دوره 13، شماره 38 - ( زمستان 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 99-89 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mohammadi Jirabad G, Pirmohammadi R, Khalilvandi-Behroozyar H. (2022). The Effect of Consumption Extra Milk Replacer Over Mother's Milk on Growth Efficiency and Blood Parameters of Mahabadi Suckling Goat Kids. rap. 13(38), 89-99. doi:10.52547/rap.13.38.89
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1300-fa.html
محمدی جیرآباد قدرت، پیرمحمدی رسول، خلیل وندی بهروزیار حامد. اثر مصرف جایگزین شیر مازاد بر شیر مادر بر کارآیی رشد و فراسنجه‌های خونی بزغاله‌های شیرخوار نژاد مهابادی پژوهشهاي توليدات دامي 1401; 13 (38) :99-89 10.52547/rap.13.38.89

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1300-fa.html


گروه علوم دامی دانشگاه ارومیه
چکیده:   (1167 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: بزها از نشخوار کنندگان اهلی کوچک هستند که پیشتر از سایر نشخوار کنندگان در خدمت انسان بوده و یکی از منابع مهم تامین پروتئین با منشأ حیوانی در تغذیه انسان هستند. جایگزین شیر به طور گسترده‌ای در پرورش گوساله‌های جوان و بزغاله‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. مزایای استفاده از آن، افزایش بهره‌وری و نیز ساده ‌سازی مدیریت دام است. این پژوهش برای بررسی اثر شیر جایگزین مازاد بر مصرف شیر مادر، بر عملکرد تولیدی، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و پارامترهای مدفوعی شامل خصوصیات میکروبی بزغاله‌های شیرخوار انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: برای انجام این آزمایش از 24 رأس بزغاله‌های شیرخوار نژاد مهابادی در یک طرح کاملا تصادفی با سه گروه 8 رأسی به مدت 60 روز استفاده شد. بزغاله‌ها پس از تولد در طول سه روز به همراه مادر نگهداری شدند، سپس به صورت تصادفی به 3 گروه 8 رأسی تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سه گروه بود. در گروه اول روزانه فقط از شیر مادر  و در گروه دوم و سوم بزغاله‌ها به ترتیب روزانه علاوه بر شیر مادر به اندازه 10 و 5 درصد وزن بدن جایگزین شیر مصرف کردند. پارامترهای رشد از جمله وزن، طول بدن، ارتفاع جدوگاه، دور سینه و هیپ و نیز مصرف شیر مادر، مصرف کنسانتره استارتر، فراسنجه‌های خونی و پارامترهای میکروبی مدفوع از جمله میزان سالمونلا، ایشریشیاکلی و لاکتوباسیل اندازه‎‌گیری شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با نرم افزار SAS انجام شد.
 یافته‌ها: نتایج پژوهش نشان داد که افزایش وزن روزانه در بزغاله‌هایی که به میزان 5 درصد وزن بدن جایگزین شیر علاوه بر شیر مادر مصرف می­کردند به طور معنی‌داری از گروه شاهد بیشتر بود. وزن زنده و نیز میانگین افزایش وزن روزانه بزغاله‎‌های با مصرف 5 درصد جایگزین شیر در روز آخر بطور معنی­ داری از بزغاله‌های سایر تیمارها بیشتر بود. از نظر سایر پارامترهای رشد نیز بین بزغاله‌های با مصرف 5 درصد شیر جایگزین و شاهد اختلاف معنی­ داری مشاهده نشد. اما مقدار عددی حاصل، بالاتر از بزغاله‌های با مصرف 10 درصد شیر جایگزین بود. بین گروه­ها از نظر برخی از فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون اختلاف معنی­داری مشاهده شد. از جمله از نظر میزان گلوکز، آلبومین و لاکتات دهیدرژناز گروه شاهد بطور معنی داری بیشتر از گروه­های مصرف کننده جایگزین شیر بود. از نظر نیتروژن اوره خون، گروه شاهد بیشترین و گروه 5 درصد جایگزین شیر کمترین مقدار بود و اختلاف بین گروه 10 درصد با گروه‌های شاهد و 5 درصد جایگزین شیر معنی­دار نبود. میزان کلسترول در گروه دوم کمتر از دو گروه دیگر بود میزان پروتئین کل در گروه اول بیشترین و گروه دوم کمترین بود. در آزمایش نمونه‌های مدفوع، سالمونلا مشاهده نگردید. میزان اشرشیاکلی در بزغاله‌های گروهی که 5 و 10 درصد وزن بدن جایگزین شیر مصرف کرده بودند بیشتر از شاهد بود. لاکتوباسیل فقط در گروه شاهد به تعداد کمی مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که مصرف جایگزین شیر به میزان 5 درصد وزن بزغاله‌ها همراه با شیر مادر، می‌تواند اثرات مثبتی بر عملکرد تولیدی بزغاله‌های شیرخوار داشته باشد.
متن کامل [PDF 1646 kb]   (406 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1401/2/10 | ویرایش نهایی: 1401/10/18 | پذیرش: 1401/6/23 | انتشار: 1401/9/10

فهرست منابع
1. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis. 15th ed. Association of Official Analytical Chemists.
2. Arana, I., M. Orruño and I. Barcina. 2013. Basic methods for microbial enumeration in: How to solve practical aspects of microbiology, University of the Basque Country.
3. Bahari, M., Y. Chashnidel, A. Teimouri Yansari and M. Kazemifard. 2019. The effects of different levels of prebiotic and peptide supplementations on growth performance, apparent digestibility nutrients and fecal score in suckling zell lambs. Journal of Research on Animal Production, 10(23): 53-64 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.10.23.53]
4. Bannerman, D.D. 2009. Pathogen-dependent induction of cytokines and other soluble inflammatory mediators during intramammary infection of dairy cows. Journal of Animal Science, 87: 10-25. [DOI:10.2527/jas.2008-1187]
5. Banon, S., R. Vila, A. Price, E. Ferrandini and M.D. Garrido. 2006. Effects of goat milk or milk replacer diet on meat quality and fat composition of suckling goat kids. Journal of Meat Science, 72: 216-221. [DOI:10.1016/j.meatsci.2005.07.004]
6. Barrionuevo, M., M.J.M. Alferez, I. Lopez Aliaga, M.R. Sanz Sampelayo and M.S. Campos. 2002. Beneficial effect of goat milk on nutritive utilization of iron and copper in malabsorption syndrome. Journal of Dairy Science, 85:657-664. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(02)74120-9]
7. Byers, F.M., D.C. Schelling and E.D. Church. 1993. The ruminant animal: digestive physiology and nutrition, New Jersey, USA, 298-310 pp.
8. Christopher, M.j., S. Bhaskaran, K.S. Rathore and S. Waghela. 2004. Entrotoxigenic K99+ Escherichia coli attachment to host cell receptors inhibited by recombinant pili protein. Journal of Veterinary Microbiology, 101(2): 153-160. [DOI:10.1016/j.vetmic.2004.03.019]
9. Claps, S., M. Di Napoli, L. Sepe, A. Caputo, D. Rufrano, A. Di Trana and V. Fedele. 2014. Sialyloligosaccharides content in colostrum and milk of two goat breeds. Journal of Small ruminant's research, 121(1): 116-119. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2013.12.024]
10. Dal Bello, F. and C. Hertel. 2006. Oral cavity as natural reservoir for intestinal lactobacilli, Journal of Systematic and Applied Microbiology, 29(2006): 69-76. [DOI:10.1016/j.syapm.2005.07.002]
11. Dubeuf, J.and J. Boyazoglu. 2009. An international panorama of goat selection and breeds. Journal of Livestock Science, 120: 225-231. [DOI:10.1016/j.livsci.2008.07.005]
12. Dubouchaud, H., G. Butterfield and E. Wolfel. 2000. Endurance training expression and physiology of LDH, MCT1, and MCT4 in human skeletal muscle. Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, 278: 571-579. [DOI:10.1152/ajpendo.2000.278.4.E571]
13. Food and Agriculture Organization (FAOSTAT). 2012. http://www.faostat.fao.org Access date; 08/01/2020.
14. FASS. 2010. Guide for the Care and Use of Agricultural Animals in Agricultural Research and Teaching. (3rd rev. ed.). Federation of Animal Sciences Societies Savoy, IL.
15. Galina, M.A., J. Hummel and M .Guerrero. 1996. Artificial rearing with milk, acid milk, cow replacer and mixture with whey in the replacer. In: Proceedings of the VI International Conference on Goats, Beijing, P.R. China 2, 396-399 pp.
16. Galina, M.A., J.M. Palma, D. Pacheco and R. Morales. 1995. Effect of goat milk, cow milk replacer and partial substitution of the replacer mixture with whey on artificial feeding of female kids. Journal of Small Ruminant Research,17(2): 153-158. [DOI:10.1016/0921-4488(95)00668-B]
17. Getaneh, G., A. Mebrat, A. Wubie and H. Kendie. 2016. Review on goat milk composition and its nutritive value. Journal of Nutrs. Health Science, 3: 401-409. [DOI:10.15744/2393-9060.3.401]
18. Halasa, T., K. Huijps, O. Osteras and H. Hogeveen. 2007. Economic effects of bovine mastitis and mastitis management. Journal of Veterinary Quarterly, 29: 18-31. [DOI:10.1080/01652176.2007.9695224]
19. Hagiwara, S., K. Mori and H. Nagahata. 2016. Predictors of fatal outcomes resulting from acute Escherichia coli mastitis in dairy cows. Journal of Veterinary Medical Science, 78(5): 905-908. [DOI:10.1292/jvms.15-0400]
20. Ibrahim, H., A. Ahmed and T. Miyata. 2017. Novel angiotensinconverting enzyme inhibitory peptides from caseins and whey proteins of goat milk. Journal of Advanced Research, 8(1): 63-71. [DOI:10.1016/j.jare.2016.12.002]
21. Iranian National Standardization Organization. 2016. Milk and Milk Products-Enumeration of Presumptive Esherichia coli- Most probable number (MPN), No 5234, 1st. Revision (In Persian).
22. Jorgensen, H.B., B. Buitenhuis, C.M. Rontved, L. Jiang, K.L. Ingvartsen and P. Sorensen. 2012. Transcriptional profiling of the bovine hepatic respnse to experimentally induced E. coli mastitis. Journal of Physiological Genomics, 44: 595-606. [DOI:10.1152/physiolgenomics.00084.2011]
23. Kaneko, J.J. 1989. Clinical biochemistry of domestic animals. 4th ed. Academic Press, Inc., USA.
24. Kumar, S., M. Ajmal Khan, B. Emma, L. Jinxin, K.L. Katherine, Y. Wayne, A.M. David and
25. D. Christina. 2021. Effect of milk replacer allowance on calf faecal bacterial community profiles and fermentation, Journal of Animal Microbiome, 3:27. [DOI:10.1186/s42523-021-00088-2]
26. Lammers, B.P., A.J. HEINRICHS and A. AYDIN. 1998. The effect of whey protein concentrateor dried skim milk in milk replaceron calf performance and blood metabolites, Journal of Dairy Science, 81:1940-1945. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(98)75767-4]
27. Lessard, P., W.D. Wilson and H.J. Olander. 1986. Clincopathologic study on horses surviving P.A. (Senecio vulgaris) toxicosis. Journal of Veterinary Research, 47: 1779- 1780.
28. Liang, Y.T., J.L. Morrill and J.L. Noordsy. 1967. Absorption and utilization of volatile fatty acid by the young calf. Journal of Dairy Science, 50: 1153-1157. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(67)87582-9]
29. Lima, M., E. Teixeira-Lemos, J. Oliveira, L. Teixeira-Lemos, A. Monteiro and J. Costa. 2018. Nutritional and health profile of goat products: focus on health benefits of goat milk. Journal of Goat Science. IntechOpen, 189-232. [DOI:10.5772/intechopen.70321]
30. Lu, C.D. and M.J. Potchoiba. 1988. Milk feeding and weaning of goat kids. Journal of Small Ruminant Research, 1: 105-112. [DOI:10.1016/0921-4488(88)90025-9]
31. Luo, J., T. Sahlu, M. Cameron and A.L. Goetsch. 2000. Growth of Spanish, Boer×Angora and Boer×Spanish goat kids fed milk replacer. Journal of Small Ruminant Research, 36: 189-194. [DOI:10.1016/S0921-4488(99)00163-7]
32. Norbert, W. 1987. Fundamentals of clinical chemistry. 3rd edition. W. B. Saunders Company Philadelphia.
33. Park, Y. 2006. Goat Milk Chemistry and Nutrition. In: Handbook of Milk of Non - Bovine Mammals. Y.W. Park, G.F.W. Haenlein, Eds., Blackwell Publishers. Ames, Iowa, U.S., and Oxford, UK, [DOI:10.1002/9780470999738]
34. 58 p.
35. Pesce, A., R. McKay and F. Stolzenbach. 1964. The comparative enzymology of lacticdehydrogenases. I. Properties of the crystalline beef and chicken enzymes. Journal of Biological Chemistry, 239: 1753-1761. [DOI:10.1016/S0021-9258(18)91253-6]
36. Roy, S. and V. Vadodaria. 2006. Goat milk and its importance. Journal of Indian Dairyman, 58: 65-9.
37. Sahlu, T., H. Carneiro, H.M. El Shaer and J.M. Fernandez. 1992. Production performance and physiological responses of Angora goat kids fed acidified milk replacer. Journal of Dairy Science, [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(92)77921-1]
38. 75: 1643-1650.
39. Saremi, B. and A.A. Naserian. 2007. Effect of nutrition management on rumen fermentation parameters, blood metabolites, type and growth of Holstein neonatal calves, Journal of Agricultural Science and natural resources, Vol. 14(4) (In Persian).
40. Sherwood, L. 1997. Human Physiology: From Cells to Systems. Wadsworth Publishing Company, London, UK.
41. Solaimana, S., J. Thomasa, Y. Duprea, B.R. Mina, N. Gurunga and T.H. Terrill. 2010. Effect of feeding sericea lespedeza (Lespedeza cuneata) on growth performance, blood metabolites, and carcass characteristics of Kiko crossbred male kids. Journal of Small Ruminant Research, 93: 149-156. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2010.05.015]
42. Vandersall, J.H., J.W. Hibbs and H.R. Conrad. 1962. Effect of changes in forage ration on the thyroidal I. Release rates of young dairy animals. Journal of Dairy Science, 45: 218-222. [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(62)89369-2]
43. Van Soest, P.J., J.B. Robertson and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietry fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysacharids in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: [DOI:10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2]
44. Zhang, X.D., W.J. Chen, C.Y. Li and J.X. Liu. 2009. Effects of protein-free energy supplementation on blood metabolites, insulin and hepatic PEPCK gene expression in growing lambs offered rice straw based diet. Czech Journal of Animal Science, 54: 481-489. [DOI:10.17221/1763-CJAS]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb