دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 50-42 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahi M, Abdi benemar H, Mirzaei Aghje Qeshlagh F, Seifdavati J, Fathi-Achachlouei B. (2023). The Effect of Different Levels of Concentrate Supplement on Weight Gain, Growth Performance and Blood Parameters of Weaned Ghezel Lambs Under Grazing Conditions. Res Anim Prod. 14(4), 42-50. doi:10.61186/rap.14.42.42
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1361-fa.html
شاهی محمد، عبدی بنمار حسین، میرزائی آقچه قشلاق فرزاد، سیف دواتی جمال، فتحی آچاچلوئی بهرام. تاثیر سطوح مختلف کنسانتره بر افزایش وزن، عملکرد رشدی و فراسنجه‌های خونی بره‌های شیرگیری شده نژاد قزل تحت شرایط چرا پژوهشهاي توليدات دامي 1402; 14 (4) :50-42 10.61186/rap.14.42.42

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1361-fa.html


1- گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده:   (905 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: سیستم پرورش بره در مرتع می‌تواند سرعت رشد بهتری را وقتی جیره غذایی با مکمل­های کنسانتره همرا باشد فراهم می­‌کند. تغذیه تکمیلی می‌تواند محدودیت خوراک طبیعی را با جایگزینی بخشی از علوفه مرتعی با کنسانتره به ویژه در فصول با بارندگی کم را جبران نماید. به هر‌حال، در دسترس بودن و هزینه‌های بالای خوراک‌های کنسانتره‌ای سبب استفاده‌ی محدود آن‌ها در گله‌داران کوچک‌ شده است. هدف از این پژوهش بررسی سطوح مختلف کنسانتره بر افزایش وزن، عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و رفتار چرای بره‌های شیرگیری شده نژاد قزل تحت چرا بود.
مواد و روش‌ها: ایـن پژوهش با استفاده از 32 رأس بره نژاد قزل (میانگین وزن 2/7±29/3) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 8 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) شاهد، دسترسی آزاد به چرای مرتعی 2) دسترسی آزاد به چرای مرتعی به­همراه 150 گرم مکمل کنسانتره‌ به ازای هر بره در روز، 3) دسترسی آزاد به چرای مرتعی به­همراه 250 گرم مکمل کنسانتره‌ای به ازای هر بره در روز و 4) دسترسی آزاد به چرای مرتعی به­‌همراه 350 گرم مکمل کنسانتره‌ به ازای هر بره در روز بودند. برای تعیین افزایش وزن روزانه، بره‌ها در ابتدا و انتهای دوره (64 روزگی)، صبح زود قبل از شروع چرا توزین شدند. رفتار چرای بره‌ها در مرتع به‌صورت مشاهده مستقیم هر 5 دقیقه یک‌ بار در طول دسترسی به مرتع ثبت شد. در انتهای دوره، خون‌گیری موقع ظهر حدود 3-4 ساعت پس از چرا از سیاهرگ وداج انجام و نمونه‌ها برای تعیین گلوکز، اوره، پروتئین کل، آلبومین، کلسترول و تری گلیسیرید ارزیابی شدند. جمع‌آوری نمونه‌های مدفوع با کیسه‌های پارچه‌ای ویژه که به کپل دام بسته می‌شدند انجام گرفت.
یافته‌ها: تغذیه مکمل کنسانتره‌ سبب بهبود معنی دار افزایش وزن روزانه شد ولی بین سطوح مختلف تغذیه با مکمل کنسانتره تفاوت معنی­‌داری مشاهده نشد. در بین صفات رشد، طول بدن و ارتفاع بدن به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای آزمایشـی قرار گرفتند. مدت ‌زمانی که بره‌ها صرف چرا در مرتع کردند تحت تأثیر معنی دار تغذیه سطوح مختلف مکمل کنسانتره‌ قرار نگرفت. تغذیه مکمل کنسانتره بهطور معنیداری سبب افزایش قابلیت هضم ماده آلی شد. تغییرات گلوکز خون بره‌ها در طول دوره آزمایشی بین گروه شاهد و تیمارهای دریافت‌ کننده مکمل کنسانتره معنی‌دار بود. سود خالص بهازای هر بره نیز در اثر تغذیه با مکمل کنسانتره بهطور معنیداری افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: تغذیه مکمل کنسانتره‌ در شرایط مرتع در بره‌های قزل سبب افزایش معنی‌دار در عملکرد رشد و نیز با توجه به سود خالص بیشتر از نظر اقتصادی مقرون ‌به ‌صرفه خواهد بود. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده تغذیه حداقل روزانه 150 گرم تا 350 گرم مکمل کنسانتره‌ در هنگام پرورش بره‌های قزل در شرایط چرای مرتعی توصیه می‌شود.
متن کامل [PDF 3821 kb]   (249 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/11/19 | پذیرش: 1402/5/9

فهرست منابع
1. AOAC. (2005). Official Methods of Analysis.18th Edition. Association of Official Analytical Chemists. Maryland, USA.
2. Borton, R.J., Loerch, S. C., Mc Clure, K. E., & Wulf, D.M. (2005). Comparison of characteristics of lambs fed concentrate or grazed on ryegrass to traditional or heavy slaughter weights. I. Production, carcass, and organoleptic characteristics. Journal of Animal Science, 83, 679-685. DOI: 10.2527/2005.833679x [DOI:10.2527/2005.833679x]
3. Britez, G. D. V., Junior, F. M. V., Retore, M., Silva, M. C., Ledesma, L. L. M., Silva, A. L. A., Monteschio, J. O., & Fernandes, T. (2020). Effects of type of tropical pasture and concentrate supplementation level on the carcass traits of grazing lambs. Archives Animal Breeding, 63, 283-29. DOI: 10.5194/aab-63-283-2020 [DOI:10.5194/aab-63-283-2020]
4. Carrasco, S., Ripoll, G., Sanz, A., Álvarez-Rodríguez, J., Panea, B., Revilla, R., & Joy, M. (2009). Effect of feeding system on growth and carcass characteristics of Churra Tensina light lambs. Livestock Science, 121, 56-63. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2008.05.017 [DOI:10.1016/j.livsci. 200 8.05.017]
5. Chaturvedi, O. H., Tripathi M. K., Mishra A. S., Verma D. L., Rawat, P. S., & Jakhmola, R. C. (2002). Land as well as livestock holding pattern and feeding practices of livestock in Malpura taluk of semiarid eastern Rajasthan. Indian Journal of Small Ruminants, 8, 143-46.
6. Chestnutt, D. M. B. (1992). Supplementation of silage-based diets for finishing lambs. Animal Production, 55, 137-145. DOI: [DOI:10.1017/S0003356100037363]
7. Dawson, L. E. R., & Carson, A. F. (2002). Effects of crossbreed ewe genotype and ram genotype on lamb carcass characteristics from the low land sheep flock. Journal of Agricultural Science, 139, 183-194. DOI: [DOI:10.1017/S0021859602002368]
8. Dawson, L.E.R., McCoy, M. A., Edgar, H. W. J., & Carson. A. F. (2011). Effect of concentrate supplementation at pasture and binclusion of condensed tannins (Quebracho) in concentrates on lamb performance and fecal egg and worm counts. Livestock Science, 135, 205-214. [DOI:10.1016/j.livsci.2010.07.006]
9. Ephrem, N., Tegegne, F., Mekuriaw, Y., & Yeheyis, L. (2015). Nutrient intake, digestibility and growth performance of Washera lambs supplemented with graded levels of sweet blue lupin (Lupinus angustifolius L.) seed. Small Ruminant Research, 130, 101-107. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2015.07.019]
10. Girish, P. S., Baswa, P. R., Ramakrishna, C., Ramanareddy, Y., Satish, C., & Kondaiah, N. (2012). Effect of nutrient supplementation on growth performance and carcass characteristics of Nellore ram lambs - An on-farm evaluation study. Indian Journal of Animal Sciences, 82, 1601-1602. http://epubs.icar.org.in/ejournal/index.php/IJAnS /arti cle/view/25707 [DOI:10.56093/ijans.v82i12.25707]
11. Haddad, S. G., & Ata, M. A. (2008). Growth performance of lambs fed on diets varying in concentrate and wheat straw. Small Ruminant Research, 81, 96-99. DOI: 10.1016/j. smallrumres.2008.11.015 [DOI:10.1016/j.smallrumres.2008.11.015]
12. Harb, M., & Habbab, M. S. (1989). The economics and management problems of sheep fattening in Jordan. Dirassat, 16, 52-69.
13. Holden, L. A. 1999. Comparison of methods of in vitro dry matter digestibility for ten feeds. Journal Dairy Science, 82, 1791-1794. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(99)75409-3 [DOI:10.3168/jds.S0022-0302 (99)75409-3]
14. MAFF. (1990). UK Tables of Nutritive Value and Chemical Composition of Feedingstuffs. (Ministry of Agriculture, Fisheries and Food Standing Committee on Tables of Feed Composition (Eds) Givens, D. I., & Moss, A. R. (Rowett Research Services: Aberdeen).
15. Malisetty, V., & Yerradoddi, R. R. (2013). Effect of concentrate supplementation on growth and carcass characteristics in grazing ram lamb. International Journal of Food Agriculture and Veterinary Science, 3: 43-48.
16. Mierlita, D., & Lup, F. (2011). The effect of supplementary feeding of lamb grazing on Growth rate and carcass characteristic. University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Romanian. Scientific, 54: 2.
17. Ministry of Agriculture Fisheris and Food (MAFF). 1984. Energy allowances and feeding systems for ruminants. ADAS reference book 433, HMSO, London.
18. Moore, J. A., Swinle, R. Sv. & Hale, W. H. (1986). Effects of whole cottonseeds, cotton seed oil or animal fat on digestibility of wheat straw diets by steers. Animal Science, 63, 1267-1273. DOI: 10.2527/jas1986.6341267x [DOI:10.2527/jas1986.6341267x]
19. Nelson, D.L., & M. M Cox. (2005). Lehninger principles of biochemistry. W.H. Freeman and Company, New York, 2005, 1216 pp.
20. Panah, M., Souri, M., & Varahzardi, S. (2012). The effect of creep mixture diet on growth and carcass characteristics of suckling lambs. Journal of Animal Production, 14, 33-40. [DOI:10.22059/jap.2012.28891. (In Persian)]
21. Patnayak, B. C., Singh, N. P., & Karim, S. A. (1995). Transferable technologies for meat production in sheep and goats. In: Proceedings of the Third National Seminar on Sheep and Goat Production and Utilization. Avikanagar, Rajasthan, India, 251-271.
22. Peripolli, V., Rosa Prates, E., Otávio Jardim Barcellos, J., & Braccini Neto, J. (2011). Fecal nitrogen to estimate intake and digestibility in grazing ruminants. Animal Feed Science and Technology, 163, 170-176. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2010.11.008]
23. Phillips, W. A., Reuter, R. R., Brown, M. A., Fitch, J. Q., Rao, S. R., & Mayeux, H. (2002). Growth and performance of lambs fed a finishing diet containing either Alfalfa or Kenaf as the roughage source. Small Ruminant Research, 46, 75-79. https://doi.org/ 10.1016/S0921-4488(02)00176-1 [DOI:10.1016/S0921-4488(02)00176-1]
24. Poli, C. H. E. C., Monteiro, A. L. G., Devincenzi, T., Albuquerque, F. H. M. A. R., Motta, J. H., Borges, L. I., & Muir, J. P. (2020). Management Strategies for Lamb Production on Pasture-Based Systems in Subtropical Regions: A Review. Frontiers in Veterinary Science, 7, 1-9. [DOI:10.3389/fvets.2020.00543]
25. Santra, A., Karim, S. A., & Chaturvedi, O. H. (2002). Effect of concentrate supplementation on nutrient intake and performance of lambs of two genotypes grazing a semiarid rangeland. Small Ruminant Research, 44, 37-45. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00033-0 [DOI:10.1016/ S0921-4488(02)00033-0]
26. SAS Institute. 2003. SAS User's Guide: Statistics, Release 9.1. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
27. Shinde, A. K., Karim, S. A., Singh, N. P., & Patnayak, B. C. (1995). Growth performance of wiener lambs and kids under intensive and semi intensive feeding management. Indian Journal of Animal Sciences, 65, 830-33.
28. Snowder, G. D., & Van Vleck, L. D. (2003). Estimate the genetic parameters and selection strategies to improve the economic efficiency of post weaning growth in lambs. Journal of Animal Science, 81, 2704-2713. https://doi.org/10.2527/2003.81112704x [DOI:10.2527/2003 .81112 704x]
29. Van Soest, P. J., Robertson, J. B., & Lewis, B. A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74, 3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2 [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78 5 51-2]
30. Voltolini, T. V., Moreira, J. N., Nogueira, D. M., Pereira, L. G. R., Azevedo, S. R. B., & Lins, P. R. C. (2009). Fontes protéicas no suplemento concentrado de ovinos em pastejo. Acta Scientiarum Animal Science, 31, 61-67. DOI: 10.4025/actascianimsci. v31 i1.3875 [DOI:10.4025/actascianimsci.v31i1.3875]
31. Wang, C. J., Tas, B. M., Glindemann, T., Rave, G., Schmidt, L., Weißbach, F., & Susenbeth, A. (2009). Fecal crude protein content as an estimate for the digestibility of forage in grazing sheep. Animal Feed Science and Technology, 149, 199-208. https://doi. org/ 10.1016/j.anifeedsci.2008.06.005 10.1016/j.anifeedsci.2008.06.005 []
32. Warner, J. R., & Sharrow, S. H. (1984). Set stocking, rotational grazing and forward rotational grazing by sheep on western Oregon hill pastures. Grass Forage Science, 39, 331-338. [DOI:10.1111/j.1365-2494.1984.tb01704.x]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb