پاییز                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (39 مشاهده)
مقدمه و هدف: دوره انتقال در گاو شیری در پایان دوره شیردهی و هفته­های نخست تولید شیر در آغاز دوره شیردهی بعدی، زمینه ساز موفقیت یا شکست در کل دوره شیردهی است. سراسر دوره خشکی از نظر آماده سازی گاو برای ورود به دوره شیردهی بعدی مهم است، اما سه هفته پایانی خشکی (دوره انتقال پیش از زایمان) و در ادامه آن سه هفته آغازین شیردهی (دوره انتقال پس از زایمان) از این نظر اهمیت ویژه دارد. اثرات سودمند تغذیه امگا-3 در مطالعات پیشین نشان داده، به طوری ­که مکمل کردن اسیدهای چرب در جیره بر غلظت­های پروستاگلندین­ها، هورمون­های استروییدی و فاکتورهای رشد تأثیر می­گذارد. در نتیجه افزایش رشد فولیکولی و فعالیت لوتئال می­تواند باروری گاوهای شیری را بهبود ببخشد. تریپتوفان به عنوان یکی از اسیدهای آمینه ضروری بر مصرف خوراک، عملکرد رشد، تولیدمثل، کنش عصبی، ایمنی و پاسخ­های ضدتنش در حیوانات تک معده­ای و نشخوارکنندگان اثر می­گذارد. لذا هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تغذیه امگا-3 و ان-استیل تریپتوفان بر از سرگیری چرخه تخمدانی و دینامیک فولکیولی در گاوهای شیری هلشتاین طی دوره انتقال بود.
مواد و روش­ها: یکصد و بیست راس گاو هلشتاین آبستن چند شکم زا براساس پیش بینی زایش انتخاب و به طور تصادفی در بین تیمارها توزیع شدند. گاوهایی که سابقه مشکلات پستانی، اندام حرکتی و یا دیگر بیماری­ها در نوبت زایش فعلی داشتند از فهرست حذف شدند. همچنین گاوهایی که از نظر نمره وضعیت بدنی (BCS) خارج از دامنه طبیعی بودند (BCS بیشتر از 4 و کمتر از 3) از فهرست خارج شدند. به­گونه­ای که گاوهای هر گروه آزمایش از نظر نوبت زایش (2/1±1/3) و نمره وضعیت بدنی (2/0±25/3) شرایط یکسانی داشتند. گاوها از روز 30 قبل از زایش تا روز 80 پس از زایش در یکی از چهار گروه تیماری بر اساس طرح فاکتوریل 2*2 قرار گرفتند. 1-گاوهای تغذیه شده با جیره بدون تریپتوفان پوشش دار شده و اسیدهای چرب اشباع (SFA)، 2- گاوهای تغذیه شده با جبره بدون تریپتوفان پوشش دار شده و اسیدهای چرب امگا-3، 3- گاوهای تغذیه شده با جیره دارای تریپتوفان پوشش دار شده و بدون اسیدهای چرب اشباع (SFA) و 4- گاوهای تغذیه شده با جیره دارای تریپتوفان پوشش دار شده و اسیدهای چرب امگا-3. غلظت پلاسمایی پروژسترون (روز 14، 24 و 34 پس از زایش) و استرادیول 17 بتا (روز تخمک­ریزی) با استفاده از دستگاه الایزا ریدر اندازه­گیری شد. برای این منظور از کیت الایزا دیاپلاس ساخت کشور کانادا  با شماره کیت 4810185 و  49101123 استفاده شد. تمام دام­ها برای بررسی دینامیک فولیکولی (قطر فولیکول غالب، قطر جسم زرد، تخمک­ریزی) از روز 14 پس از زایش تا روز 60 پس از زایش به صورت هفتگی سونوگرافی شدند. تغییر در رنگ و شکل یک فولیکول بزرگ از پیش­شناسایی شده به عنوان تخمک­ریزی فولیکول چیره در نظر گرفته شد. یک یا دو فولیکول بزرگ به همراه تعدادی فولیکول کوچک به­عنوان یک موج فولیکولی در نظر گرفته شد. گاو­هایی که حداقل در دو نمونه­­­برداری خونی متوالی غلظت پروژسترون بیشتر از یک نانوگرم بر میلی لیتر داشتند به عنوان گاوهای دارای فعالیت لوتیال در نظر گرفته شدند. تجزیه و تحلیل نهایی داده‌ها با استفاده از رویه GLM، توسط نرم افزار آماری SAS نسخه 1/9 (SAS, 2001) انجام گرفت. مقایسه میانگین تیمارها نیز با استفاده از آزمون چنـد دامنه‌ای دانکن در سطح احتمال خطای 05/0 انجام شد.
یافته­ها: نتایج نشان داد از سرگیری چرخه تخمدانی (روز) تحت تاثیر اثر متقابل امگا-3 و تریپتوفان قرار گرفت و در گاوهایی که با امگا-3 و تریپتوفان تغذیه شدند به صورت معنی­داری زودتر از سایر گروه­ها بود  (05/0 P<) . فاصله زایش تا اولین تخمک­ریزی (روز) پس از زایش تحت تاثر اثر متقابل امگا-3 و تریپتوفان قرار گرفت و در گاوهایی که با امگا-3 و تریپتوفان تغذیه شدند به صورت معنی­داری کمتر از سایر گروه­ها بود  (05/0 P<) .  قطر فولیکول تخمک ریزی کننده (میلی متر) و قطر جسم زرد (میلی متر) تحت تاثیر اثر متقابل امگا-3 و تریپتوفان قرار گرفت  و در گاوهایی که با امگا-3 و تریپتوفان تغذیه شدند به صورت معنی­داری بزرگ­تر از سایر گروه­ها بود (05/0 P<). قطر فولیکول غالب تنها تحت تاثیر تغذیه امگا-3 قرار گرفت (05/0 P<) و اثر تغذیه تریپتوفان و اثر متقابل امگا-3 و تریپتوفان معنی­دار نبود (05/0 <P) . غلظت استرادیول (پیکوگرم/میلی لیتر) در زمان تخمک­ریزی در گاوهایی که امگا-3 و تریپتوفان دریافت کرده بودند به­صورت معنی­داری بیشتر از سایر گروه­ها بود  (05/0 P<). غلظت پروژسترون (نانوگرم/میلی لیتر) پس از زایش در گاوهایی که امگا-3 و تریپتوفان دریافت کرده بودند به­صورت معنی­داری بیشتر از سایر گروه­ها بود  (05/0 P<).
نتیجه­گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد تغذیه امگا-3 و ان-استیل تریپتوفان بر از سرگیری چرخه تخمدانی و دینامیک فولکیولی در گاوهای شیری هلشتاین طی دوره انتقال تاثیر مثبت داشت و با کوتاه کردن فاصله زایش تا اولین تخمک­ریزی، از سرگیری سریع­تر چرخه­های تخمدانی پس از زایش و افزایش قطر فولکیول تخمک­ریزی کننده و قطر جسم زرد تاثیر مثبتی در افزایش باروری داشت. استفاده از نتایج این پژوهش در مقیاس بزرگ­تر قابل بررسی است.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1404/3/12 | پذیرش: 1404/4/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.