راشدی محبوبه، اسماعیلی زاده علی، محمد آبادی محمدرضا، خراتی کوپایی حامد. بررسی اثر تغذیه دانه گیاه شاهدانه بر بیان ژن نوروپپتید Y (NPY) در گوسفند بلوچی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (34) :171-164
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1220-fa.html
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده: (586 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گوسفند بلوچی یکی از بهترین نژادهای پشمی ایران بهشمار میرود، این نژاد در برابر آب وهوای خشک وکمبود علوفه دارای قابلیت تحمل بالایی میباشد. در پژوهش حاضر اثر جیره حاوی دانه شاهدانه بر میزان بیان ژن نوروپپتید Y (NPY) در بافتهای قلب، کبد، بیضه، عضله راسته و چربی پشت گوسفند نژاد بلوچی مورد بررسی قرار گرفت. NPY یکی از مهمترین ژن های دخیل در تنظیم اشتها و تنظیم تعادل انرژی است و قابل توجه ترین اثر آن تحریک مصرف خوراک است.
مواد و روش ها: برای انجام این مطالعه 12 رأس بره نر به شکل تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند، گروه اول با جیره شاهد (بدون شاهدانه) و گروه دوم با جیره حاوی 10 درصد شاهدانه تغذیه شدند. پس از پایان دوره 110 روزه پرواربندی و کشتار دام ها، RNA از بافتها استخراج شد. پس از آزمون کیفیت و کمیت RNA استخراج شده و سنتز cDNA انجام گرفت. به منظور تأیید سنتز cDNA از واکنش PCR برای تکثیر قطعهای از ژن کنترل β-actin به طول112 جفت باز استفاده شد. در نهایت واکنش Real Time PCR جهت مقایسه میزان بیان ژن NPY بین گروههای مورد مطالعه انجام شد. میزان تغییرات بیان ژن در بافتهای مورد مطالعه با نرم افزار REST آنالیز شدند.
یافته ها: نتایج بررسی آماری نشان داد که تغییرات بیان ژن NPY در بافت های کبد و چربی پشت بین گروههای تیمار و شاهد در سطح پنج درصد معنیدار بود. همچنین مشخص شد که بیان ژن NPY در کبد و قلب بره های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به ترتیب 9/82 و 1/03 برابر بیشتر بود. از طرف دیگر بیان ژن NPY در بافتهای چربی، ماهیچه و بیضه بره های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به ترتیب 6/49 ، 2/73 و 1/18 برابر کاهش یافت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار کرد که افزودن دانه شاهدانه به جیره از راه افزایش فعالیت بافت کبد و تغییر فعالیت بافت چربی میتواند بر توان تولید حیوان اثر گذار باشد. با توجه به اینکه ژن NPY مرتبط با تنظیم اشتها و تعادل انرژی است اثرات شاهدانه می تواند بر توان تولیدی بره ها از طریق مکانیسم های مولکولی است در بافت کبد دارای نقش زیستی قابل توجهی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ژنتیک و اصلاح نژاد دام دریافت: 1400/4/26 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار: 1400/11/13