دوره 9، شماره 21 - ( پاییز 1397 )                   جلد 9 شماره 21 صفحات 26-35 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Radmehr V, Teimouri Yansari A, Rezaei M. Effects of Different Sources and Particle Size of Dietary Fiber on Performance, Small Intestine Morphology, Secum Bacteria and Digestive Enzymes in Broiler Chickens. rap. 2018; 9 (21) :26-35
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-832-fa.html
رادمهر وحید، تیموری یانسری اسدالله، رضایی منصور. اثر منابع مختلف و اندازه ذرات الیاف بر عملکرد، ریخت شناسی و جمعیت میکروبی روده و آنزیم‌های گوارشی در جوجه‌های گوشتی. پژوهشهاي توليدات دامي. 1397; 9 (21) :26-35

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-832-fa.html


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (1140 مشاهده)
به­ منظور بررسی اثرات چهار منبع الیاف (پوسته سویا، پوسته جو، پوسته برنج و پوسته ذرت) با دو اندازه ذرات (با میانگین هندسی 1و 2 میلی متر) بر عملکرد، قابلیت هضم، ریخت شناسی و جمعیت میکروبی روده در جوجه‌های گوشتی،540 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه تجاری راس 308، از سن 1 تا 42 روزگی، در قالب طرح کاملاً تصادفی با روش فاکتوریل 2×4  همراه با یک جیره فاقد منبع الیافی (شاهد)، با چهار تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار استفاده شدند. افزایش وزن در دوره‌های آغازین، پایانی و کل دوره، مصرف خوراک در دوره‌های پایانی و کل دوره و ضریب تبدیل غذایی در دوره‌های رشد، پایانی و کل دوره پرورش تحت تأثیر منبع الیاف قرار گرفتند. در پایان دوره پرورش تیمار حاوی پوسته جو درشت دارای افزایش وزن بیشتر، مصرف خوراک پایین‌تر و ضریب تبدیل غذایی کمتری بود (05/0>p). نامطلوب‌ترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار حاوی پوسته برنج مشاهده شد. قابلیت هضم پروتئین (0493/0>p) و چربی خام (0004/0>p)، در تیمار تغذیه شده با پوسته ذرت به­ طور معنی‌دار بیشتر از سایر تیمارها بود. در بخشهای دئودنوم، ژوژنوم و ایلئوم بیشـترین ارتفـاع پرز در تیمار تغذیه شده با پوسته جو و کمترین آن‌ در گروه شاهد مشاهده شد (05/0>p). عمق کریپت‌ها در بخش ژوژنوم و قطر کریپت‌ها در هر سه بخش روده تحت تأثیر منبع الیاف قرار گرفت. در سکوم تعداد لاکتوباسیل‌ها در تیمارهای حاوی پوسته جو و ذرت بیشتر از تیمارهای تغذیه شده با پوسته سویا و برنج بود (05/0>p)، تعداد باکتری‌های اشریشیاکلی و کلی‌فرم در تیمارهای حاوی الیاف دارای اندازه درشت کمتر بود (007/0>p). افزودن یک منبع الیافی مانند پوسته جو به جیره‌ کم الیاف جوجه‌های گوشتی اثرات سودمندی را در ارتباط با عملکرد تولید به همراه داشت.
متن کامل [PDF 1055 kb]   (350 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1396/8/24 | ویرایش نهایی: 1397/9/6 | پذیرش: 1396/12/23 | انتشار: 1397/9/6

فهرست منابع
1. Amerah, A.M., V. Ravindran and R.G. Lentle. 2009. Influence of insoluble fibre and whole wheat inclusion on the performance, digestive tract development and ileal microbiota profile of broiler chickens. British Poultry Science, 50: 366-375. [DOI:10.1080/00071660902865901]
2. Amerah, A.M., V. Ravindran, R.G. Lentle and D.V. Thomas. 2007. Feed particle size: implications on the digestion and performance in poultry. World's Poultry Science, 63: 439-451. [DOI:10.1017/S0043933907001560]
3. American Society of Agricultural Engineers (ASAE). 1983. Methods of determining and expressing fineness of feed materials by sieving in American Society of Agricultural Engineers Standard: American Society of Agricultural Engineers Yearbook Standards, ASAE, St. Joseph, 319-325 pp.
4. Asp, N.G. 2004. Definition and analysis of dietary fiber in the context of food carbohydrates. Pages 21-26 in Dietary Fibre: Bio-active Carbohydrates for Food and Feed. J. N. van der Kamp,
5. N.G. Asp., J. Miller Jones, and G. Schaafsma, ed. Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands.
6. Bach Knudsen, K.E. 2001. The nutritional significance of ˝dietary fibre˝ analysis. Animal Feed Science Technology, 90: 3-20. [DOI:10.1016/S0377-8401(01)00193-6]
7. Choct, M., R.J. Hughes, J. Wang, M.R. Bedford, A.J. Morgan and G. Annison. 1996. Increased small intestinal fermentation is partly responsible for the antinutritive activity of nonstarch polysaccharides in chickens. British Poultry Science, 609-621 [DOI:10.1080/00071669608417891]
8. Dunken, D.B. 1995. Multiple range and multiple F test. Biometrics, 11: 1-42.
9. Fenton, T.W and M. Fenton. 1979. An improved procedure for the determination of chromicoxide in feed and feces. Canadian Journal animal Science, 59: 631-634. [DOI:10.4141/cjas79-081]
10. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, R. Lázaro and G.G. Mateos.2007. Effects of type of cereal, heat processing of the cereal, and inclusion of fiber in the diet on productive performance and digestive traits of broilers. Poultry Science, 86: 1705-1715. [DOI:10.1093/ps/86.8.1705]
11. González-Alvarado, J.M., E. Jiménez-Moreno, D.G. Valencia, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2008. Effects of fiber source and heat processing of the cereal on development and pH of the gastrointestinal tract of broilers diet based on corn or rice. Poultry Science, 87: 1779-1795. [DOI:10.3382/ps.2008-00070]
12. Jorgensen, H., X.Q. Zhao, K.E.B. Knudsen and B.O. Eggum. 1996. The influence of dietary fibre source and level on the development of the gastrointestinal tract, digestibility and energy metabolism in broiler chickens. British Journal Nutrition, 75: 379-395. [DOI:10.1079/BJN19960141]
13. Hetland, H. and B. Svihus. 2001. Effect of oat hulls on performance, gut capacity and feed passage time in broiler chickens. British Poultry Science, 42: 354-36. [DOI:10.1080/00071660120055331]
14. Hetland, H., B. Svihus and A. Krögdahl. 2003. Effects of oat hulls and wood shavings on digestion in broilers and layers fed diets based on whole or ground wheat. British Poultry Science, 44: 275-282. [DOI:10.1080/0007166031000124595]
15. Jiménez-Moreno, E., J.M. González-Alvarado, A. Coca-Sinova, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2009. Effects of source of fibre on the development and pH of the gastrointestinal tract of broilers. Anim. Feed Science Technology, 154: 93-101. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2009.06.020]
16. Jiménez-Moreno, E., J.M. González-Alvarado, D. González-Sánchez, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2010. Effects of type and particle size of dietary fiber on growth performance and digestive traits of broilers from 1 to 21 days of age. Poultry Science, 89: 2197-2212. [DOI:10.3382/ps.2010-00771]
17. Jiménez-Moreno, E., S. Chamorro, M. Frikha, H.M. Safaa, R. Lázaro and G.G. Mateos. 2011. Effects of increasing levels of pea hulls in the diet on productive performance anddigestive traits of broilers from one to eighteen days of age. Animal Feed Science Technology, 168: 100-112. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2011.03.013]
18. Jiménez-Moreno, E., C. Romero, J.D. Berrocoso, M. Frikha and G.G. Mateos. 2011. Effects of the inclusion of oat hulls or sugar beet pulp in the diet on gizzard characteristics, apparent ileal digestibility of nutrients, and microbial count in the ceca in 36-day-old broilers reared on floor. Poultry Science, 90-153.
19. Jin, L.Z., Y.W. Ho, N. Abdullah and S. Jalaludin. 1998. Growth performance, Intestinal microbial populations and serum cholesterol of broiler fed diets containing lactobacillus cultures. Poultry Science, 77: 1259-1265. [DOI:10.1093/ps/77.9.1259]
20. Kalmendal, R., K. Elwinger, L. Holm and R. Tauson. 2011. High fibre sunflower cake affects small intestinal digestion and health in broiler chickens. British Poultry Science, 52: 86-96. [DOI:10.1080/00071668.2010.547843]
21. Kluth, H. and M. Rodehutscord. 2009. Effect of inclusion of cellulose in the diet on the inevitable endogenous amino acid losses in the ileum of broiler chickens. Poultry Science, 88: 1199-1205. [DOI:10.3382/ps.2008-00385]
22. Lynn, K.R and N.A. Clevette-Radford. 1984. Purification and characterization of hevin, aserin protease from Hevea brazilliensis Biochemical Journal, 23: 963-964. [DOI:10.1016/S0031-9422(00)82592-3]
23. Mateos, G.G., E. Jiménez-Moreno, M.P. Serrano and R.P. L.zaro. 2012. Poultry response to high levels of dietary fiber sources varying in physical and chemical characteristics. Journal Appl. Poultry. Research, 21:156-174. [DOI:10.3382/japr.2011-00477]
24. NRC. 1994. Nutrient Requirements of Poultry. National Academy. Press, Washington, DC.
25. Ravindran, V., L. I. Hew, G. Ravindran and W.L. Bryden. 1999. A comparison of ileal digesta and excreta analysis for the determination of amino acid digestibility in food ingredients for poultry. British Poultry Science, 40: 266-274. [DOI:10.1080/00071669987692]
26. Rodriguez, M.L., L.T. Orti, C. Alzueta, A. Rebole and J. Trevino. 2005. Nutritine value of HighOleic Acid Sunflower Seed for broiler chicks. Journal Poultry Science, 84: 395-402. [DOI:10.1093/ps/84.3.395]
27. Sacranie, A., B. Svihus. V. Denstadli, B. Moen, P.A. Iji and M. Chock. 2012. The effect of insoluble fiber and intermittent feeding on gizzard development, gut motility, and performanceof broiler chikens. Poultry Science, 91: 693-700. [DOI:10.3382/ps.2011-01790]
28. Sallam, K.I. 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate, and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control, 18: 566-575. [DOI:10.1016/j.foodcont.2006.02.002]
29. SAS Institute. 2005. SAS/STAT users guide: statistics. Version 9.1.3- portable. SAS institute., Inc Cary, Nc. USA.
30. Scott, T.A. and J.W. Hall. 1998. Using acid insoluble ash marker ratios (Diet: Digesta) to predict digestibility of wheat and barley metabolizable energy and nitrogen retention in broiler chiks. Poultry Science, 77: 674-679. [DOI:10.1093/ps/77.5.674]
31. Sklan, D., A. Smirnov and I. Plavnik. 2003. The effect of dietary fiber on the small intestines and apparent digestion in the turkey. British Poultry Science, 44: 735-740. [DOI:10.1080/00071660310001643750]
32. Shakouri, M.D., H. Kermanshahi and M. Mohsenzadeh. 2006. Effect of different non starch polysaccharides in semi purified diets on performance and intestinal microflora of young broiler chickens. Int. Journal Poultry Science, 5: 557-561. [DOI:10.3923/ijps.2006.557.561]
33. Smits, C.H.M., A. Veldman, M.W.A. Verstegen and A.C. Beyman. 1997. Dietary carboxymethylcellulose with high instead of low viscosity reduces macronutrient digestion in broiler chickens. Journal of Nutrition. Vol, 127: 483-487. [DOI:10.1093/jn/127.3.483]
34. Somogyi, M. 1960. Modifications of two methods for the assay of amylase. Clinical chemistry, 6: 23-35.
35. Svihus, B., I. Juvik, H. Hetland and A. Krogdahl. 2004. Causes for improvement in nutritive value of broiler chicken diets with whole wheat instead of ground wheat. British Poultry Science, 45: 55-60. [DOI:10.1080/00071660410001668860]
36. Svihus, B. and V. Denstadli. 2010. The effect of feeding pattern and diet composition on efficacy of exogenous enzymes. XIIIth European Poultry Conference, 575 pp.
37. Tietz, N.W. and E.A. Fiereck. 1966. A specific method for serum lipase determination. Clinica chemical acta, 13: 352-358. [DOI:10.1016/0009-8981(66)90215-4]
38. Xia, M.S., C.H. HU and Z.R. XU. 2004. Effect of copper- bearing montmorillonite on growth performance and serum parameters in ducks. Asian- Australia Journal animal Science, 5: 678- 684
39. ZU, Z.R., C.H. HU, M. S.Xia, X.A. Zhan and M.Q. Wang. 2003. Effect of dietary fructooligosaccharid on digestive enzayme activities, intestinal microflora and morphology of male broilers. Poultry Science, 82: 1030-1036. [DOI:10.1093/ps/82.6.1030]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2020 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb