XML English Abstract Print


موسسه آموزش و ترویج کشاورزی
چکیده:   (35 مشاهده)
پژوهش حاضر به­منظور بررسی اثر افزودن چربی­های اشباع و غیراشباع به جیره آغازین بر عملکرد، فراسنجه‌های خونی و تخمیری شکمبه گوساله‌های شیرخوار هلشتاین انجام شد. به‌همین منظور از 40 راس گوساله تازه متولد شده با میانگین وزنی 2± 35 کیلوگرم و سن2± 5 روز استفاده شد، که پس از مصرف آغوز، به­صورت تصادفی در 4 گروه آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، بدون استفاده از مکمل چربی، 2) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب اشباع، 3) جیره دارای 2 درصد مکمل چربی به صورت نمک کلسیمی اسیدهای چرب غیر اشباع، و 4) جیره دارای 2 درصد مخلوط مساوی از هر دو نوع مکمل قرار گرفتند. تغییرات وزن و رشد اسکلتی گوساله­ها به صورت هفتگی اندازه گیری و ثبت شد. به­منظور تعیین فراسنجه‌های خونی و شکمبه­ای، نمونه­های مربوطه در روزهای 30 و 70  آزمایش از خون و مایع شکمبه اخذ شد. نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن مکمل­های چربی اشباع و غیراشباع بر عملکرد گوساله‌ها تأثیر معنی‌داری نداشت به نحوی که افزایش وزن، میزان خوراک مصرفی، بازدهی خوراک و شاخص مدفوع بین گروه­های آزمایشی اختلافی نداشتند. همچنین رشد اسکلتی گوساله­ها نیز تحت تأثیر افزودن مکمل چربی به جیره قرار نگرفت. افزودن مکمل چربی باعث تغییر معنی­دار در قابلیت هضم جیره شد (05/0>P). به­طوری­که قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف محلول در شوینده خنثی در تمام گروه­های آزمایشی دریافت کننده مکمل چربی نسبت به گروه شاهد بالاتر بود(05/0>P). بیشترین قابلیت هضم چربی مربوط به گروه­ آزمایشی حاوی اسید چرب غیر اشباع بود. مکمل چربی تأثیر معنی­داری بر فراسنجه­های مایع شکمبه و خون گوساله­ها نداشت. به دلیل یکسان بودن انرژی و پروتئین خام در جیره‌های آزمایشی، انتظار می­رفت مهم­ترین عامل تأثیر گذار در بهبود احتمالی عملکرد گوساله­ها، تأثیر مثبت این مکمل­ها بر قابلیت هضم جیره و نیز نقش بیولوژیک اسیدهای چرب به‌ویژه در سلامت باشد. در نتایج این پژوهش، اثر مثبت مکمل­ها بر قابلیت هضم محقق شد ولی ممکن است این تغییرات به اندازه ای نبود که راندمان مصرف خوراک و افزایش وزن گوساله­ها را تحت تأثیر قرار دهند.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1399/10/5 | ویرایش نهایی: 1400/6/21 | پذیرش: 1399/11/18 | انتشار: 1400/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb