دوره 10، شماره 23 - ( بهار 1398 )                   جلد 10 شماره 23 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chashnidel Y, bahari M, Teimouri Yansari A, Kazemifard M. (2019). The Effects of Different Levels of Prebiotic and Peptide Supplementations on Growth Performance, Apparent Digestibility Nutrients and Fecal Score in Suckling Zell Lambs. Res Anim Prod. 10(23), 53-64. doi:10.29252/rap.10.23.53
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-942-fa.html
چاشنی دل یداله، بهاری مهدی، تیموری یانسری اسداله، کاظمی فرد محمد. تأثیر سطوح مختلف مکمل پری بیوتیک و پپتید بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و نمره قوام مدفوع بره‌های شیرخوار زل پژوهشهاي توليدات دامي 1398; 10 (23) :64-53 10.29252/rap.10.23.53

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-942-fa.html


1- دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (3809 مشاهده)
در این مطالعه تأثیر سطوح مختلف مکمل پری­بیوتیک و پپتید بر عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و نمره قوام مدفوع بره­ های شیرخوار زل در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل3×2 روی 36 رأس بره شیرخوار نر زل در سن 10 روزگی با میانگین وزن 53/0±4/4 کیلوگرم به مدت 70 روز مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی به ترتیب شامل 1) تیمار شاهد (بدون پری­بیوتیک و پپتید)، 2) تیمار حاوی صفر گرم پری­بیوتیک و 2 گرم پپتید، 3) تیمار حاوی 5/1 گرم پری­بیوتیک و صفر گرم پپتید، 4) تیمار حاوی 5/1 گرم پری­بیوتیک و 2 گرم پپتید، 5) تیمار حاوی 3 گرم پری­بیوتیک و صفر گرم پپتید و 6) تیمار حاوی 3 گرم پری­بیوتیک و 2 گرم پپتید، روزانه به ازای هر رأس دام آزمایشی در جایگزین شیر مصرفی بودند. نتایج میانگین خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه بره ­های آزمایشی نشان داد که اختلاف معنی­ داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>p به صورتی که سطوح 2 گرم پپتید و 5/1 گرم پری­بیوتیک دارای مقادیر بالاتری بودند. در نتایج میانگین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی اختلاف معنی­ داری در ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی در اثرات متقابل پپتید و پری­بیوتیک وجود داشت (05/0>p). در نتایج میانگین نمره قوام مدفوع، به طور معنی­ داری در سطح 5/1 گرم پری­بیوتیک نمره قوام کمتری مشاهده شد (05/0>p). سطح 2 گرم پپتید و 5/1 گرم پری­بیوتیک به طور معنی­ داری صفات لاشه را بهبود بخشید. همچنین در نتایج ضریب تبدیل غذایی و ابعاد بدن اختلاف معنی­ داری مشاهده نشد (05/0<p). نتایج کلی نشان داد که سطح 2 گرم پپتید و 5/1 گرم پری­بیوتیک به طور معنی­ داری مصرف خوراک، افزایش وزن روزانه و نمره قوام مدفوع در برخی از دوره­ های آزمایش و همچنین صفات لاشه در پایان آزمایش را بهبود داد (05/0>p).
متن کامل [PDF 428 kb]   (1581 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1397/3/27 | پذیرش: 1397/6/31

فهرست منابع
1. Anadón, A., M.R. Martínez-Larrañaga and V. Castellano. 2012. Regulatory aspects for the drugs and chemicals used in food-producing animals in the European ::union::. In Veterinary Toxicology: Basic and Clinical Principles. (Second Edition), 135-155. [DOI:10.1016/B978-0-12-385926-6.00010-7]
2. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis 15th ed. AOAC, Arlington, VA.
3. Ārne, A. and A.Ilgaža. 2016. Different dose inulin feeding effect on calf digestion canal state and development. ReseaRch foR RuRal Development, 1.
4. Attalah, G.Y. 1988. Studies on fatting cross breed lambs. M.Sc. Thesis, Fac. of Agric., Al-Azhar University, Cairo, Egypt.
5. Azami, M.H., A. Tahmasbi, A. Valikhani and A. Naserian. 2017. Evaluation of performance, blood parameters and microbial population of feces in suckling Holstein calves fed with supplemented milk by inulin prebiotic. Journal of Ruminant Research, 5: 111-130 (In Persian).
6. Azimzadeh, V., A. Asadi Alamoti, A.A. Khadem, M. Bagheri Varzaneh and J.M. Moradi. 2016. Effects of Supplementation of a Symbiotic Product on Growth Performance and Health of Holstein Calves. Research on Animal Production, 12: 105-114 (In Persian).
7. Caugant, I., R. Toullec, M. Formal, P. Guilloteau and L. Savoie. 1993. Digestibility and amino acid composition of digesta at the end of the ileum in preruminant calves fed soyabean protein. Reproduction Nutrition Development, 33: 335-347. [DOI:10.1051/rnd:19930403]
8. Daghash, M.W., M.A. El-Ati, F.M. Allam and S.F. Abbas. 2014. Carcass characteristics of Saidi rams fed mannan oligosaccharide supplemented diet. Assiut Journal of Agricultural Sciences, 45: 13-24. [DOI:10.21608/ajas.2014.866]
9. Dare-zereshkipour, M., K.H. Parsaei Mehr, S. Hoseinzadeh and P. Farhomand. 2013. The effects different levels of prebiotic supplementation (A-Max) on digestibility and some biochemical parameters of serum of native kids of West Azarbaijan province. Journal of Pathology, Veterinary Clinic, 7: 314-351 (In Persian).
10. Drackley, J.K., K.S. Bartlett and R.M. Blome. 2003. Protein content of milk replacers and calf starters for replacement calves. University of Illinois Extension. Illini dairy net.(Online): http://www. livestocktrail. uiuc. edu/dairynet/paperDisplay. cfma
11. El-Mehanna, S.F., M.M. Abdelsalam, N.M. Hashem, K.E.M. El-Azrak, M.M. Mansour and M.M. Zeitoun. 2017. Relevance of probiotic, prebiotic and synbiotic supplementations on hemato-biochemical parameters, metabolic hormones, biometric measurements and carcass characteristics of sub-tropical Noemi lambs. International Journal of Animal Research, 1: 10-22.
12. Ferket, P.R. 2004. Alternatives to antibiotics in poultry production: responses, practical experience and recommendations. Nutritional Biotechnology in the Feed and Food Industries, 57-67.
13. Gaggìa, F., P. Mattarelli and B. Biavati. 2010. Probiotics and prebiotics in animal feeding for safe food production. International journal of food microbiology, 141: 15-28. [DOI:10.1016/j.ijfoodmicro.2010.02.031]
14. Gardner, H.G. and P.L. Kaye. 1991. Insulin increases cell numbers and morphological development in mouse pre-implantation embryos in vitro. Reproduction, Fertility and Development, 3: 79-91. [DOI:10.1071/RD9910079]
15. Gibson, G.R. and M.B. Roberfroid. 1995. Dietary modulation of the colonic microbiota: Introducing the concept of prebiotics. Journal Nutrition, 125: 1401-1412. [DOI:10.1093/jn/125.6.1401]
16. Ghosh, S. and R.K. Mehla. 2012. Influence of dietary supplementation of prebiotics (mannanoligosaccharide) on the performance of crossbred calves. Trop. Animal Health Products, 44: 617-622. [DOI:10.1007/s11250-011-9944-8]
17. Hady, M.M., R.A. EL-Banna, H.M. Teleb and R.A. Shimaa. 2012. Evaluation of Mannanoligosaccharide (Bio-Mos®) and Esterified Glucomannan (MTB-100®) Dietary Supplementation on Growth Performance, Serum Parameters and Rumen Ecology of Barki Lambs under Egyptian Environment. APCBEE Procedia, 4: 158-162. [DOI:10.1016/j.apcbee.2012.11.027]
18. Hasunuma, T., K. Kawashima, H. Nakayama, T. Murakami, H. Kanagawa, T. Ishii, K. Akiyama, K. Yasuda, F. Terada and S. Kushibiki. 2011. Effect of cellooligosaccharide or synbiotic feeding on growth performance, fecal condition and hormone concentrations in Holstein calves. Animal Science Journal, 82: 543-548. [DOI:10.1111/j.1740-0929.2010.00861.x]
19. Heinrichs, A.J., C.M. Jones and B.S. Heinrichs. 2003. Effects of mannan oligosaccharide or antibiotics in neonatal diets on health and growth of dairy calves. Journal Dairy Science, 86: 4064-4069. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)74018-1]
20. Hou, Y., Y. Yin and G. Wu. 2015. Dietary essentiality of "nutritionally non-essential amino acids" for animals and humans. Experimental Biology and Medicine, 240: 997-1007. [DOI:10.1177/1535370215587913]
21. Hou, Y., K. Yao, Y. Yin and G. Wu. 2016. Endogenous synthesis of amino acids limits growth, lactation, and reproduction in animals. Advances in Nutrition, 7: 331-342. [DOI:10.3945/an.115.010850]
22. Karimzadeh, S., M. Rezaei and A. Teomouri Yansari. 2016. Effects of Bioactive Peptides Derived from Canola Meal on performance, digestive enzyme activities, nutrient digestibility, intestinal morphology and gut microflora in broiler chickens. Poultry Science Journal, 4: 27-36.
23. Kim, M.H., C.H. Yun, H.S. Kim, J.H. Kim, S.J. Kang, C.H. Lee, J.Y. Ko and J.K. Ha. 2010. Effects of fermented soybean meal on growth performance, diarrheal incidence and immune response of neonatal calves. Animal Science. Journal, 81: 475-481. [DOI:10.1111/j.1740-0929.2010.00760.x]
24. Kogan, G. and A. Kocher. 2007. Role of yeast cell wall polysaccharides in pig nutrition and health protection. Livestock Science, 109: 161-165. [DOI:10.1016/j.livsci.2007.01.134]
25. Larson, L.L., F.G. Owen, J.L. Albright, R.D. Appleman, R.C. Lamb and L.D. Muller. 1977. Guidelines toward more uniformity in measuring and reporting calf experimental data. Journal of Dairy Science, 60: 989-991. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(77)83975-1]
26. Liu, P., X.S. Piao, S.W. Kim, L. Wang, Y.B. Shen, H.S. Lee and S.Y. Li. 2008. Effects of chito-oligosaccharide supplementation on the growth performance, nutrient digestibility, intestinal morphology, and fecal shedding of Escherichia coli and Lactobacillus in weaning pigs1. Journal of Animal Science, 86: 2609-2618. [DOI:10.2527/jas.2007-0668]
27. Mohamadi Roodposhti, P. and N. Dabiri. 2012. Effects of Probiotic and Prebiotic on Average Daily Gain, Fecal Shedding of Escherichia Coli and Immune System Status in Newborn Female Calves. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 9: 1255-1261. [DOI:10.5713/ajas.2011.11312]
28. Mohammed, H.H., B.M. El-Sayed and M.A. Ali. 2013. Effects of commercial feed additives on performance, economic efficiency, blood metabolites and some maintenance behaviour in goats. Journal of Veterinary Science and Medical Diagnosis, 2: 2-7.
29. Moarrab, A., T. Ghoorchi, S. Ramezanpour, F. Ganji and A.R. Koochakzadeh. 2016. Effect of Synbiotic on Performance, Intestinal Morphology, Fecal Microbial Population and Blood Metabolites of Suckling Lambs. Iranian Journal of Applied Animal Science, 6: 621-628.
30. Morrison, S.J., S. Dawson and A.F. Carson. 2010. The effects of mannan oligosaccharide and Streptococcus faecium addition to milk replacer on calf health and performance. Livestock Science, 131: 292-296. [DOI:10.1016/j.livsci.2010.04.002]
31. Nargeskhani, A., N. Dabiri, S. Esmaeilkhanian, M.M. Alipour and M. Bojarpour. 2010. Effects of mannanoligosaccharide-β glucan or antibiotics on health and performance of dairy calves. Animal Nutrition and Feed Technology, 10: 29-36.
32. NRC, National Research Council (US). Committee on Nutrient Requirements of Small Ruminants. 2007. Nutrient requirements of small ruminants: sheep, goats, cervids, and new world camelids.
33. Neish, A.S. 2009. Microbes in gastrointestinal health and disease. Gastroenterology, 136: 65-80. [DOI:10.1053/j.gastro.2008.10.080]
34. Pasupuleti, V.K. 2006. Proteins power up. Food Technology, 2: 55-57.
35. Quigley, J.D., C.J. Kost and T.A. Wolfe. 2002. Effects of spray-dried animal plasma in milk replacers or additives containing serum and oligosaccharides on growth and health of calves. Journal Dairy Scince, 85: 413-421. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74089-7]
36. Raeth, M., H. Chester-Jones, PAS, D. Ziegler, B. Ziegler, D. Schimek and D.L. Cook. 2016. P re- and postweaning performance and health of dairy calves fed milk replacers with differing protein sources. The Professional Animal Scientist, 32: 833-841. [DOI:10.15232/pas.2016-01536]
37. Rozeboom, D.W., D.T. Shaw, R.J. Tempelman, J.C. Miguel, J.E. Pettigrew and A. Connolly. 2005. Effects of mannan oligosaccharide and an antimicrobial product in nursery diets on performance of pigs reared on three different farms. Journal of animal science, 83: 2637-2644. [DOI:10.2527/2005.83112637x]
38. SAS. 2001. Statistical Analysis System User's Guide: Statistics. SAS Institute, Cary, NC.
39. Silva, J.T.D., C.M.M. Bittar and L.S. Ferreira. 2012. Evaluation of mannan-oligosaccharides offered in milk replacers or calf starters and their effect on performance and rumen development of dairy calves. Revista Brasileira de Zootecnia, 41: 746-752. [DOI:10.1590/S1516-35982012000300038]
40. Swanson, K., C. Grieshop, E. Flickinger, H.P. Healy, K.A. Dawson, N.R. Merchen, N.R. Merchen and G.C. Fahey Jr. 2002. Effects of supplemental fructooligosaccharides plus mannanoligosaccharides on immune function and ileal and fecal microbial populations in adult dogs. Archives of Animal Nutrition, 56: 309-318. [DOI:10.1080/00039420214344]
41. Terre, M., M.A. Calvo, C. Adelantado, A. Kocher and A. Bach. 2007. Effects of mannan oligosaccharides on performance and microorganism fecal counts of calves following an enhanced-growth feeding program. Animal Feed Science Technology, 137: 115-125. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.11.009]
42. Van Soest, P.Jvan, J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharide in relation to animal soybean meal on nitrogen utilization by ruminants. Journal of Animal Science, 63: 879-886.
43. Van Loo, J., P. Coussement, L. De Leenheer, H. Hoebregs and G. Smits. 1995. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 35: 525-552. [DOI:10.1080/10408399509527714]
44. Wang, J.H., C.C. Wu and J. Feng. 2013. Effect of dietary antibacterial peptide and zinc-methionine on performance and serum biochemical parameters in piglets. Czech Journal Animal Science, 5: 30-36. [DOI:10.17221/341/2009-CJAS]
45. Zhang, B., L.Q. Xue, L.L. Li, Y.G. Chen, G.H. Wen and D.X. Hou. 2007. Effects of soybean small peptides on nitrogen balance, nutrient digestibility and several indices in the portal veinous plasma of goats. Small Ruminant Research, 72: 1-10. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2006.07.013]
46. Zheng, L., I. Park and S.W. Kim. 2016. Effects of supplemental soy peptide on growth performance and gut health of nursery pigs. Journal Animal Science, 94: 49-56. [DOI:10.2527/msasas2016-106]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb