دوره 16، شماره 1 - ( بهار 1404 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 24-15 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hadavi A, Kargar F. (2025). The Effect of The Use of Multicomponent Binder Toxin on Performance, Liver Condition and Quantitative and Qualitative Traits of Eggs at The End of The Production Period of Laying Hens. Res Anim Prod. 16(1), 15-24. doi:10.61186/rap.16.1.15
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1434-fa.html
هادوی آرش، کارگر فاروق. اثر استفاده از توکسین‌ بایندر چند جزئی بر عملکرد، وضعیت کبد و صفات کمی و کیفی تخم‌‌‌‌مرغ در اواخر دوره تولید مرغ‌های تخم‌گذار پژوهشهاي توليدات دامي 1404; 16 (1) :24-15 10.61186/rap.16.1.15

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1434-fa.html


1- تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
2- دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده:   (421 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با افزایش سن مرغ‌‌‌‌های تخمگذار درصد بیماریهایی هم‌چون کبد چرب و پوکی استخوان افزایش می‌یابد که با کاهش عملکرد تولید مثلی همراه است. بیماری کبد چرب یکی از مشکلات عمده در پرورش مرغ تخمگذار در انتهای دوره است که با کاهش شدید تولید همراه است. بنابراین به‌جهت افزایش قابلیت هضم و جلوگیری از اثرات نامطلوب توکسینها بر کبد از توکسین بایندر استفاده می‌‌‌شود. استفاده از توکسین بایندر چند ‌‌‌‌جزئی می‌تواند اثرات بیشتری در دفع توکسین‌‌‌ها داشته باشد. تحقیقات بسیاری استفاده از ترکیبات گیاهی هم‌‌‌چون خارمریم، پودر کاسنی، زردچوبه، کنگرفرنگی به‌عنوان توکسین‌‌‌ بایندر در جیره را مثبت ارزیابی کرده‌‌‌اند. این آزمایش به‌منظور بررسی اثرات توکسین‌‌‌‌ بایندر بنتومکس هربال چیتیکا که حاوی ترکیب دو گیاه دارویی (آویشن و خارمریم)، دیواره مخمر سلولی (بتاگلوکان و مانان الیگوساکارید) و ترکیبات آلومینوسیلیکاتی می‌‌‌باشد بر صفات عملکردی، سندروم کبد چرب و صفات کمی و کیفی تخم‌‌‌مرغ در اواخر دوره‌‌‌‌ی تولید مرغ‌‌‌های تخم‌‌‌گذار سویه های لاین w80 طراحی شد.
مواد و روش‌‌‌ها: به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف توکسین بایندر چند جزئی بر عملکرد، صفات کمی تخم‌‌‌مرغ و وضعیت کبد چرب در مرغهای تخمگذار در اواخر دوره تولید آزمایشی طراحی شد که در آن 630 قطعه مرغ تخم‌‌‌‌‌گذار سویه‌های لاین W80 در 5 تیمار و 6 تکرار و 21 قطعه در هر تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1 شاهد، و از 2 تا 5 به ترتیب برابر با 5/0، 1، 5/1 و 2 گرم در کیلوگرم توکسین‌‌‌‌‌ بایندر بود. دوره آزمایش شامل دو هفته دوره یکسان‌‌‌‌‌سازی و رکورد‌‌‌‌‌برداری جهت همسان‌‌‌‌سازی تیمارها و دو دوره 28 روزه از هفته های 91-87 و 95-92 هفته بود. در روز آخر آزمایش از هر تکرار یک پرنده به‌صورت تصادفی انتخاب شد و پس از وزن‌‌‌کشی ذبح گردنی شد و اندام‌‌‌‌های داخلی (کبد، چربی محوطه بطنی، طحال، کیسه صفرا و پانکراس) جدا شد و به‌صورت جداگانه با استفاده از ترازوی دیجیتال با دقت 0/01 گرم وزن‌‌‌کشی شد و درصد آن‌‌‌ها نسبت به وزن بدن محاسبه شد. برای اندازه‌‌گیری کبد چرب از 0 تا 5 نمره‌‌‌دهی شد. خون‌ریزی کبدی نیز براساس 0 تا 3 نمره دهی شد که نمره صفر بدون خون‌ریزی، نمره یک با حداکثر 10 لکه‌‌‌خونی، نمره 2 نشان‌دهنده بیش از 10 لکه‌‌‌خونی و نمره 3 نشان‌‌دهنده خون‌ریزی مشهود بود. برای اندازه‌‌‌گیری فعالیت آنزیم‌‌‌‌‌های کبدی در انتهای دوره از هر تکرار یک قطعه انتخاب شده و از ورید بال نمونه خون تهیه و بلافاصله با سرعت 3000 دور در دقیقه به مدت 10 دقیقه سانتریفیوژ و سرم جدا‌‌‌سازی شد و نمونه‌‌‌‌ها در دمای منفی 20 درجه نگهداری شد. برای اندازه‌‌‌‌‌گیری فعالیت آنزیم‌‌‌های آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز از اتوآنالایزر استفاده شد.
یافته‌‌‌‌‌ها: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که افزودن سطوح 0/5، 1، 1/5 و 2 گرم در کیلوگرم توکسین ‌‌‌بایندر چند جزئی باعث کاهش معنی‌‌‌‌دار مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه شاهد شد. درصد تولید تخم‌‌‌مرغ در 95-92 هفتگی در گروه دریافت کننده 1/5 گرم بر کیلوگرم توکسین ‌‌‌‌بایندر به‌طور معنی‌‌‌‌داری بیشتر از گروه شاهد بود. درصد پوسته تخم‌‌‌‌مرغ به‌طور معنی‌‌‌‌داری در گروه‌‌‌‌های دریافت‌‌‌‌کننده توکسین‌‌‌‌ بایندر بیشتر از گروه شاهد بود. درصد زرده تخم‌‌‌مرغ نیز در گروه دریافت‌‌‌‌‌کننده 2 گرم در کیلوگرم توکسین‌‌‌‌بایندر کمتر از گروه شاهد بود. درصد کبد و چربی‌‌‌های محوطه شکمی نسبت به وزن بدن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. شاخص رنگ کبد در گروه‌‌‌‌‌های دریافت‌‌‌کننده توکسین ‌‌‌‌بایندر به‌طور معنی‌‌‌‌داری بیشتر از گروه شاهد بود و شاخص خونریزی نیز کمتر از گروه شاهد بود. آنزیم‌‌‌‌‌های کبدی (آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز) موجود در خون به‌طور معنی‌‌‌‌‌داری در گروه‌‌‌های تغذیه شده با توکسین ‌‌‌‌‌بایندر چند جزئی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. به‌طور کلی استفاده از توکسین‌‌‌‌ بایندر چند جزئی در سطوح 1 و 1/5 گرم در کیلوگرم توانست اثرات مطلوبی داشته باشد.
نتیجه‎گیری: افزودن سطوح 0/5، 1، 1/5 و 2 گرم در کیلوگرم توکسین ‌‌‌بایندر چند جزئی باعث کاهش معنی‌‌‌دار مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی نسبت به گروه شاهد شد. درصد تولید تخم‌‌‌مرغ در دوره دوم آزمایش (95-92 هفتگی) در گروه دریافت کننده 1/5 گرم بر کیلوگرم توکسین بایندر چندجزئی به‌طور معنی‌‌‌داری بیشتر از گروه شاهد بود. درصد پوسته تخم‌‌‌مرغ به‌طور معنی‌‌‌داری در گروه های دریافت‌‌‌کننده توکسین ‌‌‌بایندر بیشتر از گروه شاهد بود. درصد زرده تخم‌‌‌مرغ نیز در گروه دریافت کننده 2 گرم در کیلوگرم توکسین ‌‌‌بایندر چند جزئی کمتر از گروه شاهد بود. درصد کبد و چربی‌‌‌های محوطه شکمی نسبت به وزن بدن تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. شاخص رنگ کبد در گروه‌‌‌‌های دریافت کننده توکسین ‌‌‌بایندر چندجزئی بطور معنی‌‌‌‌داری بیشتر از گروه شاهد بود و شاخص خونریزی یا زخم کبد نیز کمتر از گروه شاهد بود. فعالیت آنزیم‌‌های کبدی (آلانین آمینو ترانسفراز، آسپارتات آمینو ترانسفراز و آلکالین فسفاتاز) خون به‌طور معنی‌‌‌‌داری در گروه‌‌‌های تغذیه شده با توکسین بایندر چند جزئی نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. به‌طور کلی استفاده از توکسین ‌‌‌‌بایندر اثرات مطلوبی بر عملکرد، صفات کمی تخم‌‌‌مرغ و شاخص‌‌‌های کبد‌‌‌چرب داشت و بهترین اثرات مربوط به گروه‌‌‌های دریافت‌‌‌کننده 1 و 1/5 گرم در کیلوگرم توکسین ‌‌‌بایندر چند جزئی بود. استفاده از توکسین بایندر اثرات مطلوبی بر عملکرد، صفات کمی و کیفی تخم‌‌مرغ و شاخص‌های کبد چرب داشت و بهترین اثرات مربوط به گروه‌‌‌های دریافت‌‌‌کننده 1 و 1/5 گرم در کیلوگرم توکسین ‌‌‌‌‌بایندر چند جزئی بود.

 
متن کامل [PDF 881 kb]   (19 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1403/1/21 | پذیرش: 1403/6/28

فهرست منابع
1. Alagawany, M. M., Farag, M. R. & Kuldeep, D. (2015b). Nutritional and biological effects of turmeric (Curcuma longa) supplementation on performance, serum biochemical parameters and oxidative status of broiler chicks exposed to endosulfan in the diets. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(2), 86-96. [DOI:10.3923/ajava.2015.86.96]
2. ‌Alagawany, M. M., Farag, M. R., Kuldeep, D., El-Hack, M. E. A., Ruchi, T. & Alam, G. M. (2015a). Mechanisms and beneficial applications of resveratrol as feed additive in animal and poultry nutrition: a review. International Journal of Pharmacology, 11(3), 213-221.‌ [DOI:10.3923/ijp.2015.213.221]
3. Assi Husain, H., Sadeghi, A. & Karimi, A. (2023). Effects of chicory, turmeric, artichoke and sage powder in high energy and low protein diets on yield, egg quality and fatty liver status in laying hens. Animal Sciences Journal, 36(138), 19-38.‌
4. Bzducha-Wróbel, A., Bryła, M., Gientka, I., Błażejak, S. & Janowicz, M. (2019). Candida utilis ATCC 9950 cell walls and β (1, 3)/(1, 6)-glucan preparations produced using agro-waste as a mycotoxins trap. Toxins, 11(4), 192. [DOI:10.3390/toxins11040192]
5. Chen, W., Miao, Y.Q., Fan, D.J., Yang, S.S., Lin, X. & Meng, L.K. (2011). Bioavailability study of berberine and the enhancing effects of TPGS on intestinal absorption in rats. An Official Journal of the American Association of Pharmaceutical Scientists, 12(2): 705-711. [DOI:10.1208/s12249-011-9632-z]
6. Chen, Z., Tian, R., She, Z., Cai, J. & Li, H. (2020). Role of oxidative stress in the pathogenesis of nonalcoholic fatty liver disease. Free Radical Biology and Medicine, 152, 116-141.‌ [DOI:10.1016/j.freeradbiomed.2020.02.025]
7. Choi, Y. I., Ahn, H. J., Lee, B. K., Oh, S. T., An, B. K. & Kang, C. W. (2012). Nutritional and hormonal induction of fatty liver syndrome and effects of dietary lipotropic factors in egg-type male chicks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 25(8), 1145.‌ [DOI:10.5713/ajas.2011.11418]
8. Devegowda, G. & Ravikiran, D. (2008). Mycotoxins and eggshell quality: cracking the problem. World Mycotoxin Journal, 1(2), 203-208.‌ [DOI:10.3920/WMJ2008.1037]
9. Farag, M. R., Alagawany, M. M. & Dhama, K. (2014). Antidotal effect of turmeric (Curcuma longa) against endosulfan-induced cytogenotoxicity and immunotoxicity in broiler chicks. Pharmacology Journal, 10(8), 429-439.‌ [DOI:10.3923/ijp.2014.429.439]
10. Inzaugarat, M. E., De Matteo, E., Baz, P., Lucero, D., García, C. C., Gonzalez Ballerga, E. & Cherñavsky, A. C. (2017). New evidence for the therapeutic potential of curcumin to treat nonalcoholic fatty liver disease in humans. PLoS One, 12(3), e0172900.‌ [DOI:10.1371/journal.pone.0172900]
11. Karamali, A., Parizadian Kavan, B., Khaldari, M. & Masouri, B. (2020). Effects of vitamin E and milk thistle powder (Silybum marianum) on liver healthy, serum parameters and production indices in laying hens. Veterinary Research & Biological Products, 33(4), 51-62.‌
12. Kim, S. W., Holanda, D. M., Gao, X., Park, I. & Yiannikouris, A. (2019). Efficacy of a yeast cell wall extract to mitigate the effect of naturally co-occurring mycotoxins contaminating feed ingredients fed to young pigs: Impact on gut health, microbiome, and growth. Toxins, 11(11), 633.‌ [DOI:10.3390/toxins11110633]
13. Kim, Y. B., Lee, S. H., Kim, D. H. & Lee, K. W. (2022). Effects of dietary methyl sulfonyl methane and selenium on laying performance, egg quality, gut health indicators, and antioxidant capacity of laying hens. Animal Bioscience, 35(10), 1566.‌ [DOI:10.5713/ab.21.0564]
14. Langhout, P. (2000). New additives for broiler chickens. World Poultry Science 16, 22-27.
15. Liu, H., Ivarsson, E., Lundh, T. & Lindberg, J.E. (2013). Chicory (Cichorium intybus L.) and cereals differently affect gut development in broiler chickens and young pigs. Journal of Animal Science and Biotechnology, 4(1), 1-6. [DOI:10.1186/2049-1891-4-50]
16. Meng, T., Liu, Y. L., Xie, C. Y., Zhang, B., Huang, Y. Q., Zhang, Y. W. & Wu, X. (2019). Effects of different selenium sources on laying performance, egg selenium concentration, and antioxidant capacity in laying hens. Biological Trace Element Research, 189, 548-555.‌ [DOI:10.1007/s12011-018-1490-z]
17. Novak, C., Yakout, H. M. & Scheideler, S. E. (2006). The effect of dietary protein level and total sulfur amino acid: lysine ratio on egg production parameters and egg yield in Hy-Line W-98 hens. Poultry Science, 85(12), 2195-2206.‌ [DOI:10.1093/ps/85.12.2195]
18. Qiang, Z., Lee, S. O., Ye, Z., Wu, X. & Hendrich, S. (2012). Artichoke extract lowered plasma cholesterol and increased fecal bile acids in Golden Syrian hamsters. Phytotherapy Research, 26(7), 1048-1052.‌ [DOI:10.1002/ptr.3698]
19. Shilaey, M. & Hosseini, S. M. (2015). Effect of use purslane and milk thistle medicinal plants in the diet on enzymes activity, blood metabolites and egg characteristics of laying hens. Animal Sciences Journal, 28(106), 91-102.‌
20. Shini, A., Shini, S. & Bryden, W. L. (2019). Fatty liver haemorrhagic syndrome occurrence in laying hens: impact of production system. Avian Pathology, 48(1), 25-34.‌ [DOI:10.1080/03079457.2018.1538550]
21. Shini, S., Shini, A. & Bryden, W. L. (2020). Unravelling fatty liver haemorrhagic syndrome: 2. Inflammation and pathophysiology. Avian Pathology, 49(2), 131-143.‌ [DOI:10.1080/03079457.2019.1682119]
22. Sobolová, L., Škottová, N., Večeřa, R. & Urbánek, K. (2006). Effect of silymarin and its polyphenolic fraction on cholesterol absorption in rats. Pharmacological Research, 53(2), 104-112.‌ [DOI:10.1016/j.phrs.2005.09.004]
23. Song, Y., Ruan, J., Luo, J., Wang, T., Yang, F., Cao, H. & Hu, G. (2017). Abnormal histopathology, fat percent and hepatic apolipoprotein AI and apolipoprotein B100 mRNA expression in fatty liver hemorrhagic syndrome and their improvement by soybean lecithin. Poultry Science, 96(10), 3559-3563.‌ [DOI:10.3382/ps/pex163]
24. Spring, P., Wenk, C., Dawson, K. A. & Newman, K. E. (2000). The effects of dietary mannaoligosaccharides on cecal parameters and the concentrations of enteric bacteria in the ceca of salmonella-challenged broiler chicks. Poultry Science, 79(2), 205-211.‌ [DOI:10.1093/ps/79.2.205]
25. Valchev, G., Popova-Ralcheva, S., Bonovska, M., Zaprianova, I. & Gudev, D. (2009). Effect of dietary supplements of herb extracts on performance in growing pigs. Biotechnology in Animal Husbandry, 25(5-6), 859-870.
26. Wang, D., Huang, H., Zhou, L., Li, W., Zhou, H., Hou, G., Liu, J. & Hu, L. (2016). Effects of dietary supplementation with turmericrhizome extract on growth performance, carcass characteristics, antioxidant capability, and meat quality of wenchang broiler chickens. Italian Journal Animal Science, 14(3), 344-349. [DOI:10.4081/ijas.2015.3870]
27. Yang, L., Liu, G., Zhu, X., Luo, Y., Shang, Y. & Gu, X. L. (2019). The anti-inflammatory and antioxidant effects of leonurine hydrochloride after lipopolysaccharide challenge in broiler chicks. Poultry Science, 98(4), 1648-1657.‌ [DOI:10.3382/ps/pey532]
28. Yang, Y. I. N. G., Iji, P. A., Kocher, A., Thomson, E., Mikkelsen, L. L. & Choct, M. (2008). Effects of mannanoligosaccharide in broiler chicken diets on growth performance, energy utilisation, nutrient digestibility and intestinal microflora. British Poultry Science, 49(2), 186-194.‌ [DOI:10.1080/00071660801998613]
29. Zhao, L., Feng, Y., Wei, J. T., Zhu, M. X., Zhang, L., Zhang, J. C. & Sun, L. H. (2021). Mitigation effects of bentonite and yeast cell wall binders on AFB1, DON, and OTA induced changes in laying hen performance, egg quality, and health. Toxins, 13(2), 156.‌ [DOI:10.3390/toxins13020156]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb