XML English Abstract Print


موسسه تحقیقات علوم دامی کشور
چکیده:   (236 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: تهیه سیلاژ کامل مخلوط با مواد خوراکی حاوی رطوبت بالا میتواند یک جایگزین مناسب برای آسان کردن مدیریت مواد خوراکی، بهبود قابلیت هضم و افزایش عملکرد نشخوارکنندگان باشد. این تحقیق با هدف تعیین تأثیر استفاده از سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه‌ای در جیره‌ بره‌های پرواری زل در مقایسه با جیره‌های رایج انجام شد.
مواد و روش‌ها: تعداد 14 راس بره نر نژاد زل با میانگین وزن 2/07 ± 19/74 کیلوگرم به‌صورت تصادفی به دو گروه 7 رأسی همگن  تقسیم شدند و با یکی از دو جیره آزمایشی با مواد مغذی یکسان شامل جیره شاهد بر پایه یونجه و کاه گندم و جیره سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه‌ای تغذیه شدند. دو هفته دوره عادت‌پذیری به جایگاه و جیره‌‌های غذایی درنظر گرفته شد و سپس دوره آزمایش به‌مدت 12 هفته ادامه یافت. در طول دوره آزمایش خوراک مصرفی سه بار در روز در حد اشتها در اختیار بره ها قرار گرفت. وزن‌کشی بره‌ها قبل از شروع آزمایش انجام شد و سپس هر سه هفته یکبار تکرار شد. پس از پایان دوره پروار، قابلیت هضم جیره‌ها در قفس‌های متابولیکی و از طریق جمع‌ آوری کامل مدفوع تعیین شد. همچنین از ورید گردن بره‌ها خون‌گیری شد و غلظت گلوکز، پروتئین کل، آلبومین و آنزیم‌های کبدی آلانین آمینو ترانسفراز (ALT) و آسپارتات ترانس ‌آمیناز (AST) در پلاسمای خون آن‌ها تعیین شد.
یافته‌ها: میانگین مصرف خوراک در گرو‌ه‌های آزمایشی مشابه بود. اما میانگین‌ وزن بدن بره‌ها در پایان آزمایش، افزایش وزن در کل دوره، افزایش وزن روزانه و همچنین نسبت خوراک مصرفی به افزایش وزن بره‌ها با سیلاژ خوراک کامل حاوی ذرت علوفه‌ای نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. (0/05p<). قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی در سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه‌ای نسبت به خوراک کامل بر پایه یونجه و کاه بیشتر بود (0/02>p). تفاوتی در میانگین غلظت گلوکز، پروتئین کل، آلبومین، ALT و AST پلاسمای خون بره‌ها با مصرف جیره‌های آزمایشی وجود نداشت و تمام فراسنجه‌ها در دامنه طبیعی برای گوسفندان سالم بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که تخمیر مطلوبی در سیلاژ خوراک کامل بر پایه ذرت علوفه‌ای انجام شد و مصرف آن در بره‌های پرواری زل سبب افزایش وزن نهایی و افزیش وزن روزانه و بهبود نسبت خوراک مصرفی به افزایش وزن در مقایسه با جیره بر پایه یونجه و کاه گردید. از این‌رو می‌تواند به‌عنوان یک جایگزین مناسب برای آسان کردن مدیریت مواد خوراکی، بهبود قابلیت هضم و افزایش عملکرد در بره‌های پرواری مورد استفاده قرار گیرد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1400/9/23 | ویرایش نهایی: 1401/6/8 | پذیرش: 1400/10/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb