دوره 9، شماره 20 - ( تابستان 1397 )                   جلد 9 شماره 20 صفحات 35-27 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Karimi A, Hosseini S K, Nemati Z, Sheikhlou M R. (2018). Effects of Different Zinc Sources on Productive Performance and Egg Quality, Blood Parameters and Immune Response in Japanese Layer Quail . Res Anim Prod. 9(20), 27-35. doi:10.29252/rap.9.20.27
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-794-fa.html
کریمی امیر، حسینی سیدکاظم، نعمتی ذبیح اله، شیخلو محمدرضا. تأثیر منابع مختلف روی، بر عملکرد، کیفیت تخم، فراسنجه‌های خونی و پاسخ ایمنی بلدرچین ژاپنی تخم‌گذار پژوهشهاي توليدات دامي 1397; 9 (20) :35-27 10.29252/rap.9.20.27

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-794-fa.html


1- دانشگاه تبریز
چکیده:   (4289 مشاهده)
این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر منابع مختلف روی بر عملکرد، کیفیت تخم، سیستم ایمنی و فراسنجه‌های خونی بلدرچین تخم‌گذار ژاپنی انجام شد. تعداد 160 قطعه بلدرچین تخم‌گذار ژاپنی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار تقسیم شدند. گروههای آزمایشی عبارت‌ بودند از: 1-جیره پایه، 2-جیره پایه به‌علاوه 50 میلیگرم روی در کیلوگرم جیره از منبع نانو اکسید روی، 3- جیره پایه به‌علاوه 50 میلیگرم روی در کیلوگرم جیره از منبع آویلا-روی، به‌عنوان روی آلی، 4-جیره پایه به‌علاوه 50 میلیگرم روی در کیلوگرم جیره از منبع اکسید روی به‌عنوان منبع معدنی روی. صفات عملکردی شامل خوراک مصرفی، درصد تولید، وزن تخم و ضریب تبدیل خوراکی بود و نیز فراسنجه‌های کیفی تخم به‌صورت هفتگی ثبت و درکل دوره محاسبه شد. نتایج نشان داد منابع مختلف روی تأثیر معنی‌داری بر درصد تولید، میانگین وزن تخم، توده تخم، خوراک مصرفی و واحد هاو نداشت (05/0<p). اما افزودن منابع آلی، نانو و اکسید روی در مقایسه با شاهد سبب بهبود ضریب تبدیل غذایی شد (05/0>p). گروه مصرف‌کننده روی آلی از نظر ضخامت پوسته تخم نسبت به سایر گروه‌ها برتری داشت (05/0>p)، بیشترین کیفیت شاخص زرده، مقاومت پوسته و نیز رنگ زرده نسبت به سایر گروه‌ها در گروه مصرف‌کننده نانواکسید روی حاصل شد (05/0>p). پاسخ ایمنی بافتی در زمان 24 ساعت پس از تجویز فیتوهماگلوتینین در گروه مصرف‌کننده نانو اکسید روی نسبت به شاهد به‌طور معنی­داری بالاتر بود (05/0>p) اما با سایر گروه‌ها تفاوت معنی­داری نداشت. فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون (کلسترول، تری‌گلیسیرید، HDL، LDL) و نیز آنزیم‌های کبدی (آلکالین فسفاتاز، آلانین ترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز) تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<p). با توجه به نتایج بنظر می­ رسد که افزودن روی آلی باعث بهبود در عملکردهای تولیدی و کیفی تخم بلدرچین ژاپنی نسبت به منابع نانو و معدنی روی می‌شود.
 
 
متن کامل [PDF 1842 kb]   (1526 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1396/7/30 | پذیرش: 1396/12/23

فهرست منابع
1. Ahmadi, A., Y. Ebrahimnezhad, N. Maheri sis and J. Ghiasi ghalehkandi. 2013. The effects of zinc oxide nanoparticles on performance, digestive organs and serum lipid concentrations in broiler chickens during starter period. International Journal of Biosciences, 3: 23-29. [DOI:10.12692/ijb/3.7.23-29]
2. Ahmadi, F., Y. Ebrahimnezjad, J. Ghiasi ghalehkandi and N. Maheri Sis. 2014. The Effect of dietary Zinc oxide nanoparticles on the antioxidant state and serum enzymes activity in broiler chickens during Starter Stage. International Conference on Biological, Civil and Environmental Engineering (BCEE-2014) March 17-18, Dubai (UAE).
3. Akbari, M. 2008. Effect of Vitamins E and A and Zinc and Probiotics on Nutrition and Immune System in Broiler Chickens. M.Sc. Thesis in Poultry Nutrition. Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad.
4. Ao, T., J.L. Pierce, A.J. Pescatore, A.H. Cantor, K.A. Dawson, M.J. Ford and B.L. Shafer. 2007. Effects of organic zinc and phytase supplementation in a maize-soybean meal diet on the performance and tissue zinc content of broiler chicks. British Poultry Science, 48: 690-695. [DOI:10.1080/00071660701694072]
5. Bartlett, J.R. and M.O. Smith. 2003. Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poultry Science, 82: 1580-1588. [DOI:10.1093/ps/82.10.1580]
6. Cabuk, M., M. Bozkurt, A. Alcicek, A.U. Catli and K.H.C. Baser. 2006. Effect of a dietary essential oil mixture on performance of laying hens in the summer season. South African Journal of Animal Science, 36: 215.
7. Cousins, R.J., M.L. Brown and J.M. Hempe. 1990. Zinc. In Nutrition. International life sciences institute Nutrition Foundation.washington. D.C. 251-260.
8. Dardenne, M., J.M. Pleau and B. Nabbara. 1982. Contribution of zinc and other metals to the biological activity of the serum thymic factor. Proc. Natl. Acad. Sci. USA. 79: 5370-5373. [DOI:10.1073/pnas.79.17.5370]
9. Fakler, T.M., T.L. Ward and H.J. Kuhl. 2002. Zinc amino acid complexes improve layer production and egg quality. Poultry Science, 81-85.
10. Kazemi-fard, M., S. Yousefi, M. Rezaei, B. Shohre and T. Saberifar. 2017. Effect of L-Argenine on productive performance, eggquality parameters, blood and hormone parameters of laying hens in late-phase of production. Research on Animal Production, 8: 11-17. [DOI:10.29252/rap.8.17.11]
11. Garg, A.K., V. Mudgal and R.S. Dass. 2008. Effect of organic zinc supplementation on growth, nutrient utilization and mineral profile in lambs. Animal Feed Science and Technology, 144(1): 82-96. [DOI:10.1016/j.anifeedsci.2007.10.003]
12. Gheisari, A., A. Sanei, A. Samie, M.M. Gheisari and M. Toghyani. 2011. Effect of diets supplemented with different levels of manganese, zinc, and copper from their organic or inorganic sources on egg production and quality characteristics in laying hens. Biological Trace Element Research, 142: 557-571. [DOI:10.1007/s12011-010-8779-x]
13. Guo, Y.M., R. Yang, J. Yuan, T.L. Ward and T.M. Fakler. 2002. Effect of Available Zn and ZnSO4 on laying hen performance and egg quality. Poultry Science, 81 (Suppl.), 40.
14. Hazim, J. and H.M. Mahmood. 2011. Effect of dietary zinc on certain blood traits of broiler breeder chickens. International Journal of Poultry Science, 10: 807-813. [DOI:10.3923/ijps.2011.807.813]
15. Hegazy, S.M., and Y. Adachi. 2000. Comparison of the effects of dietary Selenium, Zinc and Selenium and Zinc supplementation on growth and immune response between chick groups that were inoculated with salmonella and aflatoxin or salmonella. Poultry Science, 79: 331- 335. [DOI:10.1093/ps/79.3.331]
16. Kaya, S., H.O. Mucaliar, S.F. Haliliglu and H. Ipek. 2001. Effect of dietary vitamin A and zinc on egg yield and some blood parameters of laying hens. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science, 25: 763-769.
17. Khajaren, J., S. Khajaren, C.J. Rapp, T.A. Ward, J.A. Jahnson and T.M.Falker. 2006. Effects of zinc and manganese amino acid complexes (Availa-z/m) on layer production and egg quality.http://US. zinpro.Com/Research/ZPA/ZPA0048.htm.
18. Klecker, D., L. Zeman, P. Jelinek and A.B. Bunesova. 2002. Effect of manganese and zinc chelates on the quality of eggs. Mendelova Zemedelska a Lesnicka Univ., Brno. 50:59-68.
19. Kucuk, O., A. Kahraman, I. Kurt, N. Yildiz and A.C. Onmaz. 2008. A combination of zinc and pyridoxine supplementation to the diet of laying hens improves performance and egg quality. Biological Trace Element Research, 126: 165-175. [DOI:10.1007/s12011-008-8190-z]
20. Mabe, I., C. Rapp, M.M. Bain and Y. Nyss. 2003. Supplementation of a corn-soy bean meal diet with manganese, cupper, and zinc from organic or inorganic source improve eggshell quality in aged laying hens. Journal of Poultry Science, 82: 1903-1913. [DOI:10.1093/ps/82.12.1903]
21. Manangi, M.K., M. Vazques-a˜non, J.D. Richards, S. Carter and C.D. Knight. 2015. The impact of feeding supplemental chelated trace minerals on shell quality, tibia breaking strength, and immune response in laying hens. Poultry Research, 24: 316-326. [DOI:10.3382/japr/pfv029]
22. Nadali M., Q. Salariya, M. Bojar Pour, P. Tabatabaii and M. Sari. 2013. Effect of Different Levels of Zinc Element on Some Meat Productions of Broiler Chickens. Iranian Journal of Animal Science, 5: 301-291.
23. Namra, M.M., H.M. Fayek and H.M.A. Wahed. 2008. Devaluation of different source of dietary zinc supplementation for Japanese quail: 1- growth performance. Egyptian Poultry Science, 28(4): 1023-1041.
24. Nobakht, A. 2013. Effects of mineral and vitamin supplementation on performance of laying hens feddiets based on wheat and corn. Iranian Journal of Animal Scieance Research, 4: 283-291.
25. NRC (National Research Council). 1994. Nutrient requirement of poultry 9 edition, National Academy of Science, Washington, D.C.
26. Park, S.Y., S.G. Birkhold and L.F. Kubena. 2004. Review on the role of dietary zinc in poultry nutrition, immunity and reproduction. Biological Trace Element Research, 101: 147-163. [DOI:10.1385/BTER:101:2:147]
27. Paulicks, B.R. and M. Kirchgessner. 1994. Influence of supply on feed intake and performance of layers.Archiv für Geflügelkunde, 58: 186-191.
28. Prasad, A.S., S. Meftah and J. Abdallah. 1988. Serum thymulin in human zinc deficiency. J. Clin. Invest, 82: 1202-1210. [DOI:10.1172/JCI113717]
29. Sadrzadeh, A. 2011. Management of poultry diseases, health, breeding and health of broiler chickens. First edition, Second edition, Garmsar, Islamic Azad University, Garmsar Branch, Page: 1014.
30. Sahin, K. and O. Kucuk. 2003. Zinc supplementation alleviates heat stress in Japanese quail, Journal of Nutrition, 133, 2808-2811. [DOI:10.1093/jn/133.9.2808]
31. Sahin, N., M. Onderic and K. Sahin. 2002. Effects of dietary chromium and zinc on egg production, egg quality and some blood metabolites of laying hens reared under low ambient temperature. Biological Trace Element Research, 85: 47-58. [DOI:10.1385/BTER:85:1:47]
32. Sahraei, M. and H. Janmohammadi. 2016. Estimation of relative bioavailability of different zinc source in broiler chickens fed by semi-purified diets. Research on Animal Production, 6: 19-27.
33. Soleimani, S., A. Farzinpour, S. Farshad and A. Karimi. 2016. The effects of zinc oxide nanoparticles on liver, kidney and pancreatic function in Japanese quail. Animal Science Researches, 26: 151-166.
34. Soroush, Z., S. Salari, M. Sari, J. Fayazi and S. Tabatabaii. 2015. Effects of different levels of zinc on performance, egg quality traits and some blood parameters of laying hens. Research on Animal Production, 6: 19-27.
35. Stratmeyer, M.E., P.L. Goering, V.M. Hitchins and T.H. Umbreit. 2010. What we know and don't know about the bioeffects of nanoparticles: developing experimental approaches for safety assessment. Biomedical Microdevices, 12: 569-573. [DOI:10.1007/s10544-008-9261-9]
36. Sunder, G.S., A.K. Panda, N.C. Gopinath, S.V. Rama Rao, M.V.L. Raju, M.R. Reddy and C.V. Kumar. 2008. Effects of higher levels of zinc supplementation on performance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens. Journal of Applied Poultry Research, 17: 79-86. [DOI:10.3382/japr.2007-00029]
37. Swiatkiewicz, S. and J. Koreleski. 2008. The effect of zinc and manganese source in the diet for laying hens on eggshell and bones quality. Veterinarni medicina, 53(10): 555-563. [DOI:10.17221/1966-VETMED]
38. Tabatabaie, M.M., H. Aliarab, A.A. Saki, A. Ahmadi and S.A. Hosseini Siyar. 2007. Effect of different sources of zinc on egg quality and hen performance. Pakistan Journal of Biological Science, 10: 3476-3478. [DOI:10.3923/pjbs.2007.3476.3478]
39. Uyanik, F., M. Eren and G. Tuncoku. 2010. Effects of supplemental zinc on growth, serum glucose, cholesterol, enzymes and minerals in broiler. Pakistan Journal of Biological Scienc, 4: 745-747. [DOI:10.3923/pjbs.2001.745.747]
40. Walsh, C.T.H.H. Sandstead, A.S. Prasad, P.M. Newberne and P.J. Fraker. 1994. Zinc: health effects and research priorities for the 1990S. Environ. Health Perspect, 102 (suppl.2): 5-46. [DOI:10.1289/ehp.941025]
41. Yogesh, K., H.P. Chandra Deo, A.B. Shrivastava and W. Ashutosh. 2013. Growth performance, carcass yield, and immune competence of broiler chickens as influenced by dietary supplemental Zinc sources and levels. Agriculture Research, 2(3): 270-274. [DOI:10.1007/s40003-013-0067-5]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Research On Animal Production

Designed & Developed by : Yektaweb