1- گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
2- گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج
چکیده: (2722 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر افزودنی های تنظیم کننده ی pH بر فراسنجه های کیفی گوشت انجام گرفت. در آزمایش حاضر از 24 رأس بره نر عربی ۱ ± 4 ماهه با وزنkg 3/15 ± 23/9 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تیمار و 8 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره ی شاهد 2- جیره شاهد + بافر بی کربنات سدیم 3- جیره شاهد + باکتری مگاسفرا السدنی و مخمر ساکرومایسیس سرویسیه (باکتری-مخمر) بودند. در پایان آزمایش ۵ بره از هر تیمار که به میانگین وزن نزدیکتر بودند انتخاب، وزن کشی و ذبح شدند، سپس اجزای لاشه جداسازی و وزن شد. نمونه ای از راسته بین دنده های 12 و 13 جهت تعیین الگوی اسیدهای چرب لاشه، فراسنجه های رنگ سنجی گوشت تهیه شد. غلظت اسید لینولنیک، مجموع اسیدهای چرب ω3، اسید استئاریک، اسید دکوزاهگزاانوئیک (DHA) و نسبت ω6/3ω در تیمارهای حاوی تنظیم کنندههای pH نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود (0/05p<). غلظت اسید ایکوزاپنتاانوئیک (EPA) در تیمار باکتری–مخمر بهصورت عددی بیشتر از تیمار شاهد و تیمار بافر بیکر بنات سدیم بود. غلظت اسید لینولئیک و نسبت PUFA/SFA در تیمار شاهد از تیمارهای حاوی تنظیم کننده ی pH بیشتر بود (0/05p<). درصد پروتئین گوشت، زاویه هیو (H*)، وزن لاشه گرم و بازده لاشه در تیمار دریافت کننده ی باکتری–مخمر از سایر تیمارها بیشتر بود (0/05p<). شاخص قرمزی گوشت (a*) و اشباعیت رنگ (C*) در تیمار دریافت کننده ی بافر و شاهد بیشتر بود (۰۵/0p<). بنابراین، افزودنی های تنظیم کننده ی pH بهویژه تیمار باکتری-مخمر می تواند روشی در جهت بهبود برخی از فراسنجه های مفید گوشت برای تغذیه انسان باشد. نتایج آزمایش حاضر نشان داد افزودنیهایی که برای تنظیم pH و دستکاری تخمیر شکمبه در حین تغذیه برهها با جیرههای پرکنسانتره استفاده میشوند، نه تنها بر ترکیب شیمیایی و کیفیت گوشت تأثیر منفی ندارند، بلکه میتوان این شاخصهها را به نفع سلامت دام و مصرف کنندهی محصولات دامی بهبود بخشید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تغذیه نشخوارکنندگان دریافت: 1399/4/6 | پذیرش: 1399/11/25