Research on Animal Production
پژوهشهاي توليدات دامي
rap
Agriculture
http://rap.sanru.ac.ir
1
admin
2251-8622
2676-461X
8
10.61186/rap
14
8888
13
fa
jalali
1400
7
1
gregorian
2021
10
1
12
33
online
1
fulltext
fa
اثر شیره نارگیل در رقیق کننده بر ماندگاری اسپرم قوچ در شرایط سرد
The Effect of Coconut Milk in Extender on the Durability of Ram Sperm in Cool Conditions
فیزیولوژی
فیزیولوژی
پژوهشي
Research
<div style="text-align: justify;"><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> ذخیره</span></span></strong> <strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">سازی طولانی مدت اسپرم مایع موجب تغییر در ساختارهای ریخت­شناسی و عملکردی اسپرم میشود. این مطالعه جهت تعیین اثر سطوح مختلف شیره نارگیل در رقیق ­کننده­ اسپرم قوچ بر فراسنجه­ های کیفی اسپرم پس از نگهداری در شرایط سرد انجام گرفت. از تعداد سه رأس قوچ نژاد لری، با واژن مصنوعی، دو بار در هفته اسپرم­ گیری شد. بعد از جمعآوری و ارزیابی اولیه نمونهها، انزا­ل های منتخب، با هم مخلوط شده و به شش قسمت­ مساوی تقسیم شدند و هر قسمت به نسبت یک به 20، با رقیق­ کننده ­های مختلف، رقیق شدند. شش رقیق­ کننده با اضافه کردن سطوح مختلف شیره نارگیل (5، 10، 15 و 20 درصد (حجم/ حجم) و زرده تخم مرغ (15 درصد (حجم/حجم)) به رقیقکننده بر پایه تریس، آماده شدند. سپس نمونه­ ها، در دمای پنج درجه سانتیگراد برای مدت 72 ساعت نگهداری شدند. نمونه ­ها در زمانهای صفر، 3، 6، 24، 48 و 72 ساعت از لحاظ </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">فراسنجه های حرکتی (</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">سامانه آنالیز کامپیوتری</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">)، زنده ­مانی (رنگآمیزی ائوزین نیگروزین)، ریخت­ شناسی (محلول هانکوک)، یکپارچگی غشا (روش هاس)، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">نرخ قطعه قطعه شدن </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">DNA</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> اسپرم، </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">مورد ارزیابی قرار گرفتند.</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد و داده­ ها با استفاده از نرمافزار آماری</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">SAS</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">،</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> آنالیز شدند. </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">نتایج نشان داد که رقیق­ کننده­ های حاوی شیره نارگیل، از نظر برخی فراسنجه­ های حرکتی شامل </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">VSL</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">،</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">ALH ,VAP ,VCL </span></span></span></span></strong> <strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">با رقیق­ کننده حاوی زرده تخم مرغ</span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">،</span></span></strong> <strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">تفاوت معنی­ داری نداشتند (0/05</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p≥</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">). اما از نظر جنبایی کل و پیش­رونده اسپرم، </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">Lin</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">، </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">STR</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> و </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">BCF</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">، نسبت به </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">رقیق ­کننده حاوی زرده، به طور معنی ­داری، کمتر بودند (05/0</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p<</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">). فراسنجه ­های زنده­ مانی، فعالیت غشای سلول و درصد اسپرم هنجار در همه تیمارها مشابه بود (0/05</span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">p≥</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">). همچنین، میزان پراکسیداسیون لیپیدها و درصد اسپرم­ های با </span></span></strong><strong><span dir="LTR"><span style="color:black;"><span style="font-family:Times New Roman Bold,serif;"><span style="font-size:8.0pt;">DNA</span></span></span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;"> آسیب دیده، تحت تأثیر نوع رقیق­ کننده قرار نگرفت. </span></span></strong><strong><span style="color:black;"><span style="font-family:B Mitra;">در کل، استفاده از شیره نارگیل در رقیق­ کننده اسپرم قوچ، نتوانست فراسنجه­ های حرکتی اسپرم را در حد زرده حفظ نماید و جایگزین مناسبی برای زرده در رقیق­ کننده اسپرم قوچ نبود.</span></span></strong></div>
<div style="text-align: justify;"> Long-term storage of liquid sperm causes changes in the morphological structures and sperm function. This study was performed to determine the effect of different levels of coconut milk in ram sperm extender on sperm quality parameters after storage in cool conditions. Sperm were collected twice a week from three adult Lori rams using an artificial vagina. After collection and initial evaluation of the samples, the selected ejaculates were mixed and the mixed semen was divided into six equal parts and each part was diluted in a ratio of one to 20, with different diluents. Six extenders were prepared by adding different levels of coconut milk (5, 10, 15 and 20% (volume/volume) and egg yolk (15% (volume/volume)) to the Tris base extender. Diluted semen was stored at 5 ° C for 72 h. The samples at 0, 3, 6, 24, 48, and 72 h were evaluated for sperm motility parameters (computer analysis system) viability (Eosin nigrosin staining), morphology (Hancock), membrane integrity (HOST), lipid peroxidation rate, and sperm DNA fragmentation rate. The experiment was performed in a completely randomized design and the data analysis was performed using SAS statistical software. The results showed that extenders containing coconut milk in terms of some motility parameters including VSL, ALH, VAP, VCL were not significantly different from extender containing egg yolk (p≥0.05). But in terms of total and progressive sperm, Lin, STR, and BCF were significantly lower than extender containing egg yolk (p<0.05). Survival, cell membrane activity, and normal sperm percentage were similar in all treatments (p≥0.05). Also, the rate of lipid peroxidation and the percentage of sperm with damaged DNA were not affected by the type of extender. In general, the results of this study showed that the use of coconut milk in ram sperm extender to preserve sperm in cold conditions, could not maintain sperm motility parameters as much as the yolk and it was not a suitable substitute for yolk in ram sperm extender.</div>
<gdiv></gdiv>
اسپرم گیری, تلقیح مصنوعی, فراسنجه های حرکتی, نگهداری منی
Artificial insemination, Motility parameters, Semen preservation, Sperm collection
103
112
http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1596-1&slc_lang=fa&sid=1
Somaieh
Mirzapour
سمیه
میرزاپور
isaac13701370@gmail.com
100319475328460016425
100319475328460016425
No
Ministry of Science, Research and Technology
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
Seyyed Mojtaba
Mousavi
سید مجتبی
موسوی
mousavi.sym@lu.ac.ir
100319475328460016426
100319475328460016426
Yes
Ministry of Science, Research and Technology
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
Majid
Khaldari
مجید
خالداری
khaldari.m@lu.ac.ir
100319475328460016427
100319475328460016427
No
Ministry of Science, Research and Technology
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان