دوره 14، شماره 41 - ( پاییز 1402 )                   جلد 14 شماره 41 صفحات 126-116 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ghasemi R, Kazemifard M, Rezaei M, Ansari Pirsaraei Z, Dirandeh E. (2023). Effects of Different Selenium Sources on Performance, Carcass Characteristics, Blood Metabolites and Immune Response of Broilers under Heat Stress Condition. rap. 14(41), 116-126. doi:10.61186/rap.14.41.116
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1304-fa.html
قاسمی روح اله، کاظمی فرد محمد، رضایی منصور، انصاری پیرسرایی زربخت، دیرنده عیسی. اثرات منابع مختلف سلنیومی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، متابولیت‎ های خونی و پاسخ ایمنی جوجه ‎های گوشتی در شرایط تنش گرمایی پژوهشهاي توليدات دامي 1402; 14 (41) :126-116 10.61186/rap.14.41.116

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1304-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (902 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تنش گرمایی یکی از مسائل جدی در صنعت طیور است که باعث خسارات اقتصادی قابلتوجهی میشود. کاهش مصرف خوراک، افزایش دفع و کاهش فراهمی زیستی مواد مغذی در طول تنش گرمایی باعث کاهش عملکرد و قدرت سیستم ایمنی میشود. سلنیوم یک عنصر کمیاب ضروری برای انسان و حیوانات است که در بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی و سیستم ایمنی و پاسخ التهابی نقش دارد. هدف از انجام این آزمایش بررسی اثرات منابع مختلف سلنیوم (2 هیدروکسی 4 متیل سلنو بوتانوییک اسید، سلنو متیونین و سلنیت سدیم) بر عملکرد، خصوصیات لاشه، متابولیتهای آنتیاکسیدانی خون، فراسنجههای خونی و پاسخ ایمنی جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی بود.
مواد و روشها: این پژوهش آزمایشی در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه آربرآکرز انجام شد. جوجهها در 4 تیمار و 6 تکرار (هر تکرار 10 جوجه) توزیع شدند. تیمارهای آزمایش شامل 1) جیره پایه + 0/3 میلیگرم 2 هیدروکسی 4 متیل سلنو بوتانوییک اسید در هر کیلوگرم جیره غذایی 2) جیره پایه + 0/3 میلیگرم سلنو متیونین در هر کیلوگرم جیره غذایی 3) جیره پایه + 0/3 میلیگرم سلنیت سدیم در هر کیلوگرم جیره غذایی 4) جیره پایه بدون افزودنی (شاهد) بودند. از زمان شروع تنش حرارتی 22 روزگی تا 42 روزگی جوجهها از 10 صبح تا 16 بعدازظهر تحت محدوده حرارتی 32 تا 34 درجه سانتیگراد قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج نشان داد که مصرف خوراک جوجهها، میانگین افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. استفاده از منابع مختلف سلنیومی بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در جوجههای گوشتی تحت تنش گرمایی تاثیر معنیدار نداشت. اضافه کردن منبع سلنیومی 2 هیدروکسی 4 متیل سلنو بوتانوییک اسید به جیره در مقایسه با تیمارهای دیگر بهطور معنیداری مقدار تیتر آنتیبادی ایمونوگلوبولین G را افزایش داد )0/05>p). جیرههای حاوی منابع سلنیومی وزن نسبی طحال را در مقایسه با تیمار شاهد بهطور معنیداری افزایش دادند )0/05>p). تیمارهای حاوی منابع سلنیومی 2 هیدروکسی 4 متیل سلنو بوتانوییک اسید و سلنو متیونین سبب کاهش معنیدار وزن نسبی کبد شدند) 0/05>p). استفاده از منابع سلنیومی در تیمارهای مختلف باعث افزایش معنیدار غلظت آنزیمهای گلوتاتیون پراکســیداز، سوپراکسید دیسموتاز و کاتالاز در خون شد) 0/05>p).
نتیجهگیری: استفاده از منابع سلنیومی سبب بهبود سیستم ایمنی بدن و وضعیت آنتیاکسیدانی خون در جوجههای گوشتی شد.
متن کامل [PDF 1395 kb]   (173 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1401/2/16 | ویرایش نهایی: 1402/9/22 | پذیرش: 1401/6/2 | انتشار: 1402/9/22

فهرست منابع
1. Ahmadi, M., Ahmadian, A., & Seidavi, A. R. (2018). Effect of different levels of nano-selenium on performance, blood parameters, immunity and carcass characteristics of broilerchickens. Poultry Science Journal, 6(1), 99-108.
2. Alagawany, M., Abd El‐Hack, M. E., Saeed, M., Naveed, M., Arain, M. A., Arif, M., ... & Dhama, K. (2020). Nutritional applications and beneficial health applications of green tea and l‐theanine in some animal species: A review. Journal of animal physiology and animal nutrition, 104(1), 245-256. [DOI:10.1111/jpn.13219]
3. Angkanaporn, K., & Kijparkorn, S. (2003). Effect of selenium supplementation on growth performance, thyroid hormone (T3) levels, antioxidant enzyme and disaccharidase activities in broiler chicks. Veterinary thesis, The Chulalongkorn University Faculty of Veterinary Science. Thailand.
4. Arif, M., Alagawany, M., Abd El-Hack, M. E., Saeed, M., Arain, M. A., & Elnesr, S. S. (2019). Humic acid as a feed additive in poultry diets: A review. Iranian journal of veterinary research, 20(3), 167.
5. Bakhshalinejad, R., Akbari Moghaddam Kakhki, R., & Zoidis, E. (2018). Effects of different dietary sources and levels of selenium supplements on growth performance, antioxidant status and immune parameters in Ross 308 broiler chickens. British Poultry Science, 59(1), 81-91. [DOI:10.1080/00071668.2017.1380296]
6. Biswas, A., Mohan, J., & Sastry, K. V. H. (2006). Effect of higher levels of dietary selenium on production performance and immune responses in growing Japanese quail. British Poultry Science, 47(4), 511-515. [DOI:10.1080/00071660600830629]
7. Borges, S. A., Da Silva, A. F., Ariki, J., Hooge, D. M., & Cummings, K. R. (2003). Dietary electrolyte balance for broiler chickens exposed to thermoneutral or heat-stress environments. Poultry Science, 82(3), 428-435. [DOI:10.1093/ps/82.3.428]
8. Chantiratikul, A., Chinrasri, O., & Chantiratikul, P. (2018). Effect of selenium from selenium-enriched kale sprout versus other selenium sources on productivity and selenium concentrations in egg and tissue of laying hens. Biological trace element research, 182, 105-110. [DOI:10.1007/s12011-017-1069-0]
9. Chinrasri, O., Chantiratikul, P., Thosaikham, W., Atiwetin, P., Chumpawadee, S., Saenthaweesuk, S., & Chantiratikul, A. (2009). Effect of selenium-enriched bean sprout and other selenium sources on productivity and selenium concentration in eggs of laying hens. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 22(12), 1661-1666. [DOI:10.5713/ajas.2009.90220]
10. Choct, M., Naylor, A. J., & Reinke, N. (2004). Selenium supplementation affects broiler growth performance, meat yield and feather coverage. British Poultry Science, 45(5), 677-683. [DOI:10.1080/00071660400006495]
11. da Silva, I. C. M., Ribeiro, A. M. L., Canal, C. W., Trevizan, L., Macagnan, M., Gonçalves, T. A., ... & Pereira, R. A. (2010). The impact of organic and inorganic selenium on the immune system of growing broilers submitted to immune stimulation and heat stress. Brazilian Journal of Poultry Science, 12, 247-254. [DOI:10.1590/S1516-635X2010000400005]
12. Edens, F. W., Carter, T. A., Parkhurst, C. R., & Sefton, A. E. (2000). Effect of selenium source and litter type on broiler feathering. Journal of Applied Poultry Research, 9(3), 407-413. [DOI:10.1093/japr/9.3.407]
13. El-Mallah, G. M., Yassein, S. A., Magda, M. A. F., & El-Ghamry, A. A. (2011). Improving performance and some metabolic response by using some antioxidants in laying diets during summer season. The Journal of American Science, 7(4), 217-224.
14. Furukawa, K., Kikusato, M., Kamizono, T., & Toyomizu, M. (2016). Time-course changes in muscle protein degradation in heat-stressed chickens: Possible involvement of corticosterone and mitochondrial reactive oxygen species generation in induction of the ubiquitin-proteasome system. General and Comparative Endocrinology, 228, 105-110. [DOI:10.1016/j.ygcen.2016.02.007]
15. Fuxiang, W., Huiying, R., Fenghua, Z., Jinquan, S., Jianyang, J., & Wenli, L. (2008). Effects of nano-selenium on the immune functions and antioxidant abilities of broiler chickens. Chin Agric. Sci. Bull, 2, 831-835.
16. Ghazi Harsini, S., Habibiyan, M., Moeini, M. M., & Abdolmohammadi, A. R. (2012). Effects of dietary selenium, vitamin E, and their combination on growth, serum metabolites, and antioxidant defense system in skeletal muscle of broilers under heat stress. Biological Trace Element Research, 148, 322-330. [DOI:10.1007/s12011-012-9374-0]
17. HE, S.j., Liu, D.Y., Li, J., Jin, E.H., Zhao, S.j., Fan, Y.Z., Zhou S.F., & Li, W.C. (2013). Effects of stress on broiler Thymus, Spleen and Bursa of Fabricius. Journal of Anhui Science and Technology University, 4, 40-50.
18. Jing, C. L., Dong, X. F., Wang, Z. M., Liu, S., & Tong, J. M. (2015). Comparative study of DL-selenomethionine vs sodium selenite and seleno-yeast on antioxidant activity and selenium status in laying hens. Poultry Science, 94(5), 965-975. [DOI:10.3382/ps/pev045]
19. Kinal, S., Król, B., & Tronina, W. (2012). Effect of various selenium sources on selenium bioavailability, chicken growth performance, carcass characteristics and meat composition of broiler chickens. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, 15(1).
20. Kucuk, O., Sahin, N., Sahin, K., Gursu, M. F., Gulcu, F., Ozcelik, M., & Issi, M. (2003). Egg production, egg quality, and lipid peroxidation status in laying hens maintained at a low ambient temperature (6 C) and fed a vitamin C and vitamin E-supplemented diet. Veterinární medicína, 48(12), 33. [DOI:10.17221/5747-VETMED]
21. Li, J. L., Zhang, L., Yang, Z. Y., Zhang, Z. Y., Jiang, Y., Gao, F., & Zhou, G. H. (2018). Effects of different selenium sources on growth performance, antioxidant capacity and meat quality of local Chinese Subei chickens. Biological trace element research, 181, 340-346. [DOI:10.1007/s12011-017-1049-4]
22. Lin, H., Sui, S. J., Jiao, H. C., Buyse, J., & Decuypere, E. (2006). Impaired development of broiler chickens by stress mimicked by corticosterone exposure. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 143(3), 400-405. [DOI:10.1016/j.cbpa.2005.12.030]
23. Mahmoud, K. Z., & Edens, F. W. (2003). Influence of selenium sources on age-related and mild heat stress-related changes of blood and liver glutathione redox cycle in broiler chickens (Gallus domesticus). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 136(4), 921-934. [DOI:10.1016/S1096-4959(03)00288-4]
24. Mahmoud, K. Z., & Edens, F. W. (2005). Influence of organic selenium on hsp70 response of heat-stressed and enteropathogenic Escherichia coli-challenged broiler chickens (Gallus gallus). Comparative Biochemistry and Physiology Part C: Toxicology & Pharmacology, 141(1), 69-75. [DOI:10.1016/j.cca.2005.05.005]
25. Mansoub, N. H., Chekani-Azar, S., Mizban, S., Hamadani, M., Ahadi, F., & Lotfi, A. (2010). Influence of replacing inorganic by organic selenium source in ration on performance and carcass characteristics of male broilers. Global Veterinaria, 4(4), 317-321.
26. Matés, J. M., Pérez-Gómez, C., & De Castro, I. N. (1999). Antioxidant enzymes and human diseases. Clinical biochemistry, 32(8), 595-603. [DOI:10.1016/S0009-9120(99)00075-2]
27. Mehaisen, G. M., Eshak, M. G., Elkaiaty, A. M., Atta, A. R. M., Mashaly, M. M., & Abass, A. O. (2017). Comprehensive growth performance, immune function, plasma biochemistry, gene expressions and cell death morphology responses to a daily corticosterone injection course in broiler chickens. PLoS One, 12(2), e0172684. [DOI:10.1371/journal.pone.0172684]
28. Niu, Z., Liu, F., Yan, Q., & Li, L. (2009). Effects of different levels of selenium on growth performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Archives of Animal Nutrition, 63(1), 56-65. [DOI:10.1080/17450390802611610]
29. Özkan, S., Malayoğlu, H. B., Yalcin, S., Karadaş, F., Koçtürk, S., Cabuk, M. E. T. İ. N., ... & Ergül, M. (2007). Dietary vitamin E (α-tocopherol acetate) and selenium supplementation from different sources: Performance, ascites-related variables and antioxidant status in broilers reared at low and optimum temperatures. British Poultry Science, 48(5), 580-593. [DOI:10.1080/00071660701593951]
30. Payne, R. L., & Southern, L. L. (2005). Changes in glutathione peroxidase and tissue selenium concentrations of broilers after consuming a diet adequate in selenium. Poultry Science, 84(8), 1268-1276. [DOI:10.1093/ps/84.8.1268]
31. Peng, X., Cui, Y., Cui, W., Deng, J., & Cui, H. (2009). The decrease of relative weight, lesions, and apoptosis of bursa of Fabricius induced by excess dietary selenium in chickens. Biological trace element research, 131, 33-42. [DOI:10.1007/s12011-009-8345-6]
32. Peter, D. W. (1980). Selenium supplementation of grazing sheep. II. Responses in plasma and erythrocyte activities of lambs and adult wethers. Australian Journal of Agricultural Research, 31(5), 1005-1027. [DOI:10.1071/AR9801005]
33. Piršljin, J., Milinković-Tur, S., Beer Ljubić, B., & Zdelar-Tuk, M. (2008). The effect of organic selenium supplementation on the antioxidative characteristics and lipid peroxidation of chicken blood during fattening and after fasting. Veterinarski arhiv, 78(3), 187-196.
34. Placha, I., Borutova, R., Gresakova, L., Petrovic, V., Faix, S., & Leng, L. (2009). Effects of excessive selenium supplementation to diet contaminated with deoxynivalenol on blood phagocytic activity and antioxidative status of broilers. Journal of animal physiology and animal nutrition, 93(6), 695-702. [DOI:10.1111/j.1439-0396.2008.00857.x]
35. SAS Institute. (2012). SAS /STAT Software, Release 9.2. SAS Institute. Inc., Cary, NC, USA.
36. Ševčíková, S., Skřivan, M., Dlouhá, G., & Koucký, M. (2006). The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens. Czech Journal of Animal Science, 51(10), 449-457. [DOI:10.17221/3964-CJAS]
37. Sharifi, S. D., Khorsandi, S. H., Khadem, A. A., Salehi, A., & Moslehi, H. (2013). The effect of four medicinal plants on the performance, blood biochemical traits and ileal microflora of broiler chicks. Veterinarski arhiv, 83(1), 69-80.
38. Surai, P. F. (2002). Selenium in poultry nutrition 1. Antioxidant properties, deficiency and toxicity. World's Poultry Science Journal, 58(3), 333-347. [DOI:10.1079/WPS20020026]
39. Swain, B. K., & Johri, T. S. (2000). Effect of supplementation of combinations of different levels of selenium and vitamin E on relative weight of some organs and serum enzyme level in broilers. Indian Journal of Poultry Science, 35(1), 66-69.
40. Upton, J. R., Edens, F. W., & Ferket, P. R. (2009). The effects of dietary oxidized fat and selenium source on performance, glutathione peroxidase, and glutathione reductase activity in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 18(2), 193-202. [DOI:10.3382/japr.2008-00019]
41. Vieira, V. I., Durau, J. F., Schramm, V. G., Bassi, L. S., Oliveira, S. G., & Maiorka, A. (2020). Effect of Selenium Supplementation in Broiler Diets on Breast Meat Deposition. Brazilian Journal of Poultry Science, 22: 156-167 [DOI:10.1590/1806-9061-2019-1142]
42. Wang, R., Jiao, H., Zhao, J., Wang, X., & Lin, H. (2016). Glucocorticoids enhance muscle proteolysis through a myostatin-dependent pathway at the early stage. PloS one, 11(5), e0156225. [DOI:10.1371/journal.pone.0156225]
43. Wang, Y., Zhan, X., Yuan, D., Zhang, X., & Wu, R. (2011). Influence of dietary selenomethionine supplementation on performance and selenium status of broiler breeders and their subsequent progeny. Biological Trace Element Research, 143, 1497-1507. [DOI:10.1007/s12011-011-8976-2]
44. Wegmann, T. G., & Smithies, O. (1966). A simple hemagglutination system requiring small amounts of red cells and antibodies. Transfusion, 6(1), 67-73. [DOI:10.1111/j.1537-2995.1966.tb04696.x]
45. Wilson, S. R., Zucker, P. A., Huang, R. R. C., & Spector, A. (1989). Development of synthetic compounds with glutathione peroxidase activity. Journal of the American Chemical Society, 111(15), 5936-5939. [DOI:10.1021/ja00197a065]
46. Yoon, I., Werner, T. M., & Butler, J. M. (2007). Effect of source and concentration of selenium on growth performance and selenium retention in broiler chickens. Poultry Science, 86(4), 727-730. [DOI:10.1093/ps/86.4.727]
47. Zulkifli, I., Norma, M. C., Israf, D. A., & Omar, A. R. (2000). The effect of early age feed restriction on subsequent response to high environmental temperatures in female broiler chickens. Poultry science, 79(10), 1401-1407. [DOI:10.1093/ps/79.10.1401]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb