دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 95-87 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hedayatpour Z, Mamoui M, Aghaei A, Tabatabai Vakili S. (2024). The Effect of Different Black Seed Levels on Production Parameters and Some Reproductive and Blood Parameters in Japanese Quail. Res Anim Prod. 15(3), 87-95. doi:10.61186/rap.15.3.87
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1416-fa.html
هدایت پور زهره، ممویی مرتضی، آقائی علی، طباطبایی وکیلی صالح. اثر سطوح مختلف سیاه دانه بر فراسنجه‌های تولیدی و برخی فراسنجه‌های تولیدمثلی و خونی در بلدرچین ژاپنی پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (3) :95-87 10.61186/rap.15.3.87

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1416-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، خوزستان، ایران
چکیده:   (826 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: سیاه دانه می‌تواند بر فعالیت‌های عملکرد تولیدی و فیزیولوژیکی پرندگان و حیوانات آزمایشگاهی مختلف تأثیر داشته باشد. این پژوهش با هدف مطالعه تأثیر سطوح مختلف سیاه دانه بر فراسنجه‌ها‌ی تولیدی و تولیدمثلی در بلدرچین ژاپنی انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: این آزمایش با استفاده از 400 قطعه بلدرچین بالغ با سن 12 هفتگی بهمدت 6 هفته در قالب 20 واحد آزمایشی با 4 تیمار و 5 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- شاهد (بدون سیاه دانه، تغذیه با جیره پایه)؛ 2- جیره پایه بههمراه 1 درصد سیاه دانه؛ 3- جیره پایه بههمراه 2 درصد سیاه دانه؛ و 4- جیره پایه بههمراه 3 درصد سیاه دانه بود. در پایان دوره آزمایش یک قطعه پرنده نر از هر تکرار بهطور تصادفی انتخاب، و جهت اندازه‌گیری تستوسترون خون‌گیری، و برای بررسی اجزای تولیدمثلی کشتار شدند. تخم بلدرچین‌های تولیدی هر تکرار آزمایشی بهطور روزانه جمع‌آوری و تعدادشان ثبت و بهطور جداگانه هر هفته توزین می‌شد. در پایان دوره آزمایش از هر تکرار 30 عدد تخم بلدرچین بهمدت 4 روز جمع‌آوری و در شانه‌های تخم‌مرغ قرار داده شد، تخم‌ بلدرچین‌های انتخاب شده در شانه‌های ستر چیده شدند و به درون دستگاه جوجه‌کشی اتوماتیک با حرارت 37/7 درجه سانتی‌گراد و 55 درصد رطوبت برای 15 روز مرحله ستر و حرارت 37/2 درجه سانتی‌گراد و 70 درصد رطوبت برای 3 روز مرحله هچر منتقل شدند. پس از هچ تعداد جوجه‌های هر تکرار وزن و تلفات آنها ثبت شد. در پایان دوره انکوباسیون، فراسنجه‌های تولیدمثلی شامل میزان باروری، هچ کلی و هچ تخم‌های بارور مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها نتایج نشان داد اجزای تولیدمثلی و هورمون تستوسترون بلدرچین ژاپنی نر تحت تاثیر سطوح مختلف سیاه دانه قرار نگرفت (0/05<p). مطالعه منصور و همکاران نشان داد که گروه‌های تحت درمان (روغن زیتون، روغن سیاه‌دانه، عصاره انار) اثر ناچیزی بر روی تستوسترون، LH، FSH، Inhibin-B، در مقایسه با گروه شاهد داشته است. با توجه به اینکه سیاه دانه دارای خواص بسیاری بوده لیکن تأثیری بر میزان تستوسترون در تیمارها نسبت به تیمار شاهد نشان نداد، با اینحال اثر مضری بر روی مقدار این هورمون نداشت. تولید تخم تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (0/05>p). فراسنجه وزن تخم تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0/05<P). بالاترین درصد تولید تخم مربوط به تیمار 2 و 3 درصد سیاه دانه بود و کمترین درصد تولید تخم مربوط به تیمار 1 درصد سیاه دانه بود. آیدین و همکاران طی بررسیهای خود با افزودن سیاه دانه به جیره مرغ تخمگذار لگهورن سویههای لاین نشان دادند که سیاه دانه در سطح 2 و 3 درصد بهطور مثبت بر تولید تخم مرغ و کیفیت پوسته تأثیر میگذارد و باعث کاهش کلسترول در زرده میشود. حسنخواه و همکاران با بررسی بر روی سطوح مختلف سیاه دانه بر ایمنی و عملکرد مرغ تخمگذار گزارش کردند، استفاده از سطح 4 و 5 درصد سیاه دانه اثر مثبتی بر تولید تخم دارد. باروری و هچ‌کلی تحت تاثیر تیماری‌های آزمایشی قرار گرفته شد (0/05>p)، ولی هچ تخم بارور و وزن جوجه‌های هچ شده تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (0/05<p). بیشترین باروری و هچ مربوط به تیمار 2 درصد و کمترین میزان مربوط به تیمار 1 درصد سیاه دانه بوده است. بررسی‌های مدرسی و پورناجی بر روی اثر عصاره هیدروالکلی سیاه دانه بر فاکتورهای تولیدمثل جنس ماده در موش کوچک آزمایشگاهی نشان داد عصاره هیدروالکلی سیاه دانه می‌تواند باعث افزایش فولیکول گراف و جسم زرد شود، که این امر می‌تواند نتیجه مثبتی در باروری جنس ماده داشته باشد. بهجز تلفات اواسط رویانی سایر فراسنجه‌های رویانی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (0/05<p). فراسنجه‌های خونی تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفتند (0/05<p). طغیانی و همکارن بهمنظور بررسی اثر سیاه‌ دانه بر فراسنجه‌های خونی، میزان 2 و 4 گرم بر کیلوگرم سیاه دانه در جیره پایه جوجه‌های گوشتی بررسی کردند، نتایج یافته‌های آن‌ها نیز نشان داد که هیچیک از پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون از جمله آلبومین، تری‌گلیسیرید، LDL، HDL و کل کلسترول بهطور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای غذایی قرار نگرفت.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج پژوهش حاضر، سیاه‌ دانه بهدلیل وجود ترکیباتی مثل تیموکوئینون، اسیدهای چرب، پای‌سیمن می‌تواند بر باروری، هچ‌کلی، تولید تخم اثر داشته باشد و در نتیجه عملکرد تولیدمثلی بهتری را در بلدرچین مادر تحت تأثیر قرار دهد و بهطور کلی، استفاده از سطح 2 درصد سیاه دانه در جیره بلدرچین ژاپنی اثر مثبتی بر باروری، تولید تخم دارد.

 
متن کامل [PDF 594 kb]   (434 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1402/11/20 | پذیرش: 1403/2/18

فهرست منابع
1. Abdo, Z. M. (2004). Effect of phytase supplementation on the utilization of Nigella Sativa seed meal in broiler diets. Egyptian Poultry Science, 7, 143-162.
2. Agarwal, A., Gupta, S., & Sharma, R. K. (2005). Role of oxidative stress in female reproduction. Reproductive Biology and Endocrinology, 3, 1-21.‌ [DOI:10.1186/1477-7827-3-28]
3. Al-Homidan, A., Al-Qarawi, A. A., Al-Waily, S. A., & Adam, S. E. I. (2002). Response of broiler chicks to dietary Rhazya stricta and Nigella sativa. British Poultry Science, 43(2), 291-296.‌ [DOI:10.1080/00071660120121526]
4. Ali, B. H., & Blunden, G. (2003). Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 17(4), 299-305.‌ [DOI:10.1002/ptr.1309]
5. Aydin, R., Karaman, M., Cicek, T., & Yardibi, H. (2008). Black cumin (Nigella sativa L.) supplementation into the diet of the laying hen positively influences egg yield parameters, shell quality, and decreases egg cholesterol. Poultry Science, 87(12), 2590-2595. ‌ [DOI:10.3382/ps.2008-00097]
6. Bölükbaşi, S. C., Kaynar, O., Erhan, M. K., & Urupan, H. (2009). Effect of feeding Nigella sativa oil on laying hen performance, cholesterol and some proteins ratio of egg yolk and Escherichia coli count in feces. Archiv für Geflügelkunde, 73(3), 167-172.
7. Cho Ping, N., Hashim, N. H., & Hasan Adli, D. S. (2014). Effects of Nigella sativa (Habbatus sauda) oil and nicotine chronic treatments on sperm parameters and testis histological features of rats. Evidence‐Based Complementary and Alternative Medicine, 2014(1), 218293.‌ [DOI:10.1155/2014/218293]
8. Council, N. R. (1994). Nutrient requirements of poultry: 1994. The National Academies Press. https://doi. org/doi, 10, 2114.
9. Duncan, D. B. (1955). Multiple range and multiple F tests. Biometrics, 11(1), 1-42.‌ [DOI:10.2307/3001478]
10. El-Bagir, N. M., Hama, A. Y., Hamed, R. M., Abd El Rahim, A. G., & Beynen, A. C. (2006). Lipid composition of egg yolk and serum in laying hens fed diets containing black cumin (Nigella sativa). International Journal Poultry Science, 5(6), 574-578.‌ [DOI:10.3923/ijps.2006.574.578]
11. Geng, D., S., & Zhang, J. (2009). Analysis on chemical components of volatile oil and determination of thymoquinone from seed of Nigella glandulifera. Zhongguo Zhong Yao ZaZhi, 34(22), 2887-90.
12. Hajkhodadadi, I., Bahrami, M. R. & Ghasemi, H. A. (2021). Evaluation of different level of dietary chromium picolinate on performance, egg quality, some blood metabolite in Japanese laying quail. Research on Animal Production, 12(31), 43-50. https://doi.org/10.52547/rap.12.31.43 [DOI:10.52547/rap.12.31.43 [In Persian]]
13. Hassan Khan, S., Ashraf Anjum, M., Parveen, A., Khawaja, T., & Mehmood Ashraf, N. (2013). Effects of black cumin seed (Nigella sativa L.) on performance and immune system in newly evolved crossbred laying hens. Veterinary Quarterly, 33(1), 13-19. [DOI:10.1080/01652176.2013.782119]
14. Kamalpour, S., Afzali, N., Naeimipour Younesi, H., & Ganji, F. (2021). Effect of Different Levels of Phytase Enzyme and Vitamin D3 on Production Performance and Egg Quality of Japanese Laying Quail. Research on Animal Production, 12(34), 30-39. https://doi.org/10.52547/rap.12.34.30 [DOI:‌10.52547/rap.12.34.30 [In Persian]]
15. Khanna, T., Zaidi, F.A., & Dandiya, P. C. (1993). CNS and analgesic studies on Nigella sativa. Fitoterapia,
16. 5, 407-10.
17. Latfipour, M.S., & Shakri. C. (2013). A complete guide to quail breeding. Third edition. Golden Pine Publications. 335. [In Persian]
18. Madrasi, M. & Poornaji, N. (2018). The effect of hydroalcoholic extract of black seed (Nigella Sativa) on female reproductive factors in small laboratory mice (Balb/c). Journal of Shahrekord University of Medical Sciences,
19. [InPersian]
20. Mansour, S. W., Sangi, S., Harsha, S., Khaleel, M. A., & Ibrahim, A. R. N. (2013). Sensibility of male rats fertility against olive oil, Nigella sativa oil and pomegranate extract. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(7), 563-568.‌ [DOI:10.1016/S2221-1691(13)60114-8]
21. Mellorezende, M. J., & Manus, C. M. (2009). Determination of metabolizable energy value of corn with different average geometric diameters for European quails (Coturnixcoturnix). Brazilian Archives of Biology and Technology, 52, 981-984. [DOI:10.1590/S1516-89132009000400022]
22. Meral, I., Yener, Z., Kahraman, T., & Mert, N. (2001). Effect of Nigella sativa on glucose concentration, lipid peroxidation, anti‐oxidant defence system and liver damage in experimentally‐induced diabetic rabbits. Journal of Veterinary Medicine Series A, 48(10), 593-599.‌ [DOI:10.1046/j.1439-0442.2001.00393.x]
23. Mimar, M., & Zamiri. M.J. (2003). Seasonal distribution of semen characteristics and fertility of native Fars roosters. Iranian Journal of Agricultural Sciences, 36(3), 590-581. [InPersian] ‌
24. Mojab, F., Nikavar, B., Javidnia, K., & Roodgar Amoli, M. A. (2003). Chemical composition of essential oil and black seed oil. Journal of Medicinal Plants, 6(1), 21-28. [InPersian]
25. Motaghi, T.M., & Hormozdi. M. (2012). The effect of replacing cholecalciferol vitamin with 1-alphahydroxycholecalciferol on the performance of old broiler chickens. Livestock and Poultry Research Journal. Birjand Faculty of Agriculture, 46-37. [InPersian]
26. Parhizkar, S., Latiff, L. A., Rahman, S. A., Dollah, M. A., & Parichehr, H. (2011). Assessing estrogenic activity of Nigella sativa in ovariectomized rats using vaginal cornification assay. African Journal of Pharmaceutical Sciences, 5(2), 137-142.‌ [DOI:10.5897/AJPP10.276]
27. Parandin, R., Yousofvand, N., & Ghorbani, R. (2012). The enhancing effects of alcoholic extract of Nigella sativa seed on fertility potential, plasma gonadotropins and testosterone in male rats. Iranian Journal of Reproductive Medicine, 10(4), 355.‌
28. Rahmatollahi, P., Namdar, Y., & Rosram. G. (2012). The enhancing effects of alcoholic extract of Nigella sativa seed on fertility potential, plasma gonadotropins and testosterone in male rats. Iranian Journal of Reprodctive Medicin. 10(4), 355-362.
29. Roshan, S., Khan, A., Tazneem, B., & Ali, S. (2010). To study the effect of Nigella sativa on various biochemical parameters on stress induced in albino rats. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, 2(4), 185-9.‌
30. Salem, M. L. (2005). Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. seed. International Immunopharmacology, 5(13-14), 1749-1770.‌ [DOI:10.1016/j.intimp.2005.06.008]
31. Shariatzadeh, M.A., & Keikha. L. (2015). Evaluation of the protective effect of nigella sativa oil on testicular tissue and sperm parameters in adult nmri mice treated with para-nonylphenol. Journal of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, 23(2), 1927-1944‌ [InPersian]. http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2924-en.html
32. Shewita, R. S., & Taha, A. E. (2011). Effect of dietary supplementation of different levels of black seed (Nigella Sativa L.) on growth performance, immunological, hematological and carcass parameters of broiler chicks. World Academy of Science, Engineering and Technology, 77, 788-794.‌
33. Sugino, N., Takiguchi, S., Kashida, S., Karube, A., Nakamura, Y., & Kato, H. (2000). Superoxide dismutase expression in the human corpus luteum during the menstrual cycle and in early pregnancy. Molecular Human Reproduction, 6(1), 19-25.‌ [DOI:10.1093/molehr/6.1.19]
34. Toghyani, M., Toghyani, M., Gheisari, A., Ghalamkari, G., & Mohammadrezaei, M. (2010). Growth performance, serum biochemistry and blood hematology of broiler chicks fed different levels of black seed (Nigella sativa) and peppermint (Mentha piperita). Livestock science, 129(1-3), 173-178.‌ [DOI:10.1016/j.livsci.2010.01.021]
35. Wilson, H. R. (1997). Effects of maternal nutrition on hatchability. Poultry Science, 76(1), 134-143.‌ [DOI:10.1093/ps/76.1.134]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb