Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1398
6
1
gregorian
2019
9
1
10
24
online
1
fulltext
fa
اثر سطوح متفاوت انرژی مصرفی در دوره قبل زایش بر عملکرد و زیست سنجه های پلاسمای بره های تازه متولد شده نژاد قزل
The Effect of Different Levels of Energy Intake Before the Peripartum Period on Performance and some Metabolic Parameters in Ghezel Newborn Lambs
تغذیه نشخوارکنندگان
تغذیه نشخوارکنندگان
پژوهشي
Research
<div style="margin-right: 40px; text-align: justify;"><span style="font-size:11px;"><strong> هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح</strong> <strong>متفاوت انرژی مصرفی در دوره قبل زایش بر­عملکرد و زیست سنجه ­های پلاسمای بره­ های تازه متولد شده</strong> <strong>در نژاد قزل بود.</strong><strong> در این تحقیق 15­ راس میش قزل با آبستنی تک قلو از 30 روز قبل تا 30 روز بعد زایش با سن تقریبی 3 سال مورد مطالعه قرار گرفتند.</strong> <strong>تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (با تامین انرژی برابر با </strong><strong>انرژی مورد </strong><strong>نیاز دام)، گروه 70­ درصد (با تامین</strong><strong> انرژی 30­</strong><strong>درصد کمتر از انرژی مورد نیاز </strong><strong>دام</strong><strong>) و گروه 130­درصد (با تامین انرژی 30­ درصد بیشتر از انرژی مورد نیاز دام) بود.</strong> <strong>میزان تولید و ترکیب آغوز، م</strong><strong>یزان شیرتولیدی به ­صورت روزانه، ترکیب شیر به ­صورت هفتگی، وزن تولد، افزایش وزن روزانه و مصرف شیر در </strong><strong>بره­ ها</strong><strong> مورد اندازه­ گیری قرار گرفت. برخی فراسنجه ­های پلاسما بلافاصله بعد از تولد، 24 ساعت پس از تولد و به صورت هفتگی تا یک ماهگی در بره ­ها انجام گرفت. داده</strong> <strong>های</strong> <strong>به</strong> <strong>دست</strong> <strong>آمده</strong> <strong>از</strong> <strong>بررسی</strong> <strong>تولید و ترکیب آغوز نشان داد که جیره 130­درصد باعث افزایش میزان تولید آغوز و همچنین تغییر در </strong><strong>چربی آغوز با</strong><strong> اختلاف آماری معنی­ دار شد </strong><strong>(05/0</strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p<</span></span></strong><strong>). همچنین میزان تولید شیر در تیمار با جیره</strong> <strong>130­درصد، بیشتر از سایر تیمارها بود. در مورد ترکیبات شیر نیز جیره 70­ درصد، چربی بالاتری نسبت به سایر تیمار­ها داشت (05/0</strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p<</span></span></strong><strong>). تیمار 130­درصد اختلاف آماری معنی­ داری بین سایر </strong><strong>تیمارهای مورد آزمایش در وزن تولد</strong><strong> بره</strong><strong>، افزایش وزن روزانه و مصرف شیر </strong><strong>بره­ ها </strong><strong>داشت به طوری که</strong><strong> بیشترین وزن بره</strong> <strong>متولد</strong> <strong>شده متعلق به تیمار 130­درصد بود. در مورد آنزیم­ های کبدی آسپارات ترانس آمیناز،</strong> <strong>آلانین ترانس آمیناز و تری­ گلسیرید در بره­ ها اختلاف آماری معنی­ داری وجود نداشت (05/0<</strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p</span></span></strong><strong>).</strong><strong> در رابطه با سیستم ایمنی </strong><strong>بره­ ها ایمنوگلوبولی</strong><strong>ن</strong> <strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">G </span></span></strong><strong>و</strong><strong> کورتیزول پلاسما</strong><strong> معنی­ دار شد</strong><strong> (05/0</strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">p<</span></span></strong><strong>). </strong><strong>بیشترین میزان ایمنوگلوبولین</strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">G </span></span></strong><strong> و</strong><strong> کمترین میزان کورتیزول پلاسما مربوط به تیمار 130­درصد می­ باشد. در</strong> <strong>مجموع می­توان</strong> <strong>نتیجه</strong> <strong>گیری نمود</strong> <strong>که مصرف جیره با انرژی بالا در دوره قبل زایش باعث بیشتر شدن عملکرد میش در تولید </strong><strong>بره </strong><strong>سنگین وزن، تولید آغوز و شیر بیشتر، افزایش وزن روزانه </strong><strong>بره ­ها </strong><strong>و نیز بالا بودن سطح ایمنوگلوبولین </strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;">G</span></span></strong><strong> در آنها </strong><strong>شد.</strong></span><br>
</div>
The aim of this study was to determine the effect of different energy intake before the peri-partum period on performance and some metabolic parameters in Ghezel newborn lambs. In this study, 15 mature Ghezel ewes after ultrasonographic confirmation of singleton pregnancy were used from 30 days prior to 30 days after lambing. Dietary treatments included: The control group with a diet that supplies 100% energy requirement of the animal, ewes under diet 70% (30% lower than animal energy requirement), ewes under diet 130% (30% higher than animal energy requirement). The amount of colostrum production and composition, daily milk yield, milk composition per week, birth weight, daily weight gain, and milk consumption in lambs were measured. Some plasma parameters immediately after birth, 24 hours later from birth and weekly until one month in lambs have been determained. The data obtained from this study on production and composition of milk showed that the diet 130% can increase the milk production (P<0.05). Colostrum production was significantly increased in group fed with 130% energy level (P<0.05). However, in the 70% group, colostrum and milk production significantly decreased and the fat percentage has been increased (P<0.05). There was a significant difference between treatments of 130<span dir="RTL">٪</span> of energy intake and other treatments in lambs weight, daily weight gain, and milk consumption so that the highest weight of lambing was in 130% group. There were no significant differences between treatments in aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and triglyceride (P>0.05). There was a significant difference between the treatments in relation to the immune system of lambs (P<0.05). The highest levels of immunoglobulin G and the lowest levels of plasma cortisol were observed in 130% group. It could be concluded that the high energy level intake in pre-parturition period, has led to an increase on ewe performance for produce heavy lambs, more milk and colostrum production, increase daily weight gain and high level of immunoglobulin G in lambs.<br>
انرژی جیره, ترکیب آغوز, افزایش وزن روزانه, فراسنجه های خونی
Blood Parameters, Colostrum Composition, Dietary Energy Intake, Daily Weight Gain
46
55
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1106-1&slc_lang=fa&sid=1
Reza
Maeki Baladi
رضا
ملکی
stu.maleki@gmail.com
100319475328460011397
100319475328460011397
No
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Urmia, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاوری، دانشگاه اورمیه
Hamed
Khalilvandi
حامد
خلیل وندی بهروزیار
h.khalilvandi@urmia.ac.ir
100319475328460011398
100319475328460011398
Yes
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Urmia, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاوری، دانشگاه اورمیه
Rasoul
Pirmohammadi
رسول
پیرمحمدی
r.pirmohammadi@urmia.ac.ir
100319475328460011399
100319475328460011399
No
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Urmia, Urmia, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاوری، دانشگاه اورمیه
Karim
Hasanpour
کریم
حسن پور
karimhasanpur@yahoo.com
100319475328460011400
100319475328460011400
No
Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
گروه علوم دامی، دانشکده کشاوری، دانشگاه تبریز
Ramin
Mazaheri
رامین
مظاهری
raminmazaheri.khamaneh@gmail.com
100319475328460011401
100319475328460011401
No
Department of Surgery and Diagnostic imaging, Faculty of Veterinary Medicine, University of Urmia, Urmia, Iran
گروه جراحی و تصویربرداری تشخیصی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه اورمیه