چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با افزایش سن مرغ های تخمگذار درصد بیماری هایی همچون کبد چرب و پوکی استخوان افزایش می یابد که با کاهش عملکرد تولید مثلی همراه است. بیماری کبد چرب یکی از مشکلات عمده در پرورش مرغ تخمگذار در انتهای دوره است که با کاهش شدید تولید همراه است. بدین منظور به جهت افزایش قابلیت هضم و جلوگیری از اثرات نامطلوب توکسین ها بر کبد از توکسین بایندر استفاده می شود. استفاده از توکسین بایندر چند جزئی میتواند اثرات بیشتری در دفع توکسین ها داشته باشد.
مواد و روش ها: به منظور بررسی اثر سطوح مختلف توکسین بایندر چندجزئی بر عملکرد، صفات کمی و کیفی تخم مرغ و وضعیت کبدچرب در مرغ های تخمگذار در اواخر دوره تولید آزمایشی طراحی شد که در آن 630 قطعه مرغ تخمگذار سویه های-لاین W80 در 5 تیمار و 6 تکرار و 21 قطعه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1- شاهد، و از 2 تا 5 به ترتیب برابر با 5/0، 1، 5/1 و 2 گرم در کیلوگرم توکسین بایندر بود. دوره آزمایش شامل دو هفته دوره یکسان سازی و رکورد برداری جهت همسان سازی تیمارها و دو دوره 28 روزه از هفته های 91-87 و 95-92 هفته بود.
یافته ها: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که افزودن سطوح 0.5، 1، 1.5 و 2 گرم در کیلوگرم توکسین بایندر چندجزئی باعث کاهش معنی دار مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه شاهد شد. درصد تولید تخم مرغ در 95-92 هفتگی در گروه دریافت کننده 1.5 گرم بر کیلوگرم توکسین بایندر بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود. درصد پوسته تخم مرغ بطور معنی داری در گروه های دریافت کننده توکسین بایندر بیشتر از گروه شاهد بود. درصد زرده تخم مرغ نیز در گروه دریافت کننده 2 گرم در کیلوگرم توکسین بایندر کمتر از گروه شاهد بود. درصد کبد و چربی های محوطه شکمی نسبت به وزن بدن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. شاخص رنگ کبد در گروه های دریافت کننده توکسین بایندر بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود و شاخص خونریزی نیز کمتر از گروه شاهد بود. آنزیم های کبدی (آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز) موجود در خون بطور معنی داری در گروه های تغذیه شده با توکسین بایندر چندجزئی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. بطور کلی استفاده از توکسین بایندر چندجزئی در سطوح 1 و 1.5 گرم در کیلوگرم توانست اثرات مطلوبی داشته باشد.
نتیجه گیری: استفاده از توکسین بایندر اثرات مطلوبی بر عملکرد، صفات کمی و کیفی تخم مرغ و شاخص های کبد چرب داشت و بهترین اثرات مربوط به گروه های دریافت کننده 1 و 1.5 گرم در کیلوگرم توکسین بایندر چندجزئی بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1402/9/20 | پذیرش: 1403/7/9