دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 52-38 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chashnidel Y, Movagharnezhad M, Jafary charati M. (2025). The Effect of Different Levels of CLA and Omega-3 Supplements Along with Essential Oils of Fennel, Peppermint, and Eucalyptus Medicinal Plants on Production Performance, Blood Parameters, and Reproductive Performance Activity in Laying Hens of the Lehman Breed. Res Anim Prod. 16(1), 38-52. doi:16.61186/rap.16.1.38
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1457-fa.html
چاشنی دل یدا...، موقرنژاد متین، جعفری چراتی مهدی. اثر سطوح مختلف مکمل اسیدلینولئیک کنژوگه و امگا‌ 3 به همراه اسانس گیاهان دارویی پودر رازیانه، نعناع‌فلفلی و اکالیپتوس بر عملکرد تولیدی، غلظت فراسنجه‌های خونی و عملکرد تولیدمثلی در مرغ‌های تخم‌گذار نژاد لهمن پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :52-38 16.61186/rap.16.1.38

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1457-fa.html


1- گروه تغذیه دام، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
2- دکتری دامپزشکی، بابلسر، ایران
چکیده:   (178 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: چربی‌ها و اسیدهای چرب موجود در جیره طیور، دارای نقش‌های فیزیولوژیکی عمده‌ای می‌باشند. یک منبع روغن یا چربی مناسب باید از نسبت ایدهآل اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع برخوردار باشد. زیرا اسیدهای چرب غیر اشباع میتوانند در فرایند جذب، به اسیدهای چرب اشباع کمک کنند. افزایش مصرف منابع چربی باعث افزایش احتمال ایجاد فساد اکسیداتیو میگردد؛ که بسیار خطرناک است. بهتر است همراه با استفاده از منابع حاوی اسیدهای چرب، از منابع دارای ترکیبات آنتی اکسیدانی برای کاهش بروز این خطرات استفاده کرد. گیاهان دارویی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی میباشند که نقش اساسی در ارتقای سیستم ایمنی و جلوگیری از بروز انواع عفونتها را دارند. قابلیت مخلوط گیاهان دارویی در بروز تاثیرات مفید بیولوژیک آن‌ها بسیار قویتر از تاثیر انفرادی است. در این مطالعه، اثر سطوح مختلف مکمل اسیدلینولئیک مزدوج و امگا‌3 بههمراه اسانس گیاهان دارویی هم‌چون پودر رازیانه، نعناع‌فلفلی و اکالیپتوس بر عملکرد تولیدی، فراسنجههای خونی و فعالیت عملکرد تولیدمثلی در مرغهای تخم‌گذار نژاد لهمن بررسی شد.
مواد و روش: این آزمایش روی 60 قطعه مرغ با چهار تیمار با پنج تکرار و سه قطعه مرغ در هر تکرار با میانگین وزن 0/2±1/5 و سن 34 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی بهمدت 42 روز انجام شد. جیره‌های مورد استفاده بهترتیب شامل تیمار شاهد (فاقد افزودنی) و تیمارهای حاوی 0/25 ، 0/375 و 0/5 درصد اسیدلینولئیک کنژوگه و امگا‌3 غنی‌شده با گیاهان دارویی در 3 سطح 0/25، 0/375 و 0/5 درصد در جیره بودند. به‌ازای هر 3 مرغ یک قفس جداگانه در نظر گرفته و بهمدت یک هفته قبل از شروع آزمایش، عمل عادت‌دهی به جیره و یکنواختسازی وزن مرغ‌ها در قفس انجام گرفت. در طی دوران آزمایش، مرغها بهصورت آزادانه به آب دسترسی کامل داشتند. اندازهگیری صفات عملکردی میزان تولید تخم‌مرغ و وزن متوسط تخم‌مرغ‌ها بهطور روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی بهصورت هفتگی اندازه‌گیری شد. در پایان دوره‌ی آزمایش از هر تکرار تعداد دو قطعه تخم‌مرغ به تصادف انتخاب و با ترازوی دیجیتالی با دقت 0/001 گرم توزین شدند. سپس تخم‌مرغ‌ها شکسته و واحد هاو، رنگ زرده و صفات کیفی پوسته اندازهگیری شد. برای اندازه‌گیری فراسنجه‌های خونی در انتهای آزمایش (روز 42)، از سیاهرگ زیربال دو قطعه مرغ از هر واحد آزمایشی نمونه خون تهیه، به آزمایشگاه منتقل و سپس در آزمایشگاه فراسنجه‌‌های خونی (گلوکز، تری‌گلیسرید، کلسترول، پروتئین تام، اسیداوریک) اندازه‌گیری شد. بهمنظور اندازه‌گیری مشخصات و میزان چربی کبد، تعداد 2 قطعه مرغ از هر گروه آزمایشی بهصورت تصادفی در پایان دوره انتخاب و پس از کشتار مرغ‌ها، میزان چربی، مشخصات کبد و عملکرد تولیدمثلی و ریختشناسی تخمدان ارزیابی شدند.
یافتهها: نتایج عملکرد تولیدی نشان داد که سطح بالای دریافت مکمل (1 درصد) نسبت به دیگر سطوح و تیمار شاهد، باعث عملکرد تولیدی بهتری شد (0/05>p). نتایج وزن تخممرغ تولیدی نیز نشان داد که اختلاف آماری معنی‌داری بین تمامی سطوح مختلف حاوی مکمل اسیدلینولئیک مزدوج به‌همراه امگا3 و مخلوط گیاهان دارویی استفاده شده با تیمار شاهد وجود داشت (0/05>p). نتایج فراسنجه‌های سرم خون در پایان دوره آزمایش نشان داد که بین فراسنجههای لیپیدی سرم خون اختلاف معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (0/05>p)، طوری که پایین‌ترین مقدار کلسترول در تیمار حاوی 1 درصد مکمل اسیدلینولئیک مزدوج به‌همراه امگا3 و مخلوط گیاهان دارویی مشاهده شد. همچنین، با افزایش سطح مکمل در جیره‌های آزمایشی به جز VLDL وHDL، در سایر فراسنجه‌های سرمی خون روند کاهشی معنی‌دار مشاهده شد (0/05>p). نتایج فعالیت فولیکولهای تخمدانی نشان داد که بالاترین عملکرد تخمدانی برای تیمار 2و3 بود (0/05>p). همچنین نتایج ارزیابی ظاهری کبد و میزان چربی تام کبدی در تیمار 2و 3 بهترین بود (0/05>p). نتایج نشان داد سطح بالای استفاده از مکمل CLA و امگا‌3 بههمراه گیاهان دارویی توانست صفات عملکردی مرغهای تخم‌گذار نژاد لهمن را بهبود ببخشد. در فعالیت فولیکولهای تخمدانی، افزایش فعالیت فولیکول‌ها با افزایش سطح مکمل در جیره نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد.
نتیجهگیری: بهطور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از مکمل نهتنها تاٌثیر منفی ندارد، بلکه بهویژه در سطح بالای مصرف شده، نتایج مثبتی بر عملکرد تولیدی، فراسنجههای خونی، ویژگیهای کبدی و فعالیت عملکرد تولیدمثلی در مرغهای تخم‌گذار نژاد لهمن به‌همراه دارد.

 
متن کامل [PDF 2505 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/2/10 | پذیرش: 1403/6/7

فهرست منابع
1. Abd, A., Lohakare J.D., & Brendich, L. (2008). Effect of dietary supplementation ocalyptus on performance, egg quality and serum metabolicprofile of Hy-Line of Brown hens during the late laying period. Animal Feed Science and Technology, 197, 114-120. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2014.07.007]
2. Abdalla, A. A., Ahmed, M. M., Aly. O. M., Abaza, I. M., & Hassan. E. Y. (2011). Effect of using some medicinal plants and their mixtures on production on productive and reproductive performance of gimmizah strain. Poultry Science, 39(11), 2037-2041.
3. Abdel, R., Pariza, M.W. & Cook, M.E. (2008). Olive oil prevents the adverse effects of dietary conjugated linoleic acid on chick hatchability and egg quality. Journal of Nutrition, 131, 800-806. [DOI:10.1093/jn/131.3.800]
4. Al-Amary, A., Gabriel, E., & Machlin, L. J. (1993). Dietary vitamin E requirement for optimum immune response in the rat. Journal of Nutrition, 116, 675-681. [DOI:10.1093/jn/116.4.675]
5. Alvarez, C., Cachaldora, P., Mendez, J. & Garciarebollar, P. (2004). Effects of conjugated linoleic acid addition on its deposition in eggs of laying hens with no other fat source. Spanish Journal of Agricultural Research, 2:203-210. [DOI:10.5424/sjar/2004022-74]
6. AOAC. (1984). Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists; Washington.
7. Asgarpanah, J., & Razzaghi-Asl, N. (2013). Potential role of Rosmarinus officinalis L. in disease treatment and health promotion. Excli Journal, 12, 1088-1105.
8. Atta, M. B., Alkharfy, K. M., & Al-Daghri, N. M. (2012). Anti-atherogenic effects of phenolics extracted from dates (Phoenix dactylifera L.), lycopene from tomatoes (Lycopersicon esculentum) and olive oil, individually or in combination. Food and Function, 3(8), 863-869.
9. Berardi, L. C., & Goldblatt, L. A. (2008). Influence of quillaja saponin on chick performance. Poultry Science, 59(10), 2237-2241.
10. Berenjian A., Sharifi S. D., Mohammadi-Sangcheshmeh A., & Ghazanfari S. (2019). Effect of chromium nanoparticles on physiological stress induced by exogenous dexamethasone in Japanese quails. Biological Trace Element Research, 184(2), 474-481. [DOI:10.1007/s12011-017-1192-y]
11. Chen, Y., Chen, H., Li, W., Miao, J., Chen, N., Shao, X., & Cao, Y. (2018). Polyphenols in Eucalyptus leaves improved the egg and meat qualities and protected against ethanol‐induced oxidative damage in laying hens. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 102(1), 214-223. [DOI:10.1111/jpn.12680]
12. Ebeid, T. A. (2011). The impact of incorporation of n-3 fatty acids into eggs on ovarian follicular development, immune response, antioxidative status and tibial bone characteristics in aged laying hens. Cambridge Animal Journal, 39, 601-618. [DOI:10.1017/S1751731111000619]
13. Eitan, Y., & Soller, M. (2009). Problems associated with laying hens entry into lay: a review and hypothesis. World's Poultry Sciences Journal, 65, 641-648. [DOI:10.1017/S0043933909000452]
14. Fabio, A., Corona, A., Forte, E., & P. Quaglio, (2003). Inhibitory activity of spices and essential oils on psychrotrophic bacteria. New Microbiol, 26, 115- 120.
15. Fathi, M., Abdelsalam, M., Ebeid, T., & Mostafa, M. (2019). Effects of Supplemental effects of eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis) leaves on growth performance, carcass characteristics, blood biochemistry and immune response of laying hens. Egypt Journal of Agricultural Research, 2, 403-410.
16. Fathollah Zadeh, R., Aliaei, M., & Parizadian, B. (2018). The effect of fennel and thyme plant extracts with and without flax on yield and egg quality of laying hens. Research Journal. Animal science of Iran, 243-259.
17. Flachs, P., Mohamed-Ali, V., Horakova, O., Rossmeisl, M., & Hosseini, E. (2015). Polyunsaturated fatty acids of marine origin induce adiponectin in mice fed a high-fat diet. Archives of Biochemistry & Biophysics, 435(1), 26-36.
18. Gilbert, A. B., Perry, M. M. Waddington, D. & Hardie, M. A. (1983). Role of atresia in establishing the follicular hierarchy in the ovary of the domestic hen (Gallus domesticus). Journal of Reprod Fertile, 69: 221-227. [DOI:10.1530/jrf.0.0690221]
19. Herington, Y.H., Kim, J., Yoon, H.S, & Choi, Y.H. (2020). Effects of dietary corticosterone on yolk colors and egg shell quality in laying hens. Asian Australasian Journal of Animal Science, 28:840-846. [DOI:10.5713/ajas.14.0849]
20. Jamroz, D. P., Mendez, J. & Garciarebollar, P. (2006). The influence of phytogenic extracts on performance, nutrient digestibility, carcass characteristics, and gut microbial status in broiler chickens. Journal of Animal Feed Science, 15, 353-363.
21. Jamroz, D., Korzekwa, C., Bobkowski, S., & Boros, D. (2003). Dietary soybean and rapeseed meal and omega-3 fatty acids in broiler nutrition. British Poultry Science, 44(1), 105-112.
22. Jiang, S. Z., Zhao, X. Y., Cai, S. R., & Zheng, Q. H. (2014). Effects of dietary canthaxanthin supplementation on growth performance, egg production and quality, and antioxidant status in laying hens. Animal Feed Science & Technology, 190(1-4), 69-74.
23. Kortis, A., M. & Wilson, M.M. (1990). Productive Performance and Immunocompetence of Commercial Laying Hens Given Diets Supplemented with Eucalyptus. International Journal of Poultry Science, 5:445-449.
24. kronovix, W., E. Makonnen, L. Zerihun, & Debella, A. (2016). Effect of Achyranthesaspera L. on fetal abortion, uterine and pituitaryweights, serum lipids and hormones. African Health Sciences, 6 108-112.
25. Leaf, A., Kang, J. X., Xiao, Y. F., & Billman, G. E. (2003). Clinical prevention of sudden cardiac death by n-3 polyunsaturated fatty acids and mechanism of prevention of arrhythmias by n-3 fish oils. Circulation, 107(21), 2646-2652. [DOI:10.1161/01.CIR.0000069566.78305.33]
26. Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Yeom, K.H., & Beynen, A.C. (2017). Dietary carvacrol lowers body weight gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 12: 394-399. [DOI:10.1093/japr/12.4.394]
27. Mirgholanj, S., A. L., Fethullahzadeh., Kianfar, R., & Aliai, M. (2019). The effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) in the diet of laying hens on production performance and quality characteristics of eggs at different ages of storage. Journal of Animal Science Research in Iran, 217-221.
28. Motamedi, K. F. Taherkhani., R. Tannah., & Timur, Q. (2016). The effect of hydroalcoholic extract of garden thyme, peppermint and their combination on egg performance (quantitative properties) in laying hens of Lehman Light strain. Agricultural Researches in the Desert Margin, vol. 14, no. 2.
29. Mousavi, S.A. Mahdavi, S, A, H. A. Riasi, & Sadeghi, A. (2016). The effect of using medicinal plant residues in diets with different ratios of omega-6 to omega-3 fatty acids on the performance of laying hens. Tehran University Research Journal, pp. 321-333.
30. Nasimi, M., Vakili, R., Afzali, N., Naimipour, H., & Esmaeili, H. (2011). Effect of plant extracts of fennel, thyme, peppermint and dill on performance of Leghorn laying hens. The 4th Congress of Animal Sciences of Iran, Page 3_24.
31. National Research Council, & Subcommittee on Poultry Nutrition. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994. National Academies Press.
32. Renema, R. A., & Robinson, F. E. (2004). Defining normal: comparison of feed restriction and full feeding of female broiler breeders. World's Poultry Science Journal, 60(4), 508-522.‌ [DOI:10.1079/WPS200434]
33. Şahin, K., Küçükyılmaz, K., Çoban, M., Çakmakçı, S., & Güçlü, B. K. (2010). Herbal aromatic water: A potential functionalized total replacement for antibiotic growth promoters in broiler productions. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 34(3), 173-180.
34. SAS Institute Inc. (1999). SAS/STAT User's Guide, Version 8 Cary.‌
35. Schafer, K., Manner, K., Sagredos, A., Eder, K. & Simon, O. (2011) Incorporation of dietary linoleic and conjugated linoleic acids and related effects on eggs of laying hens. Lipids, 36, 1217-1222. [DOI:10.1007/s11745-001-0835-0]
36. Shahriar, M., M. Taghiani, A. Mahmoudi, & Architects, S. (2013). The effect of different levels of fennel seeds on performance and characteristics of broiler chicken carcasses. The 5th Congress of Animal Sciences of Iran. Isfahan University of Technology, pp. 290-297.
37. Shahriari, A., Fatemi Tabatabaie, R., Jafari, R. A., & Ghorbanzadeh, B. (2008) Modulation of serum and liver triglyceride and blood parameters by Fennel in laying hens. Animal Nutrition, 116, 675-682.
38. Shamsollahi, S. L. Hassanvand. H, Khosroniya, & Parizadian, B. (2018). Effect of dietary levels of peppermint essential oil on production indicators and immune response in laying hens under stress induced by dexamethasone. Journal of Livestock Products of Tehran University, pp. 437-450.
39. Smitalhis, W. R., & Smith, L. M. (2005). Preparation of fatty acid methyl esters and dimethylacetals from lipids with boron fluride-methanol. Journal lipid Resource,5:600-618. [DOI:10.1016/S0022-2275(20)40190-7]
40. Suxombat, X. G., F. L., Wang, D. F. Li, J. D. Yin, & Li, J. Y. (2006). Effects of dietary conjugated linoleic acid on the productivity of laying hens and egg quality during refrigerated storage. Poultry Science, 83, 1688-1685. [DOI:10.1093/ps/83.10.1688]
41. Taki, M. T., Khosroniya, H., Afzali, N., & Mahmoudi, A. (2015). Investigating the effects of using a mixture of medicinal plants along with sources of saturated fat on performance, egg quality and blood parameters and safety of laying hens. Iranian Journal of Animal Sciences, 81: 19-35.
42. Tiwari, R., Bhatt, P., Taha, A. E., Dihama, K., & Farag, R. (2017). Effects of Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids in laying hens nutrition on production performance, health and blood parameters during productive period. Journal of Poultry Science, 96, 1603-1618.
43. Van Den Brand, H., Parmentier, H. K., & Kemp, B. (2004). Effects of housing system (aviary vs. conventional cage) and age of laying hens on egg characteristics. Poultry Science, 83(6), 833-837. [DOI:10.1080/00071660400014283]
44. Yan Fu, C., Zhang, Y., Wang, W., & Yan, P. (2020). Supplementing conjugated linoleic acid (CLA) in Laying hens diet on the growth and development of reproductive function and ovarian morphology. British Journal of Nutrition, 114: 352-361.
45. Yousefi, M., Shivazad, M., & Haqdoost, A. (2006). Treatment of fatty liver syndrome with bleeding with nutritional agents in laying hens. Scientific-research Journal. Agricultural Science, 113-120.
46. Zein, S., Rachmawati, D., & Sijam, K. (2014). Antihyperglycemic and antihyperlipidemic effects of astaxanthin in streptozotocin-induced diabetic rats. Acta Medica Indonesiana, 46(2), 109-117.
47. Zhang, W., Kokotkiewicz, Z., & Ohaeri, O. C. (2015). Cholesterol-lowering effect of herbal tea. Planta Medical, 58(02), 124-127.
48. Zhao, G., Lappas, M., & Rowe, R. K. (2004). The antioxidant and anti-atherosclerotic activities of astaxanthin. Cardiovascular Drug Reviews, 22(4), 277-298.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb