دوره 12، شماره 33 - ( پاییز 1400 1400 )                   جلد 12 شماره 33 صفحات 64-54 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Manafi Rasi H, Afshar S, Rezakhani A. Effect of Fat Supplements in Starter Diet on Performance, Blood and Rumen Parameters of Holstein Calves. rap. 2021; 12 (33) :54-64
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1165-fa.html
منافی راثی حسین، افشار سلمان، رضاخانی امیرحسین. اثر افزودن مکمل های چربی به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و شکمبه گوساله‌های هلشتاین. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (33) :64-54

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1165-fa.html


موسسه آموزش وترویج کشاورزی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،
چکیده:   (644 مشاهده)
پژوهش حاضر به ­منظور بررسی اثر افزودن چربی­ های اشباع و غیراشباع به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و تخمیری شکمبه گوساله‌های شیرخوار هلشتاین انجام شد. به‌همین منظور از 40 راس گوساله تازه متولد شده با میانگین وزنی 2± 35 کیلوگرم و سن 2±5 روز استفاده شد، که پس از مصرف آغوز، به ­صورت تصادفی در 4 گروه آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، بدون استفاده از مکمل چربی، 2) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب اشباع، 3) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع، و 4) جیره دارای 2 درصد مخلوط مساوی از هر دو نوع مکمل قرار گرفتند. تغییرات وزن و رشد اسکلتی گوساله­ ها به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت شد. به­ منظور تعیین فراسنجه‌های خونی و شکمبه­ ای، نمونه­ های مربوطه در روزهای 30 و 70  آزمایش از خون و مایع شکمبه اخذ شد. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن مکمل­ های چربی اشباع و غیراشباع بر عملکرد گوساله‌ها تأثیر معنی‌داری نداشت. به نحوی که افزایش وزن، میزان خوراک مصرفی، بازدهی خوراک و شاخص مدفوع بین گروه­ های آزمایشی اختلافی نداشتند. همچنین رشد اسکلتی گوساله­ ها نیز تحت تأثیر افزودن مکمل چربی به جیره قرار نگرفت. افزودن مکمل چربی باعث تغییر معنی­ دار در قابلیت هضم جیره شد (0/05>p). به ­طوری ­که قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف محلول در شوینده خنثی در تمام گروه ­های آزمایشی دریافت کننده مکمل چربی نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (p<0/05).شترین قابلیت هضم چربی مربوط به گروه­ آزمایشی حاوی اسید چرب غیر اشباع بود. مکمل چربی تأثیر معنی داری بر فراسنجه­ های مایع شکمبه و خون گوساله ­ها نداشت. به­ دلیل یکسان بودن انرژی و پروتئین خام در جیره‌های آزمایشی، انتظار می­رفت مهم­ترین عامل تأثیر گذار در بهبود احتمالی عملکرد گوساله­ها، تأثیر مثبت این مکمل­ها بر قابلیت هضم جیره و نیز نقش بیولوژیک اسیدهای چرب به‌ویژه در سلامت باشد. در نتایج این پژوهش، اثر مثبت مکمل­ ها بر قابلیت هضم محقق شد ولی ممکن است  این تغییرات به اندازه ای نبود که راندمان مصرف خوراک و افزایش وزن گوساله ­ها را تحت تأثیر قرار دهند.
 
متن کامل [PDF 2078 kb]   (98 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1399/10/5 | ویرایش نهایی: 1400/9/10 | پذیرش: 1399/11/18 | انتشار: 1400/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb