دوره 12، شماره 34 - ( زمستان 1400 )                   جلد 12 شماره 34 صفحات 51-40 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده:   (1830 مشاهده)
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف:
تغذیه و مواد خوراکی بخش اصلی هزینه­های دوره پرورش را تشکیل می ­دهند معرفی مواد خوراکی جدید و ضایعات کشاورزی به عنوان بخشی از جیره می­تواند گام موثری در کاهش هزینه تولید باشد. استفاده از ضایعات توت خشک بدلیل داشتن ترکیبات مغذی ارزشمند می­تواند در تغذیه طیور موثر باشد بنابراین هدف از اجرای این آزمایش، ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات توت خشک و مکمل آنزیم تجاری بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، شاخص­های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریخت‌شناسی روده جوجه­های گوشتی بود.
مواد و روش­ ها: این آزمایش با تعداد ۳۲۰ قطعه جوجه‌ گوشتی نر یک­روزه راس- ۳۰۸ در هشت تیمار آزمایشی با تعداد چهار تکرار و تعداد ۱۰ قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام گردید. جوجه­ها با تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح ضایعات توت خشک (صفر، 2/5، 5، 7/5 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 0/1 درصد) برای سه دوره تغذیه­ای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه شدند. در 42 روزگی، تعداد 2 قطعه جوجه از هر تکرار ذبح و خونگیری و نمونه­گیری از لاشه انجام شد. به منظور ارزیابی ریخت شناسی روده، قطعه یک سانتی ار ناحیه ژژنوم جوجه­ها جمع آوری شد و در فرمالین تثبیت شد.
یافته­ ها: که در دوره آغازین تیمار حاوی 7/5 درصد در مقایسه با 2/5 درصد ضایعات توت خشک، باعث افزایش مصرف خوراک روزانه شد (0/05>p). تیمار حاوی 2/5 درصد ضایعات توت راندمان لاشه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت و آنزیم باعث کاهش چربی محوطه بطنی و افزایش درصد بورس فابرسیوس و طحال و عیار پادتن خون جوجه گوشتی بر ضد SRBC در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). در بخش اثرات اصلی آنزیم، درصد ران تحت تأثیر سطح آنزیم قرار گرفت. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت خشک همراه با آنزیم باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب روده جوجه گوشتی در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). اثرات متقابل ضایعات توت خشک و آنزیم باعث کاهش غلظت کلسترول، LDL و افزایش غلظت HDL خون در مقایسه با شاهد شدند (0/05p<).
نتیجه ­گیری: یافته­های مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ضایعات توت خشک تا سطح 7/5 درصد به همراه آنزیم بدون تأثیر بر عملکرد، باعث کاهش غلظت لیپیدهای خون و افزایش جذب پرز ریخت‌ شناسی روده جوجه گوشتی شد.
 
متن کامل [PDF 2351 kb]   (473 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تغذیه طیور
دریافت: 1399/12/10 | ویرایش نهایی: 1400/11/16 | پذیرش: 1400/3/27 | انتشار: 1400/11/13

فهرست منابع
1. Afzali, K., S.J. Hosseini Vashan and N. Afzali. 2015. Effect of Russian olive fruits and enzyme on growth performance, immune system and some biochemical parameters of broiler chicken blood. Journal of Animal Science, 29 (111): 147-162 (In Persian).
2. Alvarenga, R.R., P.B. Rodrigues, M.G. Zangeronimo, L. Makiyama, E.C.O. Oliveira, R. T.F. Feritas, R.R. Lima and V.M. P. Bernardino. 2013. Validation of prediction equations to estimate the energy values of feedstuffs for broilers: performance and carcass yield. Asian-Australas Journal of Animal Science, 26 (10): 1474-1483. [DOI:10.5713/ajas.2013.13136]
3. Bach Knudsen, K.E. 1997. Carbohydrates and lignin contents of plant materials used in animal. Animal Feed Science and Technology, 67: 319-338 [DOI:10.1016/S0377-8401(97)00009-6]
4. Bedford, M.R. and H.L. Classen. 1993. An in vitro assay for prediction of broiler intestinal viscosity and growth when fed rye-based diets in the presence of exogenous enzymes. Poultry Science, 72 (1): 137-143. [DOI:10.3382/ps.0720137]
5. Gerasopoulos, D. and G. Stavroulakis. 1997. Quality characteristics of four mulberry (Morusspp.) cultivars in the area of Chania Greece. Journal of the Science of Food and Agriculture, 73: 261-264. https://doi.org/10.1002/(SICI)1097-0010(199702)73:2<261::AID-JSFA724>3.0.CO;2-S [DOI:10.1002/(SICI)1097-0010(199702)73:23.0.CO;2-S]
6. Heinonen, I.M., A.S. Meyer and E.N. Frankel. 1998. Antioxidant activity of berry phenolic on human low-density lipoprotein and liposome oxidation. Journal of Agricultural Food Chemistry, 46 (1): 4107-4112. [DOI:10.1021/jf980181c]
7. Hosseini, S.A., M. Mohiti Asli, H. Lotfolahyan, A. Aghashahi, A. Mahdavi and H. Hosseini. 2010. Evaluation of nutritional value of white berries determining the nutritional value of white berry wastes and its use in feeding broiler chickens. Research and construction, 84: 45-56. )In Persian).
8. Jamshidi, A., H. Ahmadi Ashtiani, B. Gholamhosseini and S. Bakaee. 2007. The effects of oral administration of the extract Milk thistle (silymarin) on histological and biochemical changes caused by aflatoxin in broilers. Medicinal Plants, 4(24): 9-14.
9. Jiang Y. and W.J. Nie. 2015. Chemical properties in fruits of mulberry species from the Xinjiang province of China. Food Chemistry, 174: 460-466. [DOI:10.1016/j.foodchem.2014.11.083]
10. Khalaf Khani, N., G.R. Najafi and A. Mirza Aghazadeh. 2011. The effect of feeding on whole sunflower seeds on the morphology of the gastrointestinal tract and some blood metastases of broilers. Master Thesis. Faculty of Agriculture, Urmia University, Urmia, Iran. )In Persian).
11. Lin, J.Y. and C.Y. Tang. 2008. Total phenolic contents in selected fruit and vegetable juices exhibit a positive correlation with interferon-γ, interleukin-5, and interleukin-2 secretions using primary mouse splenocytes. Journal of Food Composition Analysis, 21: 45-53. [DOI:10.1016/j.jfca.2007.06.002]
12. Makkar, H. 2003. Effects and fate of tannins in ruminant animals, adaptation to tannins, and strategies to overcome detrimental effects of feeding tannin-rich feeds. Small Ruminant Research, 49(3): 241-256. [DOI:10.1016/S0921-4488(03)00142-1]
13. Laudadio, V., L. Passantino, A. Perillo, G. Lopresti, A. Passantino, R.U. Khan and V. Tufarelli. 2012. Productive performance and histological features of intestinal mucosa of broiler chickens fed different dietary protein levels. Poultry Science, 91(1): 265-270. doi.org/10.3382/ps.2011-01675. [DOI:10.3382/ps.2011-01675]
14. Montagne, L., J.R. Pluske and D.J. Hampson. 2003. A review of interactions between dietary fiber and the intestinal mucosa, and their consequences on digestive health in young non-ruminant animals. Animal Feed Science and Technology, 108: 95-117. [DOI:10.1016/S0377-8401(03)00163-9]
15. Nobakht, A., F. Mihani and S. Khodaei. 2012. Investigation of the effect of commercial enzymes on performance and carcass quality of broilers fed wheat and barley-based diets. Iranian Journal of Animal Science Research, 4(1): 28-3 (In Persian).
16. Ozgen, M. and C. Kaya. 2009. Phytochemical and antioxidant properties of anthocyanin-rich Morusnigra and Morus rubra fruits. Scientific Horticulture, 119: 275-279. [DOI:10.1016/j.scienta.2008.08.007]
17. Pawlosky, R.J., G. Ward and N. Salem. 1996. Essential fatty acid uptake and metabolism in the developing rodent brain. Lipids, 31: S103-S107. [DOI:10.1007/BF02637060]
18. Petterson, D., T. Frigard and P. Aman. 1993. The use of enzymes to improve the nutritive value of feed. The Proceedings of the European Symposium of Poultry Nutrition Jelenia Gora Poland, 232-242.
19. Rezaei, M., M.A. Karimi Torshizi and Y. Rouzbehhan. 2011. The influence of different levels of micronized insoluble fiber on broiler performance and litter moisture. Poultry Science, 90: 2008-2012. [DOI:10.3382/ps.2011-01352]
20. Robert, L.G. 2003. Antimicrobial activity of culture filtrate of bacillus amyloliquefaciens rc-2 isolated frommulberry leaves. Phytopathology, 91: 181-187. [DOI:10.1094/PHYTO.2001.91.2.181]
21. Sahin, K. and O. Kucuk. 2003. Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstract Revision Ser B: Livestock Feeds and Feeding, 73: 41-50. [DOI:10.1079/cabireviews20033127283]
22. Savón, L. 2002. High fibrous feed for monogastrics. Characterization of the fibrous matrix and its effects on the digestive physiology. Cuban Journal of Agricultural Science, 36(2): 89-99
23. Shahir, M.H., S. Moradi, O. Afsarian and A. Heidarinia. 2011. The effect of adding enzyme and organic acid in diets based on corn and wheat on the performance and intestinal morphological characteristics of broilers. Iranian Journal of Animal Science Research, 3(4): 351-362 )In Persian).
24. Shams Shargh, M. and A. Khosravi. 2011. Feed Additives in Poultry Feed. Gorgan. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources Publications. Gorgan. Iran. )In Persian).
25. Wyatt, C.L., E. Moran and M.R. Bedford. 1997. Utilizing feed enzymes to enhance the nutritional value of corn-based broiler diets. Poultry Science Annual Meeting, 76: 39-42.
26. Yang, X., L. Yang and H. Zheng. 2010. Hypolipidemic and antioxidant effects of mulberry (Morus alba L.) fruit in hyperlipidaemia rats. Food Chemistry Toxicology, 4: 2374-2379. [DOI:10.1016/j.fct.2010.05.074]
27. Yaghobfar, A., F. Boldaji and S.D. Sharifi. 2007. Effects of enzyme supplement on nutrient digestibility, metabolizable energy, egg production, egg quality and intestinal morphology of the broiler chicks and layer hens fed hull-less barley based diets. Pakistan Journal of Biological Science, 10(14): 2257-2266. [DOI:10.3923/pjbs.2007.2257.2266]
28. Zantop, D.W. 1997. Biochemistries. In Avian Medicine: Principles and Applications. Winger Publishing, Florida, United States.
29. Zhang, H, Ma ZF, Luo X and X. Li. 2018. Effects of mulberry fruit (Morus alba L.) consumption on health outcomes: A Mini-Review. Antioxidants, 7(69): 1-13 doi:10.3390/antiox7050069. [DOI:10.3390/antiox7050069]

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.