دوره 7، شماره 14 - ( پاییز و زمستان 1395 )                   جلد 7 شماره 14 صفحات 143-148 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

(2016). Determination of Chemical Composition of Rangeland Plant of Kahoorak (Prosopis stephaniana) using In situ Technique. rap. 7(14), 148-143. doi:10.29252/rap.7.14.148
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-703-fa.html
فروغی علیرضا، باشتنی مسلم، امین زاده محمد، فرزاد مهر جلیل. تعیین ترکیبات شیمیایی و تجزیه‌پذیری گیاه مرتعی کهورک (Prosopis stephaniana) با استفاده از روش کیسه‌های نایلونی (In situ) پژوهشهاي توليدات دامي 1395; 7 (14) :143-148 10.29252/rap.7.14.148

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-703-fa.html


چکیده:   (4064 مشاهده)

این آزمایش به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و تجزیه­پذیری ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و پروتئین خام گیاه مرتعی کهورک با استفاده از روش کیسه­های نایلونی از منطقه سرچاه عماری واقع در شهر خوسف از توابع شهرستان بیرجند انجام شد. نمونه­ها در سه مرحله رشد از سر شاخه­ها (رویشی، میوه­دهی و بذردهی) و در دو مرحله رشد از میوه (میوه­دهی و بذردهی) انجام شد. برای تعیین میزان و نرخ تجزیه­پذیری ماده خشک، پروتئین خام و الیاف نامحلول در شوینده خنثی از 4 رأس تلیسه فیستوله دار استفاده گردید و میزان تجزیه­پذیری نمونه­ها در ساعات صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48 و 72 پس از انکوباسیون اندازه­گیری شد. حداکثر پروتئین خام در سرشاخه (24/13 درصد) و میوه گیاه (88/10 درصد) مربوط به مرحله رویشی بوده است. با پیشرفت مرحله رشد از مقدار پروتئین خام و تانن گیاه کاسته ولی محتوای الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی گیاه افزایش یافت. ضرایب تجزیه­پذیری بخش­های a  و b  پروتئین خام میوه گیاه کهورک در مرحله میوه­دهی بیشتر از مرحله بذردهی بود (05/0P<). نتایج این آزمایش نشان داد که سر شاخه­های کهورک در مرحله رشد رویشی دارای ارزش تغذیه­ای مطلوبی در مقایسه با مراحل میوه­ دهی و بذردهی است، هر چند با رشد گیاه سرعت تخمیر در شکمبه و ارزش تغذیه­ای سر شاخه­ها و میوه این گیاه کاهش می­یابد.

متن کامل [PDF 493 kb]   (2278 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/9/30 | ویرایش نهایی: 1395/10/8 | پذیرش: 1395/9/30 | انتشار: 1395/9/30

فهرست منابع
1. Abrschi, G. 1995. Evaluation of Aloropus habitants in saline and alkaline rangelands in north of Gorgan. M.Sc Thesis, University of Agricultural Sciences and Natural Resources of Gorgan, Gorgan, Iran (In Persian).
2. Alamzade, B., H. Fazaeli, A. Kerdoni and S. Norozi. 2010. Determination of chemical composition and digestibility of mesquite fruit. 4th Congress of Animal Science, Karaj, Iran (In Persian).
3. AOAC. 2000. Official methods of analysis, 17th ed. Association of Official Analytical Shemists. Washington, DC.
4. Asadollahi, k., N. Abassi, N. Afshar, M. Alipour and P. Asadollahi. 2010. Investigation of the effect of Prosopis fracta plant extract on rats aort. Medicinal Plants, 4: 142-147 (In Persian).
5. Askari, F. 2004. Nutritional Value of branches and fruit of two species of mesquite and acacia. Pajoohesh va Sazandegi, 68: 55-48 (In Persian).
6. Askari, F. 2005. The nutritive value of twigs and fruits (Pods with seeds) Prosopis cinerariaand Acacia tortilis. Pajouhesh va Sazandegi, 3: 48-55 (In Persian).
7. Bashry, H., M.R. Moghadam, A. Sandagi and H. Amanluo. 2001. Evaluation of quantitative and qualitative balance of available forage and nutrient requirement of sheep in several rangelands with different circumstances. First National Conference on Livestock and Range Management Research, Semnan (In Persian).
8. Bittman, S., C.G. Kowalenko, D.E. Hun and O. Schmidt. 1999. Surface-banded and broadcast dairy manure effects on tall fescue yield and nitrogen uptake. Agronomy Journal, 91: 826-833. [DOI:10.2134/agronj1999.915826x]
9. Chandrashekhar, C.H., K.P. Latha, H.M. Vagdevi and V.P. Vaidava. 2010. In vitro anthelmintic efficacy of the Prosopis staphaniana extracts. Der. Pharma. Chemica, 2: 405-409.
10. Emtehani, M.H. and M.R. Elmi. 2004. Study of valley mesquite in southern Iran. Desert Magazine, 11: 1-11 (In Persian).
11. Fagg, C.W. 1991. Acacia tortilis: Fodder tree for desert sands. NFT. Highlight. 9: 91-102 pp.
12. Ghadaki, M.B., P.J. Van soest, R.E. Mcdowell and B. Melekpour. 1974. Composition and in vitro digestibility of range and grasses, legumes, forbs and shrubs plants in Iran. Cornell University Ithaca Newyork, 14850, 12 pp.
13. Ghahraman, A. 1983. Color flora of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands, Department of Botany. Publication No. 464, 4 (In Persian).
14. Gheiasi, M.V.H. and Sh. A. Heydari. 1998. Evaluation of some ecological characteristic of Tagh in Sistan and Baluchestan Province. Pajoohesh va Sazandegiو 4: 29-42 (In Persian).
15. Ghorchi, T. 1995. Determination of chemical composition and digestibility of dominant rangeland plants in Isfahan province. M.Sc. Thesis, Isfahan University, Isfahan, Iran (In Persian).
16. Habit, M.A. and J.C. Saavedra. 1988. The current state of knowledge on prosopis juliflora. FAO. Plant production and protection. Civision. Rome, 327 pp.
17. Kumar, R. and J.P.F. Mello. 1994. Antinutritional factors in forage legumes tropical. Legume in animal Nutrition, 95-113.
18. Mahgoub O., I.T. Kadim, D.S. AL-Ajmi, N.M. Al-Saqry, A.S. Al-Abri, A.R. Richie, A.S. Al-Halhali and N.E. Forsberg. 2000. Use of local range tree (prosopis spp.) pods in feeding sheep and goats in the sultanate of Oman. Department of Animal and Veterinary Sciences College of Agriculture & marin Science. Sultand Qaboos Uni. Po Box 34. Alkod 123. Sultanate of Oman, 191-195.
19. Makkar, H.P.S. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49: 241-256. [DOI:10.1016/S0921-4488(03)00142-1]
20. Mosleminia, M., M. Yosef Elahi, H. Mansory and A. Salehi. 2000. Effects of polyethylene glycol on leaves digestibility of Iranian mesquite in Kerman Province. 4th Congress of Animal Science. College of Agriculture and Natural Resources of Tehran, Karaj, Iran, 2378-2376 (In Persian).
21. Mustafa, A.F., D.A. Christensen and J.J. Mckinnon. 2000. Effects of pea, barely and alfalfa silage on ruminal nutrient degradability and performance of dairy cows. Journal of Dairy Science, 83: 2859-2865. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(00)75186-1]
22. Orskov, E.R. and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements according to rate of passage. Journal of Agricultural Science. 92: 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
23. Rubanzal, C.D., M.N. Shem and R. Otsyna. 2001. Tanin composition and effect on in vitro rumen organic matter digestibility of some acasia species and Dichrostachy leave and pod. Animal Feed Science and Technology, 87: 41-46.
24. SAS. 2000. SAS Statistical Analysis Systems 2000. User's Guide. SAS Institute Incorporation, Cary, NC.
25. Sawal, R.K., N.S. Ram Ratan and S.B.S. Yadav. 2004. Mesquits (prosopis juliflora) pods as a feed resource for livestock: A Review. Asian-Aust. Journal of Animal Science, pp: 17719-725.
26. Torkan, J. 1999. Effect of phonological stages and environmental factors (soil and climate) influencing forage quality of some rangeland species. M.Sc. Thesis, Faculty of Natural Resources, Tehran University, Karaj, Iran (In Persian).
27. Van Soest, P.J., J.B. Roberston and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fibre NDF and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb