دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 131-120 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghavidel M, Toghdory A, Ghoorchi T, Asadi M. (2024). Impacts of Chelated Iron Supplement with Organic Acid and Amino Acid on Growth Performance, Nutrient Digestibility, Feeding Behaviors, and Blood Parameters in Suckling Calves. Res Anim Prod. 15(3), 120-131. doi:10.61186/rap.15.3.120
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1431-fa.html
قویدل مهدی، توغدری عبدالحکیم، قورچی تقی، اسدی محمد. تأثیر مکمل آهن کیلاته حاوی اسیدآلی و اسیدآمینه بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، رفتارهای تغذیه ای و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های شیرخوار پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (3) :131-120 10.61186/rap.15.3.120

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1431-fa.html


1- گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
چکیده:   (843 مشاهده)
 
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: شیر حاوی مقدار نسبتاً کمی آهن است همچنین یکی از مهمترین جنبه ‎های منفی تغذیه شیر، بروز بیماری های گوارشی، مانند اسهال می ‎باشد. غلظت آهن آن در محدوده 0/3 تا 0/6 میلی‌گرم بر کیلوگرم است. گوساله ها مستعد ابتلا به کمبود آهن هستند. آهن جزء ضروری هموگلوبین، میوگلوبین و چندین آنزیم مانند کاتالاز، پراکسیداز و سیتوکروم اکسیداز است. در مراحل اولیه زندگی، گوساله ها شکمبه عملکردی ندارند. به‎ نظر می رسد که آنها بیشتر شبیه حیوانات تک معده ای هستند که باید مواد مغذی مورد نیاز خود را از شیر دریافت کنند. همچنین از کمبود سیستم ایمنی رنج می برند. بنابراین، این شرایط آنها را با چالش های حیاتی، عمدتاً خطر ابتلا به بیماری و مرگ مواجه می‌کند. نیاز به آهن حیوانات متفاوت است و بستگی به سن، جنس و مراحل فیزیولوژیکی آنها دارد. نیاز به آهن برای گوساله ها حدود 100 پی پی ام تخمین زده می شود و عموماً اعتقاد بر این است که گاوهای جوان نسبت به حیوانات بالغ به آهن بیشتری نیاز دارند. در اکثر مزارع گاو شیری، مکمل‌ آهن اضافه شده به جیره از نوع منبع غیر آلی بوده که می تواند تحت اکسیداسیون قرار گرفته و با مواد دیگر واکنش دهد و سبب کاهش حلالیت شود. برای اهداف تغذیه حیوانات و افزایش فراهمی زیستی، تحقیقات بر استفاده از کیلات ها یا آماده‎ سازی های آهن پروتئینی تمرکز دارد. با استفاده از افزودنی های حاوی ترکیبات آهن، فراهمی زیستی را می توان با کیلاسیون افزایش داد، که از یک پیوند کووالانسی دوگانه فلز با اسیدهای آمینه تشکیل شده است و لذا می بایست عناصر مورد نظر به صورت مکمل کیلاته به جیرۀ دام‌ها اضافه شوند. این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر مکمل آهن کیلاته حاوی اسیدآلی و اسیدآمینه بر عملکرد، گوارش ‎پذیری مواد مغذی، رفتارهای تغذیه ای و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های شیرخوار طراحی و انجام شد.
مواد و روش‌ها: 36 رأس گوسالۀ نر تازه متولد شده (با میانگین وزن 2/7± 35/1 کیلوگرم) به‌طور تصادفی به 3 گروه با 12 تکرار تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد (بدون مکمل آهن)، 2) مکمل شده با 50 میلیگرم آهن کیلاته بر پایه اسیدهای آلی به ازای هر رأس گوساله در روز و 3) مکمل شده با 50 میلی گرم آهن کیلاته بر پایه اسیدهای آمینه به ازای هر رأس گوساله در روز بودند. در ابتدا همه گوساله‌ها به طور دقیق معاینه شدند تا از نظر سلامت و صحت عملکرد آنها اطمینان حاصل شود. طول مدت آزمایش 63 روز بود. وزنکشی گوساله ها هر 21 روز و پس از 16 ساعت گرسنگی با استفاده از ترازوی دیجیتال صورت گرفت. مقدار خوراک مصرفی و پس‎ آخور به‌صورت روزانه ثبت شد. خوراک مصرفی هر دام نیز از تفاوت جیره داده شده و پس‎ آخور باقی‌مانده هر دام محاسبه گردید. همچنین افزایش مقدار خوراک داده شده به دام‌ها بر‌اساس پس‌آخور هر دام در روز بعد مشخص ‌می ‎شد به‌طوری‌که اگر دام در سه روز متوالی پس‌آخور کمتر از 10 درصد باقی می‌گذاشت، خوراک دام افزایش می‌یافت. جیره ها بر پایه NRC (NRC, 2001) تنظیم شدند. جیره ها به صورت کاملاً مخلوط و در دو نوبت 8 صبح و 16 عصر، در اختیار گوساله‌ها قرار می گررفتند. حیوانات دسترسی آزاد به آب داشتند. شیردهی به گوساله‌ها نیز در دو نوبت صبح و عصر (به میزان 10 درصد وزن بدن) صورت می گرفت. برای نمونه‌های مربوط به قابلیت هضم، ابتدا نمونه های خوراک، پسمانده و مدفوع جمعآوری شده هر دام در روز 58 تا 63 به مدت پنج روز جمعآوری گردید. برای اندازه گیری متابولیت های خونی، نمونه خون از رگ وداج گوساله ها در روز 63 گرفته شد. نمونه های خون به داخل لوله های حاوی ماده ضد انعقاد منتقل شدند. برای تهیه پلاسما، نمونه های خون به مدت 10 دقیقه با سرعت 3000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد و در نهایت، نمونه های پلاسما تا زمان آنالیز به 20- درجه سانتیگراد منتقل شدند. طی روزهای 61 تا 63 دورۀ آزمایش رفتارهای تغذیه ای از جمله: فعالیتهای خوردن، استراحت، جویدن، ایستادن و نشخوار کردن به فاصله هر 5 دقیقه به‌صورت چشمی، برای تمام دامها برای طول مدت 48 ساعت اندازهگیری شد.
یافته‌ها: گوساله‌های دریافت کنندۀ مکمل های آهن کیلاته حاوی اسید آمینه نسبت به گروه شاهد و تیمار دریافت کنندۀ مکمل های آهن کیلاته حاوی اسید آلی، افزایش وزن نهایی (p=0/0462)، افزایش وزن کل دوره (p=0/0198)، افزایش وزن روزانه (p=0/0212) و کاهش ضریب تبدیل غذایی (p=0/0413) را نشان دادند. همچنین تفاوت معنی داری از نظر ماده خشک و شیر مصرفی در بین تیمارهای مختلف وجود نداشت. قابلیت هضم مواد مغذی و رفتارهای تغذیه ای تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مصرف مکمل آهن توسط گوساله‌ها به هردو شکل کیلاته حاوی اسیدآلی و اسیدآمینه سبب افزایش مقدار آهن (p=0/0379)، فریتین (p=0/0011)، ترنسفرین (p=0/0331)، گلبول قرمز (p=0/0333)، هموگلوبین (p=0/0290) و هماتوکریت (p=0/0001) خون شد. همچنین دریافت مکمل های آهن کیلاته سبب کاهش شاخص آنتی اکسیدانتی کل (p=0/0001)، ظرفیت اتصال آهن غیراشباع (p=0/0428) و ظرفیت کل اتصال آهن (p=0/0001) نسب به گروه شاهد شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، دریافت آهن کیلاته حاوی اسیدآمینه به دلیل بهبود در عملکرد گوساله‌های شیرخوار قابل توصیه می باشد.

 
متن کامل [PDF 676 kb]   (388 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/9/13 | پذیرش: 1403/2/11

فهرست منابع
1. Abdelrahim, G. M., Khatiwada, J., & Gueye, A. (2012). Effect of dietary supplementation of ferrous sulfate on performance and carcass characteristics of finishing lambs. Journal of Animal Research and Technology, 1(1), 7-12. https://doi.org/10.5147/jart.v1i1.103 [DOI:10.3390/ani10050853]
2. Allan, J., Plate, P., & Van Winden, S. (2020). The effect of iron dextran injection on daily weight gain and haemoglobin values in whole milk fed calves. Animals, 10(5), 853. https://doi.org 10.3390/ani10050853 [DOI:10.3390/ani10050853]
3. AOAC. (2005). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemists. AOAC International, Maryland, USA.
4. Asadi, M., Ghoorchi, T., Toghdory, A., Rajabi Aliabadi, R., Iri Tomaj, R., & Sahneh, M. (2021). Comparison of selenium and vitamin E recommended NRC and ARC by diet and injection methods on performance, digestibility, some blood metabolites and skeletal growth indices of suckling Holstein calves. Journal of Animal Science Research, 31(2), 57-69. [DOI:10.22034/AS.2021.36647.1526 [In Persian]]
5. Asadi, M., Toghdory, A., Hatami, M., & Ghassemi Nejad, J. (2022). Milk supplemented with organic iron improves performance, blood hematology, iron metabolism parameters, biochemical and immunological parameters in suckling Dalagh lambs. Animals, 12(4), 510.‌ [DOI:10.3390/ani12040510]
6. Asadi, M., Toghdari, A., & Ghorchi, T. (2018). The effect of oral and injectable selenium and vitamin E on performance, blood parameters and digestibility of nutrients in suckling Dalagh lambs. Journal of Animal Science Research, 9(20), 79-87. https://doi.org/10.29252/rap.9.20.79 [DOI:10.29252/rap.9.20.79 [In Persian]]
7. Atyabi, N., Gharagozloo, F., & Nassiri, S. M. (2006). The necessity of iron supplementation for normal development of commercially reared suckling calves. Comparative Clinical Pathology, 15, 165-168. [DOI:10.1007/s00580-006-0624-4]
8. Brun‐Hansen, H. C., Kampen, A. H., & Lund, A. (2006). Hematologic values in calves during the first 6 months of life. Veterinary Clinical Pathology, 35(2), 182-187.‌ https://doi.org/10.1111/j.1939-165X.2006.tb00111.x [DOI:10.1111/j.1939-165x.2006.tb00111.x]
9. Caroprese, M., Marzano, A., Entrican, G., Wattegedera, S., Albenzio, M., & Sevi, A. (2009). Immune response of cows fed polyunsaturated fatty acids under high ambient temperatures. Journal of Dairy Science, 92(6), 2796-280. [DOI:10.3168/jds.2008-1809]
10. Ceppi, A., Mullis, P. E., Eggenberger, E., & Blum, J. W. (1994). Growth hormone concentration and disappearance rate, insulin-like growth factors I and II and insulin levels in iron-deficient veal calves. Annals of Nutrition and Metabolism, 38(5), 281-286.‌ [DOI:10.1159/000177822]
11. Dezfoulian, A. H., Aliarabi, H., Tabatabaei, M. M., Zamani, P., Alipour, D., Bahari, A., & Fadayifar, A. (2012). Influence of different levels and sources of copper supplementation on performance, some blood parameters, nutrient digestibility and mineral balance in lambs. Livestock Science, 147(1-3), 9-19.‌ [DOI:10.1016/j.livsci.2012.03.011]
12. Franciosi, C., Rocha, T. G., & Fagliari, J. J. (2018). Hematological and biochemical parameters of neonatal Holstein calves supplemented with iron. Pesquisa Veterinaria Brasileira, 234-243.‌ http://dx.doi.org/10.1590/1678-5150-PVB-4729 [DOI:10.1590/1678-5150-pvb-4729]
13. Ghrayeb, H., Elias, M., Nashashibi, J., Youssef, A., Manal, M., Mahagna, L., & Elias, A. (2020). Appetite and ghrelin levels in iron deficiency anemia and the effect of parenteral iron therapy: A longitudinal study. Plos One, 15(6): e0234209.‌ 10.1371/journal.pone.0234209 [DOI:10.1371/journal.pone.0234209]
14. Gupta, U. C., Kening, W. U., & Liang, S. (2008). Micronutrients in soils, crops, and livestock. Earth Science Frontiers, 15(5), 110-125.‌ [DOI:10.1016/S1872-5791(09)60003-8]
15. Hansen, S. L., Ashwell, M. S., Moeser, A. J., Fry, R. S., Knutson, M. D., & Spears, J. W. (2010). High dietary iron reduces transporters involved in iron and manganese metabolism and increases intestinal permeability in calves. Journal of Dairy Science, 93(2), 656-665.‌ [DOI:10.3168/jds.2009-2341]
16. Harrison, G. A., Dawson, K. A., & Hemken, R. W. (1992). Effects of high iron and sulfate ion concentrations on dry matter digestion and volatile fatty acid production by ruminal microorganisms. Journal of Animal Science, 70(4), 1188-1194.‌ [DOI:10.2527/1992.7041188x]
17. Harvey, J. W. (1997). The erythrocyte: physiology, metabolism, and biochemical disorders. In Clinical biochemistry of domestic animals (pp. 157-203). Academic Press.‌ [DOI:10.1016/B978-012396305-5/50008-7]
18. Heidarpour Bami, M., Mohri, M., Seifi, H. A., & Alavi Tabatabaee, A. A. (2008). Effects of parenteral supply of iron and copper on hematology, weight gain, and health in neonatal dairy calves. Veterinary Research Communications, 32, 553-561.‌ [DOI:10.1007/s11259-008-9058-6]
19. Hubbert Jr, F., Cheng, E., & Burroughs, W. (1958). Mineral requirement of rumen microorganisms for cellulose digestion in vitro. Journal of Animal Science, 17(3), 559-568.‌ [DOI:10.2527/jas1958.173559x]
20. Joerling, J., & Doll, K. (2019). Monitoring of iron deficiency in calves by determination of serum ferritin in comparison with serum iron: A preliminary study. Open Veterinary Journal, 9(2), 177-184.‌ [DOI:10.4314/ovj.v9i2.14]
21. Jones, M. L., & Allison, R. W. (2007). Evaluation of the ruminant complete blood cell count. Veterinary Clinics of North America. Food Animal Practice, 23(3), 377-402.‌ [DOI:10.1016/j.cvfa.2007.07.002]
22. Klinkon, M., & Ježek, J. (2012). Values of blood variables in calves. A Bird's-Eye View of Veterinary Medicine, 1.‌ [DOI:10.5772/32100]
23. Knowles, T. G., Edwards, J. E., Bazeley, K. J., Brown, S. N., Butterworth, A., & Warriss, P. D. (2000). Changes in the blood biochemical and haematological profile of neonatal calves with age. Veterinary Record, 147(21), 593-598.‌ [DOI:10.1136/vr.147.21.593]
24. Kottb, M. K. I., & Abdelgawad, M. R. (2010). Effect of ferrous sulfate supplementation on digestibility, nutritive value and energy nitrogen metabolism in local sheep. Isotope and Radiation Research, 42(1), 57-66.‌ [DOI:10.1371/journal.pone.0117383]
25. Kupczynski, R., Adamski, M., & Roman, A. (2008). Ksztaltowanie sie parametrow hematologicznych i rownowagi kwasowo-zasadowej krwi cielat w zaleznosci od poziomu zelaza w pierwszym tygodniu ich zycia. Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica, 7(3-4), 61-69. [DOI:10.3390/ijms18071501]
26. Kurtoglu, E., Ugur, A., Baltaci, A. K., & Undar, L. (2003). Effect of iron supplementation on oxidative stress and antioxidant status in iron-deficiency anemia.,Biological Trace Element Research,,96, 117-123.‌ [DOI:10.1385/BTER:96:1-3:117]
27. Marijanušić, K., Manojlović, M., Bogdanović, D., Čabilovski, R., & Lombnaes, P. (2017). Mineral composition of forage crops in respect to dairy cow nutrition. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 23(2).‌
28. McFarlane, J. M., Morris, G. L., Curtis, S. E., Simon, J., & McGlone, J. J. (1988). Some indicators of welfare of crated veal calves on three dietary iron regimens. Journal of Animal Science, 66(2), 317-325.‌ [DOI:10.2527/jas1988.662317x]
29. Mejia Haro, I., Brink, R. D., & Mejia Haro, J. (2009). Effects of inclusion of different levels of iron in lamb diets on apparent absorption and retention of phosphorus. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(1), 19-22.
30. Messenger, A. J., & Barclay, R. (1983). Bacteria, iron and pathogenicity. Biochemical Education, 11(2), 54-63.‌ [DOI:10.1016/0307-4412(83)90043-2]
31. Miltenburg, G. A. J., Wensing, T., Van Vliet, J. P. M., Schuijt, G., Van de Broek, J., & Breukink, H. J. (1991). Blood hemoglobin, plasma iron, and tissue iron in dams in late gestation, at calving, and in veal calves at delivery and later. Journal of Dairy science, 74(9), 3086-3094.‌ [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78494-4]
32. Mohri, M., Poorsina, S., & Sedaghat, R. (2010). Effects of parenteral supply of iron on RBC parameters, performance, and health in neonatal dairy calves. Biological Trace Element Research, 136, 33-39.‌ [DOI:10.1007/s12011-009-8514-7]
33. Mohri, M., Sarrafzadeh, F., & Seifi, H. A. (2006). Effects of oral iron supplementation on haematocrit, live weight gain and health in neonatal dairy calves. Iranian Journal of Veterinary Research, 7(1), 34-37. [DOI:10.22099/IJVR.2006.2678]
34. Mohri, M., Sarrafzadeh, F., Seifi, H. A., & Farzaneh, N. (2004). Effects of oral iron supplementation on some haematological parameters and iron biochemistry in neonatal dairy calves. Comparative Clinical Pathology, 13, 39-42.‌ [DOI:10.1007/s00580-004-0523-5]
35. Mohri, M., Sharifi, K., & Eidi, S. (2007). Hematology and serum biochemistry of Holstein dairy calves: age related changes and comparison with blood composition in adults. Research in Veterinary Science, 83(1), 30-39.‌ [DOI:10.1016/j.rvsc.2006.10.017]
36. Naseriyan, A. A., Elmi, H., Tahmasebi, A., & Farzaneh, N. (2017). Effect of flaxseed and cannula seed on digestibility and some of blood parameters in Kurdish ewes durring late gestation period. Animal Sciences Journal, 30(115), 167-178. [DOI:10.22092/asj.2017.113273]
37. Nejad, J. G., Hosseindoust, A., Shoae, A., Ghorbani, B., Lee, B. H., Oskoueian, E., & Sung, K. I. (2013). Effects of feeding levels of starter on weaning age, performance, nutrient digestibility and health parameters in Holstein dairy calves. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 26(6), 827. https://doi.org/10.5713/ajas.2012.12704 [DOI:10.5713/ajas.2012.12704. 10.5713/ajas.2012.12704]
38. NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th rev. National Academy Press, Washington DC, USA.
39. Paik, I. (2001). Application of chelated minerals in animal production. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 14(SPI), 191-198.‌ [DOI:10.5713/ajas.2001.384]
40. Podder, R., Glahn, R. P., & Vandenberg, A. (2021). Iron-and zinc-fortified lentil (lens culinaris medik.) demonstrate enhanced and stable iron bioavailability after storage. Frontiers in Nutrition, 7, 62-80‌. [DOI:10.3389/fnut.2020.614812]
41. Pu, Y., Li, S., Xiong, H., Zhang, X., Wang, Y., & Du, H. (2018). Iron promotes intestinal development in neonatal piglets. Nutrients, 10, E726.‌ https://doi.org/10.3390/nu10060726 [DOI:10.3390%2Fnu10060726]
42. Radostits, O. M., Mayhew, I. G., & Houston, D. M. (2000). Veterinary clinical examination and diagnosis. WB Saunders.‌
43. Raja, K. B., Jafri, S. E., Dickson, D., Acebròn, A., Cremonesi, P., Fossati, G., & Simpson, R. J. (2000). Involvement of Iron (Ferric) Reduction in the Iron Absorption (Budny-Walczak, Śpitalniak-Bajerska et al. 2023) Mechanism of a Trivalent Iron‐Protein Complex (Iron Protein Succinylate. Pharmacology & Toxicology, 87(3), 108-115.‌ [DOI:10.1034/j.1600-0773.2000.pto870302.x]
44. Rajabian, F., Mohri, M., & Heidarpour, M. (2017). Relationships between oxidative stress, haematology and iron profile in anaemic and non‐anaemic calves. Veterinary Record, 181(10), 265-265. [DOI:10.1136/vr.104179]
45. Ramin, A. G., Asri-Rezaei, S., Paya, K., Eftekhari, Z., Jelodary, M., Akbari, H., & Ramin, S. (2014). Evaluation of anemia in calves up to 4 months of age in Holstein dairy herds. Veteriner Fakültesi Dergisi (Istanbul), 40(1), 1-6. [DOI:10.16988/iuvfd.89026]
46. Reddy, Y. R., Krishna, N., Rao, E. R., & Reddy, T. J. (2003). Influence of dietary protected lipids on intake and digestibility of straw based diets in Deccani sheep. Animal Feed Science and Technology,
47. 106(1-4), 29-38.
48. Sandhage, M. E., Albright, J. L., Van Dame, L. M., & Walker, S. C. (1983). Veal calf behavior in standard wooden crates. Am. Dairy Sci. Assoc. 78th Annu. Meet., Univ. of Wisconsin, Madison. p, 48.‌
49. Smith, J. E. (1989). Iron metabolism and its diseases. Clinical biochemistry of domestic animals.
50. Suttle, N. F. (1975). Changes in the availability of dietary copper to young lambs associated with age and weaning. The Journal of Agricultural Science, 84(2), 255-261.‌ [DOI:10.1017/S0021859600052370]
51. Suttle, N. F. (2022). Mineral nutrition of livestock, 4th Edition. CAB International, Wallingford, UK, pp 334-354 [DOI:10.1079/9781845934729.0334]
52. Toghdari, A., Asadi, M., Hatami, M., & Ghasmi Nejad, J. (2022). The Effect of Feeding Fortified Milk with Organic Iron Supplementation on Performance, Diarrhea Status and Blood Parameters in Suckling Dalagh Lambs. Research on Animal Production, 13(36), 66-73. https://doi.org/10.52547/rap.13.36.66 [DOI:10.52547/rap.13.36.66 [In Persian]]
53. Tothova, C. S., Nagy, O., & Kovac, G. A. B. R. I. E. L. (2014). Acute phase proteins and their use in the diagnosis of diseases in ruminants: a review. Veterinární Medicína, 59(4), 163-180.‌ [DOI:10.17221/7478-VETMED]
54. Underwood, E. J., & Suttle, N. F. (1999). The mineral nutrition of livestock 3rd edition. CAB International, Wallingford, UK, pp 375-396 [DOI:10.1079/9780851991283.0375]
55. Van Putten, G., & Elshof, W. Y. (1982). The lying behaviour of veal calves up to 220 kg. In Welfare and Husbandry of Calves (pp. 83-97). Martinus Nijhoff the Hague, Boston, London.‌
56. ‌Walczak, A., Śpitalniak-Bajerska, K., Szołtysik, M., Pogoda-Sewerniak, K., & Kupczyński, R. (2023). Effects of Iron Supplementation on Metabolism in Calves Receiving Whole Milk. Animals, 13(3), 477.‌ https://doi.org/10.3390/ani13030477 [DOI:10.3945/jn.114.193417]
57. Wang, Y., Jiang, M., Zhang, Z., & Sun, H. (2020). Effects of over‐load iron on nutrient digestibility, haemato‐biochemistry, rumen fermentation and bacterial communities in sheep. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 104(1), 32-43.‌ [DOI:10.1111/jpn.13225]
58. Webster, A. J. F., & Saville, C. (1982). The effect of rearing systems on the development of behaviour in calves. In Welfare and Husbandry of Calves (pp. 168-179). Martinus Nijhoff the Hague.‌
59. Winters, T. A., Allrich, R. D., Albright, J. L., Walker, S. C., & Sandhage, M. E. (1984). Behavior and cortisol measurement in veal calves reared under commercial conditions. Journal of Animal Science, 59(Suppl. 1), 148.‌
60. Wu, S., Li, X., Chen, X., Zhu, Y., & Yao, J. (2021). Optimizing the growth and immune system of dairy calves by subdividing the pre-weaning period and providing different milk volumes for each stage. Animal Nutrition, 7(4), 1296-1302.‌ [DOI:10.1016/j.aninu.2021.06.007]
61. Xiao, J., Chen, T., Alugongo, G. M., Khan, M. Z., Li, T., Ma, J, &Cao, Z. (2021). Effect of the length of oat hay on growth performance, health status, behavior parameters and rumen fermentation of Holstein female calves. Metabolites, 11(12), 890‌. [DOI:10.3390/metabo11120890]
62. Zhang, W., Wang, R., Kleemann, D. O., Lu, D., Zhu, X., Zhang, C., & Jia, Z. (2008). Effects of dietary copper on nutrient digestibility, growth performance and plasma copper status in cashmere goats. Small Ruminant Research, 74(1-3), 188-193.‌ [DOI:10.1016/j.smallrumres.2007.06.010]
63. Zimmermann, M. B. (2006). The influence of iron status on iodine utilization and thyroid function. Annual Review of Nutrition, 26, 367-389.‌ [DOI:10.1146/annurev.nutr.26.061505.111236]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb