منافی راثی حسین، افشار سلمان، رضاخانی امیرحسین. اثر افزودن مکمل های چربی به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و شکمبه گوسالههای هلشتاین. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (33) :64-54
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1165-fa.html
موسسه آموزش وترویج کشاورزی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران،
چکیده: (644 مشاهده)
پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر افزودن چربی های اشباع و غیراشباع به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجههای خونی و تخمیری شکمبه گوسالههای شیرخوار هلشتاین انجام شد. بههمین منظور از 40 راس گوساله تازه متولد شده با میانگین وزنی 2± 35 کیلوگرم و سن 2±5 روز استفاده شد، که پس از مصرف آغوز، به صورت تصادفی در 4 گروه آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، بدون استفاده از مکمل چربی، 2) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب اشباع، 3) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع، و 4) جیره دارای 2 درصد مخلوط مساوی از هر دو نوع مکمل قرار گرفتند. تغییرات وزن و رشد اسکلتی گوساله ها به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت شد. به منظور تعیین فراسنجههای خونی و شکمبه ای، نمونه های مربوطه در روزهای 30 و 70 آزمایش از خون و مایع شکمبه اخذ شد. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن مکمل های چربی اشباع و غیراشباع بر عملکرد گوسالهها تأثیر معنیداری نداشت. به نحوی که افزایش وزن، میزان خوراک مصرفی، بازدهی خوراک و شاخص مدفوع بین گروه های آزمایشی اختلافی نداشتند. همچنین رشد اسکلتی گوساله ها نیز تحت تأثیر افزودن مکمل چربی به جیره قرار نگرفت. افزودن مکمل چربی باعث تغییر معنی دار در قابلیت هضم جیره شد (0/05>p). به طوری که قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف محلول در شوینده خنثی در تمام گروه های آزمایشی دریافت کننده مکمل چربی نسبت به گروه شاهد بالاتر بود (p<0/05).شترین قابلیت هضم چربی مربوط به گروه آزمایشی حاوی اسید چرب غیر اشباع بود. مکمل چربی تأثیر معنی داری بر فراسنجه های مایع شکمبه و خون گوساله ها نداشت. به دلیل یکسان بودن انرژی و پروتئین خام در جیرههای آزمایشی، انتظار میرفت مهمترین عامل تأثیر گذار در بهبود احتمالی عملکرد گوسالهها، تأثیر مثبت این مکملها بر قابلیت هضم جیره و نیز نقش بیولوژیک اسیدهای چرب بهویژه در سلامت باشد. در نتایج این پژوهش، اثر مثبت مکمل ها بر قابلیت هضم محقق شد ولی ممکن است این تغییرات به اندازه ای نبود که راندمان مصرف خوراک و افزایش وزن گوساله ها را تحت تأثیر قرار دهند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1399/10/5 | ویرایش نهایی: 1400/9/10 | پذیرش: 1399/11/18 | انتشار: 1400/7/10