دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 75-64 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mortazavi M H, Ganjkhanlou M, Zali A, Reza Yazdi K. (2025). Effect of Supplementation Lipogenic and Lipolytic Sources on Dry Matter Intake, Milk Composition and Blood Parameters of Lactating Cows. Res Anim Prod. 16(1), 64-75. doi:10.61186/rap.16.1.64
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1441-fa.html
مرتضوی محمد حسن، گنج خانلو مهدی، زالی ابوالفضل، رضا یزدی کامران. اثر منابع چربی‌‌زا و چربی‌زدا بر ماده خشک مصرفی، ترکیبات شیر و فراسنجه‌های خونی گاوهای شیرده پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :75-64 10.61186/rap.16.1.64

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1441-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (503 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گاوها بعد از زایش با توجه به تولید شیر با محتوی چربی بالا که سبب افزایش خروج انرژی‌از بدن می‌شود و از طرف دیگر، مصرف ماده خشک کمتر از آن‌چه که پاسخگوی تأمین نیازهای حیوان است که به‌طور عمده دلایل متابولیک و هورمونی دارد، توانایی تأمین انرژی خروجی از بدن را ندارند. این عوامل سبب فعال شدن پیام‌های لیپولیز در بدن برای تأمین انرژی و در نهایت بروز ناهنجاری‌های متابولیک در این دوران می‌شود. یکی از راهکارهای مقابله با این ناهنجاری‌‌ها استفاده از مکمل‌های تغذیه‌ای است که یا با کاهش بروز پیام‌های لیپولیز (کاهش خروج انرژی از بدن) یا با تأمین انرژی مورد نیاز برای تولید حیوان می‌تواند به جلوگیری از بروز ناهنجاری‌ها در این دوران کمک کند. لذا هدف از این مطالعه ارزیابی تأثیر تغذیه مکمل استات‌سدیم به‌عنوان منبع چربی‌زا (لیپوژنیک) و مکمل اسید لینولئیک مزدوج (CLA) به‌عنوان منبع چربی‌زدا (لیپولایتیک) بر عملکرد گاوهای شیرده اوایل شیردهی انجام شد. هدف استفاده از مکمل استات‌سدیم به‌عنوان یک منبع لیپوژنیک افزایش دسترسی حیوان به انرژی برای تأمین انرژی سلول‌های بافت روده، سلول‌های محیطی و تولید چربی شیر که سبب کاهش ترشح پیام‌های درخواست انرژی توسط این بافت‌ها می‌شود. از طرف دیگر، مکمل CLA با تأثیر منفی بر عملکرد آنزیم‌های تولید کننده درون تنی چربی شیر، سبب کاهش چربی شیر و جلوگیری از خروج انرژی با شیر می‌شود که می‌تواند به کاهش توازن منفی انرژی در این دوران کمک کند. این مطالعه امکان مقایسه دو نوع سیستم تعدیل انرژی با دو ساز و کار متفاوت جهت بهبود توازن منفی انرژی را فراهم می‌کند.
مواد و روش‌ها: تعداد 24 رأس گاو چند شکم زایش با میانگین وزن بدن 618 کیلوگرم و نمره وضعیت بدنی(BCS)  3/73 که از لحاظ سلامتی بررسی شدند و بدون هیچ بیماری‌ای مانند تب، جفت‌ماندگی، عفونت رحم و تب‌شیر بودند، پنج روز بعد از زایش به سه تیمار با هشت تکرار دسته‌بندی شدند. مدت زمان انجام آزمایش 21 روز (از روز 5 تا 25 بعد از زایش) بود. تیمارها شامل: (1) تیمار شاهد، (2) تیمار تغذیه‌شده با 100 گرم در روز مکمل محافظت شده CLA (BASF Co) با خلوص 20 درصد محتوی 50 درصد سیس-9 ترانس-11 ، 50 درصد ترانس-10 سیس-12 و (3) تیمار تغذیه‌شده با 300 گرم در روز مکمل استات‌سدیم بودند. اندازه ماده خشک مصرفی هر روز قبل از خوراک‌دهی وعده صبح در زمانی که گاوها در سالن شیردوشی بودند، اندازه‌گیری شد. تولید شیر در هر وعده ثبت شد و ترکیبات شیر در روز‌های 5، 8، 11، 14، 17، 20 و 25 اندازه‌گیری شدند. دو ساعت بعد از تغذیه وعده صبح فراسنجه‌های خونی شامل گلوکز، پروتئین کل و نیتروژن اوره‌ای خون در روز‌های 5، 7، 14، 20 و 25 ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل آماری فراسنجه‌هایی که چندبار در طول آزمایش اندازه‌گیری شده‌ بودند با استفاده از رو‌‌یه مختلط (Mixed) و برای سایر فراسنجه‌هایی که یک‌بار در طول آزمایش اندازه‌گیری شده‌ بودند از رویه GLM با استفاده از نرم‌افزار آماری SAS (نسخه 9/4) انجام شد.
یافته‌ها: اندازه ماده خشک مصرفی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (P = 0.31). اما مقایسه ماده خشک مصرف‌شده در روز 25 نسبت به روز 5 در تیمار شاهد، تیمار تغذیه‌شده با مکمل محافظت شده CLA و تیمار تغذیه‌شده با مکمل استات‌سدیم به‌ترتیب 64/1، 16/2 و 76/2 کیلوگرم افزایش یافت. تغذیه مکمل استات‌سدیم باعث افزایش 19 درصدی تولید روزانه شیر و 17 درصدی تولید روزانه چربی شیر (شیر تصحیح شده براساس 4 درصد چربی) نسبت به تیمار شاهد شد ( P= 0.03). اما این شاخص در تیماری که با مکمل CLA تغذیه‌شده بود تفاوت معنی‌داری با دو تیمار دیگر نداشت ( P= 0.23). تغذیه مکمل محافظت شده CLA سبب کاهش درصد چربی شیر نسبت به دو تیمار دیگر شد(P = 0.09) . درصد چربی شیر در تیمار تغذیه‌شده با مکمل استات‌سدیم نسبت به تیمار تغذیه‌شده با مکمل محافظت شده CLA بیشتر بود که از لحاظ آماری این تفاوت تمایل به معنی‌داری داشت، اما با تیمار شاهد تفاوتی نداشت. از نظر درصد و اندازه تولید روزانه سایر ترکیبات شیر شامل لاکتوز و پروتئین در بین تیمارها تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد (P ˃ 0.01). از بین فراسنجه‌های خونی فقط فراسنجه خونی گلوکز در تیمارهای تغذیه‌شده با مکمل محافظت شده CLA و مکمل استات‌سدیم نسب به شاهد به‌طور معنی‌داری (P = 0.01) افزایش یافت. اما تفاوت معنی‌داری در سایر فراسنجه‌‌های خونی شامل پروتئین کل و نیتروژن اوره‌ای خون مشاهده نشد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این مطالعه به‌نظر می‌رسد که مکمل اسیدلینولئیک مزدوج با کاهش خروج انرژی توسط کاهش درصد چربی شیر سبب بهبود وضعیت ذخیره انرژی در بدن و متعادل نگه‌داشتن گلوکز خون شد. از طرفی مکمل استات‌سدیم با تأمین انرژی برای بافت‌ها و نقش آن به‌عنوان پیش‌ساز چربی شیر که سبب کاهش برداشت اسید چرب از خون توسط غدد پستانی می‌شود و کاهش پیام‌های لیپولیز سبب افزایش چربی شیر و افزایش گلوکز خون شد.

متن کامل [PDF 848 kb]   (16 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/1/16 | پذیرش: 1403/5/15

فهرست منابع
1. Bai, C., Huo, X., Khas-Erdene, Ao, C., Liu, S., Wang, X., Zhang, F., & Gao, P. (2016). Effects of acetate and long-chain fatty acids infusion into external pudic artery on lactation performance and milk fatty acid composition in lactating dairy cows. Canadian Journal of Animal Science, 97(1), 127-135. https://doi.org/10.1139/CJAS-2015-0160 [DOI:10.1139/cjas-2015-0160]
2. Bauman, D. E., & Griinari, J. M. (2003). Nutritional regulation of milk fat synthesis. Annual Review of Nutrition, 23(1), 203-227. [DOI:10.1146/annurev.nutr.23.011702.073408]
3. Benson, J., Reynolds, C., Humphries, D., Rutter, S., & Beever, D. (2001). Effects of abomasal infusion of long-chain fatty acids on intake, feeding behavior and milk production in dairy cows. Journal of Dairy Science, 84(5), 1182-1191. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(01)74579-1]
4. Bernal-Santos, G., Perfield II, J., Barbano, D., Bauman, D., & Overton, T. (2003). Production responses of dairy cows to dietary supplementation with conjugated linoleic acid (CLA) during the transition period and early lactation. Journal of Dairy Science, 86(10), 3218-3228. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(03)73925-3]
5. Csillik, Z., Faigl, V., Keresztes, M., Galamb, E., Hammon, H., Tröscher, A., Fébel, H., Kulcsár, M., Husvéth, F., & Huszenicza, G. (2017). Effect of pre-and postpartum supplementation with lipid-encapsulated conjugated linoleic acid on reproductive performance and the growth hormone-insulin-like growth factor-I axis in multiparous high-producing dairy cows. Journal of Dairy Science, 100(7), 5888-5898. [DOI:10.3168/jds.2016-12124]
6. Edmonson, A., Lean, I., Weaver, L., Farver, T., & Webster, G. (1989). A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science, 72(1), 68-78. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(89)79081-0]
7. Hötger, K., Hammon, H. M., Weber, C., Görs, S., Tröscher, A., Bruckmaier, R. M., & Metges, C. C. (2013). Supplementation of conjugated linoleic acid in dairy cows reduces endogenous glucose production during early lactation. Journal of Dairy Science, 96(4), 2258-2270. [DOI:10.3168/jds.2012-6127]
8. Hutchinson, I., de Veth, M. J., Stanton, C., Dewhurst, R. J., Lonergan, P., Evans, A. C., & Butler, S. T. (2011). Effects of lipid-encapsulated conjugated linoleic acid supplementation on milk production, bioenergetic status and indicators of reproductive performance in lactating dairy cows. Journal of Dairy Research, 78(3), 308-317. https://doi:10.1017/S0022029911000422 [DOI:10.1017/S0022029911000422]
9. Issi, M., GÜL, Y., & BAŞBUĞ, O. (2016). Evaluation of renal and hepatic functions in cattle with subclinical and clinical ketosis. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 40(1), 47-52. https://doi:10.3906/vet-1505-16 [DOI:10.3906/vet-1505-16]
10. Jenkins, T. (1999). Lactation performance and fatty acid composition of milk from Holstein cows fed 0 to 5% oleamide. Journal of Dairy Science, 82(7), 1525-1531. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(99)75379-8]
11. Kennedy, A., Martinez, K., Schmidt, S., Mandrup, S., LaPoint, K., & McIntosh, M. (2010). Antiobesity mechanisms of action of conjugated linoleic acid. The Journal of Nutritional Biochemistry, 21(3), 171-179. [DOI:10.1016/j.jnutbio.2009.08.003]
12. Khas-Erdene, Q., Wang, J., Bu, D., Wang, L., Drackley, J., Liu, Q., Yang, G., Wei, H., & Zhou, L. (2010). Responses to increasing amounts of free α-linolenic acid infused into the duodenum of lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 93(4), 1677-1684. [DOI:10.3168/jds.2009-2681]
13. Lavery, A., & Ferris, C. P. (2021). Proxy measures and novel strategies for estimating nitrogen utilisation efficiency in dairy cattle. Animals, 11(2), 343. [DOI:10.3390/ani11020343]
14. Lee, Y.-J., & Jenkins, T. C. (2011). Identification of enriched conjugated linoleic acid isomers in cultures of ruminal microorganisms after dosing with 1-13 C-linoleic acid. The Journal of Microbiology, 49, 622-627. [DOI:10.1007/s12275-011-0415-8]
15. Litherland, N., Thire, S., Beaulieu, A., Reynolds, C., Benson, J., & Drackley, J. (2005). Dry matter intake is decreased more by abomasal infusion of unsaturated free fatty acids than by unsaturated triglycerides. Journal of Dairy Science, 643-632, (2)88. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(05)72727-2]
16. Macrae, A., Burrough, E., Forrest, J., Corbishley, A., Russell, G., & Shaw, D. (2019). Prevalence of excessive negative energy balance in commercial United Kingdom dairy herds. The Veterinary Journal, 248, 51-57. [DOI:10.1016/j.tvjl.2019.04.001]
17. Matamoros, C., Hao, F., Tian, Y., Patterson, A., & Harvatine, K. (2022). Interaction of sodium acetate supplementation and dietary fiber level on feeding behavior, digestibility, milk synthesis, and plasma metabolites. Journal of Dairy Science, 105(11), 8824-8838. [DOI:10.3168/jds.2022-21911]
18. Mattos, R., Staples, C. R., & Thatcher, W. W. (2000). Effects of dietary fatty acids on reproduction in ruminants. Reviews of Reproduction, 5(1), 38-45. [DOI:10.1530/ror.0.0050038]
19. Maxin, G., Glasser, F., Hurtaud, C., Peyraud, J., & Rulquin, H. (2011). Combined effects of trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid, propionate, and acetate on milk fat yield and composition in dairy cows. Journal of Dairy Science, 94(4), 2051-2059. [DOI:10.3168/jds.2010-3844]
20. Mekuriaw, Y. (2023). Negative energy balance and its implication on productive and reproductive performance of early lactating dairy cows. Journal of Applied Animal Research, 51(1), 220-228. [DOI:10.1080/09712119.2023.2176859]
21. Nasrollahi, S., Zali, A., Ghorbani, G., Kahyani, A., & Beauchemin, K. (2019). Blood metabolites, body reserves, and feed efficiency of high-producing dairy cows that varied in ruminal pH when fed a high-concentrate diet. Journal of Dairy Science, 102(1), 672-677. https://doi.org/10.3168/jds.2018-15022 [DOI:10.3168/jds.2018-15022.]
22. National Academies of Sciences, E., & Medicine. (2021). Nutrient requirements of dairy cattle. https://doi.org/10.17226/25806 [DOI:10.17226/25806.]
23. Odens, L., Burgos, R., Innocenti, M., VanBaale, M., & Baumgard, L. (2007). Effects of varying doses of supplemental conjugated linoleic acid on production and energetic variables during the transition period. Journal of Dairy Science, 90(1), 293-305. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(07)72630-9]
24. Perfield II, J., Bernal-Santos, G., Overton, T., & Bauman, D. (2002). Effects of dietary supplementation of rumen-protected conjugated linoleic acid in dairy cows during established lactation. Journal of Dairy Science, 85(10), 2609-2617. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74346-4]
25. Poirier, H., Shapiro, J. S., Kim, R. J., & Lazar, M. A. (2006). Nutritional supplementation with trans-10, cis-12-conjugated linoleic acid induces inflammation of white adipose tissue. Diabetes, 55(6), 1634-1641. [DOI:10.2337/db06-0036]
26. Quiroz-Rocha, G. F., LeBlanc, S. J., Duffield, T. F., Wood, D., Leslie, K. E., & Jacobs, R. M. (2009). Reference limits for biochemical and hematological analytes of dairy cows one week before and one week after parturition. The Canadian Veterinary Journal, 50(4), 383.
27. Radostits, O., Gay, C., Hinchcliff, K., & Constable, P. (2007). A textbook of the diseases of cattle, sheep, goats, pigs and horses. Veterinary Medicine 10th edition Bailliere, Tindall, London, UK, 1576-1580.
28. Rahbar, B., Taghizadeh, A., Paya, H., & Daghigh Kia, H. (2021). Conjugated linoleic acid (CLA) supplementation effects on performance,‎ metabolic parameters and reproductive traits in lactating Holstein dairy‎ cows. Veterinary Research, Forum. [DOI:10.30466/vrf.2019.104234.2475]
29. Ramezani, M., & Navidshad, B. (2020). Effects of Extruded Flaxseed and Conjugated Linoleic Acid on Growth Performance in Holstein Milk-Fed Calves. Research on Animal Production, 11(30), 31-38. http://dx.doi.org/10.52547/rap.11.30.31. [In Persian] [DOI:10.52547/rap.11.30.31]
30. Roodbari, A. R., Towhidi, A., Zhandi, M., Rezayazdi, K., Mianji, G. R., Dirandeh, E., & Colazo, M. (2016). Effect of conjugated linoleic acid supplementation during the transition period on plasma metabolites and productive and reproductive performances in dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 219, 294-303. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2016.07.004]
31. Rulquin, H., Hurtaud, C., Lemosquet, S., & Peyraud, J. (2007). Quantification of the effects of energetic nutrients on fat content of cow milk. INRAE Productions Animales, 20(2), 163-176. [DOI:10.20870/productions-animales.2007.20.2.3448]
32. Sheperd, A., & Combs, D. (1998). Long-term effects of acetate and propionate on voluntary feed intake by midlactation cows. Journal of Dairy Science, 81(8), 2240-2250. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(98)75803-5]
33. Shingfield, K. J., Bernard, L., Leroux, C., & Chilliard, Y. (2010). Role of trans fatty acids in the nutritional regulation of mammary lipogenesis in ruminants. Animal, 4(7), 1140-1166. [DOI:10.1017/S1751731110000510]
34. Shingfield, K. J., & Griinari, J. M. (2007). Role of biohydrogenation intermediates in milk fat depression. European Journal of Lipid Science and Technology, 109(8), 799-816. [DOI:10.1002/ejlt.200700026]
35. Smith, S., Blackmon, T., Sawyer, J., Miller, R., Baber, J., Morrill, J., Cabral, A., & Wickersham, T. (2018). Glucose and acetate metabolism in bovine intramuscular and subcutaneous adipose tissues from steers infused with glucose, propionate, or acetate. Journal of Animal Science, 96(3), 921-929. [DOI:10.1093/jas/sky017]
36. Toghdori, A. H., Ghorchi, T., Hosseinabadi, M., & Rezvani, M. M. (2022). Effects of Saccharomyces cerevisiae on milk production and composition, nutrient digestibility and blood parameters in dairy cows. Research on Animal Production. https://doi.org/10.52547/rap.13.38.80 [DOI:10.52547/rap.13.38.80. [In Persian]]
37. Ueyama, E., Tanaka, K., & Hirose, Y. (1972). Effect of continuous infusion of volatile fatty acids into the rumen on the milk composition: infusion of mixed fatty acids. Japanese Journal of Zootechnical Science, 43(11), 654-659. [DOI:10.2508/chikusan.43.653]
38. Urrutia, N., & Harvatine, K. (2017). Effect of conjugated linoleic acid and acetate on milk fat synthesis and adipose lipogenesis in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 100(7), 5792-5804. [DOI:10.3168/jds.2016-12369]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb