زمستان                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (29 مشاهده)
مقدمه و هدف: در پرورش صنعتی طیور، در صورت رعایت نکردن شرایط بهینه برای پرورش، ممکن است پرنده­ها تحت شرایط تنش­ آور مانند دمای محیط بالا و تراکم پرورش بالا پرورش ­یابند که عملکرد تولیدی، وضعیت سلامت و رفاه حیوانات را تهدید می­کند. از آنجایی که دمای محیط به طور پیوسته در سراسر جهان در حال افزایش است، تنش‌ گرمایی یکی از چالش‌های اصلی صنعت دام و طیور در بسیاری از کشورها در نظر گرفته می‌شود. تراکم بالا نیز اغلب برای افزایش سودآوری معرفی شده، زیرا منجر به تولید گوشت مرغ بیشتر در دوره پرورش می­گردد. تراکم بالا، اتلاف گرما از بدن پرنده را کاهش و به خودی خود سبب تنش‌ گرمایی می­شود. از این رو هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر متقابل تنش گرمایی و تراکم بر عملکرد، فراسنجه­های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمونولوژیکی، کیفیت گوشت و مورفولوژی روده جوجه­های گوشتی سویه آرین می­باشد.
مواد و روش­ها: بدین منظور، 868 قطعه جوجه گوشتی یک روزه نژاد آرین به صورت مخلوطی از جنس نر و ماده و در قالب طرح فاکتوریل 2×2 با 4 تیمار و 7 تکرار پرورش داده شدند. گروه­های آزمایشی شامل 2 سطح تراکم (14 و 17 قطعه در هر متر مربع از ابتدای دوره پرورش) و 2 سطح دما (استاندارد و تنش گرمایی
(در دو هفته پایانی پرورش و با دمای 32 تا 35 درجه سانتی‌گراد)) بودند. فراسنجه­های مورد بررسی در این آزمایش شامل عملکرد پرنده، برخی از فراسنجه­های بیوشیمیایی خون، مورفولوژی روده، توان سیستم ایمنی و کیفیت گوشت بودند.
یافته­ها: نتایج نشان داد که فراسنجه­های عملکردی در کل دوره تحت تاثیر تیمارها قرار گرفتند به طوری که با توجه به اثرات اصلی، افزایش وزن روزانه در دما و تراکم استاندارد افزایش یافت و افزایش تراکم موجب افزایش معنادار ضریب تبدیل خوراک شد. وزن بورس فابریسیوس، تیموس و طحال و قطر بطن راست قلب در دمای استاندارد با هر دو تراکم 14 و 17 نسبت به تیمارهای دیگر بالاتر بود. در پرندگان تحت تنش گرمایی تعداد لنفوسیت­ها کاهش و تعداد هتروفیل­ها افزایش یافت. تیتر تولید آنتی­ بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی در پاسخ اولیه در تیمارهای تحت تنش گرمایی کاهش یافت. همچنین اثرات اصلی تنش گرمایی و افزایش تراکم سبب افزایش سطح آلانین ترانسفراز و مالون دی­آلدهید سرم خون شد. بررسی کیفیت گوشت نیز نشان داد که تنش گرمایی و تراکم بالا سبب کاهش کیفیت گوشت می‌شود. ارتفاع پرز، عمق کریپت، ضخامت لایه ماهیچه­­ای و مساحت جذب روده در جوجه­های پرورش یافته تحت تراکم استاندارد افزایش یافت.
نتیجه­ گیری: به طور کلی می­توان نتیجه گرفت که تراکم بالا و تنش گرمایی سبب کاهش عملکرد و کیفیت گوشت، تضعیف سیستم ایمنی و افزایش سطح آنزیم­های مربوط به استرس اکسیداتیو در جوجه­های گوشتی شد.
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1402/6/29 | پذیرش: 1404/5/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.