دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 107-96 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Salmanian M, Shams Shargh M, Yamchi A, Mohammadi Ghasem Abadi M H. (2024). Effect of Phytase Enzyme and Diet Type based on Corn or Wheat on Physical Pellet Quality, Growth Performance, Intestinal Morphology and Tibia Characteristics in Broiler Chicks. Res Anim Prod. 15(3), 96-107. doi:10.61186/rap.15.3.96
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1425-fa.html
سلمانیان مژگان، شمس شرق محمود، یامچی احد، محمدی قاسم آبادی محمد حسین. تأثیر نوع آنزیم فیتاز و نوع جیرۀ غذایی بر پایۀ ذرت و یا گندم بر کیفیت فیزیکی پلت، عملکرد رشد، ریخت شناسی روده و خصوصیات استخوان درشت نی جوجه های گوشتی پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (3) :107-96 10.61186/rap.15.3.96

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1425-fa.html


1- گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2- گروه تغذیه دام و طیور، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران،
3- گروه بیوتکنولوژی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4- دانشکده علوم دامی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (1022 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: برای تولید آنزیم فیتاز انتخاب میزبان مناسب بسیار مهم است. آنزیمهای تجاری فیتاز در میزبانهای باکتریایی و قارچی تولید میشوند که میتوانند آلوده به متابولیتهای سمی میزبان باشند. لذا جهت برطرف کردن این مشکل، استفاده از پروبیوتیک به‌عنوان میزبان توصیه میشود. مخمر پروبیوتیک ساکارومایسس بولاردی یک مخمر غیر بیماری‌زا است که توانایی استقرار دائمی در روده را ندارد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر دو نوع آنزیم فیتاز تجاری (گروه هستیدین فسفاتاز) و فیتاز نوترکیب حاصل از مخمر ساکارومایسس بولاردی (گروه اسید فسفاتاز بنفش) در جیره‌های بر پایه ذرت و یا گندم بر کیفیت فیزیکی پلت، عملکرد رشد، ریختشناسی روده و خصوصیات استخوان درشتنی جوجههای گوشتی بود.
مواد و روشها: ابتدا میزان فعالیت دو نوع آنزیم فیتاز با آزمون t سنجش و مورد مقایسه قرارگرفت. سپس، یک آزمایش با 4 تیمار آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل دو نوع آنزیم فیتاز (اسید فسفاتاز بنفش و هیستیدین فسفاتاز) و دو نوع جیره برپایه ذرت و یا گندم انجام شد. در این آزمایش از 336 قطعه جوجه یکروزه سویه هوبارد فلکس در 6 تکرار (حاوی 14 پرنده در هر پن آزمایشی) استفاده شد. میانگین افزایش وزن، خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و درصد شاخص بازده تولید اروپایی تیمار‌های آزمایشی در سن 10، 24 و 41 روزگی ثبت گردید. در پایان آزمایش پس از اعمال گرسنگی و وزنکشی پایانی (41 روزگی) دو قطعه جوجه نر از هر واحد آزمایشی که نزدیکترین‌ وزن به میانگین گروه خود را داشتند، انتخاب و برای اندازهگیری خصوصیات ریختشناسی روده و استخوان درشتنی پا کشتار شدند. استحکام پلت جیره پایانی تیمارهای آزمایشی نیز بهروش هولمن گزارش شد. داده‌های این مطالعه با نرمافزار آماری مینی‌تب (نسخه 18) و رویه مدل خطی عمومی مورد تجزیه آماری قرار گرفت. سپس، میانگین هریک از صفات براساس آزمون توکی در سطح احتمال 5 درصد مقایسه شد.
یافتهها: تولید آنزیم فیتاز نوترکیب در مخمر پروبیوتیک ساکارومایسس بولاردی در فرمانتور نشان داد که میزان بازدهی تولید شامل 400 و 150 گرم در لیتر بهترتیب برای رسوب مخمر خیس و خشک بود. همچنین سنجش فعالیت آنزیم فیتاز نشان داد که میزان فعالیت آنزیمی در فیتاز تجاری حدود 2 برابر فیتاز نوترکیب بود (0/05  p). اثر نوع جیره، نوع آنزیم فیتاز و اثر متقابل بین آن‌ها در طی دوره‌های مختلف پرورش بهلحاظ افزایش وزن بدن (به‌جز در سن ده‌ روزگی)، مصرف خوراک، ضریب تبدیل غذایی و درصد شاخص بازده تولید اروپایی کل دوره اختلاف معنی‌داری مشاهده نشد. تا سن ده روزگی جوجه‌های تغذیه شده با جیره برپایه ذرت حاوی هیستیدین فسفاتاز کمترین افزایش وزن را در مقایسه با جوجههای تغذیه شده با جیره برپایه ذرت حاوی اسید فسفاتاز بنفش و جیره برپایه گندم حاوی هیستیدین فسفاتاز را داشتند. اثر متقابل بین نوع آنزیم و نوع جیره (ذرت و یا گندم) برای خصوصیات ریختشناسی روده معنی‌دار بود (0/05  p). بهنحویکه، جوجه‌های تغذیه شده با جیره برپایه ذرت حاوی اسید فسفاتاز بنفش بیشترین مساحت پرز و کمترین تعداد سلول گابلت را در ناحیه دئودنوم و ژژنوم در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشتند (05/0 p). بیشترین طول پرز و نسبت طول پرز به عمق کریپت و کمترین عمق کریپت در ناحیه دئودنوم جوجه‌های تغذیه شده با جیره برپایه ذرت و یا گندم حاوی اسید فسفاتاز بنفش در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی مشاهده شد (0/05  p). برای عمق کریپت در ناحیه دئودنوم و ژژنوم بین جوجه‌های تغذیه شده با جیره‌ برپایه ذرت و یا گندم حاوی اسید فسفاتاز بنفش تفاوت آماری معنی‌داری مشاهده نشد. بیشترین عمق کریپت در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی در ناحیه دئودنوم و ژژنوم بهترتیب متعلق به جوجه‌های تغذیه شده با جیره برپایه ذرت و یا گندم و جیره برپایه گندم حاوی هیستیدین فسفاتاز بود (0/05  p). اگرچه میزان خاکستر درشت نی در تیمار آنزیم اسید فسفاتاز بنفش کمتر از آنزیم هیستیدین فسفاتاز بود (0/05  p)، اما بین دو نوع آنزیم فیتاز تفاوتی در درصد ماده خشک، چگالی استخوان و مقاومت استخوان مشاهده نشد. اثر متقابل نوع آنزیم فیتاز و نوع جیره (ذرت و یا گندم) بر استحکام پلت جیره پایانی بهروش هولمن معنی‌دار بود (0/05  p). در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی جیره‌های پایانی برپایه گندم نسبت به ذرت استحکام پلت بالاتری داشتند (0/05 ≥ p).
نتیجهگیری: این پژوهش اولین گزارش تولید آنزیم فیتاز نوترکیب گروه اسید فسفاتاز بنفش در مخمر ساکارومایسس بولاردی و بررسی اثرات متقابل آن در مقایسه با گروه هیستیدین فسفاتاز تجاری در جیره‌های بر پایه ذرت و گندم در جوجههای گوشتی به‌عنوان افزودنی در جیره طیور بود. یافتههای این تحقیق نشان داد که دو نوع آنزیم فیتاز در نتایج عملکرد رشد تفاوتی چندانی با هم ندارند. اگرچه تأثیر آنزیم فیتاز نوترکیب در صفات ریختشناسی روده و تأثیر آنزیم فیتاز تجاری در درصد خاکستر استخوان درشت‌نی معنی‌دار بود. با توجه به نتایج ارائه شده در مورد اثر نوع غله مورد استفاده بر عملکرد رشد جوجههای گوشتی، تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. همچنین تأثیر گندم در افزایش استحکام پلت، گندم داخلی میتواند جایگزین مناسبی بهجای ذرت برای تغذیه جوجههای گوشتی باشد. بنابراین، براساس کلیه صفات مورد بررسی در این مطالعه آنزیم فیتاز نوترکیب قابلیت رقابت با آنزیم تجاری پوشینه دار را داشت.

 
متن کامل [PDF 587 kb]   (535 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1402/11/9 | پذیرش: 1403/2/18

فهرست منابع
1. Akter, Y., Hutchison, C., Liu, S., & O'SHEA, C. J. (2017, February). Comparison of wheat and maize-based diets on growth performance and meat quality of broiler chickens. In 28th Annual Australian Poultry Science Symposium (p. 233).
2. ASAE. (1997). Cubes, Pellets, and Crumbles-Definitions and Methods for Determining Density, Durability, and Moisture Content.
3. Bajaj, B. K., & Wani, M. A. (2015). Purification and characterization of a novel phytase from Nocardia sp. MB 36. Biocatalysis and Biotransformation, 33(3), 141-149. [DOI:10.3109/10242422.2015.1083014]
4. Behnke, K. C. (2001). Factors influencing pellet quality. Feed Technology, 5(4), 19-22.
5. Bhuiyan, M. (2011). Variation in Quality of Maize Grain Due to Source, Moisture Content and Processing. Ph.D. Thesis, University of New England. AUS.
6. Da Silva, N. A., & Srikrishnan, S. (2012). Introduction and expression of genes for metabolic engineering applications in Saccharomyces cerevisiae. FEMS Yeast Research, 12(2), 197-214. [DOI:10.1111/j.1567-1364.2011.00769.x]
7. Emami, N. K., Naeini, S. Z., & Ruiz-Feria, C. (2013). Growth performance, digestibility, immune response and intestinal morphology of male broilers fed phosphorus deficient diets supplemented with microbial phytase and organic acids. Livestock Science, 157(2-3), 506-513. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.08.014]
8. Fuentes, C., Orozco, L., Vicente, J., Velasco, X., & Menconi, A. (2013). Effect of a lactic acid bacteria based probiotic, Floramax-B11®, on performance, bone qualities, and morphometric analysis of broiler chickens: an economic analysis. Biological Systems, 2(113), 2. [DOI:10.4172/2329-6577.1000113]
9. Ghorbani Nasrabadi, R., Greiner, R., Yamchi, A., & Nourzadeh Roshan, E. (2018). A novel purple acid phytase from an earthworm cast bacterium. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98(10), 3667-3674. [DOI:10.1002/jsfa.8845]
10. Greiner, R., Konietzny, U., & Jany, K.-D. (1993). Purification and characterization of two phytases from Escherichia coli. Archives of Biochemistry and Biophysics, 303(1), 107-113. [DOI:10.1006/abbi.1993.1261]
11. Haraldsson, A.-K., Veide, J., Andlid, T., Alminger, M. L., & Sandberg, A.-S. (2005). Degradation of phytate by high-phytase Saccharomyces cerevisiae strains during simulated gastrointestinal digestion. Journal of AGricultural and Food Chemistry, 53(13), 5438-5444. [DOI:10.1021/jf0478399]
12. Heinonen, J. K., & Lahti, R. J. (1981). A new and convenient colorimetric determination of inorganic orthophosphate and its application to the assay of inorganic pyrophosphatase. Analytical Biochemistry, 113(2), 313-317. [DOI:10.1016/0003-2697(81)90082-8]
13. Iji, P., Hughes, R. J., Choct, M., & Tivey, D. (2001). Intestinal structure and function of broiler chickens on wheat-based diets supplemented with a microbial enzyme. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 14(1), 54-60. [DOI:10.5713/ajas.2001.54]
14. ISO, E. (2020). 30024. Animal feeding stuffs-Determination of phytase activity. 2009.
15. Kaźmierczak-Siedlecka, K., Ruszkowski, J., Fic, M., Folwarski, M., & Makarewicz, W. (2020). Saccharomyces boulardii CNCM I-745: A non-bacterial microorganism used as probiotic agent in supporting treatment of selected diseases. Current Microbiology, 77, 1987-1996. [DOI:10.1007/s00284-020-02053-9]
16. Kim, W., Donalson, L., Herrera, P., Woodward, C., Kubena, L., Nisbet, D., & Ricke, S. (2004). Research note: Effects of different bone preparation methods (fresh, dry, and fat-free dry) on bone parameters and the correlations between bone breaking strength and the other bone parameters. Poultry Science, 83(10), 1663-1666. [DOI:10.1093/ps/83.10.1663]
17. Lei, X., & Stahl, C. (2001). Biotechnological development of effective phytases for mineral nutrition and environmental protection. Applied Microbiology and Biotechnology, 57, 474-481. [DOI:10.1007/s002530100795]
18. Lemons, M., & Moritz, J. (2016). The effect of feeder space access and crumble-or pellet-to-fine ratio on 38-day-old broiler performance. Journal of Applied Poultry Research, 25(1), 12-20. [DOI:10.3382/japr/pfv053]
19. Lu, H., Kühn, I., Bedford, M. R., Whitfield, H., Brearley, C., Adeola, O., & Ajuwon, K. M. (2019). Effect of phytase on intestinal phytate breakdown, plasma inositol concentrations, and glucose transporter type 4 abundance in muscle membranes of weanling pigs. Journal of Animal Science, 97(9), 3907-3919. [DOI:10.1093/jas/skz234]
20. Mancabelli, L., Ferrario, C., Milani, C., Mangifesta, M., Turroni, F., Duranti, S., & Ventura, M. (2016). Insights into the biodiversity of the gut microbiota of broiler chickens. Environmental Microbiology, 18(12), 4727-4738. [DOI:10.1111/1462-2920.13363]
21. Mirzaie, S., Zaghari, M., Aminzadeh, S., & Shivazad, M. (2012). The effects of non-starch polysaccharides content of wheat and xylanase supplementation on the intestinal amylase, aminopeptidase and lipase activities, ileal viscosity and fat digestibility in layer diet. Iranian Journal of Biotechnology, 10(3), 208-214.
22. Mohammadi, Ghasem Abadi, M., Riahi, M., Shivazad, M., Zali, A., & Adibmoradi, M. (2014). Efficacy of wheat based vs. corn based diet formulated based on digestible amino acid method on performances, carcass traits, blood parameters, immunity response, jejunum histomorphology, cecal microflora and excreta moisture in broiler chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 4(1), 105-110.
23. Moita, V. H. C., Duarte, M. E., & Kim, S. W. (2021). Supplemental effects of phytase on modulation of mucosa-associated microbiota in the jejunum and the impacts on nutrient digestibility, intestinal morphology, and bone parameters in broiler chickens. Animals, 11(12), 3351. [DOI:10.3390/ani11123351]
24. Moradi, A., Moradi, S., & Abdollahi, M. R. (2018). Influence of feed ingredients with pellet-binding properties on physical pellet quality, growth performance, carcass characteristics and nutrient retention in broiler chickens. Animal Production Science, 59(1), 73-81. [DOI:10.1071/AN17109]
25. Moré, M. I., & Vandenplas, Y. (2018). Saccharomyces boulardii CNCM I-745 improves intestinal enzyme function: a trophic effects review. Clinical Medicine Insights: Gastroenterology, 11, 1179552217752679. [DOI:10.1177/1179552217752679]
26. Moss, A. F. (2020). Review of the nutrient content of Australian feed ingredients.
27. Nari, N., Ghasemi, H., Hajkhodadadi, I., & Farahani, A. K. (2020). Intestinal microbial ecology, immune response, stress indicators, and gut morphology of male broiler chickens fed low-phosphorus diets supplemented with phytase, butyric acid, or Saccharomyces boulardii. Livestock Science, 234, 103975. [DOI:10.1016/j.livsci.2020.103975]
28. Nollet, L., Huyghebaert, G., & Spring, P. (2008). Effect of different levels of dietary organic (Bioplex) trace minerals on live performance of broiler chickens by growth phases. Journal of Applied Poultry Research, 17(1), 109-115. [DOI:10.3382/japr.2007-00049]
29. Peng, Y., Guo, Y., & Yuan, J. (2003). Effects of microbial phytase replacing partial inorganic phosphorus supplementation and xylanase on the growth performance and nutrient digestibility in broilers fed wheat-based diets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 16(2), 239-247. [DOI:10.5713/ajas.2003.239]
30. Ptak, A., Bedford, M. R., Świątkiewicz, S., Żyła, K., & Jozefiak, D. (2015). Phytase modulates ileal microbiota and enhances growth performance of the broiler chickens. PLoS One, 10(3), e0119770. [DOI:10.1371/journal.pone.0119770]
31. Rutherfurd, S., Chung, T., Thomas, D., Zou, M., & Moughan, P. (2012). Effect of a novel phytase on growth performance, apparent metabolizable energy, and the availability of minerals and amino acids in a low-phosphorus corn-soybean meal diet for broilers. Poultry Science, 91(5), 1118-1127. [DOI:10.3382/ps.2011-01702]
32. Saeedi Aval Noughabi, K., Hassnabadi, A., Nasiri Moghaddam, H., & Pournia, K. (2015). A Comparison Between the First Iranian Commercial Phytase and an Imported Phytas on the Performance, Blood Parameters and Nutrient Digestibility of Male Broiler Chicken Fed Different Dietary Phosphorous Levels. Research on Animal Production, 6(11), 60-70. [In Persian]
33. Salmanian, M., Shams Shargh, M., Yamchi, A., & Mohammadi Ghasem Abadi, M. H. (2022). Effect of Grain Type and Phytase Enzyme on Growth Performance, Cecum Microbial Population, Carcass and Bone Characteristics of Broiler Chickens. Research on Animal Production, 13(38), 8-18. [In Persian] [DOI:10.52547/rap.13.38.8]
34. Sanger, F., Nicklen, S., & Coulson, A. R. (1977). DNA sequencing with chain-terminating inhibitors. Proceedings of the National Academy of Sciences, 74(12), 5463-5467. [DOI:10.1073/pnas.74.12.5463]
35. Sanni, C. O. (2017). Evaluation of techniques for improving phosphorus utilisation in meat poultry. Nottingham Trent University (United Kingdom).
36. Shaw, A., Hess, J., Blake, J., & Ward, N. (2011). Assessment of an experimental phytase enzyme product on live performance, bone mineralization, and phosphorus excretion in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 20(4), 561-566. [DOI:10.3382/japr.2011-00389]
37. Smeets, N., Nuyens, F., Van Campenhout, L., Delezie, E., Pannecoucque, J., & Niewold, T. (2015). Relationship between wheat characteristics and nutrient digestibility in broilers: comparison between total collection and marker (titanium dioxide) technique. Poultry Science, 94(7), 1584-1591. [DOI:10.3382/ps/pev116]
38. Wu, Y., Ravindran, V., Thomas, D., Birtles, M., & Hendriks, W. (2004). Influence of phytase and xylanase, individually or in combination, on performance, apparent metabolisable energy, digestive tract measurements and gut morphology in broilers fed wheat-based diets containing adequate level of phosphorus. British poultry science, 45(1), 76-84. [DOI:10.1080/00071660410001668897]
39. Zimonja, O., Stevnebø, A., & Svihus, B. (2007). Nutritional value of diets for broiler chickens as affected by fat source, amylose level and diet processing. Canadian Journal of Animal Science, 87(4), 553-562. [DOI:10.4141/CJAS07044]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb