دوره 9، شماره 21 - ( پاییز 1397 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 72-62 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifi A, Chaji M, Vakili S A. (2018). Effect of Processing Recycled Poultry Bedding with Tannin Extract of Pomegranate Peel on Its Intestinal- Ruminal Digestibility . rap. 9(21), 62-72. doi:10.29252/rap.9.21.62
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-841-fa.html
شریفی افروز، چاجی مرتضی، وکیلی سیدعلیرضا. تأثیر عمل‌آوری کود مرغی با سطوح مختلف تانن استخراج شده از پوست انار بر قابلیت هضم شکمبه‌ای و روده‌ای آن پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (21) :72-62 10.29252/rap.9.21.62

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-841-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده:   (3661 مشاهده)
به منظور بررسی اثر عمل‌آوری کود مرغی با تانن استخراج شده از پوست انار بر قابلیت‌ هضم شکمبه‌ای و روده‌ای آن، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر (تیمار شاهد)، 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درصد عصاره تاننی به کود مرغی بود. برای هر تیمار 5 تکرار در نظر گرفته شد. تجزیه‌پذیری شکمبه‌ای و هضم روده‌ای مواد مغذی تیمارهای آزمایشی به ترتیب به روش کیسه‌های نایلونی و هضم سه مرحله‌ای اندازه‌گیری شد. نتایج مربوط به درصد و روند هضم ماده خشک و پروتئین خام و نیز فراسنجه ‏های تجزیه­ پذیری ماده خشک و پروتئین خام نشان داد که با افزایش سطح عصاره تاننی در کود مرغی بخش سریع تجزیه کاهش و بخش کند تجزیه افزایش یافت (001/0p=). ثابت نرخ تجزیه و پتانسیل تجزیه‌پذیری تحت تأثیر سطوح مختلف فرآوری قرار نگرفت. تجزیه‌پذیری موثر در تیمار حاوی 5 درصد عصاره تاننی در کود مرغی بالاترین مقدار و در تیمار حاوی 15 درصد کمترین مقدار بود (001/0p=). بیشترین درصد پروتئین قابل تجزیه در شکمبه در تیمار شاهد و کمترین مقدار در جیره حاوی 35 درصد عصاره تاننی مشاهده شد (0013/0p=). بیشترین درصد هضم روده‌ای پروتئین (0021/0p=) و قابلیت هضم ظاهری روده‌ای پروتئین (0031/0p=) در جیره حاوی 25 درصد عصاره تاننی و کمترین مقدار مربوط به جیره حاوی 35 درصد عصاره تاننی بود. بیشترین مقدار پروتئین عبوری (0072/0p=) و درصد هضم کل (0051/0p=) دستگاه گوارش در جیره حاوی 25 درصد عصاره تاننی و کمترین مقدار مربوط به جیره شاهد بود. در کل، نتایج این پژوهش نشان داد که سطح بهینه تانن مورد استفاده برای عمل‌آوری کود مرغی 25 درصد ماده خشک بود، زیرا تجزیه‌پذیری پروتئین خام در شکمبه را کاهش داده و سبب افزایش جریان پروتئین عبوری به روده و افزایش هضم در روده گردید.
متن کامل [PDF 1525 kb]   (1054 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه نشخوارکنندگان
دریافت: 1396/9/22 | ویرایش نهایی: 1397/9/11 | پذیرش: 1397/6/6 | انتشار: 1397/9/6

فهرست منابع
1. Abarghuei, M.J., Y. Rouzbehan, A.Z.M. Salem and M.J. Zamiri. 2013. Nutrient digestion, ruminal fermentation and performance of dairy cows fed pomegranate-peel extract. Livestock Science, 157: 452-461. [DOI:10.1016/j.livsci.2013.09.007]
2. Adams, L.S., N.P. Seeram, B.B. Aggarwal, Y. Takada, D. Sand and D. Heber. 2006. Pomegranate juice, total pomegranate ellagitannins, and punicalagin suppress inflammatory cell signaling in colon cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 980-985. [DOI:10.1021/jf052005r]
3. Adamczyk, B., J. Simon, V. Kitunen, S. Adamczyk and A. Smolander. 2017. Tannins and their complex interaction with different organic nitrogen compounds and enzymes. Chemistry Open, 6: 610-614. [DOI:10.1002/open.201700113]
4. AFR. 1992. Nutrient requirement of ruminant animals. Protein. Technical committee on response to nutrients. Report No. 9. Nutrition Abstracts and Reviews. Series B. 62: 787-835.
5. AFRC. 1993. Energy and Protein requirement of ruminants an advisory manual prepared by the AFRC technical committee on response to nutrients. CAB International, Wallingford, UK.
6. Alipour, D. and Y. Rouzbehan. 2010. Effects of several levels of extracted tannin from grape pomace on intestinal digestibility of soybean meal. Livestock Science, 128: 78-91. [DOI:10.1016/j.livsci.2009.11.003]
7. Azizi-Shotorkhoft, A., Y. Rouzbehan and H. Fazaeli. 2012. The influence of the different carbohydrate sources on utilization efficiency of processed broiler litter in sheep. Livestock Science, 148: 249-254. [DOI:10.1016/j.livsci.2012.06.014]
8. Capparucci, C., F. Gironi and V. Piemonte. 2011. Tannins extraction from walnuts residues. Chemical Engineering Transactions, 24: 469-474.
9. Carulla, J., M. Kreuzer, A. Machmüller and H. Hess. 2005. Supplementation of Acacia mearnsii tannins decreases methanogenesis and urinary nitrogen in forage-fed sheep. Crop and Pasture Science, 56: 961-970. [DOI:10.1071/AR05022]
10. Castillo, A.R., E. Kebreab, D.E. Beever, J.H. Barbi, J.D. Sutton, H.C. Kirby and J. France. 2001. The effect of protein supplementation on nitrogen utilization in lactating dairy cows fed grass silage diets. Journal of Animal Science, 79: 247. [DOI:10.2527/2001.791247x]
11. Chase, L.E., A.N. Pell, T.R. Overton and J.B. Russel. 2003. The net carbohydrate and protein system for evaluation herd nutrition and nutrient excretion, Cornel University, USA. 236 pp.
12. Cortés, J., B. Moreno, M. Pabón, P. Avila, M. Kreuzer, H. Hess and J. Carulla. 2009. Effects of purified condensed tannins extracted from Calliandra, Flemingia and Leucaena on ruminal and postruminal degradation of soybean meal as estimated in vitro. Animal Feed Science and Technology, 151: 194-204. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2009.01.015]
13. Danesh Mesgaran, M. and H. Nasiri Moghadam. 2005. Estimation of ruminal disappearance and intestinal protein digestibility of some feed ingredients using nylon bags and three-step digestion. Agricultural Sciences and Technology Journal, 19(2) (In Persian).
14. Dentinho, M., O. Moreira, M. Pereira and R. Bessa. 2007. The use of a tannin crude extract from Cistus ladanifer L. to protect soya-bean protein from degradation in the rumen. Animal, 1(5): 645- 650. [DOI:10.1017/S1751731107689745]
15. Elemam, M.B., A.M. Fadelelseed and A.M. Salih. 2009. Growth performance, digestibility, N-balance and rumen fermentation of lambs fed different levels of deep-stack broiler litter. Research Journal of Animal and Veterinary Science, 4: 9-16.
16. Gil, M.I., F.A. Tomas-Barberan, B. Hess-Pierce, D.M. Holcroft and A.A. Kader. 2000. Antioxidant activity of pomegranate juice and its relationship with phenolic composition and processing. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48: 4581-4589. [DOI:10.1021/jf000404a]
17. Jordaan, J.D. 2004. The influence of bedding material and collecting period on the feeding value of broiler and layer litter. Department of Animal, Game and Grassland Science, University of the Free State, South Africa.
18. Makkar, H. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49: 241-256. [DOI:10.1016/S0921-4488(03)00142-1]
19. Makkar, H.P.S. 2000. Quantification of tannins in tree foliage. A Laboratory Manual for the FAO/IAEA Co-ordinated Research Project on Use of Nuclear and Related techniques to Develop Simple Tannin Assays for Predicting and Improving the safety and Efficiency of Feeding Ruminants on Tanniniferous Tree Foliage. Joint FAO/IAEA of Nuclear Techniques in Food and Agriculture.Animal Production and Health Sub-programme, FAO/IAEA Working Document. IAEA, Vienna, Austria.
20. McDonald, P., R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, C.A. Morgan, L.A. Sinclair and R.G. Willkenson. 2011. Animal Nutrition 7th ed. Longman publisher, UK. 693 pp
21. McSweeney, C., B. Palmer, D. McNeill and D. Krause. 2001. Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Animal Feed Science and Technology, 91: 83-93. [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00232-2]
22. Mirzaei-Aghsaghali, A., N. Maheri-Sis, H. Mansouri, M.E. Razeghi, A. Mirza-Aghazadeh, H. Cheraghi and A. Aghajanzadeh-Golshani. 2011. Evaluating potential nutritive value of pomegranate processing by-products for ruminants using in vitro gas production technique. Journal of Agricultural and Biological Science, 6: 45-51.
23. Ngodigha, E.M. and O.J. Owen. 2009. Evaluation of the bacteriological characteristics of poultry litter as feedstuff for cattle. Scientific Research and Essays, 4(3): 188-190.
24. NRC. 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle: Seventh Revised Edition, 2001. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/9825 [DOI:10.17226/9825.]
25. Orskov, E.R. and I. McDonald. 1979. The estimation of protein degradability in the rumen from incubation measurements weighted according to rate of passage. Journal of Agriculture Science, (Camb.) 92: 499-503. [DOI:10.1017/S0021859600063048]
26. Patra, A.K. 2012. Dietary phytochemicals and microbes. Springer Science and Business Media, Chapter, 7: 237-256. [DOI:10.1007/978-94-007-3926-0]
27. Reed, J.D. 1995. Nutritional toxicology of tannins and related polyphenols in forage legumes. Journal of Animal Science, 73: 1516-1528. [DOI:10.2527/1995.7351516x]
28. SAS. 2002. SAS User's Guide: Statistics. Ver 9.0. SAS Institute, Cary, NC, USA, 956 pp.
29. Sharifi, A., M. Chaji and A. Vakili. 2017. Effect of processing broiler litter with phenolic compounds extracted from pomegranate peel on gas production parameters, rumen fermentation, nutrient digestibility and rumen fungi and bacteria growth. Journal of Animal Production, 19(2): 321-336 (In Persian).
30. Statistical Centre of Iran. 2013. Selected census results of the broiler chicken farms, the Year 1391 (March/21/2012 to March/20/2013). Vice-Presidency for Strategic Planning & Supervision, Statistical Centre of Iran, 34 (In Persian).
31. Vahdani, N., M. Dehghan Banadaky, K. Rezayazdi and F. Khalighi-Sigaroodi. 2016. Effects of semi-pure tannin usage, on crude protein fractions of soybean meal and canola meal by CNCPS. Iranian Journal of Animal Science, 47(2) (In Persian).
32. Waghorn, G. and I. Shelton. 1997. Effect of condensed tannins in Lotus corniculatus on the nutritive value of pasture for sheep. The Journal of Agricultural Science, 128: 365-372. [DOI:10.1017/S0021859697004218]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb