XML English Abstract Print

1- گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم دامی
چکیده:   (25 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف
: شیر حاوی مقدار نسبتاً کمی آهن است، گوساله­ ها مستعد ابتلا به کمبود آهن هستند. در اکثر مزارع گاو شیری، مکمل‌ آهن اضافه شده به جیره از نوع منبع غیر آلی بوده که می ­تواند تحت اکسیداسیون قرار گرفته و با مواد دیگر واکنش دهد و سبب کاهش حلالیت شود. برای رفع این  مشکل  می ­بایست عناصر مورد نظر به صورت مکمل کیلاته به جیرۀ دام‌ها اضافه شوند. این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر مکمل آهن کیلاته حاوی اسیدآلی و اسیدآمینه بر عملکرد، گوارش پذیری مواد مغذی، رفتارهای تغذیه ­ای و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های شیرخوار طراحی وانجام شد.

مواد و روش‌ها:  36 رأس گوسالۀ نر تازه متولد شده (با میانگین وزن 2/7± 35/1 کیلو­گرم) به‌طور تصادفی به 3 گروه با 12 تکرار تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) گروه شاهد(بدون مکمل آهن)، 2) مکمل شده با 50 میلی­گرم آهن کیلاته بر پایه اسیدهای آلی به ازای هر راس گوساله در روز و 3) مکمل شده با 50 میلی­گرم آهن کیلاته بر پایه اسیدهای آمینه به ازای هر راس گوساله در روز بودند. طول دورۀ آژمایشی 63 روز بودند. گوساله ­ها هر 21 روز وزن‌کشی شدند. مقدار خوراک مصرفی و پس ­آخور به‌صورت روزانه ثبت می­ شد. برای نمونه‌های مربوط به قابلیت هضم، ابتدا نمونه­ های خوراک، پس­مانده و مدفوع جمعآوری شده هر دام در روز 58 تا 63 به مدت پنج روز جمعآوری گردید. برای اندازه ­گیری متابولیت­ های خونی، نمونه خون از رگ وداج گوساله­ ها در روز 63 گرفته شد. در نهایت طی روزهای 61 تا 63 دورۀ آزمایش رفتارهای تغذیه­ ای از جمله: فعالیتهای خوردن، استراحت، جویدن، ایستادن  و نشخوار کردن به فاصله هر 5 دقیقه به‌صورت چشمی ،برای تمام دامها برای طول مدت 48 ساعت اندازهگیری شد.
یافته‌ها: گوساله‌های دریافت کنندۀ مکمل­ های آهن کیلاته حاوی اسید آمینه نسبت به گروه شاهد و تیمار دریافت کنندۀ مکمل ­های آهن کیلاته حاوی اسید آلی، افزایش وزن نهایی (0462/0P=)، افزایش وزن کل دوره (0198/0P=)، افزایش وزن روزانه (0212/0P=) و کاهش ضریب تبدیل غذایی (0413/0P=) را نشان دادند. همچنین تفاوت معنی داری از نظر ماده خشک و شیر مصرفی در بین تیمارهای مختلف وجود نداشت. قابلیت هضم مواد مغذی و رفتارهای تغذیه ای تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. مصرف مکمل آهن توسط گوساله‌ها به هر دو شکل کیلاته حاوی اسیدآلی و اسیدآمینه سبب افزایش مقدار آهن (0379/0P=)، فریتین (0011/0P=)، ترنسفرین (0331/0P=)، گلبول قرمز  (0333/0P=)، هموگلوبین (0290/0P=) و هماتوکریت  (0001/0P=) خون شد. همچنین دریافت مکمل­های آهن کیلاته سبب کاهش شاخص آنتی اکسیدانتی کل (0001/0P=)، ظرفیت اتصال آهن غیراشباع (0428/0P=) و ظرفیت کل اتصال آهن (0001/0P=)  نسب به گروه شاهد شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به­ دست آمده از این پژوهش، دریافت آهن کیلاته حاوی اسیدآمینه به ­دلیل بهبود در عملکرد گوساله‌های شیرخوار قابل توصیه می باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1402/9/13 | پذیرش: 1403/2/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.