دوره 8، شماره 15 - ( بهار 1396 )                   جلد 8 شماره 15 صفحات 1-10 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Evaluation of Composition, In Vitro Solubility Rate and Calcium and Phospouros Digestibility of Different Calcium Sources and Their Effects on Performance and Bone Traits in Broiler Chickens. rap. 2017; 8 (15) :1-10
URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-744-fa.html
صفامهر علیرضا، نوبخت علی، مهمان نواز یوسف. ارزیابی ترکیب، محلولیت آزمایشگاهی و قابلیت هضم ظاهری کلسیم و فسفر منابع کلسیمی مختلف و اثر آن بر عملکرد و صفات استخوانی جوجه های گوشتی . پژوهشهاي توليدات دامي. 1396; 8 (15) :1-10

URL: http://rap.sanru.ac.ir/article-1-744-fa.html


استاد
چکیده:   (881 مشاهده)

در این آزمایش ترکیب مواد معدنی، محلولیت آزمایشگاهی هفت منبع کربنات کلسیم و اثرات تغذیه آن بر عملکرد، و قابلیت هضم کلسیم و فسفر جوجه­های گوشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل 6×2 در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 جیره حاوی شش منبع کربنات کلسیم و دو سطح از اندازه ذرات (5/0>، 83/2 >  و 41/1<) و یک جیره به عنوان گروه شاهد (حاوی پوسته صدف با اندازه ذرات 5/0>) انجام گرفت. در کل 486 قطعه جوجه گوشتی به 13 جیره آزمایشی با سه قفس (18 پرنده در هر قفس) به ازای هر تیمار از روز اول پس از هچ اختصاص داده شد. هفت منبع کلسیمی (شش منبع کربنات کلسیم و صدف) به سه حدود از اندازه ذرات 5/0>، 83/2 >- 41/1< ،  83/2< میلی­متر جدا شدند. متوسط غلظت کلسیم در منابع کلسیمی 08/36 گرم بر کیلوگرم بود. محلولیت آزمایشگاهی وابسته به منبع کلسیمی و اندازه ذرات بود به­ طوری که ذرات کوچکتر در زمان یکسان نسبت به ذرات بزرگتر محلولیت آزمایشگاهی بیشتری داشتند. منابع مختلف کلسیمی در دوره آغازین تاثیر
معنی­داری بر افزایش وزن و خوراک مصرفی داشتند (05/0>
p) ولی در دوره رشد تاثیر معنی­داری بر صفات عملکرد نشان ندادند. قابلیت هضم ظاهری کلسیم و فسفر در منابع کلسیمی با اندازه ذرات کوچکتر از 5/0 در مقایسه با ذرات بزرگ بیشتر بود (05/0>p).  خاکستر، ماده خشک غیرچربی، کلسیم و فسفر استخوان درشت­نی تحت تاثیر منابع کلسیمی قرار نگرفت. در نتیجه، آزمایش حاضر نشان داد که عملکرد و صفات استخوانی جوجه های گوشتی توسط منبع کلسیمی و اندازه ذرات تحت تاثیر واقع نمی­شود و تفاوت در قابلیت هضم کلسیم و فسفر و محلولیت آزمایشگاهی وابسته به اندازه ذرات و منبع کلسیمی متفاوت بود.

متن کامل [PDF 542 kb]   (322 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي

فهرست منابع
1. Ajakaiye, A., J.O. Atteh and S. Leeson. 1997. Effects of calcium source, particle size and time on in-vitro calcium solubility of some indigenous Nigerian mineral ingredients for poultry diets. Animal Feed Science and Technology, 65: 293-298. [DOI:10.1016/S0377-8401(96)01072-3]
2. Association of Official Analytical Chemists. 2005. Official Methods of Analysis of Official Analytical Chemists. 18th ed. AOAC, Arlington, Virginia.
3. Brenes, A., A. Viveros, I. Arija, C. Centeno, M. Pizarro and C. Bravo. 2003. The effect of citric acid and microbial phytase on mineral utilization in broiler chicks. Animal Feed Science and Technology, 110: 201-19. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00207-4]
4. Burgoyne, K.L. 2005. Effect of calcium source and an enriched micro-premix on the performance of laying hens. M.Sc. Thesis. The Nova Scotia Agricultural College and Dalhousie University, Truro, NS, pp: 86-98.
5. Catala-Gregori, P., V. Garcia, F. Hernandez, J. Madrid and J.J. Ceron. 2006. Response of broilers to feeding low-calcium and phosphorus diets plus phytase under different environmental conditions: body weight and tibiotarsus mineralization. Poultry Science, 85: 1923-1931. [DOI:10.1093/ps/85.11.1923]
6. Cheng, T.K. and C.N. Coon. 1990a. Effect of calcium source, particle size, limestone solubility in vitro, and Ca intake level on layer bone status and performance. Poultry Science, 69: 2228-2230. [DOI:10.3382/ps.0692228]
7. Cheng, T.K. and C. N. Coon. 1990b. Effect of calcium source, particle size, limestone solubility in vitro, and calcium intake level on layer bone status and performance. Poultry Science, 69: 2214- 2219. [DOI:10.3382/ps.0692214]
8. Dilger, R.N. and O. Adeola. 2006. Estimation of true phosphorus digestibility and endogenous phosphorus loss in growing chickens fed conventional and low-phytate soybean meals. Poultry Science, 85: 661-668. [DOI:10.1093/ps/85.4.661]
9. Guinotte, F. and Y. Nys. 1991. The effects of a particulate calcium source in broiler breeder hens upon their egg quality, reproductive traits, bone reserves, chick weight and tibia strength characteristics. Arch. Geflügelk, 55: 170-175.
10. Guinotte, F., Y. Nys and F. De Monredon. 1991. The effects of particle size and origin of calcium carbonate on performance and ossification characteristics in broiler chicks. Poultry Science, 70: 1908-1920. [DOI:10.3382/ps.0701908]
11. Jarrel Ash Model 9000, Thermo Elemental, Franklin, MA (EPA method 6010).
12. Kadim, I.T., P.J. Moughan and V. Ravindran. 2002. Ileal amino acid digestibility assay for the growing meat chicken- comparison digestibility in the chicken. British Poultry Science, 43: 588-597. [DOI:10.1080/0007166022000004507]
13. Kermanshahi, H. 2007. Replacement value of regular oyster shell with mine oyster shell on the performance and egg quality of laying hens. Journal of animal and veterinary advances. Vol. 6, Issue. 5: 735-738.
14. Kuhl, H.J.Jr. and T.W. Sullivan. 1977. The solubility rate of large particle oyster shell and limestone In vivo and In vitro. Poultry Science, 56: 810-812. [DOI:10.3382/ps.0560810]
15. Leske, K.L. and C.N. Coon. 2002. The development of feedstuff retainable phosphorus values for broilers. Poultry Science, 81: 1681-1693. [DOI:10.1093/ps/81.11.1681]
16. Manangi, M.K. and C.N. Coon. 2007. The effect of calcium carbonate particle size and solubility on the utilization of phosphorus from phytase for broilers. International Journal Poultry Science, 6: 85-90 [DOI:10.3923/ijps.2007.85.90]
17. McNaughton, J.L. 1981. Effect of calcium carbonate particle size on the available phosphorus requirement of broiler chicks. Poultry Science, 60: 197-203. [DOI:10.3382/ps.0600197]
18. NRC, 1994. National research council. Nutrient requirements of poultry. 9th Revised Edition. National Academy Press, Washington, DC.
19. Parvizi, O., M. Zaghari, N. Eila and M.R. Abdollahi. 2008. Bioavailability of calcium in mineral oyster shell on broiler. 1st Mediterranean Summit of WPSA, Chalkidiki 7-10 May, Greece, 2008. 818-821.
20. Rao, K.S. and D.A.Sr. Roland. 1989. Influence of dietary calcium level and particle size of calcium source on in vitro calcium solubilization by commercial Leghorns. Poultry Science, 68:1499-1505. [DOI:10.3382/ps.0681499]
21. Rao, K.S. and D.A.Sr. Roland. 1990. In vivo limestone solubilization in commercial Leghorns-role of dietary calcium level, limestone particle size, in vitro limestone solubility rate and the calcium states of the hen. Poultry Science, 69: 2170-2176. [DOI:10.3382/ps.0692170]
22. Roland, D.A.Sr. 1984. Efecto del momento de la ingestion calcium sobre la calidad de la cascara. Avicultura Profesional, 2: 31-32.
23. Safaa, H.M., M.P. Serrano, D.G. Valencia, M. Frikha, E. Jiménez-Moreno and G.G. Mateos. 2008. Productive performance and egg quality of brown egg-laying hens in the late phase of production as influenced by level and source of calcium in the diet. Poultry Science, 87: 2043-2051. [DOI:10.3382/ps.2008-00110]
24. SAS Institute Inc. 2003. SAS/STAT User's Guide Release 9.1ed. SAS Institute, Inc. Cary, N.C.
25. Saunders-Blades, J.L., J.L. MacIsaac, D.R. Korver and D.M. Anderson. 2009. The effect of calcium sources and particle size on the production performance and bone quality of laying hens. Poultry Science, 88: 338-53. [DOI:10.3382/ps.2008-00278]
26. Scott, T.A. and D. Balnave. 1991. Influence of temperature, dietary energy, nutrient concentration and self-selection feeding on the retention of dietary energy, protein and calcium sexually-maturing egg-laying pullets. British Poultry Science, 32: 1005-1016 [DOI:10.1080/00071669108417425]
27. Shahidi, F. and J. Synowiecki. 1991. Isolation and characterization of nutrients and value-added products from snow crab (Chinoecetes opilio) and shrimp (Pandalus borealis) processing discards. Journal Agriculture Food Chemistry, 39:1527-1532. [DOI:10.1021/jf00008a032]
28. Zhang, B. and C.N. Coon. 1997a. The relationship of calcium intake, source, size, solubility in vitro and in vivo and gizzard limestone retention in laying hens. Poultry Science, 76: 1702-1706. [DOI:10.1093/ps/76.12.1702]
29. Zhang, B. and C.N. Coon. 1997b. The relationship of various tibia bone measurements in hens. Poultry Science, 76: 1698-1701. [DOI:10.1093/ps/76.12.1698]

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
کد امنیتی را در کادر بنویسید

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پژوهشهای تولیدات دامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Research On Animal Production(Scientific and Research)

Designed & Developed by : Yektaweb