XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس
چکیده:   (81 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
بقایای کشاورزی پتانسیل خوبی برای استفاده در جیره نشخوارکنندگان به ­عنوان منابع انرژی دارند. عدم تعادل مواد مغذی و مقدار بالای لیگنین استفاد از این محصولات در جیره نشخوارکنندگان را با محدودیت مواجه کرده است. ارزش تغذیه ­ای این ترکیبات لیگنوسلولزی را به ­کمک روش­ های مناسب عمل ­آوری می توان بهبود داد. این پژوهش به‌منظور بررسی تاثیر عمل‌آوری شیمیایی بر ارزش تغذیه ای بقایای خلر انجام گرفت.
مواد و روش ­ها: نمونه ­های بقایای خلر توسط هیدروکسید سدیم (50 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اکسید کلسیم (160 گرم در کیلوگرم ماده خشک)، اسید هیدروبرومیک (60 میلی‌لیتر در کیلوگرم ماده خشک) و پراکسید هیدروژن (57 میلی‌لیتر در کیلوگرم ماده خشک) عمل­آوری شدند. ترکیب شیمیایی نمونه­ ها با استفاده از روش­های استاندارد AOAC تعیین شد. آزمایش تجزیه ­پذیری شکمبه­ ای با استفاده از تکنیک کیسه­ه ای نایلونی انجام شد. به­ منظور برآورد فراسنجه­ های تولید گاز، از آزمون تولید گاز استفاده شد. قابلیت هضم برون­تنی نمونه ­ها با استفاده از روش کشت بسته تعیین شد.
یافته ­ها: عمل‌آوری بر تغییرات ترکیب شیمیایی بقایا موثر بود (0/05<p). تیمارهای اکسید کلسیم، پراکسید هیدروژن و هیدروکسید سدیم باعث افزایش خاکستر شدند. به­ جز اسیدهیدروبرومیک، در سایر تیمارها مقدار پروتئین خام کاهش یافت. ترکیبات شیمیایی مقدار الیاف نامحلول در شوینده خنثی و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی را کاهش دادند. مقادیر کل مواد مغذی قابل هضم، انرژی خالص برای شیردهی و انرژی خالص برای رشد در نمونه­ های عمل­ آوری شده افرایش یافتند. پتانسیل (0/0005=p) و نرخ تولید گاز، و فراسنجه ­های تخمینی مربوط به آن (0/0001<p) در نمونه ­های عمل ­آوری شده کمتر از شاهد بود. تیمارهای اسید هیدروبرومیک و اکسید کلسیم مقدار قابلیت هضم ماده خشک و تیمار اکسید کلسیم مقدار قابلیت هضم ماده آلی را در شرایط برون‌تنی کاهش دادند (0/0001<p). مقدار pH محیط کشت توسط ترکیبات شیمیایی افزایش یافت (0/0001<p). اما نیتروژن آمونیاکی بین تیمارهای مختلف یکسان بود. تیمارهای هیدروکسید سدیم، پراکسید هیدروژن و اسید هیدروبرومیک توده میکروبی تولید شده (0/0004=p) و بازده آن (0/0018=p) را افزایش دادند.
نتیجه­ گیری: در مجموع، هرچند که عمل­ آوری باعث کاهش ترکیبات دیواره سلولی بقایای خلر شد، اما تاثیر مثبتی بر فراسنجه­ های تولید گاز و قابلیت هضم برون­تنی نمونه ­­ها نداشت.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1400/4/1 | ویرایش نهایی: 1401/1/24 | پذیرش: 1400/6/2 | انتشار: 1401/1/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2022 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb