مرکز تحقیقات و آموزش کشارزی مشهد
چکیده: (99 مشاهده)
مقدمه و هدف: آنتیبیوتیکها سبب کاهش جمعیت میکروبی دستگاه گوارش، افزایش مواد غذایی قابل دسترس و در نتیجه بهبود ضریب تبدیل غذایی و وزن جوجههای گوشتی میشوند. بهدلیل باقی ماندن آنتیبیوتیکها در محصولات تولیدی و انتقال آنها به انسان و بروز مقاومت، استفاده از آنها در بسیاری از کشورها ممنوع شده است. لذا استفاده از جایگزینهای آنتیبیوتیک در صنعت دام و طیور مورد توجه قرار گرفته است که از آن جمله میتوان به اسیدهای آلی اشاره کرد. اسیدهای آلی با از بین بردن باکتریهای مضر و ایجاد شرایط تغذیهای برای باکتریهای مفید منجر به تعدیل فلور میکروبی روده و بهبود عملکرد حیوان میشوند. این آزمایش بهمنظور بررسی مقایسه اثرات اسیدیفایر بر پایه اسید سیتریک با نمونه تجاری در آب آشامیدنی بر عملکرد، فراسنجههای بیوشیمیایی سرم، pH و مورفولوژی روده جوجههای گوشتی انجام شد.
مواد و روشها: در این آزمایش از 400 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 20 قطعه جوجه بهازاء هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد دریافتکننده آب آشامیدنی بدون افزودن اسیدیفایر و گروههای مصرف کننده آب آشامیدنی دارای سطوح مختلف 025/0، 05/0 و 075/0 درصد اسیدیفایر تولیدی و 2/0 درصد اسیدیفایر تجاری بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی طی دوره رشد با افزودن 05/0 درصد اسیدیفایر تولیدی در مقایسه با شاهد کاهش یافت (05/0>P). افزایش وزن جوجههای گوشتی در سطح 075/0 درصد اسیدیفایر تولیدی در دوره آغازین و در گروههای تحت تیمار با نمونه تجاری در کل دوره در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P). کاهش عددی و معنیدار تریگلیسرید سرم به ترتیب در تیمارهای حاوی 05/0 درصد و سطوح 025/0 و 075/0 درصد اسیدیفایر و افزایش HDL سرم در تیمار حاوی اسیدیفایر تجاری (05/0>P) در مقایسه با شاهد مشاهده شد. تیمارهای حاوی اسیدیفایر آلکالین فسفاتاز سرم کمتری در مقایسه با شاهد داشتند (05/0>P). کاهش pH دوازدهه و ژژونوم در 42 روزگی، همچنین کاهش عمق کریپت و افزایش ارتفاع پرز ژژونوم در تیمارهای حاوی 2/0 و 05/0 درصد بهترتیب از اسیدیفایرهای تجاری و تولیدی در مقایسه با شاهد مشاهده شدند (05/0>P).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج به دست آمده سطح 05/0 درصد اسیدیفایر تولیدی در آب آشامیدنی جهت بهبود عملکرد و مورفولوژی روده و کاهش pH دستگاه گوارش در جوجههای گوشتی توصیه میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه طیور دریافت: 1400/12/14 | ویرایش نهایی: 1401/11/26 | پذیرش: 1401/10/10