Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1400
9
1
gregorian
2021
12
1
12
34
online
1
fulltext
fa
اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیر پروتئینی آهسته رهش با اوره در جیرههای حاوی پوسته بادام بر تولید پروتئین میکروبی و تعادل نیتروژن در گوسفند
The Effect of Replacement of Slow Releasing Non-Protein Nitrogen Source by Urea in Diets Containing Almond Hulls on Microbial Protein Production and Nitrogen Balance in Sheep
تغذیه نشخوارکنندگان
تغذیه نشخوارکنندگان
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">چکیده مبسوط</span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مقدمه و هدف: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">استفاده از محصولات باغی و زراعی مانند پوسته بادام (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">Almond Hull</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">) یک راهحل مفید برای جبران کمبود علوفه و کاهش آلودگی زیستمحیطی است. این پژوهش برای بررسی اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیرپروتئینی آهسته رهش (نیتروزا) با اوره در جیرههای حاوی پوسته بادام بهمنظور، تأمین منبع فیبر غیر علوفهای ارزان قیمت به همراه نیتروژن سهلالوصول بر سنتز پروتئین میکروبی و تعادل نیتروژن در گوسفند انجام شد. </span></span><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"></span></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">مواد و روشها: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">این تحقیق با استفاده </span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">از 4 رأس گوسفند نر بالغ در قفس­های متابولیک و در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 19روزه انجام شد. مصرف خوراک و دفع روزانه مدفوع و ادرار اندازه­گیری شد. </span></span><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"></span></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">یافتهها: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">جیرههای آزمایشی حاوی 36 درصد از کل پروتئین خام آن ها از مکملهای نیتروژنی غیر پروتئینی بودند. بخش نیتروژن غیر پروتئینی در تیمار اول فقط از اوره تأمین شد. این بخش در تیمار دوم از 24 درصد اوره و 12 درصد نیتروزا، در تیمار سوم از 12 درصد اوره و 24 درصد نیتروزا و در تیمار چهارم فقط از نیتروزا تأمین شد. آلانتوئین تحت تأثیر جیرههای آزمایشی تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان داد (0/05></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). میزان آلانتوئین در تیمار 3 و 4 بیشتر از تیمار 2 بود</span>. گزانتین و هیپوگزانتین تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار نگرفت وتفاوتی مشاهده نشد (<span style="font-size:10.0pt;">0/05</span><</span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). اسیداوریک، کل مشتقات پورینی دفع شده و کل مشتقات پورینی جذب شده، تولید نیتروژن میکروبی و ساخت پروتئین میکروبی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی قرار گرفته و تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده شد (0/05></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). اثر جیرههای آزمایشی بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و ماده آلی تحت تأثیر جیرهای آزمایشی قرار نگرفتند و تفاوت معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد (0/05<</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تأثیر جیرههای آزمایشی تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان داد (0/05></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). تیمار 4 تفاوت معنیداری با تیمار 1 و 3 داشت، اما بین تیمار 4 با 2 اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. افزودن پلی اتیلن گلیکول با سه برابر وزنی به نمونه اثر منفی بر فعالیت میکروبی گذاشته و حجم گاز تولیدی در سرنگ­های شیشه­ای کاهش یافت</span> (<span style="font-size:10.0pt;">0/05</span>></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p</span></span></span><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">). </span></span><strong><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:8.0pt;"></span></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">نتیجه ­گیری: </span></span></strong><span style="font-family:2 Mitra;"><span style="font-size:10.0pt;">استفاده از نیتروزا در جیرههای حاوی پوسته بادام به عنوان یک منبع فیبر غیر علوفهای ارزان قیمت که از پروتئین خام پایین برخوردار است ازنظر افزایش ساخت پروتئین میکروبی و بهبود قابلیت هضم الیاف جیره میتواند مفید باشد. </span></span></div>
<div style="text-align: justify;"><strong>Extended Abstract</strong><br>
<strong>Introduction and Objective</strong>: Using horticultural and agricultural products such as almond hull is a useful way to compensate for feedstuff shortages and reduce environmental pollution. This study was conducted to investigate the effect of slow-release non-protein nitrogen replacement (Nitrosa) with urea in diets containing almond hulls on microbial protein production and nitrogen balance in sheep in order to provide an inexpensive non-forage fiber source with easily accessible nitrogen.<br>
<strong>Materail and Methods:</strong> This study was performed using four adult sheep weighing 49.33 ± 4.59 which were kept in metabolic cages were assigned in a 4×4 Latin square design in four 19-days periods. Feed intake and daily excretion of feces and urine were measured. Four rations were tested with the same raw protein and energy content, which contained 36% of the total crude protein content of non-protein nitrogen supplements. Only urea was used in the first treatment. In the second treatment, 24% of the crude protein required by urea and 12% by Nitrosa were provided. In the third treatment of urea and Nitrosa, respectively, 12 and 24%, and in the fourth treatment, Nitrosa was used only to provide 36% of the total crude protein needed in four periods. Each period included 14 days of habit and 5 days of measurements.<br>
<strong>Results:</strong> Allantoin showed a significant difference between treatments under the influence of experimental diets. So that treatment 3 had a significant difference with treatment 1 and 2, but did not differ with treatment 4. Also, treatment 2 had a significant difference with treatment 4 (p<0.05). Xanthine and hypoxanthine were not affected by diets (p>0.05). Uric acid, total purine derivatives excreted and all purine derivatives absorbed microbial nitrogen production, and microbial protein production under experimental diets showed a significant difference between treatments (p<0.05). The dry matter digestibility, crude protein, crude fat, and organic matter were not affected by the experimental syringes and there was no significant difference between the treatments (p>0.05). The digestibility of insoluble fiber in neutral detergent under the influence of experimental diets showed a significant difference between treatments (p<0.05). Treatment 4 had significant differences with treatment 1 and 3 and there was no difference between treatment 4 and 2.<br>
<strong>Conclusion</strong><strong>:</strong> Based on the results Using Nitrosa in diets containing almond hull as a low-cost non-forage fiber source also low-protein can be useful in improving the digestibility of fiber.</div>
<br>
<span dir="RTL"></span>
اوره, پوسته بادام , قابلیت هضم, گوسفند مغانی, نیتروزا
Almond hull, Moghani sheep, Nitrosa, Urea
89
99
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-145-2&slc_lang=fa&sid=1
Elnaz
Ghanbari
الناز
قنبری
ghanbari_elnaz@yahoo.com
100319475328460017014
100319475328460017014
No
University of Mohaghegh Ardabili
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
Jamal
Seifdavati
جمال
سیف دواتی
jseifdavati@uma.ac.ir
100319475328460017015
100319475328460017015
Yes
University of Mohaghegh Ardabili
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
Taher
Yalchi
طاهر
یلچی
taheryalchi@yahoo.com
100319475328460017016
100319475328460017016
No
University of Mohaghegh Ardabili
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
Hossein
Abdi Benemar
حسین
عبدی بنمار
abdibenemar@uma.ac.ir
100319475328460017017
100319475328460017017
No
University of Mohaghegh Ardabili
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی
Reza
SeyedSharifi
رضا
سیدشریفی
reza_seyedsharifi@yahoo.com
100319475328460017018
100319475328460017018
No
University of Mohaghegh Ardabili
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی