Feyz M, Ghorchi T. Evaluation of Parameters of Degradability of Dry Matter and Neutral Detergent Fiber of Three Forages Alfalfa, Wheat Straw and Corn Silage using Norfur System. rap. 2021; 12 (34) :70-77
URL:
http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1195-fa.html
فیض مائده، قورچی تقی. بررسی فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی سه علوفه یونجه، کاه گندم و سیلاژ ذرت با استفاده از سیستم نورفور. پژوهشهاي توليدات دامي. 1400; 12 (34) :77-70
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1195-fa.html
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده: (361 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: سیستم نورفور در کشورهای دانمارک، ایسلند، نروژ و سوئد برای پیشبینی تامین موادمغذی، احتیاجات نگهداری، تولید شیر، رشد و آبستنی در گاو توسعه یافته است. با توجه به تنوع در تجزیه شکمبه ای NDF و تأثیر آن بر عملکرد حیوانات، دانش در مورد قابلیت هضم NDF در علوفه برای تغذیه موثر نشخوارکنندگان حیاتی است. هدف از این پژوهش مقایسه تجزیهپذیری علوفه های یونجه، کاه گندم و سیلاژ ذرت و برآورد غلظت الیاف نامحلول در شوینده خنثی هضم ناپذیر (iNDF) و بالقوه قابل هضم (pdNDF) با استفاده از سیستم نورفور (Norfur) است.
مواد و روشها: فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی به روش in situ و با استفاده از سه رأس گوسفند بالغ فیستولاگذاری شده در فواصل زمانی صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48 و 96 ساعت در یک طرح کاملاً تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای سنجش iNDF سه گرم از نمونه ها داخل کیسه های پلی استر تا 288 ساعت انکوبه شدند.
یافتهها :بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اختلاف معنی داری بین سه علوفه یونجه، سیلاژ ذرت و کاه گندم از نظر تجزیه پذیری ماده خشک (DM) و NDF وجود دارد. ناپدید شدن شکمبهای DM و NDF در زمانهای انکوباسیون 0 تا 96 ساعت در علوفه یونجه بیشترین (به ترتیب 72/35 و 56/81درصد) و در کاه گندم کمترین (به ترتیب 45/72 و 35/39درصد) بود. نرخ ثابت تجزیه بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد نداشت. تجزیه پذیری موثر در نرخ عبورهای 2، 5 و 8 درصد نیز بین تیمارهای آزمایشی بطور معنی داری متفاوت بود (0/0001>p). تجزیه پذیری موثر و غلظت NDF بالقوه قابل هضم در یونجه بیشترین و در کاه کمترین بود. اختلاف معنی داری بین فراسنجههای pdNDF و iNDF در کاه گندم نسبت به سیلاژ ذرت و یونجه مشاهده شد و علوفه یونجه بخش بالقوه قابل هضم بالاتری داشت (0/0001>p). بیشترین غلظت iNDF مربوط به کاه گندم و پس از آن سیلاژ ذرت و کمترین غلظت در یونجه بعد از 288 ساعت انکوباسیون بود (به ترتیب 55/31، 28/81 و 12/94درصد از NDF).
نتیجه گیری :با توجه به نتایج این پژوهش با استفاده از سیستم نورفور برای تعیین تجزیه پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کمترین مقدار iNDF و بیشترین مقدار pdNDF متعلق به یونجه در مقایسه با کاه و سیلاژ ذرت بود که نشان دهنده هضم پذیری بالاتر علوفه یونجه است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1400/2/7 | ویرایش نهایی: 1400/11/17 | پذیرش: 1400/4/7 | انتشار: 1400/11/13