دوره 13، شماره 38 - ( زمستان 1401 1401 )                   جلد 13 شماره 38 صفحات 154-147 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Saghi D A, Vadiee Noghabei A R, Saghi R. Evaluation of Performance of Crossbred Lambs from Baluchi Ewe with Kurdi and Karakul Rams. rap 2022; 13 (38) :147-154
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1256-fa.html
ساقی داودعلی، ودیعی نوقابی علی رضا، ساقی راضیه. مقایسه عملکرد بره های بلوچی با آمیخته های حاصل از میش های بلوچی با قوچ های کردی و قره گل. پژوهشهاي توليدات دامي 1401; 13 (38) :154-147

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1256-fa.html


تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طببیعی خراسان رضوی
چکیده:   (172 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: آمیخته ­گری به عنوان سریع­ ترین روش برای بهره­ وری از تفاوت­ بین نژادها، می ­تواند روش مناسبی برای بهبود عملکرد راندمان تولید گوشت در گوسفند باشد. هدف پژوهش حاضر مقایسه بره­ های بلوچی با آمیخته­ های حاصل از میش­ های بلوچی با قوچ ­های کردی و قره­ گل می­ باشد.
مواد و روش ­ها: به منظور بررسی اثر آمیخته‌گری بر عملکرد وزن بره ­ها تا شیرگیری و دوره پروار و ترکیب لاشه از سه گروه ژنتیکی شامل بره‌های خالص بلوچی(BB)، آمیخته­ های قره ­گل × بلوچی (GB) و کردی × بلوچی(KB) استفاده شد. میش ­ها در گروه ­های 50 رأسی و هر گروه با 2 رأس قوچ آمیزش داده شدند. تعداد 27 رأس بره نر خالص و آمیخته در قالب سه تیمار با سه تکرار و سه رأس بره در هر تکرار استفاده شدند. داده ­ها با رویه GLM نرم افزار SAS تجزیه شدند.
یافته­ ها: بالاترین راندمان باروری (76 درصد) مربوط به گروه ژنتیکی BB به­ دست آمد. بره‌های حاصل از قوچ‌های قره­ گل دارای بالاترین وزن تولد و بره‌های حاصل از قوچ‌های بلوچی دارای کمترین وزن تولد (به ترتیب 4/80 و 3/95 کیلوگرم) بودند. بره‌های حاصل از قوچ ­های قره­ گل نسبت به سایر بره‌ها افزایش وزن روزانه بالاتری ( 260 گرم در روز) قبل از شیرگیری داشتند (0/05>p). بیشترین و کمترین میزان مصرف ماده خشک به ترتیب مربوط به گروهGB  با مقدار (1250 گرم در روز) و گروه BB با مقدار (950 گرم در روز) بودند. بیشترین افزایش وزن روزانه پروار در گروه GB و کمترین در گروه BB به ترتیب 169/2 و 93/8 گرم در روز به دست آمد (0/05>p). گروه‌های مختلف ژنتیکی تأثیر معنی‌داری بر وزن لاشه‌های گرم و سرد بره‌های پرواری داشتند (0/05>p). تأثیر آمیخته‌گری بر ضخامت چربی، وزن دنبه و ران معنی‌دار بود (0/05>p).
نتیجه ­گیری: با توجه به عملکرد تولیدمثلی مناسب در استفاده از قوچ قره­ گل به عنوان پایه پدری آمیخته ­گری و عملکرد بهینه در سرعت رشد، مصرف خوراک، ضریب تبدیل در دوره قبل از شیرگیری و پس از شیرگیری و همچنین خصوصیات لاشه شامل وزن لاشه گرم و سرد و دنبه کمتر نسبت به سایر آمیخته­ های استفاده شده در این تحقیق، احتمالا استفاده از قوچ ­های قره­گل جهت تولید بره­های آمیخته تجاری مناسب­ تر  می­باشد.
متن کامل [PDF 1343 kb]   (17 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژنتیک و اصلاح نژاد دام
دریافت: 1400/9/14 | ویرایش نهایی: 1401/10/18 | پذیرش: 1401/7/30 | انتشار: 1401/9/10

فهرست منابع
1. Atashi, H. and J. Izadifar. 2012. Estimation of Individual Heterosis for Lamb Growth in Ghezal and Mehraban Sheep. Iranian Journal of Applied Animal Science, 2(2): 127-130.
2. Cloete, J.J.E., S.W.P. Cloete, J.J. Olivier and L.C. Hoffman. 2007. Terminal crossbreeding of Dorper ewes to Ile de France, Merino Landsheep and SA Mutton Merino sires: Ewe production and lamb performance. Small Ruminant Research, 69: 28-35. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.12.005]
3. El Fadili, M., C. Michaux, J. Detilleux and P.L. Leroy. 2001. Evaluation of fattening performances and carcass characteristics of purebred, first and second cross lambs between Moroccan Timahdite, D'man and improved meat rams. Animal Science, 72: 251-257. [DOI:10.1017/S1357729800055740]
4. Esmailizadeh, A.K., S.R. Miraei-Ashtiani, M.S. Mokhtari and M. Asadi Fozi. 2011. Growth Performance of Crossbred Lambs and Productivity of Kurdi Ewes as Affected by the Sire Breed under Extensive Production System. Journal of Agricultural Science and Technology, 13: 701-708.
5. Godfrey, R.W. and A.J. Weis. 2005. Post-weaning growth and carcass traits of St. Croix White and Dorper × St. Croix White lambs fed a concentrate diet in the US Virgin Ilands. Sheep and Goat Research, 20: 32-36.
6. Gokdal, O., H. Ulker, F. Karakus, F. Cengiz, C. Temur and H. Handil. 2004. Growth, feedlot performance and carcass characteristics of Karakas and crossbred lambs (F1) (Ile de France x Akkaraman (G1) x Karakas) under rural farm conditions in Turkey. SouthAfrican Journal ofAnimal Science, 34 (4): 223-232.
7. Gutierrez, J., M.S. Rubio and R.D. Me ́ndez. 2005. Effects of crossbreeding Mexican Pelibuey sheep with Rambouillet and Suffolk on carcass traits. Meat Science, 70: 1-5. [DOI:10.1016/j.meatsci.2004.10.017]
8. Kashan, N.E.J., G.H. Manafi Azar, A. Afzalzadeh and A. Salehi. 2005. Growth performance and carcass quality of fattening lambs from fat-tailed and tailed sheep breeds. Small Ruminant Research, 60: 267-271. [DOI:10.1016/j.smallrumres.2005.01.001]
9. Kiyanzad, M.R. 2002. Cross breeding of three Iranian sheep with respect to reproductive, growth and carcass characteristics. Ph.D. Thesis. University of Putra Malaysia.
10. Khaldari, M. and H. Ghiasi. 2018. Effect of crossbreeding on growth, feed efficiency, carcass characteristics and sensory traits of lambs from Lori-Bakhtiari and Romanov breeds. Livestock Science, 214: 18-24. [DOI:10.1016/j.livsci.2018.05.004]
11. Momani Shaker, M., A.Y. Abdullah, R.T. Kridli, I. Sada and R. Sovjak. 2002. Effect of crossing indigenous Awassi sheep breed with mutton and proliÞc sire breeds on growth performance of lambs in subtropical region. Czech Journal of Animal Science, 47(6): 247-252.
12. National Research Council. 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. The National Academeis Press.
13. Phillips, W.A., M.A. Brown, H.G. Dolezal and G.Q. Fitch. 2005. Feedlot performance and carcass characteristics of lambs sired by Texel, Romanov, St. Croix or Dorset rams from Polypay and St. Croix ewes. University of Nebraska - Lincoln. Sheep & Goat Research Journal, 20: 11-16.
14. Saatchi, M. 2004. Comparison of performance of growth and breeding traits of purebred and crossbreed lambs. Proceedings of the First Congress of Animal and Aquatic Sciences of the country. (In Persian).
15. SAS Institute Inc. 2009. SAS/STAT User's Guide, Version 9.2. SAS Institute Inc., Cary, NC.
16. Seyedsharifi, R. and A. Hamzehzadeh Azar. 2016. Evaluation of slaughtered lambs results from Varamini ewes crossing with Shal, Afshar, Moghani and Varamini rams. Iranian Journal of Animal Science Research, 8(1): 174-184. (In Persian).
17. Statistical Center of Iran. 2019. Statistical results of measuring the number and production of livestock.
18. Talebi, M.A. and Gholamhosan, K. 2017. Growth and Feedlot Performance of Lori-Bakhtiari, Romanov × Lori-Bakhtiari and Pakistani × Lori-Bakhtiari Crossbred Lambs. Research on Animal Production, 8(17): 201-208 (In Persian). [DOI:10.29252/rap.8.17.201]
19. Tekel, N., I. Baritci, H.D. Sireli, M. Tutkun, E. Eyduran and M.M. Tariq. 2020. Determination of Fattening Performance and Carcass Characteristics of Awassi × (Romanov × Awassi) G1 Hybrid Male Lambs. Pakistan Journal of Zoology, 52(2): 753-758. [DOI:10.17582/journal.pjz/20181017161047]
20. Turkyilmaz, D. and N. Esenbuga. 2019. Increasing the productivity of Morkaraman sheep through crossbreeding with prolific Romanov sheep under semi-intensive production systems. South African Journal of Animal Science, 49(1): 185-191. [DOI:10.4314/sajas.v49i1.21]
21. Vatankhah, M. and S. Zakizadeh. 2020. Review on crossbreeding in Iranian sheep. Journal of animal science, 127: 165-176. (In Persian).

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb