دانشگاه ارومیه
چکیده: (75 مشاهده)
مقدمه و هدف: در گوسالههای شیرخوار به دلیل توسعه کم شکمبه ممکن است قابلیت هضم موادخوراکی کاهش یابد که از این روی میتوان انرژی جیره را با استفاده از چربی افزایش داد. آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر اسیدچرب امگا-3 و امگا-6 روی مصرف خوراک و پارامترهای رشدی گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام گردید.
مواد و روشها: 40راس گوساله تازه متولدشده (میانگین سن 3 روز)، به مدت 60 روز، در قالب طرح تکرار شونده به 4 تیمار شامل: 1) استارتر گوساله بدون مکمل چربی (تیمار شاهد)، تیمار 2) استارتر گوساله حاوی 3 درصد مکمل چربی امگا-6 از منشأ روغن سویا، 3) استارتر گوساله حاوی 3 درصد مکمل چربی امگا-3 از منشأ روغن کتان و 4) استارتر گوساله حاوی مکمل چربی امگا-3 از منشأ مخلوط روغن سویا و کتان اختصاص یافتند.
یافتهها: مصرف استارتر در طی دوره 31 تا 60 روزگی برای تیمار شاهد بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0 = P) ولی در کل دوره آزمایشی تفاوتی بین تیمارها مشاهده نشد. افزایش وزن روزانه دورههای 31 تا 60 روزگی و کل دوره برای تیمار حاوی مکمل روغن سویا بهتر از تیمار شاهد بود (05/0 > P). در مورد وزن بدن تیمار روغن سویا دارای بالاترین وزن در انتهای آزمایش بود. از نظر بازده خوراک تیمار مخلوط روغن ها دارای عملکرد بهتری نسبت به تیمار شاهد و روغن کتان بود و تفاوت معنی داری با تیمار روغن سوبا نداشت(05/0 > P). در مورد متابولیتهای خونی بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ گلوکز، پروتئین کل وکلسترول و سایر متابولیت ها تفاوت معنیدار مشاهده شد. همچنین غلظت آنزیم کبدی آسپارتات آمینو تراسفراز برای تیمار حاوی روغن سویا در روز 60 آزمایش نسبت به سایر تیمارها دارای کمترین مقدار بود (01/0 > P)..
نتیجهگیری: در کل نتایج نشان داد که استفاده از روغن سویا بعنوان منبع اسیدچرب امگا-3 نسبت به روغن کتان دارای اثرات مثبت بیشتری روی عملکرد رشدی گوساله های شیرخوار هلشتاین است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1401/7/25 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/10/19