دوره 15، شماره 4 - ( زمستان 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 69-57 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Narimani Karajeh S, Seifdavati J, Abdi Benemar H, SeyedSharifi R, Samadi Khadem H. (2024). The Effect of Using Processed Potato Waste with Rumen Contents in the Diet of Fattening Lambs. Res Anim Prod. 15(4), 57-69. doi:10.61186/rap.15.4.57
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1424-fa.html
نریمانی قراجه سعید، سیف دواتی جمال، عبدی بنمار حسین، سیدشریفی رضا، صمدی خادم حامد. اثر استفاده از ضایعات سیب ‌زمینی فراوری شده با محتویات شکمبه در جیره غذایی بره‌های پرواری پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (4) :69-57 10.61186/rap.15.4.57

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1424-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده:   (690 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: روزانه مقادیر زیادی از محتویات شکمبه بهعنوان ضایعات در کشتارگاه‌ها تولید می‌شود و بدون استفاده در محیط زیست رها ‌شده و باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی می‌شود. در مقایسه با سایر روش‌های فرآوری، تبدیل زیستی روشی جدید و مطلوب برای مدیریت پسماندهای مختلف ازجمله پسماندهای کشاورزی است. مایع شکمبه بهعنوان یک منبع غنی از آنزیم‌ها، می‌تواند در تبدیل زیستی ضایعات کشاورزی استفاده شود. تبدیل زیستی پسماندهای کشاورزی به ماده زیستی با ارزش تغذیه‌ای مناسب دام، علاوه بر مزیت دوستدار محیط زیست بودن میتواند دغدغه دامپروران در مورد کمبود مواد خوراکی را تا حدودی برطرف سازد. حدود 35 درصد از کل سیبزمینی در مراحل مختلف بهعنوان زباله دور ریخته می‌شود. ضایعات سیبزمینی ماده اولیه مناسبی است که با استفاده از مایع شکمبه بهدست آمده از ضایعات کشتارگاه و افزودن منابع مختلف نیتروژن غیر پروتئینی (NPN) می‌تواند بهعنوان یک محصول جانبی پروتئینی با ارزش در طی فرآیند تخمیر ساده مورد استفاده قرار گیرد. بدینمنظور ارزیابی استفاده از محصول تخمیری تولیدی (بخش جامد حاصل شده) از انکوباسیون ضایعات سیبزمینی با میکروارگانیسم‌های مایع شکمبه و منبع نیتروژن غیرپروتئینی اوره در تغذیه برههای پرواری و تجزیه خصوصیات عملکردی، پارامترهای خونی و خصوصیات لاشه برههای پرواری انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: منبع NPN آهسته رهش مورد استفاده در این آزمایش با نام تجاری Nitrosa حاوی 40 درصد نیتروژن معادل 250 درصد پروتئین خام بود. بهترین سطح NPN برای فرآوری ضایعات سیب‌زمینی با استفاده از پتانسیل میکروارگانیسم‌های مایع شکمبه بر اساس نتایج میزان پروتئین خام قسمت جامد تولید شده در طی انکوباسیون برای استفاده در بخش کشاورزی، 3 گرم نیتروژن از منبع Nitrosa تعیین شد. به نسبت 400 میلیلیتر مایع شکمبه + 200 گرم سیبزمینی آسیب دیده نسبت ثابتی از مایع شکمبه به ضایعات سیبزمینی (2:1) انتخاب شد. بخش جامد محصول تخمیری تولید نیمه صنعتی فرآوری ضایعات سیبزمینی با مایع شکمبه و اوره، در جیره 24 راس بره 5 ماهه رومانوف- مغانی با 4 جیره و 6 تکرار (بره) در سه سطح جایگزینی 2/5، 5 و 7/5  درصد جیره پایه دوره پرواربندی 78 روزه بره‌ها گنجانده شد. میانگین وزن بره‌ها در گروه‌ها در ابتدای دوره 31.1 کیلوگرم بود. گروه‌های آزمایشی شامل 1) جیره پایه (بدون ضایعات سیبزمینی فرآوری شده)، 2) جیره پایه با  2/5 درصد ضایعات سیبزمینی فرآوری شده (فاز جامد خشک شده)، 3) جیره پایه با 5 درصد ضایعات سیبزمینی فرآوری شده (فاز جامد خشک شده) و 4) جیره پایه با 7/5  درصد ضایعات سیبزمینی فرآوری شده (فاز جامد خشک شده). در روز 60 از دوره پرواربندی، برای تعیین غلظت متابولیت‌های خون همه بره‌ها، 3 ساعت پس از مصرف خوراک از ورید گردن خونگیری شد. سپس با استفاده از کیت‌های پارس آزمون، فراسنجه‌های خونی شامل گلوکز، نیتروژن اوره خون، کلسترول، تری گلیسیرید، پروتئین کل، آلبومین، لیپوپروتئین با چگالی بالا، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و بتاهیدروکسی بوتیریک اسید با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر تعیین شد. ظرفیت آنتیاکسیدانی کل، گلوتاتیون پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز با استفاده از کیت‌های RANDOX اندازهگیری شد. غلظت مالون دیآلدئید با استفاده از واکنش تیوباربیتوریک اسید با مالون دیآلدئید و با استفاده از کیت Ransod RANDOX توسط اتوآنالایزر اندازهگیری شد. برای اندازهگیری خصوصیات لاشه، بره ها در پایان دوره پرواربندی وزن شدند. صفات اندازهگیری شده شامل وزن سرد و گرم لاشه، وزن دم، قلب، کبد، کلیه و ریه بره‌های ذبح شده بود. عملکرد لاشه با تقسیم وزن لاشه بر وزن زنده نهایی محاسبه شد. وزن اولیه بره‌ها به‌عنوان کوواریت با توجه به عدم معنی‌داری آن، از مدل آزمایشی حذف و داده‌های حاصل در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از نرم‌افزار SAS) 2003) تجزیه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: در طول دوره پرواربندی بره‌ها از نظر میزان ماده خشک دریافتی، ضریب تبدیل خوراک، افزایش وزن روزانه و وزن نهایی بره‌ها تفاوت معنی‌داری بین گروه‌ها مشاهده نشد. میانگین افزایش وزن روزانه بره‌های سطح 5 درصد بهترتیب 228/6، 218/0 و 231/0 گرم برای دوره دوم، سوم و کل دوره بود و نتایج نشان داد که بره‌های این سطح سبک‌ترین وزن بدن را با وزن 49/18 کیلوگرم در دوره نهایی داشتند. بره‌های 2/5 درصد نیز بیشترین میزان را مطابق با داده‌های ضریب تبدیل خوراک در کل دوره با میانگین افزایش وزن روزانه 241/6 گرم نشان دادند. بنابراین وزن نهایی برههای مغانی این سطح در زمان کشتار 49/99 کیلوگرم بوده که سنگین ترین بره برای این گروه است. نتایج آنالیز خون نشان می‌دهد که تفاوت معنیداری بین گروه‌های آزمایشی وجود ندارد و فاکتورهای خونی تحت تأثیر سطوح مختلف جایگزینی ماده آزمایشی قرار نگرفتند. شاخص فعالیت آنتیاکسیدانی و غلظت مالون دیآلدئید در سرم خون بره تحت تأثیر جیره قرار نگرفت. از نتایج و تجزیه و تحلیل داده‌ها، تفاوت معنیداری در فاکتورهای وزنی لاشه گرم، قلب، کبد و ... مشاهده نشد. نتایج نشان می‌دهد که می‌توان با استفاده از میکروارگانیسم‌های شکمبه برای تبدیل زیستی ضایعات سیب‌زمینی بههمراه مکملسازی با سطوح مختلف منابع نیتروژن غیرپروتئینی اوره ارزش تغذیه‌ای ضایعات سیب‌زمینی را بهبود بخشید و ماده تولیدی را در تغذیه نشخوارکنندگان مورد استفاده قرار داد که در این پژوهش هیچ تفاوت معنی‌داری بین گروه‌ها در مورد میزان مصرف ماده خشک، ضریب تبدیل، افزایش وزن روزانه و وزن نهایی نشان نداد. همچنین در مورد خصوصیات لاشه و بازده گوشت نیز تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های آزمایشی مشاهده نشد. ماده جامد تولیدشده از تبدیل زیستی بدون تفاوت معنی‌دار و کاهش بازده، توانسته احتیاجات بره‌ها را برآورده سازد.

نتیجه‌گیری: می‌توان با استفاده از محتویات شکمبه برای تبدیل زیستی ضایعات سیب‌زمینی بههمراه مکملسازی با سطوح مختلف منابع نیتروژن غیر پروتئینی اوره ارزش غذایی ضایعات سیب‌زمینی را بهبود بخشید و ماده تولیدی را در تغذیه نشخوارکنندگان مورداستفاده قرارداد.
متن کامل [PDF 2203 kb]   (138 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1403/2/9 | پذیرش: 1403/6/7

فهرست منابع
1. Alikwe, P. C. N., Faremi, A. Y., & Egwaikhide, P. A. (2011). Biochemical evaluation of serum metabolites, enzymes and haematological indices of broiler chicks fed with varying levels of rumen epithelial scraps in place of fish meal protein. Research Journal of Poultry Sciences, 3, 27-31. DOI: 10.3923/rjpscience.2010.27.31 [DOI:10.3923/rjpscience.2010.27.31]
2. Asadi Moghadam, R. & Nikkhah, A. (1974). The effect of castration on weight gain and carcass traits of eight to twelve months fattening lambs. Journal of Agricultural Faculty of Tehran University, 6(4), 53-66. [In Persian]
3. Babaei, M., Ghoorchi, T., & Toghdory, A. (2023). Effect of replacing different levels of potato waste silage with barley on growth performance, digestibility, rumen and blood parameters of fattening lambs. Research on Animal Production, 14(4), 51-61. [In Persian] [DOI:10.61186/rap.14.42.51]
4. Calabrò, S., Guglielmelli, A., Iannaccone, F., Danieli, P. P., Tudisco, R., Ruggiero, C., & Infascelli, F. (2012). Fermentation kinetics of sainfoin hay with and without PEG. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 96(5), 842-849.‌ DOI: 10.1111/j.1439-0396.2011.0126 0.x [DOI:10.1111/j.1439-0396.2011.01260.x]
5. Caldeira, R. M., Belo, A. T., Santos, C. C., Vazques, M. I., & Portugal, A. V. (2007). The effect of body condition score on blood metabolites and hormonal profiles in ewes. Small Ruminant Research, 68, 233-241. DOI:10.1016/J.SMALLRUMRES.2005.08.027 [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.08.027]
6. Chashnidel, Y., Kelarestaghi, H., Jafari Sayady, A., & Bahari, M. (2018). The effect of replacing waste potatoes cooked with barley on ruminal degradation and some blood parameters in lambs fattened Zell. Animal Sciences Journal, 31(118), 23-32. DOI: 10.22092/asj.2017.109934.1424.
7. Devrani, M., Pal, M., & Soi, S. (2018). Utilization of potato waste for animal feed. Agriculture World,
8. Dong, S., Li, H., Gasco, L., Xiong, Y., Guo, K. J., & Zoccarato, I. (2015). Antioxidative activity of the polyphenols from the involucres of Castanea mollissima Blume and their mitigating effects on heat stress. Poultry Science, 94(5), 1096-1104. [DOI:10.3382/ps/pev101]
9. Erwin, E. S., Marco, G. J., Emery, E. M. (1961). Volatile fatty acid analyses of blood and rumen fluid by gas chromatography. Journal of Dairy Science, 44, 1768. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(61)89956-6 [DOI:10. 3168/jds.S0022-0302(61)89956-6]
10. Esterbauer, H. & Cheeseman K. H. (1990). Determination of aldehydic lipid peroxidation products: Malonaldehyde and 4-hydroxynonenal. Methods in Enzymology, 186, 407-421. [DOI:10.1016/0076-6879(90)86134-H]
11. Ezzatpour, Morteza. (2002). Sheep Production, first edition, Tehran Academic Jihad Publications.
12. FAO. (2015). Food and agriculture organization of the United Nations, statistical division. Available at. http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E [Verified 24
13. Fernando, S. C., Purvis, H. T., Najar, F. Z., Sukharnikov, L. O., Krehbiel, C. R., Nagaraja, T. G., ... & Desilva, U. J. A. E. M. (2010). Rumen microbial population dynamics during adaptation to a high-grain diet. Applied and Environmental Microbiology, 76(22), 7482-7490. https://doi.org/10.1128/AEM.00388-10 [DOI:10.1128/ AEM. 00388-10]
14. Franz M. J. (1997). Protein: metabolism and effect on blood glucose levels. The Diabetes Educator, 23(6), 643-651. [DOI:10.1177/014572179702300603]
15. Ghanem K. M. (1992). Single cell protein production from beet pulp by mixed culture. Microbiologia (Madrid, Spain), 8(1), 39-43.
16. Ghorbani, B., Taymoori Yanesari, A., & Jafari Sayyadi, A. (2016). Effects of replacement of sesame meal with soy bean meal on intake, digestibility, rumen characteristics, chewing activity, performance, and carcass composition of lambs. Journal of Ruminant Research, 4(2), 145 -170. [In Persian]
17. Habib, G., Siddiqui, M. M., Mian, H. F., Jabar, J., & Khan, F. (2001). Effect of protein supplement of varying degradability on growth rate, wool yield and wool quality in grazing lambs. Journal Small Ruminal Research, 41, 247-256. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(01)00219-X [DOI:10.1016/S0921-4488(01) 00219-X]
18. Jin, Z., Yang, Y. X., Choi, J. Y., Shinde, P. L., Yoon, S. Y., Hahn, T. W., Lim, H. T., Park, Y., Hahm, K. S., Joo, J. W., & Chae, B. J. (2008). Potato (Solanum tuberosum L. cv. Gogu valley) protein as a novel antimicrobial agent in weanling pigs. Journal of Animal Science, 86(7), 1562-1572. [DOI:10.2527/jas.2007-0414]
19. Kaneko, J. J., Harvey, J. W., Bruss, M.L. (1997). Clinical Biochemistry of Domestic Animals, 5th ed. Academic Press, San Diego, California.
20. Khalid, A., Arshad, M., Anjum, M., Mahmood, T., & Dawson, L. (2011). The anaerobic digestion of solid organic waste. Waste Management (NewYork, N.Y.), 31(8), 1737-1744. [DOI:10.1016/j.wasman.2011.03.021]
21. Khan, M. A., Lee, H. J., Lee, W. S., Kim, H. S., Ki, K. S., Hur, T. Y., Suh, G. H., Kang, S. J., & Choi, Y. J. (2007). Structural growth, rumen development, and metabolic and immune responses of Holstein male calves fed milk through step-down and conventional methods. Journal of Dairy Science, 90(7), 3376-3387. [DOI:10.3168/jds.2007-0104]
22. Klinkon, M., & Ježek, J. (2012). Values of blood variables in calves, A Bird's-Eye View of Veterinary Medicine. InTech. [DOI:10.5772/32100]
23. Lardy, G.; Anderson, V., 2009. Alternative feeds for ruminants. General concepts and recommendations for using alternative feeds. North Dakota State University Fargo, AS-1182 (Revised) 24 p.
24. Lee, M. T., Lin, W. C., Yu, B., & Lee, T. T. (2017). Antioxidant capacity of phytochemicals and their potential effects on oxidative status in animals - A review. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 30(3), 299-308. [DOI:10.5713/ajas.16.0438]
25. Liu, H., Li, K., Mingbin, L., Zhao, J., & Xiong, B. (2016). Effects of chestnut tannins on the meat quality, welfare, and antioxidant status of heat-stressed lambs. Meat Science, 116, 236-242. [DOI:10.1016/j.meatsci.2016.02.024]
26. Malecky, M., Ghadbeigi, M., Aliarabi, H., Bahari, A. A., & Zaboli, K. (2017). Effect of replacing alfalfa with processed potato vines on growth performance, ruminal and total tract digestibility and blood metabolites in fattening lambs. Small Ruminan Research, 146, 13-22. https://doi.org /10.1016/j.smallrumres.2016.11.005 10.1016/j.smallrumres.2016.11.005 []
27. Mehrani, K., Ghoorchi, T., Toghdory, A., & Rajabi AliAbadi, R. (2020). Effect of different levels of potato on nutrient digestibility, fibrolytic enzyme and ruminal characteristics in Dalagh ewes. Research on Animal Production, 11(30), 49-56. doi:10.52547/rap.11.30.49. [In Persian] [DOI:10.52547/rap.11.30.49]
28. Miller, G. J., Vaenell, T. R., & Rice, R. W. (1967). Fatty acid compositions of certain ovine tissues as affected by maintenance level rations of roughage and concentrate. Journal of Animal Science, 26, 41-45. [DOI:10.2527/jas1967.26141x]
29. Miller, N. J. & Rice-Evans, C. (1997). Factors influencing the antioxidant activity determined by the ABTS + radical cation assay. Free Radical Research, 26(3), 195-199. [DOI:10.3109/10715769709097799]
30. Moradi, M., Maghsoudlou, S., Rostami, F., & Mostafalou, Y. (2013). Effect of different substitution levels of extruded soybean with soybean meal and different dietary vitamin E levels on production index and economic traits of broilers. Animal Production Research, 1(4), 15-25. [In Persian]
31. Narimani Garajeh, S., Seifdavati, J., Abdi benemar, H., Salem, A., & Seyedsharifi, R. (2022). Measurement of chemical composition, degradability parameters and gas production of material resulting from bioconversion of potato waste by ruminal microorganisms by supplementation of different levels of slow-release non-protein. Journal of Animal Science Research, 32, 45-56. [In Persian]
32. Narimani Gharajeh, S., Seifdavati, J., Abdi Benemar, H., Salem, A. Z. M, Elghandour, M. M. M. Y, Seyed Sharifi, R. (2021). Correction to: Effects of nitrogen supplementation on bioconversion of potato waste by rumen fluid from slaughterhouses to produce eco friendly products. Biomass Conversion and Biorefinery, 1-10, [DOI:10.1007/s13399-021-02074-9]
33. National Research Council (NRC). (2001). Nutrient Requirement of Dairy Cattle, seventh ed. National Academy Press. Sci. Washington, D.C., USA.
34. National Research Council (NRC). (2007). Nutrient requirements of small ruminants. Nat. Acad. Sci., Washington, DC.
35. Pagila, D. E. & Valentine, W. N. (1967). Methods of glutathione peroxidase activity assay. Journal of Laboratory and Clinical Medicine, 70(3), 158-9.
36. Pourbayramian, R., Abdi-Benemar, H., Seifdavati, J., Greiner, R., Elghandour, M. M. M. Y., & Salem, A. Z. M. (2021). Bioconversion of potato waste by rumen fluid from slaughterhouses to produce a potential feed additive rich in volatile fatty acids for farm animals. Journal of Cleaner Production, 280, 124411. [DOI:10.1016/j.jclepro.2020.124411]
37. Quigley, J. D., Caldwell, L. A., Sinks, G. D., & Heitmann, R. N. (1991). Changes in blood glucose, nonesterified fatty acids, and ketones in response to weaning and feed intake in young calves. Journal of Dairy Science, 74 (1), 250-257.‌ DOI: 10.3168/jds.S0022-0302(91)78167-8 [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78167-8]
38. Rezai Sarteshnizi, F., Abdi-Benemar, H., Seifdavati, J., Khalilvandi-Behroozyar, H., Seyedsharifi, R., & Salem, A. Z. M. (2020). Influence of spray-dried rumen fluid supplementation on performance, blood metabolites and cytokines in suckling Holstein calves. Animal: an International Journal of Animal Bioscience, 14(9), 1849-1856. https://doi.org/ 10.1017/ S1751731120000518 https://doi.org/10.1017/S1751731120000518 [DOI:10.1017/ S1751731120000518]
39. Salami, S. A., Giuseppe, L., O'Grady, M. N., Biondi, L., Newbold, C. J., Lerry, J. P., & Priolo, A. (2019). Sustainability of feeding plant by-products: A review of the implications for ruminant meat production. Animal Feed Science and Technology, 251, 37-55. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2019.02.006 [DOI:10.1016/j.ani feedsci.2019.02.006]
40. SAS, 2003. SAS/STAT Software: Changes and Enhances Through Release 9.1.3. SAS Institute Inc Cary, North Carolina. USA.
41. Silva, A., Rosano, M., Stocker, L., & Gorissen, L. (2017). From waste to sustainable materials management: Three case studies of the transition journey. Waste Management, 61, 547-557. https ://doi.org/10.1016/j.wasman.2016.11.038 [DOI:10.1016/j.wasman.2016.11.038]
42. Sonakya, V., Raizada, N., & Kalia, V. C. (2001). Microbial and enzymatic improvement of anaerobic digestion of waste biomass. Biotechnology Letters, 23, 1463e1466. https://doi.org/10.1023/A:1011664912970 [DOI:10. 1023/ A:1011664912970]
43. Sordillo, L. M., & Aitken, S. L. (2009). Impact of oxidative stress on the health and immune function of dairy cattle. Veterinary Immunology and Immunopathology, 128(1-3), 104-109. [DOI:10.1016/j.vetimm.2008.10.305]
44. Südekum, K. -H, Wolffram, S., Ader, P., & Robert, J. -C. (2004). Bioavailability of three ruminally protected methionine sources in cattle. Animal Feed Science and Technology, 113, 17-25. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2003.11.001]
45. Sultan, J. I., Javaid, A., & Aslam, M. (2010). Nutrient digestibility and feedlot performance of lambs fed diets varying protein and energy contents. Tropical Animal Health and Production, 42(5), 941-946. [DOI:10.1007/s11250-009-9511-8]
46. Thomas, L. (1998). Clinical laboratory diagnostics: use and assessment of clinical laboratory results, TH-books Verlagsgesellschaft.‌ [DOI:10.1093/clinchem/45.4.586a]
47. Tyler, J. W., Hancock, D. D., Wiksie, S. E., Holler, S. L., Gay, J. M., & Gay, C. C. (1998). Use of serum protein concentration to predict mortality in mixed-source dairy replacement heifers during the first 3 months of life. Journal of Preventive Veterinary Medicine, 39, 25-37. [DOI:10.1111/j.1939-1676.1998.tb02099.x]
48. Van Soest, P.J., Robertson, J.B., and Lewis, B.A. (1991). Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 35-83. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
49. Woolliams, J. A., Wiener, G., Anderson, P. H., & McMurray, C. H. (1983). Variation in the activities of glutathione peroxidase and superoxide dismutase and in the concentration of copper in the blood in various breed crosses of sheep. Research in Veterinary Science, 34(3), 253-256. [DOI:10.1016/S0034-5288(18)32219-7]
50. Xin, H. S., Schaefer, D. M., Liu, Q. P., Axe, D. E., & Meng, Q. X. (2010). Effects of polyurethane coated urea supplement on in vitro ruminal fermentation, ammonia release dynamics and lactating performance of Holstein dairy cows fed a steam-flaked corn-based diet. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 23, 491-500. https://doi.org/10.5713/ajas.2010.90153 [DOI:10.5713/ajas.2010. 90153]
51. Zhang, W., He, H., Gong, L., Lai, W., Dong, B., & Zhang, L. (2020). Effects of sweetenersucralose on diet preference, growth performance and hematological and biochemical parameters of weaned piglets. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 33, 802-811. DOI: 10.5713/ajas.18.0863 [DOI:10.5713/ajas.18.0863]
52. Zhang, X. D., Chen, W. J., Li, C. Y., & Liu, J. X. (2009). Effects of protein-free energy supplementation on blood metabolites, insulin and hepatic PEPCK gene expression in growing lambs offered rice straw-based diet. Czech Journal of Animal Science, 54, 481-489. DOI: 10.17221/1763-CJAS [DOI:10.17221/1763-CJAS]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb