دوره 12، شماره 34 - ( زمستان 1400 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 171-164 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Rashedi M, esmailizadeh A, Mohammadabadi M, Kharrati-Koopaee H. The Effect of Feeding Cannabis Seed on NPY Gene Expression in Baluchi Sheep. rap. 2021; 12 (34) :164-171
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1220-fa.html
راشدی محبوبه، اسماعیلی زاده علی، محمد آبادی محمدرضا، خراتی کوپایی حامد. بررسی اثر تغذیه دانه گیاه شاهدانه بر بیان ژن نوروپپتید Y (NPY) در گوسفند بلوچی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (34) :171-164

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1220-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده:   (499 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گوسفند بلوچی یکی از بهترین نژادهای پشمی ایران به­شمار می­رود، این نژاد در برابر آب وهوای خشک وکمبود علوفه دارای قابلیت تحمل بالایی می‌باشد. در پژوهش حاضر اثر جیره حاوی دانه شاهدانه بر میزان بیان ژن نوروپپتید Y  (NPY) در بافت­های قلب، کبد، بیضه، عضله راسته و چربی­ پشت گوسفند نژاد بلوچی مورد بررسی قرار گرفت.  NPY یکی از مهم­ترین ژن­ های دخیل در تنظیم اشتها و تنظیم تعادل انرژی است و قابل­ توجه ­ترین اثر آن تحریک مصرف خوراک است.
مواد و روش­ ها: برای انجام این مطالعه 12 رأس بره نر به شکل تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند، گروه اول با جیره شاهد (بدون شاهدانه) و گروه دوم با جیره حاوی 10 درصد شاهدانه تغذیه شدند. پس از پایان دوره 110 روزه پرواربندی و  کشتار دام­­ ها، RNA از بافت­ها استخراج شد. پس از آزمون کیفیت و کمیت RNA استخراج شده و سنتز cDNA انجام گرفت. به‌ منظور تأیید سنتز cDNA از واکنش PCR برای تکثیر قطعه‌ای از ژن کنترل β-actin به‌ طول112 ­جفت باز استفاده شد. در نهایت واکنش Real Time PCR جهت مقایسه میزان بیان ژن NPY بین گروه‌های مورد مطالعه انجام شد. میزان تغییرات بیان ژن در بافت­های مورد مطالعه با نرم ­افزار REST  آنالیز شدند.
یافته ­ها: نتایج بررسی آماری نشان داد که تغییرات بیان ژن NPY  در بافت های کبد و چربی پشت بین گروه­های تیمار و شاهد در سطح پنج درصد معنی‌دار بود. همچنین مشخص شد که بیان ژن NPY در کبد و قلب بره­ های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به­ ترتیب 9/82 و 1/03 برابر بیشتر بود. از طرف دیگر بیان ژن NPY در بافتهای چربی، ماهیچه و بیضه بره ­های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به ­ترتیب 6/49 ، 2/73 و 1/18 برابر کاهش یافت.
نتیجه­ گیری:  با توجه به نتایج بدست آمده می ­­توان اظهار کرد که افزودن دانه شاهدانه به جیره از راه افزایش فعالیت بافت کبد و تغییر فعالیت بافت چربی می‌تواند ­بر توان تولید حیوان اثر گذار باشد. با توجه به این­که ژن NPY مرتبط با تنظیم اشتها و تعادل انرژی است اثرات شاهدانه می ­تواند بر توان تولیدی بره­ ها از طریق مکانیسم­ های مولکولی است در بافت کبد دارای نقش زیستی قابل توجهی باشد.
 

 
متن کامل [PDF 1104 kb]   (55 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک و اصلاح نژاد دام
دریافت: 1400/4/26 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/6/20 | انتشار: 1400/11/13

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb