XML English Abstract Print


چکیده:   (39 مشاهده)
ذخیره‌سازی طولانی‌مدت اسپرم مایع موجب تغییر در ساختارهای ریخت­شناسی و عملکردی اسپرم می‌شود. این مطالعه جهت تعیین اثر سطوح مختلف شیره نارگیل در رقیق­کننده­ اسپرم قوچ بر فراسنجه­های کیفی اسپرم پس از نگهداری در شرایط سرد انجام گرفت. از تعداد سه رأس قوچ نژاد لری، با واژن مصنوعی، دو بار در هفته اسپرم­گیری شد. بعد از جمع‌آوری و ارزیابی اولیه نمونه‌ها، انزال­های منتخب، با هم مخلوط شده و به شش قسمت­ مساوی تقسیم شدند و هر قسمت به نسبت یک به 20، با رقیق­کننده­های مختلف، رقیق شدند. شش رقیق­کننده با اضافه کردن سطوح مختلف شیره نارگیل (5، 10، 15 و 20 درصد (حجم/ حجم) و زرده تخم‌مرغ ( 15 درصد (حجم/حجم)) به رقیق‌کننده بر پایه تریس، آماده شدند. سپس نمونه­ها، در دمای پنج درجه سانتی‌گراد برای مدت 72 ساعت نگهداری شدند. نمونه­ها در زمان‌های صفر، 3، 6، 24، 48 و 72 ساعت از لحاظ فراسنجه­های حرکتی (سامانه آنالیز کامپیوتری)، زنده­مانی (رنگ‌آمیزی ائوزین نیگروزین)، ریخت­شناسی (محلول هانکوک)، یکپارچگی غشا (روش هاس)، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و نرخ قطعه‌قطعه شدن DNA اسپرم، مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد و داده­ها با استفاده از نرم‌افزار آماریSAS، آنالیز شدند. نتایج نشان داد که رقیق­کننده­های حاوی شیره نارگیل، از نظر برخی فراسنجه­های حرکتی شامل VSL،ALH ,VAP ,VCL  با رقیق­کننده حاوی زرده تخم­مرغ، تفاوت معنی­داری نداشتند (05/0P≥). اما از نظر جنبایی کل و پیش­رونده اسپرم، Lin، STR و BCF، نسبت به رقیق­کننده حاوی زرده، به طور معنی­داری، کمتر بودند (05/0P<). فراسنجه­های زنده­مانی، فعالیت غشای سلول و درصد اسپرم هنجار در همه تیمارها مشابه بود (05/0P≥). همچنین، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و درصد اسپرم­های با DNA آسیب دیده، تحت تأثیر نوع رقیق­کننده قرار نگرفت. در کل، استفاده از شیره نارگیل در رقیق­کننده اسپرم قوچ، نتوانست فراسنجه­های حرکتی اسپرم را در حد زرده حفظ نماید و جایگزین مناسبی برای زرده در رقیق­کننده اسپرم قوچ نبود.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1399/12/6 | ویرایش نهایی: 1400/6/21 | پذیرش: 1400/5/23 | انتشار: 1400/7/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb