دوره 13، شماره 36 - ( تابستان 1401 )                   جلد 13 شماره 36 صفحات 37-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Chaksari I, Janmohammadi H, Kianfar R, Olyaee M. Evaluation of Calcium Bioavailability of some Common Commercial Calcium Carbonates and its Effect on Bone Function and Physical and Chemical Properties in Broilers. rap 2022; 13 (36) :27-37
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1217-fa.html
چاکسری ایمان، جانمحمدی حسین، کیان فر روح اله، علیایی مجید. ارزیابی زیست فراهمی کلسیم در برخی از کربنات کلسیم های تجاری رایج در تغذیه جوجه های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي 1401; 13 (36) :37-27

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1217-fa.html


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
چکیده:   (388 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: کلسیم موجود در جیره جوجه­ های گوشتی بر رشد، بازدهی خوراک، رشد استخوان، سلامت پا، عملکرد سیستم عصبی و ایمنی بدن موثر است. تامین کلسیم به مقدار کافی برای رسیدن به عملکرد مطلوب در جوجه­ های گوشتی امری حیاتی است. جهت تامین دقیق نیاز طیور به کلسیم می­بایست از میزان زیست­فراهمی کلسیم موجود در مواد خوراکی و منابع کلسیم آگاهی داشت. از این رو آزمایشی به­منظور ارزیابی زیست­ فراهمی کلسیم برخی از کربنات کلسیم­های تجاری و تاثیر آن بر عملکرد و ویژگی­های فیزیکی و شیمیایی استخوان در جوجه­ های گوشتی انجام شد.
مواد و روش ­ها:. ابتدا چهار نمونه کربنات کلسیم تجاری که بیشترین سهم تولید در ایران را داشتند تهیه و سپس مطابق روش­های استاندارد مقادیر کلسیم و عناصر سمی، و میزان حلالیت در اسید کلریدریک 2/0 درصد تعیین شد. با توجه به شاخصه­ های اندازه­ گیری شده، دو کربنات کلسیم معدنی با نام­های تجاری اطلس و البرز که حلالیت بیشتری داشتند انتخاب و میزان زیست­ فراهمی کلسیم با استفاده از 180 قطعه جوجه نر گوشتی با روش منحنی استاندارد برآورد شد. هر یک از جیره ­ها­ی غذایی با 6 تکرار و 5 پرنده در هر تکرار به مدت دو هفته از 7 تا 21روزگی در اختیار جوجه ­ها قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که بین کربنات­های کلسیم مورد آزمایش بالاترین ضریب حلالیت در اسید را به ترتیب کربنات اطلس و کربنات البرز داشتند و مابقی کربنات­ها از انحلال­ پذیری پایین­تری برخوردار بودند (0/01>p). بالاترین میزان کلسیم در کربنات اطلس (37/8%) و کربنات البرز (37/13%) بود. مابقی نمونه­ ها محتوی کلسیم کمتری  داشتند. کربنات­ های  اطلس و  البرز کمترین مقادیر عناصر سمی را داشتند. کربنات کلسیم کلسی­پیور به عنوان استاندارد استفاده شد. زیست­ فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس وزن بدن برای کربنات اطلس، 99 درصد و برای کربنات البرز، 98/6 درصد بود. زیست ­فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس ضریب تبدیل غذایی برای کربنات اطلس ، 121/7 درصد و کربنات البرز ، 92/8 درصد بود. زیست­ فراهمی برآورد شده بر اساس خاکستر استخوان درشت­نی در کربنات اطلس، 9/111 درصد و کربنات البرز، 106 درصد بود. زیست­ فراهمی نسبی برآورد شده بر اساس محتوای کلسیم استخوان درشت­نی در کربنات اطلس  ، 101/4 درصد و برای کربنات البرز، 5/89 درصد بود. زیست­فراهمی برآورد شده بر اساس استحکام استخوان در برابر شکستگی درشت­نی در کربنات اطلس ، 9/108 درصد و در کربنات البرز، 101/4 درصد بود.
نتیجه ­گیری: نتایج نشان داد که در کربنات­های کلسیم اطلس و البرز به­ دلیل حلالیت بیشتر و زیست­ فراهمی بالای کلسیم، قابلیت مصرف در جیره طیور به عنوان منبع کلسیم را دارند.
متن کامل [PDF 1631 kb]   (81 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1400/4/9 | ویرایش نهایی: 1401/7/17 | پذیرش: 1400/9/16 | انتشار: 1401/7/11

فهرست منابع
1. Ajakaiye, A., J.O. Atteh and S. Leeson 2003. Biological availability of calcium in broiler chicks from different calcium sources found in Nigeria. Animal Feed Science and Technology, 104: 209-14. [DOI:10.1016/S0377-8401(02)00332-2]
2. Allen, S.E. 1974. Chemical analysis of ecological materials. 1st ed., Blackwell, 22: 159-163, 179-184.
3. Ammerman, C.B., D.H. Baker and A.J. Lewis. 1995. Bioavailability of nutrients for animal's amino acids, minerals and vitamins. Academic press, INC, 367-398. [DOI:10.1016/B978-012056250-3/50044-5]
4. AOAC International. 2005. Official Methods of Analysis. 18th Ed. Assoc. Off. Anal. Chem, Maryland, USA, 771 pp.
5. AOAC International. 2016. Official Methods of Analysis (20th ed.), Assoc. Off. Anal. Chem, Maryland, USA, 3172 pp.
6. ASTM C706. 2013. Standard Specification for Limestone for Animal Feed Use, ASTM International 4: 19-20.
7. Augspurger, N.R. and D.H. Baker. 2004. Phytase improves dietary calcium utilization in chicks, and oyster shell, carbonate, citrate, and citrate-malate forms of calcium are equally bioavailable. Nutrition research, 24(4): 293-301. [DOI:10.1016/j.nutres.2003.11.005]
8. Bhandari, S.D. 1980. Effect of phytate feeding with and without protein and vitamin D deficiencies on intestinal phytase activity in rat. Indian Journal of Biochemistry and Biophysics, 17: 309-312.
9. Boiling, S.D., M.W. Douglas, R.B. Shirley, C.M. Parsons and K.W. Koelkebeck. 2000. The effects of various dietary levels of phytase and available phosphorus on performance of laying hens. Poultry Science, 79: 535-538. [DOI:10.1093/ps/79.4.535]
10. Boink, A.B.T.J., B.M. Buckley, T.F. Christiansen, A.K. Covington, A.H.J. Maas, O. Muller-Plathe, C. Sachs and O. Siggaard-Andersen. 1991. International Federation of Clinical Chemistry (IFCC) Scientific Division. IFCC recommendation: Recommendation on sampling, transport and storage for the determination of concentration of ionized calcium in whole blood, plasma and serum. Clin. Chim. Acta, 202: 13-2. [DOI:10.1155/S1463924691000391]
11. Brister, R.D., S.S. Linton and C.R. Creger. 1981. Effects of dietary calcium sources and particle size on laying hen performance. Poultry Science, 60: 2648-2654. [DOI:10.3382/ps.0602648]
12. Burnell, T.W., G.L. Cromwell and T.S. Stahly. 1990. Effects of particle size on the biological availability of calcium and phosphorus in difluorinated phosphate for chicks. Poultry Science, 69: 1110-1117. [DOI:10.3382/ps.0691110]
13. Chen, X. and E.T. Moran. 1995. The withdrawal feed of broilers: carcass responses to dietary phosphorus. Journal of Applied Poultry Reserch, 4: 69-82. [DOI:10.1093/japr/4.1.69]
14. Council Directive 2002/32/EC of the European parliament and of the council of 7 May 2002 on undesirable substances in animal feed, Official Journal of the European Communities, 36: 10-22.
15. Crenshaw, T.D., E.R. Peo, A.J. Lewis and B.D. Moser. 1981. Bone strength as a trait for assessing mineralization in swine: A critical review of techniques involved. Journal of Animal Science, 53: 826-835. [DOI:10.2527/jas1981.533827x]
16. Driver, J.P., G.M. Pesti, R.I. Bakalli and H.M. Edwards Jr. 2005. Calcium requirements of the modern broiler chicken as influenced by dietary protein and age. Poultrty Science, 84: 1629-1639. [DOI:10.1093/ps/84.10.1629]
17. Engström, C. and G. Granström. 1982. Alkaline phosphatases in endochondral ossification of rat's low in calcium and vitamin D deficient. Acta Orthopaedica Scandinavica, 53(3): 317-323. [DOI:10.3109/17453678208992223]
18. Gaby, K., M. Wolters and A. Hahn. 2010. Bioavailability and Solubility of Different Calcium-Salts as a Basis for Calcium Enrichment of Beverages. Food and Nutrition Sciences, 1: 53-58. [DOI:10.4236/fns.2010.12009]
19. Grizzle, J., M. Iheanacho, A. Saxton and J. Broaden. 1992. Nutritional and environmental factors involved in egg shell quality of laying hens. British Poultry Science, 33(4): 781-794. [DOI:10.1080/00071669208417520]
20. Guinotte, F. and Y. Nys. 1991. The effects of particle size and origin of calcium carbonate on performance and ossification characteristics in broiler chicks. Poultry Science, 70: 1908-1920. [DOI:10.3382/ps.0701908]
21. Han, J., E. Kim, M. Cheong, S. Chee and K. Chee. 2010. Bioavailability and Digestibility of Organic Calcium Sources by Bone Health Index, Journal of Nutrition and Health, 43(1): 12-25. [DOI:10.4163/kjn.2010.43.1.12]
22. Hasan Pour Bashi, S., A. Golian and A. Hasan Abadi. 2014. Effect of Mashhad power plant Ca-waste and diet phosphorus level on performance and bone strength of broiler chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 6(3): 189-196 (In Persian).
23. Heaney, R.P., R.R. Recker and C.M. Weaver. 1990. Absorbability of Calcium Sources. The limited role of solubility. Calcified Tissue International, 46: 300-304. [DOI:10.1007/BF02563819]
24. Kaneko, J.J. and C.E. Cornelius. 1989. Clinical Biochemistry of Domestic Animals. 4th ed., Philadelphia, pp: 313-341, 580-590.
25. Khakpour Irani, F., H. Janmohammadi, R. Kianfar, M. Sahraei. 2019. Evaluation of chemical characteristics and effects of different manganese sources on kinetics of manganese absorption and performance of broiler chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 9(3): 463-471 (In Persian).
26. Kianfar R., M. Alahyari‐Shahrasb, H. Moravej and W.K. Kim. 2013. Comparative apparent metabolizable energy values of soaking, fermentation with lactobacillus and enzyme treatment of barley in cockerels and quails- Journal of Food Processing and Preservation, 37(6): 1060-1067. [DOI:10.1111/j.1745-4549.2012.00806.x]
27. Leeson, S. and J.D. Summers. 2001. Scott's Nutrition of the Chicken. 4th Ed. University Books, Guelph, Ontario, 608 pp.
28. McNaughton, J.L., B.C. Dilworth and E.J. Day. 1974. Effect of particle size on the Utilization of calcium supplements by the chick. Poultry Science, 53: 1024-1029. [DOI:10.3382/ps.0531024]
29. Minkin, C. 1982. Bone acid phosphatase: tartrate-resistant acid phosphatase as a marker of osteoclast function. Calcified tissue international, 34: 285-290. [DOI:10.1007/BF02411252]
30. Momeneh, T., A. Karimi, G. Sadeghi, A. Vaziry and M.R. Bedford. 2018. Evaluation of dietary calcium level and source and phytase on growth performance, serum metabolites, and ileum mineral contents in broiler chicks fed adequate phosphorus diets from one to 28 days of age. Poultry Science, 97(4): 1283-1289. [DOI:10.3382/ps/pex432]
31. NRC. 1994. Nutrient Research Counical. 9st ed., National Academy Press. Washington DC. 173 pp.
32. Park. J.C., C.P. Kovesdy, U. Duong, E. Streja, M. Rambod, A.R. Nissenson, S.M. Sprague and K. Kalantar-Zadeh. 2010. Association of serum alkaline phosphatase and bone mineral density in maintenance hemodialysis patients. Hemodialysis international, 14(2): 182-192. [DOI:10.1111/j.1542-4758.2009.00430.x]
33. Poneros-Schneier, A.G. and J.W. Erdman. 1989. Bioavailability of calcium from sesame seeds, almond powder, whole wheat bread, spinach and non fat dry milk in rats. Journal of Food Science, 54: 150-153. [DOI:10.1111/j.1365-2621.1989.tb08589.x]
34. Rama Rao, S.V., M.V.L.N. Raju, M.R. Reddy and P. Pavani. 2006. Interaction between dietary calcium and non-phytate phosphorus levels on growth, bone mineralization and mineral excretionin commercial broilers. Animal Feed Science Technology, 131: 133-148. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2006.02.011]
35. Richman, K.C. and J.K. Conner. 1977. Influence of dietary calcium and phosphorus on metabolism and production in laying hens. Brithish Poultry Science, 18: 633-640. [DOI:10.1080/00071667708416414]
36. Robert, P.H., R.R. Recker and C.M. Weaver. 1990. Absorbability of calcium sources: The limited role of solubility. Calcified tissue international, 46: 300-30 [DOI:10.1007/BF02563819]
37. Roland Sr, D.A. and H.R. Harms. 1973. Calcium metabolism in the laying hen. 5. Effect of various sources and sizes of calcium carbonate on shell quality. Poultry Science, 52: 369-372. [DOI:10.3382/ps.0520369]
38. Sahraei, M., S. Hoseini, A. Ghanbari, A. Mostafa Tehrani and S. Rahimi. 2017. Determination of calcium bioavailability in Ardabil mineral oyster and it utilization in diet of broiler chickens. Animal Sciences Journal, 29(113): 51-66.
39. Sebastian, S., S.P. Touchburn, E.R. Chavez and P.C. Lague.1996. Efficacysupplemental microbial phytase at different dietary calcium levels on growth performance and mineral utilization of broiler chicks. Poultry Science, 75: 1516-1523. [DOI:10.3382/ps.0751516]
40. Soares, J.H. 1987. Metabolic aspects of calcification in avians. The Journal of Nutrition. 117:783. [DOI:10.1093/jn/117.4.783]
41. Sommerfeld, V., M. Schollenberger, I. Kühn and M. Rodehutscord. 2018. Interactive effects of phosphorus, calcium, and phytase supplements on products of phytate degradation in the digestive tract of broiler chickensPoult. Science, 97: 1177-1188 [DOI:10.3382/ps/pex404]
42. Steven, L.S. and A.S. Michael. 2002. Fundamental of Veterinary Clinical Pathology. 1st ed., Iowa State Press, USA, pp: 369-371: 415-417.
43. Van Straalen, J.P., E. Sanders, M.F. Prummel, and G.T. Sanders. 1991. Bone-alkaline phosphatase as indicator of bone formation. Clinica Chimica Acta, 201: 27-33. [DOI:10.1016/0009-8981(91)90021-4]
44. Watson, B.C., J.O. Matthews, L.L. Southern and J.L. Shelton. 2006. The effects of phytase on growth performance and intestinal transit time of broilers fed nutritionally adequate diets and diets deficient in calcium and phosphorus. Poultry Science, 85: 493-497. [DOI:10.1093/ps/85.3.493]
45. Wonyen, D.G., V. Kromah, B. Gibson, S. Nah and S.C. Chelgani. 2018. A Review of Flotation Separation of Mg Carbonates (Dolomite and Magnesite). Minerals, 8: 354. [DOI:10.3390/min8080354]
46. Yoshida, M. and H. Hoshii. 1982. Relationship between ash content of the toe and hardness of the tibia bone of meat type chick. Japanese Poultry Science. 19: 126-128. [DOI:10.2141/jpsa.19.126]
47. Zaghari, M. and M. Riahi. 2006. Determination of calcium bioavailability in mineral oysters (Lumachel). Iranian Journal of Agriculture Science, 37(4): 255-262 (In Persian).
48. Zhang, B. and C.N. Coon. 1997. The Relationship of Calcium Intake, Source, Size, Solubility in vitro and in Vivo, and Gizzard Limestone Retention in Laying Hens. Poultry Science, 76: 1702-1706. [DOI:10.1093/ps/76.12.1702]
49. Zhang, L.H., T.F. He, J.X. Hu, M. Li and X.S. Piao. 2020. Effects of normal and low calcium and phosphorus levels and 25-hydroxycholecalciferol supplementation on performance, serum antioxidant status, meat quality, and bone properties of broilers. Poultry Science, 99: 5663-5672. [DOI:10.1016/j.psj.2020.07.008]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2023 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb