جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای نانوذرات نقره

الناز عربیان، سید رضا هاشمی، احد یامچی، هما داودی، شریف رستمی،
دوره ۱۲، شماره ۳۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده

     به­ منظور بررسی اثر نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت بر مقدار بیان mRNA سیتوکروم P۴۵۰ در جگر جوجه ­های گوشتی آزمایشی متشکل از، ۱) تیمار شاهد، ۲) تیمار کلینوپتیلولیت، ۳) تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت،   ۴) تیمار اسید ارگانیگ و ۵) تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت مکمل ­شده با اسید ارگانیک، در شرایط با و بدون تنش گرمایی طراحی شد. نمونه­ برداری از بافت جگر در روزهای ۲۱ و ۴۲ دوره پرورش صورت گرفت. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که اثر متقابلی بین تنش گرمایی و تیمارهای آزمایشی در صفات عملکردی مشاهده نشد. همچنین تیمار کلینوپتیلولیت در روز ۲۱ دوره پرورش و تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت مکمل شده با اسید ارگانیک در روز ۴۲ دوره پرورش بدون تنش گرمایی، بیشترین مقدار بیان را در هر دو ایزوفرم ژن­های Cytochrome P۴۵۰ ۲C۱۸ و Cytochrome P۴۵۰ ۲C۲۳b داشته­ اند (۰/۰۵>p). در روز ۴۲ دوره پرورش با اعمال تنش گرمایی، ژن سیتوکروم P۴۵۰ با ایزوفرم Cytochrome P۴۵۰ ۲C۱۸ در تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت افزایش بیان معنی ­داری نسبت به تیمار شاهد داشته است (۰/۰۵>p). در­حالی که مقدار بیان ایزوفرم Cytochrome P۴۵۰ ۲C۲۳b تفاوت معنی­داری با تیمار شاهد نداشت. به­طور کلی نتایج نشان داد که مقدار بیان ایزوفرم Cytochrome P۴۰ ۲C۱۸ در مقایسه با ایزوفرم Cytochrome P۴۰ ۲C۲۳b در جگر جوجه ­های گوشتی بیشتر بوده است. جگر به­عنوان عضو متابولیزه ­کننده بدن، تیمار کلینوپتیلولیت و نانوذرات نقره پوشش داده شده را به­ عنوان ماده­ای با منشأ خارجی و غیرآلی شناسایی کرده و افزایش بیان ژن سیتوکروم P۴۵۰ به ­عنوان  نشانگر حضور مواد خارجی و غیرآلی در بدن است.

محمود طاهری نسب، سیدرضا هاشمی، سیده ساناز رمضانپور، شریف رستمی، الناز عربیان،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با توجه به ممنوعیت استفاده از آنتی ­بیوتیک ­ها به ‌عنوان یک افزودنی محرک رشد از سال ۲۰۰۶ درصنعت پرورش جوجه ­های گوشتی، محققان همواره به ­دنبال جایگزین مناسبی برای آنتی ­بیوتیک ­ها هستند. نانوذرات نقره با توجه به ویژگی­های ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد ویروسی آن­ها به‌ عنوان یکی از جایگزین­ های پیشنهادی برای آنتی­ بیوتیک­ ها مورد توجه قرار گرفته است و هدف از انجام این آزمایش بررسی اثر نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت بر میزان بیان ژن متالوتیونین به‌عنوان زیست ‌نشانگر فلزات سنگین، در سلول­های بافت کبد جوجه ­های گوشتی بود.
مواد و روش­ها­: برای انجام این تحقیق آزمایشی شامل تیمار شاهد یا کنترل، تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت، تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانونقره، تیمار شاهد مکمل شده با ۰/۱۵ درصد اسید ارگانیک و تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانونقره و ۰/۱۵ درصد اسید ارگانیک، در شرایط اعمال تنش گرمایی و بدون تنش گرمایی طراحی شد. نمونه­ برداری از بافت کبد در روزهای ۲۱ و ۴۲ دوره پرورش انجام و به ‌منظور انجام مطالعات بیان ژن، RNA استخراج و با استفاده از دستگاه الکتروفورز کیفیت آن بررسی شد و پس خالص­ سازی، سنتز cDNA صورت گرفت. در ادامه واکنش زنجیره‌ای پلیمراز برای نمونه‌های cDNA حاصل از بافت‌ها، برای ژن متالوتیونین و همچنین بتااکتین به عنوان ژن مرجع، انجام شد.
یافته ­ها: نتایج حاصل از این آزمایش در روز ۲۱ دوره پرورش، نشان ‌دهنده افزایش بیان معنی‌دار این ژن در بافت کبد جوجه‌های گوشتی تغذیه شده با تیمار زئولیت (Z بود (۰/۰۵>p). بیان ژن متالوتیونین در بافت کبد جوجه­ های تغذیه شده با تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت مکمل شده با ۱ درصد اسید ارگانیک در روز ۴۲ دوره پرورش بدون تنش گرمایی و همچنین در روز ۴۲ دوره پرورش با اعمال تنش گرمایی افزایش بیان معنی‌داری در ژن متالوتیونین در جوجه­ های تغذیه شده با تیمار نانوذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت (NS) و تیمار زئولیت  مشاهده شد (۰/۰۵p<).
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیان می‌کند که ژن متالوتیونین می‌تواند به‌عنوان یک زیست نشانگر قابل اعتماد فلز سنگین در شرایط نرمال و تنش گرمایی در جوجه‌های گوشتی در نظر گرفته شود.

نگین آخوندپور، سید رضا هاشمی، ایوب فرهادی، الناز عربیان،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
نانو ذرات نقره یکی از دستاوردهای جدید در فناوری نانو است که بهعلت فعالیت ضدمیکروبی در زمینه‌هایی مانند پزشکی، دامپزشکی، کشاورزی و داروسازی کاربرد دارد. نانوذرات نقره می‌تواند با ماکرومولکول‌های زیستی وارد واکنش شده و با اختلال هموستاز داخل سلولی سبب القای فرآیند آپوپتوز شود. تنظیم آپوپتوز بسیار پیچیده بوده و پروتئین‌های مختلف در آن دخیل هستند. پروتئین Bcl۲ که شامل پروتئین مهارکننده است از تنظیم‌کننده اساسی این فرآیند بهشمار می­‌رود و همچنین پروتئین پیشبرنده  BAXدر پیشرفت فرآیند آپوپتوزی نقش دارد. لذا این پژوهش با هدف مطالعه اثر زئولیت، اسید ارگانیک و نانو ذرات ‌نقره پوشش داده شده بر زئولیت بر بیان ژن‌های آپوپتوز BAX و Bcl۲ در جوجه‌های گوشتی انجام شد.

مواد و روش‌­ها: این آزمایش با استفاده از ۴۵۰ قطعه جوجه گوشتی یک ‌روزه سویه کاب ۵۰۰ در پنج تیمار و شش تکرار  با ۱۵ قطعه جوجه در هر تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی، انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱) تیمار شاهد (C)، ۲) تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت (Z)، ۳) تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانو نقره (NS)، ۴) تیمار شاهد مکمل شده با ۰/۱۵ درصد اسید اُرگانیک (NOA) و ۵) تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانو نقره و ۰/۱۵ درصد اسید اُرگانیک (NSOA) بودند. جهت بررسی سطوح بیان نسبی ژن‌های Bcl۲ و BAX در روزهای ۲۱ و ۴۲ دوره پرورش نمونه‌برداری از کبد صورت گرفت.
یافتهها: نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که بیان ژن Bcl۲ در جوجه‌های گوشتی دریافت کننده تیمار زئولیت در روز ۲۱ دوره پرورش و تیمار نانو ذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت در روز ۴۲ دوره پرورش در مقایسه با میزان بیان این ژن در تیمار شاهد به‌صورت معنی‌داری در بافت کبد افزایش یافت (۰/۰۵>p). همچنین بیان ژن BAX بافت‌ کبد در تیمار NS و تیمار نانو ذرات نقره پوشش داده شده بر زئولیت مکمل شده با اسید اُرگانیک (NSOA) در روز ۴۲ دوره پرورش در مقایسه با تیمار شاهد به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (۰/۰۵>p).
نتیجهگیری: به‌طور کلی نتایج این آزمایش نشان می‌دهد که اثر افزایشی بر بیان ژنهای Bcl۲ و BAX توسط تیمارهای زئولیت و NS و NSOA احتمالاً میتواند در تنظیم فرایند آپوپتوز در طی شرایط تنشهای اکسایشی نقش داشته باشند. این در حالی است که این اثر در تیمار اسید ارگانیک مشاهده نشد.

فاطمه اصغرنژاد، دکتر سیدرضا هاشمی، دکتر سعید حسنی، شریف رستمی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

مقدمه و هدف: استفاده از مکمل‌های غذایی جهت بهبود رشد، تولید مطلوب و افزایش بهره‌وری خوراک در تغذیه دام و طیور به‌عنوان یک راه ­حل مناسب در به ­کارگیری هرچه بهتر خوراک امری متداول شده است. همراه با پیشرفت صنعت نانو، توجه به نانوذرات به­ویژه نانوذرات ‌نقره به‌عنوان یک ماده‌ی ضد­باکتریایی و محرک رشد افزایش یافته است. نانوذرات نقره می­توانند مانند آنتی‌بیوتیک‌های محرک رشد محسوب گردند و بر رشد و سلامت دام وطیور موثر واقع شود. اخیراً مطرح شده است که نانوذرات ‏نقره می‌توانند به‌عنوان یکی از عوامل اِلقا­کننده‏ی استرس اُکسیداتیو ‏عمل کنند و بیان ژن­ های اُکسیداتیو را تحت تأثیر قرار دهند. مکانیزم تأثیر نقره بر سلول‌های بیماری­زا می‌تواند به ­علت بالا بودن قابلیت جذب یون‌های نقره ‏باشد که بلافاصله وارد غشای سلول باکتری بیماری‏زا می‌شود و غشای سلولی را نشت­پذیر می‌کند. از طرفی اسیدهای اُرگانیک و نمک‌های آن‌ به­عنوان یک افزودنی‌ در تغذیه دام و طیور جایگاه خاصی پیدا کرده است و با دارا بودن اثرات محرک رشدی، جایگزین مناسبی برای آنتی‌بیوتیک‌ها شناخته شده‌اند استفاده از مکمل اسیدهای اُرگانیک، سبب بهبود عملکرد جوجه ­های گوشتی از طریق بهبود مصرف خوراک، هضم و جذب آن، کاهش تولید مواد سمی و افزایش میکرواورگانیسم­های مطلوب روده، کاهش وقوع عفونت­ها و تعدیل پاسخ ایمنی طیور گردید. همچنین زئولیت یک ماده­ی معدنی از جنس آلومینوسیلیکات‌های هیدراته است که ساختمان سه­ بعدی و کریستالی به­شدت منفذدار داشته و حاوی عناصر قلیائی مانند پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم می‌باشد. این تحقیق با هدف بررسی اثر نانوذرات‏ نقره پوشش داده‌ شده بر زئولیت و اسید اُرگانیک بر بیان نسبی ژن‏ های سوپراُکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراُکسیداز و کاتالاز در کبد وروده جوجه ‏های گوشتی انجام گرفت.
مواد و روش ­ها: این آزمایش با استفاده از ۴۵۰ قطعه جوجه گوشتی در پنج تیمار و شش تکرار و در هر واحد آزمایشی ۱۵ قطعه در قالب طرح کاملاً تصادفی در ایستگاه تحقیقات طیور دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، انجام شد. نیازهای تغذیه ­ای آن­ها برای دوره ­های آغازین (۲۱-۱ روزگی) مطابق با‌ توصیه راهنمای نگهداری سویه کاب ۵۰۰  تهیه شد و جیره­های غذایی با استفاده از نرم­افزار UFFDA تنظیم شد. تیمارهای آزمایشی شامل: ۱) تیمار شاهد (C)، ۲) تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت (Z)، ۳) تیمار شاهد مکمل شده با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانونقره (NS)، ۴) تیمار شاهد مکمل شده با ۱۵/۰ درصد اسید اُرگانیک (OA) و ۵) تیمار شاهد مکمل شده  با ۱ درصد زئولیت پوشش داده شده با ۰/۵ درصد نانونقره و ۱۵/۰ درصد اسید اُرگانیک (NSOA) بودند. ترکیب و خواص نانو ذرات نقره به وسیله طیف‌سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FTIR) و آنالیز انکسار اشعه X (XRD) تعیین گردید. برای انجام آزمایشات مولکولی ابتدا Total RNA با استفاده از کیت استخراج ترایزول (TRIzol) ساخته شرکت سیگما­آلدریچ (Sigma Aldrich) استخراج و برای تعیین کیفیت RNA استخراجی از بافت‌ها، از ژل آگارز ۱ درصد استفاده شد. در روز ۲۱ دوره­ی پرورش بطور تصادفی از ۳ تکرار بیولوژیک و ۳ تکرار تکنیکال، قطعه­ای به طول ۱ سانتی­متر از بافت کبد و روده کوچک جدا شد و پس از انتقال به میکروتیوپ، جهت بررسی بیان نسبی ژن‏های سوپراُکسید دیسموتاز (SOD)، گلوتاتیون پراُکسیداز (GPX) و کاتالاز (CAT) به ازت مایع منتقل شد.
یافته­ها: داده­های این تحقیق در روز ۲۱ دوره پرورش در بافت کبد نشان داد بیان نسبی ژن SOD در کلیه تیمارهای آزمایشی کمتر از تیمار شاهد بود بطوریکه که کمترین میزان بیان نسبی ژن SOD مربوط به تیمار Z می­باشد (۰/۰۵>P). بیان نسبی ژن GPX در در تیمارهای Z، NS و NSOA نسبت به تیمار شاهد بطور معنی­داری افزایش یافته بود؛ در حالیکه در تیمار OA بیان نسبی ژن GPX بطور معنی­داری کمتر از تیمار شاهد بود (۰/۰۵>P). در تیمار OA، NS و Z، بیان نسبی ژن CAT بطور معنی­داری کمتر از تیمار شاهد بود (۰/۰۵>P). همچنین، در بافت روده، نتایج آزمایش ما نشان داد که در روز ۲۱ دوره پرورش تیمارهای آزمایشی باعث کاهش بیان نسبی ژن­ SOD شد بطوریکه کمترین میزان بیان نسبی مربوط به تیمار NS بود (۰/۰۵>P). بیان نسبی ژن‌ GPX بافت روده در تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد بطور معنی­داری کمتر بود (۰/۰۵>P). ارزیابی بیان نسبی ژن CAT در بافت روده در تیمارهای NSOA، NS و OA نسبت به تیمار شاهد بطور معنی‌داری کمتر بود (۰۵/۰>P)؛ بطوریکه تیمارهای NS و OA از کمترین میزان بیان نسبی برخوردار بودند.
نتیجه­گیری: تیمارهای حاوی نانوذرات نقره و زئولیت بیشترین اثرگذاری را در بیان نسبی ژن‌های SOD, GPX و CAT از خود نشان دادند، درصورتی که تیمار اسید­اُرگانیک موجب کاهش بیان نسبی ژن‌های مذکور گردید. از آن‌جا که روده اولین محل جذب مواد خوراکی هضم شده می‌باشد، ممکن است سلول‌های بافت روده به‌عنوان اولین سد تدافعی در برابر رادیکال‌های آزاد، واکنش بیستری نسبت به کبد از طریق افزایش بیان ژن‌های اُکسیداتیو در برابر ترکیبات غذایی اُکسیدانی از خود نشان دهد یا ژن‌های بیشتری در سیستم آنتی‌اُکسیدانی دخیل شوند. در آزمایش حاضر نیز تغییرات و کاهش بیان نسبی ژن در هر سه ژن SOD، GPX و CAT در بافت روده مشاهده شد.


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb