دوره 9، شماره 22 - ( زمستان 97 1397 )                   جلد 9 شماره 22 صفحات 91-83 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karami M. (2018). Effect of Diets with Different Levels of Metabolizable Energy on Physical and Chemical Carcass Characteristic of Male Kids . Res Anim Prod. 9(22), 83-91. doi:10.29252/rap.9.22.83
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-880-fa.html
کرمی مرتضی. تاثیر جیره های‌ با انرژی متابولیسمی متفاوت بر خصوصیات و ترکیب فیزیکی و شیمیایی لاشه بزغاله‌های نر پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (22) :91-83 10.29252/rap.9.22.83

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-880-fa.html


بخش علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شهرکرد، ایران
چکیده:   (3568 مشاهده)
این تحقیق به­ منظور بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه بزغاله‌های نر پرواری با استفاده از نسبت­ های مختلف انرژی قابل متابولیسم انجام شد. از 36 رأس بزغاله نر سیاه لری (بومی) بعد از شیرگیری (چهار ماهگی) با میانگین وزن شروع پروار 25 کیلوگرم در جایگاه بسته با سه جیره‌ متفاوت به ترتیب حاوی 2، 4/2و 8/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم و14 درصد پروتئین خام استفاده شد. در پایان آزمایش از هر تیمار شش رأس بز ذبح و پس از تفکیک و تجزیه فیزیکی لاشه‌ها، ترکیب شیمیایی آن‌ها نیز تعیین گردید. اطلاعات بدست آمده در قالب طرح کاملاً تصادفی با نرم‌افزار SAS و رویه GLM تجزیه و تحلیل و برای مقایسه میانگین‌ها از آزمون چند دامنه­ ای دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که مناسب ترین بازده لاشه 5/46 درصد و وزن بدن خالی 91 درصد در جیره حاوی 8/2 انرژی متابولیسمی مشاهده شد (05/0>p). بیشترین درصد قطعات با ارزش لاشه شامل سردست، ران و راسته به ترتیب 2/23، 5/28 و 9/20 درصد با مصرف 8/2 مگاکالری در کیلوگرم انرژی قابل متابولیسم بدست آمد (05/0>p). بالاترین درصد گوشت بدست آمده از قطعات ران و راسته به ترتیب 5/74 و 1/57 درصد و حداکثر سطح مقطع ماهیچه راسته و طول آن نیز در جیره با مصرف انرژی قابل متابولیسم 8/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک حاصل شد (05/0>p). بیشترین درصد پروتئین لاشه در جیره یک با مقدار 7/22 درصد و کمترین در جیره دو با مقدار 1/21 درصد مشاهده و تفاوت بین درصد پروتئین جیره 1 و 2 معنی‌دار بود (05/0>p). به طور کلی با توجه به نتایج این آزمایش می ­توان گفت جیره با انرژی متابولیسمی 8/2 مگاکالری در بین جیره­ های مذکور موجب عملکرد بهتر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی لاشه شده و برای دوره پروار 90 روزه و بلافاصله پس از شیرگیری بزغاله‌ها مناسب تر است.
متن کامل [PDF 1412 kb]   (899 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1396/11/8 | پذیرش: 1397/9/11

فهرست منابع
1. Abdullah, A.Y. and S.M. Hussein. 2007. Effect of different levels of energy on carcass composition and meat quality of male black goat kids. Livestock Science, 107: 70-80. [DOI:10.1016/j.livsci.2006.09.028]
2. Anonymous, Amarnameh of agriculture. 2013. Publication of Jihad- Agriculture of ministry, second edition (In Persian).
3. AOAC. 2000. Official Methods of Analysis, 17th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
4. Casey N.H., W.A. Van Niekerk and E.C. Webb. 2003. Goat meat. In: Caballero, B., Trugo, L., Finglass, P. (Eds.), Encyclopaedia of Food Sciences and Nutrition. Academic Press, London, 2937-2944. [DOI:10.1016/B0-12-227055-X/00564-2]
5. Devendra, C. 1988. Nutrition and meat production. In: Devendra, C. (ed), Goat meat production in Asia. Proceeding of the workshop in Tando Jam. Pakistan, 13-18 March, 30-43.
6. Eilami, B. 2000. Feedlot performance and carcass characteristics of Fars native goats. Proceeding of 7th international conference on goats, 14-20 May. Tours. France 834-836.
7. Eilami, B. 2009. Compare between two fattening systems of native kids in Fars provience. 71pp (In Persian).
8. Ehsani, M., M.M. Sharifi Hosseini, H. Sadeghi Panah, O. Dayani and M. Asadi Foozi. 2017. The effect of slow-release mineral supplements and eCG injection on twining, birth weight and weaning weigh to fluffy raeini goats. Research on Animal Production, 8(15): 76-83 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.15.76]
9. FAO. 2013. Food and Agriculture organization statistical Database, http://apps. FAO. Org/default. Food and Agriculture organization of united nation.
10. Farid, A. 1991. Carcass physical and chemical composition of three fat tailed breed of sheep. Meat Science, 29: 109-120. [DOI:10.1016/0309-1740(91)90058-X]
11. Gholami, H. 2004. Determination of energy and protein requirement in Raeini mail kids. Ph.D. Thesis. Faculty of agriculture, Tarbiat Modaress University, (In Persian).
12. Hadjipanayiotou, M. 1990. Feeding system largely based on concentrates. II. Goats. World Rev. Anita. Prod. XXV, 4: 25-32.
13. Hatefi, A., A. Towhidi, A. Zali, S. Zeinoddini and M. Ganj khanluo. 2017. Effects of beta-agonist zilpaterol hydrochloride supplementation on some chemical compounds, color attributes and consumer palatability of longissimus muscle in castrated male kids. Research on Animal Production, 8(16): 86-93 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.16.86]
14. Hogg, B.W., G.J.K. Mercer, B.J. Mortimer, A.H. Kirton and D.M. Duganzich. 1992. Carcass and meat quality attributes of commercial goats in New Zealand. Small Ruminant Research, 8: 243-256. [DOI:10.1016/0921-4488(92)90045-6]
15. Kamalzadeh, A., W.J. Koops, J. Van Bruchem, S. Tamminga and D. Zwart. 1998. Feed quality restriction and compensatory growth in growing sheep: development of body organs. Small Ruminant Research, 29: 71-82. [DOI:10.1016/S0921-4488(97)00111-9]
16. Karami, M., A.R. Alimon, and Y.M. Goh. 2011. Effect of vitamin E, Andrographis paniculata and turmeric as dietary antioxidant supplementation on lipid and color stability of goat meat.Small Rum. Research, 97: 67-71. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2011.02.005]
17. Karami, M., A.R. Alimon, A.Q. Sazili, Y.M. Goh, and M. Ivan. 2011. Effects of dietary antioxidants on the quality, fatty acid profile, and lipid oxidation of longissimus muscle in Kacang goat with aging time. Meat Science, 88: 102-108. [DOI:10.1016/j.meatsci.2010.12.009]
18. Kirton, H. 1988. Characteristics of goat meat, including carcass quality and methods of slaughter. In: Goat Meat Production in Asia. Proceedings of a Workshop, Tando Jam, Pakistan. IDRC, Ottawa, Canada, 87-99.
19. Kosum, N., A. Alcicek, T. Taskin and A. Onenc. 2003. Fattening performance and carcass characteristics of Sanen and Bornova male kids under an intensive management system. Czech Journal of Animal Science, 48: 379-386.
20. Limea, L., J. Gobardham, G. Gravillon, A. Nopes and G. Alexander. 2009. Growth and carcass trait of Creole goats under different pre-weaning fattening and slaughter condition. Tropical Animal Health and Production, 41: 61-70. [DOI:10.1007/s11250-008-9154-1]
21. Lu, C.D. and M.J. Potchoiba. 1990. Feed intake and weight gain of growing goats fed diets of various energy and protein levels. Journal of Animal Science, 68: 1751-1759. [DOI:10.2527/1990.6861751x]
22. Lupton, C.J., J.E. Huston, and J.W. Hruska. 2008. Comparison of three systems for concurrent production of high quality mohair and meat from Angora male kids. Small Ruminant Research, 74: 64-71. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2007.03.008]
23. Maghoub, O., C.D. Hammed, A. Richle and A.S. Al- Halhali. 2000. Performance of Omani goats fed diets containing various metabolizable energy densities. Proceeding of 7th international conference on goats. France. Tours, 14-20 May, 172 pp.
24. Metenga, LA and A.J. Kitaly. 1990. Growth performance and carcass characteristics of Tanzanian goats fed Chlorisgayana hay with different levels of protein supplement. Small Ruminant Research, 3: 1-8. [DOI:10.1016/0921-4488(90)90025-2]
25. Norman, G.A. 1991. The potential of meat fromthe goat. In: Lawrie,R.A. (Ed.), Developments in Meat Science vol. 5. Elsevier Science Publishers Ltd., Essex, England, 89-157.
26. NRC, 2007. Nutrient requirement of domestic animals. Nutrient requirements of goats. National academy of science, Natural Research Council, Washington, DC.
27. Oman, J.S., D.F. Waldron, D.B. Griffin and J.W. Savell. 2000. Carcass traits and retail display-life of chops from different goat breed types. Journal of Animal Science, 78: 1262-1266. [DOI:10.2527/2000.7851262x]
28. Owen, J.E., M.T. Arias Cereceres, J.A. Garcia Macias and F.A. Nunez Gonzalez. 1983. Studies on the Criolli goat of Northern Mexico. Part I. The effects of body weight on body components and carcass development. Meat Science, 9: 191-204. [DOI:10.1016/0309-1740(83)90003-7]
29. Safari, J., D.E. Mushi, L.A. Mtenga, G.C. Kifaro and L.O. Eik. 2009. Effects of concentrate supplementation on carcass and meat quality attributes of feedlot finished small east African goats. Livestock Science, 125: 266-274. [DOI:10.1016/j.livsci.2009.05.007]
30. SAS, 2001. Release 8.2, SAS Institute Inc., Cary, NC. USA.
31. Shadnoush. G.H., G.R. Ghorbani and M.A. Edris. 2004. Effect of different energy levels in feed and slaughter weights on carcass and chemical composition of Lori-Bakhtiari ram lambs. Small Ruminant Research, 51: 243-249 [DOI:10.1016/S0921-4488(03)00192-5]
32. Shahjalal, M.D., H. Galbraith and J.H. Topps. 1992. Effect changes in dietary protein and energy on growth, body composition and mohair fiber characteristics of British Angora goats. Animal Production, 54: 405-412. [DOI:10.1017/S0003356100020869]
33. Tshabalala, P.A., P.E. Strydom, E.C. Webb and H.L. Kock. 2003. Meat quality of designated South African indigenous goat and sheep breeds. Meat Science, 65: 563-570. [DOI:10.1016/S0309-1740(02)00249-8]
34. Warmington, B.G. and A.H. Kirton.1990. Genetic and non-genetic influences on growth and carcass traits of goats. Small Ruminant Research, 3: 147-165. [DOI:10.1016/0921-4488(90)90089-O]
35. Webb, E.C., N.H. Casey and L. Simela. 2005. Goat meat quality. Small Ruminant Research, 60: 153-166. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.06.009]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb