Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1397
3
1
gregorian
2018
6
1
9
19
online
1
fulltext
fa
تأثیر فصل زایش بر برخی صفات تولیدی و تولید مثلی در گاوهای هلشتاین استان تهران
The Effect of Calving Season on Some of Productive and Reproductive Traits in Tehran Province’s Holstein Cows
ژنتیک و اصلاح نژاد دام
ژنتیک و اصلاح نژاد دام
پژوهشي
Research
<strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> هدف از این پژوهش بررسی اثر فصل زایش بر برخی از صفات تولیدی شامل: میزان تولید شیر، درصد چربی و برخی صفات تولید مثلی شامل: طول دوره آبستنی، وزن تولد گوساله و همچنین، برآورد پارامتر­های ژنتیکی صفات مورد مطالعه بود. در این مطالعه از اطلاعات مربوط به 22360 رأس گاو شیری نژاد هلشتاین 65 گله­ی استان تهران که طی سال­های 1390 تا 1394 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع­ آوری شده بود، استفاده گردید. مطالعه اثرات ثابت (گله، سال و فصل زایش) و آزمون­ های مقایسه میانگین با استفاده از رویه­ی </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">GLM</span></span></span></strong> <strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نرم­افزار 9.2 </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> SAS</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> صورت گرفت. پارامترهای ژنتیکی توسط نرم­افزار </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"> 3.0 ASR</span></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">eml</span></span></span></strong> <strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">برآورد شد. فصل زایش بر همه صفات تأثیر معنی­دار داشت (05/0></span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:times new roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). بیشترین میزان تولید شیر در فصل پاییز (41/43</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">93/8765 کیلوگرم) مشاهده شد. بیشترین و کمترین مقادیر میانگین درصد چربی به­ترتیب در پاییز (01/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">20/3 درصد) و زمستان (01/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">18/3 درصد) بود (05/0>p</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">)</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. طولانی ­ترین و کوتاه ­ترین دوره آبستنی به ­ترتیب در تابستان (65/1</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">95/289 روز) و بهار (66/1</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">33/219 روز) مشاهده گردید</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. بیشترین و کمترین وزن تولد گوساله به­ترتیب در زمستان (37/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">86/42 کیلوگرم) و تابستان (34/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">31/42 کیلوگرم) مشاهده شد (05/0>p</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">)</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">. وراثت­پذیری برای تولید شیر، درصد چربی، دوره آبستنی و وزن تولد گوساله به ترتیب 01/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">17/0، 01/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">02/0، 008/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">03/0 و 11/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">30/0 برآورد شد. همبستگی­های ژنتیکی و فنوتیپی تولید شیر و درصد چربی به­ترتیب 01/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">08/0- و 12/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">29/0 مشاهده شد. مقادیر همسبتگی ژنتیکی و فنوتیپی بین وزن تولد گوساله با طول دوره آبستنی به­ترتیب 03/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">05/0 و 18/0</span></span></strong><strong><span style="font-family:cambria,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">±</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">20/0 بود. بکارگیری برنامه­های مدیریتی مانند تعیین زمان مناسب برای تلقیح گاو</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">­های ماده آماده آبستنی، </span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">می</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">­تواند به­بهبود</span></span></strong><strong><span style="font-family:2 mitra;"><span style="font-size:10.0pt;"> میزان تولید شیر و درصد چربی در پاییز و زمستان منجر شود. با توجه به همبستگی مثبت بین وزن تولد گوساله و طول دوره آبستنی، مدیریت صحیح و تغذیه مناسب، می­ تواند در کاهش نرخ سخت­ زایی در فصول سرد مؤثر باشد.</span></span></strong><br>
<br>
<p style="margin: 1em 0px; text-align: justify; line-height: normal; text-indent: 14.2pt; unicode-bidi: embed; direction: ltr;"> The aim of this research was to investigate the calving season effect on some of the productive traits including milk production, fat percentage and some of reproductive traits including pregnancy period and calf birth weight and also estimation of genetic parameters of studied traits too. In this study the data of 22360 Holestein dairy cows form Tehran province’s 65 herds of between 2012 to 2016 was used that were collected by the country animal breeding center. The study of fixed effects (HYS) and comparison of means was carried out with GLM Procedure of SAS 9.2 software. Estimation of genetic parameters was done by ASReml 3.0 software. The effect of calving season on all traits was significant (p<0.05). The highest milk production was calculated in autumn (8765.93±43.41 kg). The highest and lowest amount of fat percentage was in autumn (3.20±0.01 %) and winter (3.18±0.01 %) respectively. The longest and shortest pregnancy period was observed in summer (289.93±1.65 days) and spring (291.33±1.66 days) respectively (p<0.05). The highest and lowest birth weight of calf was in winter (42.86±0.37 kg) and summer (42.31±0.34 kg) respectively (p<0.05). Heritability of milk production, fat percentage, pregnancy period and calf birth weight was 0.17 ± 0.01, 0.02 ± 0.01, 0.03 ± 0.008 and 0.30 ± 0.11 respectively. The genetic and phenotypic correlation between milk production and fat percentage was calculated 0.29 ± 0.12 and -0.08 ± 0.01 respectively. The genetic and phenotypic correlation between calf birth weight and pregnancy period was 0.20 ± 0.18 and -0.05 ± 0.03. Using management programs like determination of suitable time for insemination of ready cows for pregnancy can result in improvement of milk production and fat percentage in autumn and winter. In regard to positive correlation between calf birth weight and pregnancy period, accurate management and appropriate nutrition can be effective in reducing of dystocia rate in cold seasons.</p>
استان تهران, فصل زایش, گاو هلشتاین, وراثتپذیری, همبستگی
Calving season, Correlation, Heritability, Holstein cattle, Tehran province
76
82
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-620-1&slc_lang=fa&sid=1
reza
behmaram
رضا
بهمرام
behmaram.reza@yahoo.ca
10031947532846008550
10031947532846008550
Yes
University of Mohaghagh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی
parvin
akbari
پروین
اکبری
parvinakbari66@yahoo.com
10031947532846008551
10031947532846008551
No
University of Mohaghagh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی
Mir Darioush
Shakouri
میر داریوش
شکوری
mdshakory@yahoo.com
10031947532846008552
10031947532846008552
No
University of Mohaghagh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی
Mazdak
Kazemi
مزدک
کاظمی
mkazemy2003@gmail.com
10031947532846008553
10031947532846008553
No
Major Critic of National Animal breeding
مرکز اصلاح نژاد کشور