دوره 15، شماره 3 - ( پاییز 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 63-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shawrang P, Sadeghi M, Majidi-Zahed H. (2024). Effects of Gamma Irradiation on the Properties of Bioactive Compounds of Bee Pollen. Res Anim Prod. 15(3), 53-63. doi:10.61186/rap.15.3.53
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1411-fa.html
شورنگ پروین، صادقی مریم، مجیدی زاهد حامد. مطالعه اثرات پرتوتابی گاما بر خواص ترکیبات زیست فعال گرده زنبورعسل پژوهشهاي توليدات دامي 1403; 15 (3) :63-53 10.61186/rap.15.3.53

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1411-fa.html


1- پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، پژوهشکده کشاورزی هسته ای، تهران، ایران
2- دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، تهران، ایران
چکیده:   (788 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: گرده زنبورعسل در تغذیه انسان و دام کاربرد دارد. گرده زنبورعسل سرشار از ترکیبات زیستفعال، مانند فلاونوئیدها و پلیفنولها و دارای طیف وسیعی از خواص درمانی است و نقش مهمی در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با رادیکالهای آزاد دارد. مصرف گرده زنبورعسل فراوری نشده در تغذیه انسان بهلحاظ داشتن ترکیبات حساسیتزا و آلودگی محصول میتواند زیانبار باشد. گرده زنبورعسل یک محصول طبیعی است و امکان آلودگیهای قارچی در هنگام جمعآوری توسط حشرات و یا نگهداری نامناسب وجود دارد. پرتوتابی گاما این قابلیت را دارد که آلودگیهای میکروبی را حذف، زیستفراهمی پروتئین را افزایش و با تغییر ساختار عوامل حساسیتزا سبب تغییر عملکرد آنها شده و برای فراوری گرده زنبورعسل مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش با هدف مطالعه اثرات پرتوتابی بر خواص ترکیبات زیستفعال شامل اثرات محافظتکنندگی از آسیبهای بافتی، سلامت دستگاه گوارش، اثرات ضدالتهابی و ضدحساسیت گرده زنبورعسل پرتوفراوری شده انجام شد.
مواد و روشها: برای اینمنظور گرده زنبورعسل خام و پرتوفراوری شده با دز 25 کیلوگری پرتو گاما بهمقدار 2 درصد جیره پایه در تغذیه 96 سر موش صحرایی ویستار بالغ نر استفاده شد. جیرههای آزمایشی شامل 1- بدون استفاده از گرده 2- استفاده از گرده زنبورعسل خام 3- استفاده از گرده زنبورعسل پرتوفراوری شده با دز 25 کیلوگری بود. از سدیم فلوراید (1 گرم در کیلوگرم جیره) برای ایجاد مسمومیت و ایجاد آسیبهای بافتی استفاده میشود و بعد از 42 روز با استفاده از مطالعات بافتشناسی و سنجش آنزیمهای کبدی اثرات تغذیه گرده در جلوگیری از سمیت سدیم فلوراید مورد مطالعه قرار گرفت. با نمونهبرداری از بافت و محتویات روده اثرات تغذیه گرده بر فلور میکروبی دستگاه گوارش و مورفولوژی روده و رشد پرزها مطالعه شد. سنجش اینترلوکین-4 برای مطالعه اثرات ضدحساسیت گرده بهروش الایزا انجام شد. دادههای آزمایشی در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با استفاده از نرمافزار آماری SAS آنالیز و مقایسه میانگین‌ها بهروش دانکن در سطح 5 درصد انجام شد.
یافتهها: مقدار پروتئین تام و مالوندیآلدئید در نمونههای پرتوتابی شده تفاوتی با نمونه شاهد نداشت (p>0/05). ولی استفاده از گرده زنبورعسل سبب کاهش آلانین ترانسفراز سرم خون شد (p<0/05). مقدار کاتیونهای خون در گروه سدیم فلوراید تفاوت معنیدار داشت. استفاده از گرده زنبورعسل افزایش سطح سدیم و پتاسیم و کاهش فسفر در گروه سدیم فلوراید را بهبود بخشید (p<0/05). غلظت اینترلوکین-4 سرم خون در تیمارهای مختلف گرده خام و پرتوفراوری شده با دز 25 کیلوگری تفاوت معنیداری مشاهده نشد (p>0/05). نتایج سنجش خواص ضدمیکروبی گرده پرتوفراوری شده نشان داد که پرتوتابی تأثیری بر خواص ضدمیکروبی گرده زنبورعسل ندارد (p<0/05). طبق نتایج خواص ضدمیکروبی گرده زنبورعسل بر باکتریهای گرم مثبت بیشتر از باکتریهای گرم منفی است. گرده زنبورعسل فعالیت ضدمیکروبی بیشتری در برابر باکتریهای گرم مثبت نسبت به باکتریهای گرم منفی و قارچ دارد. گرده زنبور عسل باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی را از بین میبرد اما حساسیت باکتریهای گرم مثبت بهدلیل ماهیت لایه غشای سلولی نسبت به باکتریهای گرم منفی بیشتر است. استفاده از گرده سبب کاهش جمعیت باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی روده شد (0/05>p). کاهش جمعیت باکترهای روده میتواند بهدلیل اثرات ضدمیکروبی گرده و یا تغییرات در مورفولوژی دیواره روده باشد. تغییرات مورفولوژی دیواره روده در اتصال و استقرار باکتریها نقش دارد و از تخریب و آسیب سلولهای اپیتلیال روده جلوگیری میکند.  نتایج بافتشناسی نشان داد که جیره حاوی گرده خام و گرده زنبورعسل پرتوتابی شده سبب کاهش آسیبهای سدیم فلوراید شامل خونریزی بیضهها و دستگاه گوارش، پرخونی و تورم هپاتوسیتها و آسیبهای کلیوی شد. مشخصههای مورفولوژیکی روده موشهای تغذیه شده با گرده تفاوت معنیدار با موشهای تغذیه شده با جیره بدون گرده داشت (0/05>p). در گروه آزمایشی گرده خام و گرده پرتوفراوری شده نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت و ارتفاع پرز در ددنوم، ژژنوم و ایلئوم افزایش یافت (0/05>p). جیرههای حاوی سدیم فلوراید سبب کاهش طول پرز و عمق کریپت در طول روده شد ولی درصد کاهش در جیرههای حاوی گرده کمتر بود. مشخصههای مورفولوژیکی روده موشهای تغذیه شده با گرده خام و گرده پرتوفراوری شده تفاوت معنیدار داشت (0/05>p). در ددنوم و ژژنوم تأثیر گرده خام بیشتر بود ولی در ایلئوم گرده پرتوفراوری شده سبب طول پرز بیشتر شد ولی عمق کریپت ایلئومی تفاوتی نداشت (p>0/05). استفاده از گرده سبب افزایش حجم نسبی اپیتلیوم و کاهش بافت همبند ژژنوم شد و طول پرز و عمق کریپت ژژنوم افزایش پیدا کرد. این نتایج اثر محرک رشد گرده برای پرزهای روده را نشان میدهد. استفاده از گرده سبب افزایش ارتفاع پرز و عمق کریپت روده موشهای مورد آزمایش شد. پرتوفراوری گرده نهتنها این خاصیت گرده را تغییر نداد بلکه در مواردی مثل طول پرز ایلئومی سبب عملکرد بهتر دستگاه گوارش شد.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این پژوهش از دز 25 کیلوگری پرتو گاما بدون اثرات منفی بر خواص ترکیبات زیست فعال گرده زنبورعسل میتوان برای پرتوفراوری گرده زنبورعسل استفاده کرد.

 
متن کامل [PDF 516 kb]   (330 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/9/25 | پذیرش: 1402/12/22

فهرست منابع
1. Avsar, C., Özler, H., Berber, I., & C˙IVek, S. (2016). Phenolic Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activity of Castanea sativa Mill. Pollen Grains from Black Sea Region of Turkey. International Food Research Journal, 23, 1711-1716. http://www.ifrj.upm.edu.my
2. Bougatef, A., Hajji, M., Balti, R., Lassoued, I., Triki-Ellouz, Y., & Nasri, M. (2009). Antioxidant and free radical-scavenging activities of smooth hound (Mustelus mustelus) muscle protein hydrolysates obtained by gastrointestinal proteases. Food Chemistry, 114, 1198-1205. DOI: 10.1016/j.foodchem.2008.10.075 [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.10.075]
3. Deshpande, S. S., Chryan, M., & Salunkhe, D. K. (1986). Tanin analysis of food products. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 24, 401- 449. DOI: 10.1080/10408398609527441 [DOI:10.1080/10408398609527441]
4. Dudov, I. A., Morenets, A. A., Artiukh, V. P., & Starodub, N. F. (1994). Immunomodulatory effect of honeybee flower pollen load. Ukrainskii Biokhimicheskii Zhurnal, 66(6), 91-93. PMID: 7785092.
5. Dudov, I. A., & Starodub, N. F. (1994). Antioxidant system of rat erythrocytes under conditions of prolonged intake of honeybee flower pollen load. Ukrainskii Biokhimicheskii Zhurnal 66, 94-96. PMID: 7785093
6. Erkmen, O., & Ozcan, M. (2008). Antibacterial effects of Turkish propolis, pollen and laurel on the spoilage and pathogenic food-related microorganisms. Journal of Medicine Food, 11, 587-592. DOI: 10.1089/jmf.2007.0038 [DOI:10.1089/jmf.2007.0038]
7. Fatrcova-Šramkova, K., Nožkova, J., Kacaniova, M., Mariassyova, M., Rovna, K., & Stricik, M. (2013). Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen. Journal of Environmental Science and Health, 48, 133-138. DOI: 10.1080/03601234.2013.727664 [DOI:10.1080/03601234.2013.727664]
8. Gur, N., Digrak, M., Cobanoglu, D., & Dilsiz, N. (2001). Melitopalynological and Antimicrobial Properties of Honeys From Elazig. Acta Botanica Hungarica, 43(3-4), 311-317. [DOI:10.1556/ABot.43.2001.3-4.7]
9. Hendra, R., Ahmad, S., Sukari, A., Yunus Shukor, M., & Oskoueian, E. (2011). Flavonoid Analyses and Antimicrobial Activity of Various Parts of Phaleria macrocarpa (Scheff.) Boerl Fruit. International Journal of Molecular Sciences, 12, 3422-3431. DOI: 10.3390/ijms12063422 [DOI:10.3390/ijms12063422]
10. Hmidet, N., Balti, R., Nasri, R., Sila, A., Bougatef, A., & Nasri, M. (2011). Improvement of functional properties and antioxidant activities of cuttlefish (Sepia officinalis) muscle proteins hydrolyzed by Bacillus mojavensis A21 proteases. Food Research International, 44, 2703-2711. DOI: 10.1016/j.foodres.2011.05.023 [DOI:10.1016/j.foodres.2011.05.023]
11. Je, J. Y., Lee, M. H., Lee, K. h., & Ahn, C. B. (2009). Antioxidant and hypertensive protein hydrolysates produced from tuna liver by enzymatic hydrolysis. Food Research International, 42, 1266-1272. DOI: 10.1016/j.foodres.2009.06.013 [DOI:10.1016/j.foodres.2009.06.013]
12. Jimenez-Charris, E., Gonzalez-Duque, D., Moreno, M. C., Solano-Redondo, L. M.-G., A. Montealegre-Sanchez, L. , & Buritica, E. (2021). Evaluation of the systemic alterations triggers by Porthidium lansbergii lansbergii snake venom. Acta Tropica, 222, 106047. DOI: 10.1016/j.actatropica.2021.106047 [DOI:10.1016/j.actatropica.2021.106047]
13. Jin, D. X., Liu, X., Zheng, X., Wang, X., & He, J. (2016). Preparation of antioxidative corn protein hydrolysates, purification and evaluation of three novel corn antioxidant peptides. Food Chemistry, 204, 427-436. DOI: 10.1016/j.foodchem.2016.02.119 [DOI:10.1016/j.foodchem.2016.02.119]
14. Karadal, F., Onmaz, N. E., Abay, S., Yildirim, Y., Al, S., Tatyuz, I., & Akcay, A. (2018). A Study of Antibacterial and Antioxidant Activities of Bee Products: Propolis, Pollen and Honey Samples. The Ethiopian Journal of Health Development, 32, 116-122. http://ejhd.org/index.php/ejhd/article/view/2333
15. Kaškonienė, V., Adaškevičiūtė, V., Kaškonas, P., Mickienė, R., & Maruška, A. (2020). Antimicrobial and antioxidant activities of natural and fermented bee pollen. Food Bioscience, 34, 1-9. DOI: 10.1016/j.fbio.2020.100532 [DOI:10.1016/j.fbio.2020.100532]
16. Katarína, F. R., Janka, N. K., Magda, M., & Miroslava, K. A. (2016). Biologically active antimicrobial and antioxidant substances in the Helianthus annuus L. bee pollen. Journal of Environmental Science and Health, 51(3), 176-181. DOI: 10.1080/03601234.2015.1108811 [DOI:10.1080/03601234.2015.1108811]
17. Khalil, F., & El-Sheikh, N. M. (2010). The effects of dietary Egyptian propolis and bee pollen supplementation against toxicity of sodium fluoride in rats. Veterinary Medical Journal Giza, 58, 163-175. DOI: 10.7537/marsjas061110.37 [DOI:10.21608/vmjg.2010.368190]
18. Khider, M., Elbanna, K., Mahmoud, A., & Owayss, A. A. (2013). Egyptian honeybee pollen as antimicrobial, antioxidant agents, and dietary food supplements. Food Science and Biotechnology, 22, 1-9. [DOI:10.1007/s10068-013-0238-y]
19. Lassoued, I., Mora, L., Barkia, A., Aristoy, M. C., Nasri, M., & Toldra, F. (2015). Bioactive peptides identified in thornback ray skin's gelatin hydrolysates by proteases from Bacillus subtilis and Bacillus amyloliquefaciens. Journal of Proteomics, 128, 8-17. DOI: 10.1016/j.jprot.2015.06.016 [DOI:10.1016/j.jprot.2015.06.016]
20. Li, Y. W., Li, B., He, J., & Qian, P. (2010). Structure-activity relationship study of antioxidative peptides by QSAR modeling: the amino acid next to C-terminus affects the activity. Journal of Peptide Science, 17, 454-462. [DOI:10.1002/psc.1345]
21. Loschen, G., & Ebeling, L. (1991). Inhibition of the arachidonic acid metabolism by an extract from rye pollen. Arzneim-Forsch./Drug Research, 41, 162-167. PMID: 1904229.
22. Margaoan, R., Ozkok, A., Keskin, S., Mayda, N., Urcan, A. C., & Cornea-Cipcigan, M. (2021). Bee collected pollen as a value-added product rich in bioactive compounds and unsaturated fatty acids: A comparative study from Turkey and Romania. Food Science and Technology, 149, 1-11. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.111925 [DOI:10.1016/j.lwt.2021.111925]
23. Middleton, E. Jr. (1998). Effect of plant flavonoids on immune and inflammatory cell function. Advances in Experimental Medicine and Biology, 439, 175-182. DOI: 10.1007/978-1-4615-5335-9_13 [DOI:10.1007/978-1-4615-5335-9_13]
24. Oveisi pour, M., Abedian, A. M., Motamedzadegan, A., Rasco, B., Safari, R., & Shahiri, H. (2009). The effect of enzymatic hydrolysis time and temperature on the properties of protein hydrolysates from the Persian sturgeon (Acipenser persicus) viscera. Food Chemistry, 115, 238-242. [DOI:10.1016/j.foodchem.2008.12.013]
25. Reeves, P. G., Nielsen, F. H., & Fahey Jr, G. C. (1993). AIN-93 purified diets for laboratory rodents: final report of the American Institute of Nutrition ad hoc writing committee on the reformulation of the AIN-76A rodent diet. The Journal of Nutrition, 123(11), 1939-1951. [DOI:10.1093/jn/123.11.1939]
26. Ross, M. H., & Pawlina, W. (2016). Histology: a text and atlas: with correlated cell and molecular biology (7th Ed.). Wolters Kluwer.
27. Sadeghi, A. A., Shawrang, P., & Aminafshar, M. (2011). Analysis of Biological Components. 1th edn. Islamic Azad University Science and Research Branch Publications.
28. Theoharides, T. C., & Bielory, L. (2004). Mast cells and mast cell mediators as targets of dietary supplements. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 93(2), S24-S34. DOI: 10.1016/s1081-1206(10)61484-6 [DOI:10.1016/S1081-1206(10)61484-6]
29. Toman, R., Zuzana, H., & Svatoslav, H. (2015). Changes in Intestinal Morphology of Rats Fed with Different Levels of Bee Pollen. Pharmacognosy Communications, 5(4), 261-264. DOI: 10.5530/pc.2015.4.8 [DOI:10.5530/pc.2015.4.8]
30. Yan, Q. J., Huang, L. H., Sun, Q., Jiang, Z. Q., & Wu, X. (2015). Isolation, identification and synthesis of four novel antioxidant peptides from rice residue protein hydrolysed by multiple proteases. Food Chemistry, 179, 290-295. [DOI:10.1016/j.foodchem.2015.01.137]
31. Ishikawa, Y., Tokura, T., Nakano, N., Hara, M., Niyonsaba, F., Ushio, H., ... & Ogawa, H. (2008). Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro. Journal of Medicinal Food, 11(1), 14-20. DOI: 10.1089/jmf.2006.163 [DOI:10.1089/jmf.2006.163]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb