دوره 9، شماره 22 - ( زمستان 97 1397 )                   جلد 9 شماره 22 صفحات 100-92 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khorsandi S, Riasi A, Khorvash M. (2018). Evaluating Chemical Composition, Fatty Acid Profiles, Antioxidant Activity and Nutritive Value of Pomegranate By-Product using in Vitro Gas Production Technique. rap. 9(22), 92-100. doi:10.29252/rap.9.22.92
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-847-fa.html
خورسندی سیمین، ریاسی احمد، خوروش محمد. بررسی ترکیب شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب، فعالیت آنتی اکسیدانی و تولید گاز بقایای انار به روش برون‌تنی پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (22) :100-92 10.29252/rap.9.22.92

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-847-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان
چکیده:   (4866 مشاهده)
هدف از این آزمایش، بررسی ارزش تغذیه­ ای بقایای حاصل از آبگیری انار (تفاله دانه و پوست) و پتانسیل آن در تهیه سیلاژ، در مقایسه با علوفه ذرت بود. ابتدا مقدار کافی بقایای تازه انار از یک کارخانه تولید آب میوه در فصل پاییز تهیه شد. سپس ترکیب شیمیایی، الگوی اسیدهای چرب، ترکیبات فنولیک و فراسنجه ­های تولید گاز در نمونه ­های خشک بقایای انار و علوفه ذرت اندازه ­گیری شد. شاخص ­های مربوط به تهیه سیلاژ در نمونه­ های تازه تعیین شد. نتایج نشان داد که درصد ماده خشک، پروتئین خام، چربی، NFD، ADF و لیگنین در تفاله دانه بیشتر (05/0 >p) از پوست انار بود. اما، درصد کربوهیدرات محلول در آب و خاکستر تفاله دانه از پوست انار کمتر (05/0 >p) بود. پوست انار حدود 2 برابر علوفه ذرت کربوهیدرات محلول در آب داشت. علاوه ­براین، پوست انار حاوی مقدار زیادی ترکیبات فنولیک (17/6 درصد) تانن کل (4/5 درصد) و فعالیت آنتی ­اکسیدانی (1/99 درصد) بود. تفاله دانه و پوست انار بترتیب 3/88 و 9/77 درصد اسید­چرب غیر اشباع داشتند و سهم پونیسیک اسید در تفاله دانه و پوست انار به ­ترتیب 9/64 و 9/46 درصد از کل اسیدهای چرب بود. فراسنجه ­های تولید گاز نشان داد که انرژی قابل متابولیسم، انرژی خالص برای شیردهی، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و قابلیت هضم ماده آلی در تفاله دانه و پوست انار کمتر (05/0 >p) از علوفه ذرت بود. ظرفیت بافری مخلوط دانه و پوست انار (1:4) در محدوده مناسب برای تهیه سیلاژ بود. ظرفیت نگهداری آب در مخلوط دانه و پوست کمتر (05/0 >p) از علوفه ذرت تعیین شد. نتیجه گرفته شد که مخلوط دانه و پوست انار (1:4) دارای ترکیبات شیمیایی مناسب برای تهیه سیلاژ است و با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی و الگوی اسیدهای چرب، به عنوان یک ماده خوراکی ارزشمند می­تواند جایگزین بخشی از سیلاژ مورد نیاز نشخوارکنندگان شود.
 
 
متن کامل [PDF 984 kb]   (1006 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1396/10/16 | ویرایش نهایی: 1397/11/6 | پذیرش: 1397/6/6 | انتشار: 1397/11/6

فهرست منابع
1. Abbasi, H., K. Rezaei and L. Rashidi. 2008. Extraction of essential oils from the seeds of pomegranate using organic solvents and supercritical CO2. Journal of the American Oil Chemists' Society, 85: 83-89. [DOI:10.1007/s11746-007-1158-x]
2. Addah, W., J. Baah, P. Groenewegen, E.K. Okine and T.A. McAllister. 2011. Comparison of the fermentation characteristics, aerobic stability and nutritive value of barley and corn silages ensiled with or without a mixed bacterial inoculant. Journal of Animal Science, 91: 133-146. [DOI:10.4141/CJAS10071]
3. Adesogan, A.T., N.M. Krueger, B. Salawu, D.B. Dean and C.R. Staples. 2004. The Influence of treatment with dual purpose bacterial inoculants or soluble carbohydrates on the fermentation and aerobic stability of Bermudagrass. Journal of Dairy Science, 87: 3407-3416. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(04)73476-1]
4. Aviram, M., M. Rosenblat, D. Gaitini, S. Nitecki, A. Hoffman, L. Dornfeld, N. Volkova, D. Presser, J. Attias and H. Liker. 2004. Pomegranate juice consumption for 3 years by patients with carotid artery stenosis reduces common carotid intima media thickness, blood pressure and LDL oxidation. Clinical Nutrition, 23: 423-433. [DOI:10.1016/j.clnu.2003.10.002]
5. AOAC. 2000. Official methods of analysis. 7th ed., Official Methods of Analysis of AOAC International, Gaithersburg, M.D, USA.
6. Bampidis, V. A. and P. H. Robinson. 2006. Citrus by products as ruminant feeds: A review. Animal Feed Science and Technology, 128: 175-217. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2005.12.002]
7. Blummel, M. and K. Becker. 1997. The degradability characteristics of fifty-four roughages and roughage neutral detergent fibres as described by in vitro gas production and their relationship to voluntary feed intake. British Journal of Nutrition, 77: 757-768. [DOI:10.1079/BJN19970073]
8. Brand Williams, W., M. Cuvelier and C. Berset. 1995. Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Science and Technology, 28: 25-30. [DOI:10.1016/S0023-6438(95)80008-5]
9. Dubois, M., K.A. Gilles, J.K. Hamilton, P. Rebers and F. Smith. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 28: 350-356. [DOI:10.1021/ac60111a017]
10. Feizi, R., A. Ghodratnama, M. Zahedifar, M.D. Mesgaran and M. Raisianzadeh. 2010. Apparent digestibility of pomegranate seed fed to sheep. ADSA®-PSA-AMPA-CSAS-ASAS Joint Annual Meeting, P:194, Denever, Colorado.
11. Feizi, M., M. Zahedifar, M. Danesh Mesgaran, M. Raisianzadeh and V. Kashki. 2010. Effects of urea treatment on total contents and in vitro gas production of ensiled pomegranate peel. The 4th Congress on Animal Science, P: 2296, Karaj, Iran.
12. Gatachew, G., H. Makkar and K. Becker. 2002. Tropical browse: contents of phenolic compounds, in vitro gas production and stoichiometric relationship between short chain fatty acid and in vitro gas production. The Journal of Agricultural Science, 139: 341-352. [DOI:10.1017/S0021859602002393]
13. Giger Reverdin, S. 2000. Characterisation of feedstuffs for ruminants using some physical parameters. Animal Feed Science and Technology, 86: 53-69. [DOI:10.1016/S0377-8401(00)00159-0]
14. Gil, M.I., F.A. Tomas Barberan, B. Hess-Pierce, D.M. Holcroft and A.A. Kader. 2000. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 4581-4589. [DOI:10.1021/jf000404a]
15. Hagerman, A.E. and L.G. Butler. 1980. Condensed tannin purification and characterization of tannin-associated proteins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 28(5): 947-52. [DOI:10.1021/jf60231a011]
16. Hashemzadeh Cigari, F., M. Khorvash, G. Ghorbani, E. Ghasemi, A. Taghizadeh, S. Kargar, and W. Yang. 2014. Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 98: 290-299. [DOI:10.1111/jpn.12079]
17. Hernandez, F., P. Melgarejo, F.A. Tomas-Barberan and A. Artes. 1999. Evolution of juice anthocyanins during ripening of new selected pomegranate (Punica granatum) clones. European Food Research and Technology, 210: 39-42. [DOI:10.1007/s002170050529]
18. Kyralan, M., M. Golukcu and H. Tokgoz. 2009. Oil and conjugated linolenic acid contents of seeds from important pomegranate cultivars (Punica granatum L.) grown in Turkey. Journal of the American Oil Chemist's Society, 86: 985-990. [DOI:10.1007/s11746-009-1436-x]
19. Lansky, E., S. Shubert and I. Neeman. 1998. Pharmacological and therapeutical properties of pomegranate. Proceedings of 1st International Symposium on Pomegranate, 231-235 pp., Orihuela, Spain.
20. Makkar, H.P.S. 2000. A laboratory manual for the FAO/IAEA co-ordinated research project on 'Use of Nuclear and Related techniques to Develop Simple Tannin Assays for Predicting and Improving the safety and Efficiency of Feeding Ruminants on Tanniniferous Tree Foliage'. Joint FAO/IAEA of Nuclear Techniques in Food and Agriculture. Animal Production and Health Sub-Progrmme, FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria.
21. Makkar, H.P.S. 2003. Quantification of tannins in tree and shrub foliage: A laboratory manual. Food and Agriculture Organization of the United Nations/International Atomic Energy Agency. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, the Netherlands, 102 pp. [DOI:10.1007/978-94-017-0273-7]
22. McDonald, P. 1981. The biochemistry of silage. John Wiley and Sons Ltd., Toronto, 226 pp.
23. Menke, K.H., L. Raab, A. Salewski, H. Steingass, D. Fritz and W. Schneider. 1979. The estimation of the digestibility and metabolizable energy content of ruminant feedigstuffs from the gas production when they are incubated with rumen liquor in vitro. Journal of Agricultural Science, 93: 217-222. [DOI:10.1017/S0021859600086305]
24. Mirzaei Aghsaghali, A. and N. Maheri Sis. 2008a. Nutritive value of some agro-industrial by-products for ruminants. A review. World Journal of Zoology, 3(2): 40-46.
25. Mirzaei Aghsaghali, A., N. Maheri Sis, H. Mansouri, M.E. Razeghi, A. Mirza Aghazadeh, H. Cheraghi and A. Aghajanzadeh Golshani. 2011. Evaluating potential nutritive value of pomegranate processing by products for ruminants using in vitro gas production technique. ARPN Journal of Agricultural and Biological Science, 6(6): 45-51.
26. Ørskov, E. and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. The Journal of Agricultural Science, 92: 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
27. Parseh, H., S. Hassanpour, Z. Emam Djome, A.S. Lavasani, H.Z. Mahmoodabady, M. CHabok, F. Morady, G.R. Cheshmali, J. Sarhadi and M. Hematian. 2011. Antimicrobial properties of Pomegranate (Punica granatum L.) as a Tannin rich Fruit: a review. Proceedings of the 1th international and the 4th national congress on recycling of organic waste in agriculture, Isfahan, Iran. (In Persian).
28. Playne, M. and P. McDonald. 1966. The buffering constituents of herbage and of silage. Journal of the Science of Food and Agriculture, 17: 264-268. [DOI:10.1002/jsfa.2740170609]
29. Robertson, J. and M. Eastwood, 1981. A method to measure the water-holding properties of dietary fibre using suction pressure. British Journal of Nutrition, 46: 247-255. [DOI:10.1079/BJN19810030]
30. Safaei, A.R., N.M. Torbatinejad, H. Mansouri and S. Zarehdaran. 2014. Effects of adding Poly-Ethylene-Glycol on methane production in rumen, digestion and metabolic energy of grape and gime pomaces. Research on Animal Production, 5: 83-95.
31. SAS. 2009. Version 9.1. Guide, STAT User's, SAS Institute Inc., Cary, NC.
32. Shabtay, A., H. Eitam, Y. Tadmor, A. Orlov, A. Meir, P. Weinberg, Z.G. Weinberg, Y. Chen, A.I. Brosh, I. Zhaki and Z. Kerem. 2008. Nutritive and antioxidative potential of fresh and stored pomegranate industrial byproduct as novel beef cattle feed. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56: 10063-10070. [DOI:10.1021/jf8016095]
33. Shahidi, F. and M. Naczk. 2004. Phenolics in food and nutraceuticals. CRC Press Book, US, 576 pp.
34. Silanikove, N., A. Perevolotsky and F.D. Provenza. 2001. Use of tannin binding chemicals to assay for tannins and their negative post-ingestive effects in ruminants. Animal Feed Science and Technology, 91: 69-81. [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00234-6]
35. Sommart, K., D.S. Parker, P. Rowlinson and M. Wanapat. 2000. Fermentation characteristics and microbial protein synthesis in an in vitro system using cassava, rice straw and dried ruzi grass as substrates. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 13: 1084-1093. [DOI:10.5713/ajas.2000.1084]
36. Taher Maddah, M., N. Maheri Sis, R. Salamatdoustnobar and A. Ahmadzadeh. 2012a. Comparing nutritive value of ensiled and dried pomegranate peels for ruminants using in vitro gas production technique. Annals of Biological Research, 3(4): 1942-1946.
37. Taher Maddah, M., N. Maheri Sis, R. Salamatdoustnobar and A. Ahmadzadeh. 2012b. Estimating fermentation characteristics and nutritive value of ensiled and dried pomegranate seeds for ruminants using in vitro gas production technique. Open Veterinary Journal, 2: 40-45.
38. Teimoury Chamebon, A., A. Teimori Yanesari, Y. Chashnidel and A. Gafary Sayadi. 2017. Study of chemical composition, quality and ruminal degradability parameters of silaged orange pulp with wheat straw and urea. Research on Animal Production, 8: 84-95. [DOI:10.29252/rap.8.15.84]
39. Tsuzuki, T., Y. Kawakami, R. Abe, K. Nakagawa, K. Koba, J. Imamura, T. Iwata, I. Ikeda and T. Miyazawa. 2006. Conjugated linolenic acid is slowly absorbed in rat intestine, but quickly converted to conjugated linoleic acid. Journal of Nutrition, 136: 2153-2159. [DOI:10.1093/jn/136.8.2153]
40. Tzulker, R., I. Glazer, I. Bar-Ilan, D. Holland, M. Aviram and R. Amir. 2007. Antioxidant activity, polyphenol content and related compounds in different fruit juices and homogenates prepared from 29 different pomegranate accessions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 9559-9570. [DOI:10.1021/jf071413n]
41. Van Soest, P.J., J. Robertson and B. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
42. Viuda‐Martos, M., J. Fernández‐López and J. Pérez‐Álvarez. 2010. Pomegranate and its many functional components as related to human health: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9: 635-665. [DOI:10.1111/j.1541-4337.2010.00131.x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb