TY - JOUR T1 - Investigating the Effect of Replacing Soybean Meal with Poultry Slaughterhouse Waste Mixed with Rice Bran and Urea on Performance, Blood and Rumen Parameters of Fattening Lambs TT - بررسی تأثیر جایگزینی کنجاله سویا با ضایعات کشتارگاهی طیور مخلوط شده با سبوس برنج و اوره بر عملکرد،فراسنجه های شکمبه‌ای و خون بره‌های پرواری JF - rap JO - rap VL - 13 IS - 38 UR - http://rap.sanru.ac.ir/article-1-1302-fa.html Y1 - 2022 SP - 110 EP - 117 KW - Blend feed KW - Blood metabolites KW - Fatting lamb KW - Performance KW - Rumen parameters N2 - چکیده مبسوط مقدمه و هدف: کیفیت پروتئین برای بره ­های پرواری مهم است. عدم تعادل پروتئین ممکن است باعث کاهش سرعت رشد، افزایش هزینه های تغذیه و انتشار گازها به ویژه متان شود. در نشخوارکنندگان کم تولید، نیاز پروتئین را می توان عمدتاً با پروتئین میکروبی که از منابع نیتروژن و فیبر بالا تولید می شود، تامین کرد. از سوی دیگر، در نشخوارکنندگان پرتولید، مانند بره ­های پرواری، نیازهای پروتئینی بالای آن­ها برای حداکثر سرعت رشد به طور کامل توسط پروتئین میکروبی تولید شده در شکمبه برآورده نمی شود. با توجه به این موضوع، تامین منابع پروتئینی برای عبور از تجزیه شکمبه ضروری است.به ­طور سنتی، منابع پروتئین رژیم غذایی با منشا حیوانی یا گیاهی دیده می شود. در این مطالعه اثر جایگزینی کنجاله سویا با ضایعات کشتارگاهی طیور غنی شده با سبوس برنج و اوره بر عملکرد، فراسنجه­ های شکمبه‌ای و خونی بره­ های پرواری مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این آزمایش، از بره‌های نر نژاد کردی (16 راس با میانگین وزن 2/7±32 کیلوگرم و سن 4 تا6 ماهگی) استفاده شد. در ابتدای آزمایش عملیات واکسیناسیون و خوراندن داروهای ضد انگل به بره‌ها انجام شد. خوراک آزمایشی که شامل 50 درصد ضایعات کشتارگاهی طیور،47/5 درصد سبوس برنج و 2/5 درصد اوره بود، در سطوح 33، 66 و 100 درصد جایگزین کنجاله سویا شد و در تغذیه بره‌های پرواری مورد استفاده قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار شامل 1- جیره شاهد، 2- 33 درصد خوراک مخلوط، 3- 66 درصد خوراک مخلوط و 4- 100 درصد خوراک مخلوط جایگزین کنجاله سویا، انجام گرفت. عادت ‌دهی بره‌ها به جیره آزمایشی به­ مدت 14 روز قبل از شروع دوره پرواربندی انجام شد. بره­ ها به­ مدت 84 روز جیره‌های حاوی خوراک آزمایشی را مصرف کردند. نتایج حاصل از آزمایش با رویه GLM برنامه آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: میزان مصرف ماده­ خشک، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. بیشترین افزایش غلظت گلوکز خون مربوط به بره‌های دریافت‌ کننده جیره حاوی بالاترین سطح خوراک آزمایشی بود (p<0.05). مقدار نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه با افزایش سطح خوراک آزمایشی کاهش یافت(p<0.05). مقدار اسیدهای چرب فرار شکمبه تفاوت معنی­ داری بین تیمارهای آزمایشی داشت(p<0.05). بیشترین مقدار قابلیت­ هضم و پروتئین خام مربوط به گروه شاهد بود (p<0.05). جیره حاوی 100 درصد خوراک آزمایشی بیشترین مقدار قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده­ خنثی را داشت. نتیجه‌گیری: بطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که جایگزینی کامل کنجاله سویا با خوراک آزمایشی حاوی 50 درصد ضایعات کشتارگاهی طیور، 47/5 درصد سبوس برنج و 2/5 درصد اوره در جیره بدون هیچ اثر منفی بر عملکرد پروار امکان پذیر می باشد. M3 10.52547/rap.13.38.110 ER -