 2002. Bowater review lands perspective to recent sciectific findings on virginiamycin. Antibiotic resistance debate. Feedstuffs, 75: 26-27.
7. Brenes, A. and E. Roura. 2010. Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology, 158: 1- 14. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.03.007]
8. Buğdaycı, K.E., F. KarakaşOğuz, M. NumanOğuz and E. Kuter. 2018. Effects of fennel seed supplementation of ration on performance, egg quality, serum cholesterol, and total phenol content of egg yolk of laying quails. Brazilian Journal of Animal Science.1806-9290. [DOI:10.1590/rbz4720170160]
9. Clegg, R.J., B. Middleton, G.D. Bell and D.A. With.1980. Inhibition of hepatic cholesterol synthesis and S-3-hydroxy-3-methylglutaryl-COA reductase in vivo. Biochem Pharmacol, 29: 2125-7. [DOI:10.1016/0006-2952(80)90183-5]
10. Corzo, A.C., A. Fritts, M.T. Kidd and B.J. Kerr .2005. Response of broiler chicks to essential and non-essential amino acid supplementation of low crude protein diets. Animl Feed Science and Techology, 118: 319- 327. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2004.11.007]
11. Dakora, F.D. 1995. Plant flavonoids: biological molecules for useful exploitation. Journal Plant Physiol, 22: 87-99. [DOI:10.1071/PP9950087]
12. Darsil, E., M. Shivazad., M. Zaghari., N.F. Namroud and R. Mohammadi. 2012. Effect of reduced dietary crude protein levels on growth performance, plasma uric acid and electrolyte concentration of male broiler chicks. Journal Agricualtural Science and Technology, 14: 789-797
13. Deschepper, K. and G.D.E. Groote. 1995.Effect of dietary protein, essential and non-essential amino acids on the performance and carcase composition of male broiler chickens. British Poultry Science, 36: 229-245. [DOI:10.1080/00071669508417772]
14. Fancher, B.I. and L.S. Jensen. 1989. Influence on performance of three to six weeks - old broiler of varing dietry protein contents with supplementation of essential amino acid requirements. Poultry Science 68, 124-133. [DOI:10.3382/ps.0680113]
15. Ferket, P.R. 2002. Use of oligosaccharides and gut modifiers as replacements for dietary antibiotics. Proceedings Minnesota Nutrition Conference, 169-182.
16. Furuse, M. and H. Yokota, 1985. Effect of the gut microflora on chick growth and utilization of protein and energy at different concentrations of dietary protein. British Poultry Science, 26: 97-104. [DOI:10.1080/00071668508416791]
17. Galib, A. M., Al-Kassie. 2010. The role of peppermint (Mentha piperita) on performance in broiler diets. Agriculture and Biology Journal of North America, 1: 1009-1013. [DOI:10.5251/abjna.2010.1.5.1009.1013]
18. Gardnier, P. 2000. Peppermint Mentha piperita. The longwood herbs task force. The Cwnter for Holistic Pediatric Education and Research, 1-16.
19. Gaskins, H.R. 2001. Intestinal Bacteria and Their Influence on Swine Growth. In: Lewis, A.J. and L.L Southern (Eds.). Swine Nutrition. 2nd Edn. CRC Press, Boca Raton, 585-608. [DOI:10.1201/9781420041842.ch26]
20. Ghiyasi, M., M. Rezaei and H. Sayyahzadeh. 2007. Effect of prebiotic (fermacto) in low protein diet on performance and carcass characteristics of broiler chicks. International Journal of Poultry Science, 6: 661-665. [DOI:10.3923/ijps.2007.661.665]
21. Hernandez, F., J. Madrir and V. Garcia. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83: 169-174. [DOI:10.1093/ps/83.2.169]
22. Hofshagen, M., M. Kaldhusdal. 1992. Barley inclusion and avoparcin supplementation in broiler diets. Effect on small intestinal bacterial flora and performance. Poultry Science, 71: 959-969. [DOI:10.3382/ps.0710959]
23. Hosseini, S.M., M. Naghous and S.H. Hoseinyan Bilondi. 2014. Effect of aqueous pennyroyal (MenthaPulegium) and saffron petals (Crocus sativus L.) extract on performance and meat quality in broiler. Journal of Saffron Research, 2(1): 1-14.
24. Hosseinpour, A., A. Hassanabadi, M.H. Shahir and H. Hajati. 2012. The effect of different levels of crude protein and threonine on performance, carcass characteristics and immune system of broilers in the early and growing period. Iranian Journal of Animal Science Research, Volume4, 198-191.
25. Kamel, C. 2001. Tracing modes of action and the roles of plant extracts in nonruminants. Animal nutrition, 135-150.
26. Kamran, Z., M. Sarwar, M. Nisa, M. Nadeem, S. Mahmood, M. Babar and S. Ahmed .2008. Effect of low-protein diets having constant energy-to-protein ratio on performance and carcass characteristics of broiler chickens from one to thirty-five days of age. Poultry Scienc, 87: 468-474. [DOI:10.3382/ps.2007-00180]
27. Kermanshahi, H., N. Ziaei and M. Pilevar. 2011. Effect of Dietary crude protein fluctuation on performance, blood parameters and nutrients retention in broiler chicken during starter period. Global Veterinaria, 6: 162-167.
28. Khodadoost, M., F. Samadi, Y. Jafari and F. Ganji. 2014. The effect of alcoholic extract of peppermint on liver tissue and liver enzymes in blood serum of broiler chickens poisoned with carbon tetrachloride under heat stress. National Congress of Biology and Natural Sciences of Iran.
29. (In Persian).
30. Lee, K.W., H. Everts, H.J. Kappert, M. Frehner, R. Losa, and A.C. Beynen. 2003. Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science, 44: 450-457. [DOI:10.1080/0007166031000085508]
31. Lovkova, M.Y., G.N. Buzuk, S.N. Sokolova and N.I. Kliment'eva. 2001. Chemical features of medicinal plants (review). Applied Biochemistry and Microbiology 37: 229-238. [DOI:10.1023/A:1010254131166]
32. MacFaddin, J.F. 2000. Biochemical Tests for Identification of medical bacteria. Third edition, Philadelphia, Lippincott Williams and Wilkins, 363-367.
33. Marilena, C., C. Bersani and G. Comi. 2005. Impotence measurements to study the antimicrobial activity of essentiol oils from lamiaceae and compositae. Internatinal Journal Food Microbiol, 95: 95-187.
34. Mehri, M., V. Sabaghi and F. Bagherzadeh-Kasmani. 2015. Mentha piperita (peppermint) in growing Japanese quail's diet: serum biochemistry, meat quality, humoral immunity. Animal Feed Science and Technology, 57- 66. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2015.05.022]
35. March, B.E., R. Soong and C. Macmillan. 1978. Growth rate, feed conversion and dietary metabolisable energy in response to virginiamycin supplementation of different diets. Poultry Science, 57: 1346-1350. [DOI:10.3382/ps.0571346]
36. Mohiti-Asli, M., S.A. Hosseini, A. Meymandipur and A. Mahdavi. 2010. Phytogenics in animal nutrition. Al-Hadi Qom Publications, 1: 190-170 (In Persian).
37. Motejaded, V., H. Nassiri Moghaddam and A. Hassan Abadi. 2013. Effects of Mint powder on microbial population, carcass characteristics and performance of broiler chickens fed diets containing wheat. Iranian Journal of Animal Science Research. Volume 5, Issue 1.
38. Nanekarani, S., M. Goodarzi, M. Heidari and N. Landy. 2012. Efficiency of ethanolic extract of peppermint (Mentha piperita) as an antibiotic growth promoter substitution on performance, and carcass characteristics in broiler chickens. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine.Volume 2, Issue 3, Supplement, S1611-S1614. [DOI:10.1016/S2221-1691(12)60462-6]
39. Nobakht, A. and H. Shahriyar. 2010. The effect of a mixture of medicinal plants of cheese, sage and mint on yield, carcass quality and blood metabolites in broilers. Journal of Animal Sciences, 3: 63-51.
40. Omidbaigi, R.1384. Approaches to production and processing of medicinal plants. Third Edition, First Edition. Astan Quds Razavi Publications. (In Persian)
41. Poor Reza, J. 1376. Chicken nutrition. Isfahan Arkan Publishing. 254- 213 (In Persian).
42. Rezaei, M., H. Nassiri Moghaddam, J. Pourreza, and H. Kermanshahi. 2006. Effects of dietary crude protein and supplemental lysine levels on broiler chicken's performance, carcass characteristics and N excretion. JWSS, 9(4): 171-180
43. SAS. 2009. SAS user's guide: Statistics version 9.1. SAS Institue Inc., Cary, NC, USA.
44. Seifi, K., M.A. KarimiTorshizi, S. Abbasiand, M. KazemiFard. 2015. Effects of Microwave‐Treated Drinking Water on Growth and some Physiological Characteristics of Japanese Quail (Coturnixcoturnix japonica). Iranian journal of applied animal science, 6(2): 447-451(In Persian).
45. Si, J., C. Fritts, D. Burnham and P. Waldroup. 2004. Extent to which crude protein may be reduced in corn-soybean meal broiler diets through amino acid supplementation. Internation Journal Poultry Scienc, 3: 46-50. [DOI:10.3923/ijps.2004.46.50]
46. Simitzis, P.E., S.G. Deligeorgis, J.A. Bizelis, A. Dardamani, I. Theodosiou and K. Fegeros .2008. Effect of dietary oregano oil supplementation on lamb meat characteristics. Meat Science, 79: 217- 223. [DOI:10.1016/j.meatsci.2007.09.005]
47. Strange, E.D., R.C. Benedict, J.L. Smith and C.E. Swift. 1997. Evaluation of rapid tests for monitoring alterations in meat quality during storage. United States Department of Agriculture 40: 843- 847. [DOI:10.4315/0362-028X-40.12.843]
48. Williams, P. and R. Losa. 2001. The use of essential oils and their compounds in poultry nutrition. Journal World Poultry Science 17: 5-14.
49. Vander Klis, J.D. and A.J.M. Jansman. 2002. Optimising nutrient digestion, absorption and gut barrier function in monogastrics, Nutrition and health of the gastrointestinal tract. Wageningen Academic Publishers, 15-36.
50. Zargary, A. 1997. Medicinal plants. Tehran University Publications, 280 pp.

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.